EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2094

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/2094, annettu 28 päivänä lokakuuta 2022, tietokokonaisuuksien teknisten tietojen täsmentämisestä, teknisten mallien vahvistamisesta tietojen toimittamista varten ja otantatutkimuksen järjestämisestä laadittavia laaturaportteja koskevien yksityiskohtaisten järjestelyjen ja raporttien sisällön täsmentämisestä kulutuksen aihealueella Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1700 mukaisesti (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2022/7586

EUVL L 281, 31.10.2022, p. 23–52 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/2094/oj

31.10.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 281/23


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2022/2094,

annettu 28 päivänä lokakuuta 2022,

tietokokonaisuuksien teknisten tietojen täsmentämisestä, teknisten mallien vahvistamisesta tietojen toimittamista varten ja otantatutkimuksen järjestämisestä laadittavia laaturaportteja koskevien yksityiskohtaisten järjestelyjen ja raporttien sisällön täsmentämisestä kulutuksen aihealueella Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1700 mukaisesti

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisten puitteiden vahvistamisesta otannalla kerättyihin yksilötason tietoihin perustuville henkilöitä ja kotitalouksia koskeville Euroopan tilastoille ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 808/2004, (EY) N:o 452/2008 ja (EY) N:o 1338/2008 muuttamisesta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1177/2003 sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 577/98 kumoamisesta 10 päivänä lokakuuta 2019 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1700 (1) ja erityisesti sen 7 artiklan 1 kohdan, 8 artiklan 3 kohdan ja 13 artiklan 6 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komission olisi täsmennettävä tietokokonaisuuden tekniset tiedot, tietojen toimittamisessa käytettävät tekniset mallit sekä laaturaportteja koskevat yksityiskohtaiset järjestelyt ja niiden sisältö, jotta voidaan varmistaa kulutuksen aihealuetta koskevan otantatutkimuksen, jota kutsutaan ’kulutustutkimukseksi’, täsmällinen toteutus.

(2)

Kulutustutkimus on keskeinen väline, jota käytetään määritettäessä painotuksia merkittäville makrotaloudellisille indikaattoreille, kuten inflaatiota mittaaville kuluttajahintaindekseille ja yhdenmukaistetuille kuluttajahintaindekseille, sekä kansantalouden tilinpidossa. Tutkimuksista saadaan yksityiskohtaisia tietoja yksityisten kotitalouksien kulutuksen kokonaismenoista käyttäen apuna kotitalouksien ominaispiirteitä, kuten tuloja, asumista ja monia muita demografisia ja sosioekonomisia ominaispiirteitä. Näin ollen ne antavat tietoa kotitalouksien ja yksityishenkilöiden taloudellisista ja sosiaalisista elinoloista jäsenvaltioissa. Lisäksi kulutustutkimuksesta saatuja tietoja käytetään EU:n tasolla kuluttajansuojapolitiikan yhteydessä.

(3)

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa (2) peräänkuulutetaan kestävää kuluttajapolitiikkaa, joka auttaa kuluttajia tekemään valveutuneita valintoja ja ottamaan aktiivisen roolin ekologisessa siirtymässä. Lisäksi vihreän kehityksen ohjelmalla pyritään varmistamaan oikeudenmukaiset ja osallistavat siirtymät kiinnittäen asianmukaista huomiota sosiaalisiin huolenaiheisiin ja tulonjakovaikutuksiin. Pellolta pöytään -strategian (3) tavoitteena on myös edistää kestävää elintarvikkeiden kulutusta ja helpottaa siirtymistä terveellisiin ja kestäväpohjaisiin ruokavalioihin. Lisäksi EU:n syöväntorjuntasuunnitelmalla (4) edistetään terveellisiä elintarvikkeita tiettyjen syöpäriskien torjumiseksi.

(4)

Kulutusmenoja koskevien kansallisten tilastojen kansainvälinen vertailukelpoisuus edellyttää sellaisten tilastollisten alueyksikkö-, koulutus-, ammatti- ja toimialaluokitusten käyttöä, jotka ovat yhteensopivia NUTS (5)-, ISCED (6)-, ISCO (7)- ja NACE (8)-luokitusten kanssa. Lisäksi kotitalouksien yksilöllisten kulutusmenojen luokittelemiseksi ja analysoimiseksi niiden käyttötarkoituksen mukaan on käytettävä yksilöllisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukaista luokitusta, jäljempänä ’COICOP’ (9).

(5)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 223/2009 (10) 7 artiklalla perustetun Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa täsmennetään tietokokonaisuuksien tekniset tiedot, vahvistetaan tekniset mallit, joiden avulla jäsenvaltiot toimittavat tiedot komissiolle (Eurostat), sekä täsmennetään laaturaporttien toimittamista koskevat järjestelyt ja niiden sisältö kulutuksen aihealueella.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)

’viiteajanjaksolla’ ajanjaksoa, johon tietty tieto liittyy;

2)

’kuluvalla kalenterivuodella’ kalenterivuotta, jona haastattelu tehdään;

3)

’otoshenkilöllä’ yksityisen kotitalouden jäsentä, joka on vähintään 16-vuotias kuluvan kalenterivuoden 1 päivänä tammikuuta;

4)

’otoskotitaloudella’ yksityistä kotitaloutta, johon kuuluu vähintään yksi otoshenkilö;

5)

’iällä’ henkilön ikää täysinä vuosina kuluvan kalenterivuoden 1 päivänä tammikuuta;

6)

’viitehenkilöllä’ kotitalouden jäsentä, joka on vähintään 16-vuotias ja jonka osuus kotitalouden kokonaistuloista on suurin;

7)

’keruuyksiköllä’ tiettyjä ominaisuuksia omaavaa kotitaloutta tai henkilöä, johon kerätyt tiedot liittyvät;

8)

’kotitalousvastaajalla’ otoshenkilöä, jolta kotitaloustason tiedot kerätään;

9)

’päiväkirjalla’ (sähköistä tai paperilla olevaa) mallia, johon kotitaloudet ja/tai kotitalouden jäsenet kirjaavat kaikki päivittäiseen kulutukseen ja/tai menoihin liittyvät erät;

10)

’kirjauskaudella’ ajanjaksoa, jonka aikana kotitalous ja/tai yksityishenkilö ylläpitää päiväkirjaa kulutusmenoista.

3 artikla

Tilastokäsitteet ja muuttujien kuvaukset

Jäsenvaltioiden on käytettävä liitteessä I vahvistettuja tilastokäsitteitä.

Muuttujien tekniset ominaispiirteet vahvistetaan liitteessä II ja niitä ovat

a)

muuttujan tunnus,

b)

muuttujan nimi,

c)

tietosisällön kuvaus ja koodi,

d)

keruuyksikkö,

e)

viiteajanjakso.

4 artikla

Tilastollisten perusjoukkojen ja havaintoyksiköiden ominaispiirteet ja vastaajia koskevat säännöt

1.   Kulutuksen aihealueen kohdeperusjoukko ovat yksityiset kotitaloudet ja kaikki ne henkilöt, jotka muodostavat kyseiset kotitaloudet, jäsenvaltion alueella.

2.   Kotitalous- ja yksilötason tiedot on kerättävä tai koottava kaikista kotitalouden jäsenistä, kuten liitteessä II täsmennetään.

3.   Sijaishaastattelut ovat sallittuja.

5 artikla

Viiteajanjaksot

1.   Viiteajanjakso on yksi kalenterivuosi.

2.   Kulutusmenojen viiteajanjakso on kuluva kalenterivuosi. Jos kulutusmenoja koskevat tiedot kerätään takautuvasti eli osittain edellisen vuoden osalta, niitä pidetään hyvänä indikaattorina kuluvalle vuodelle.

3.   Tulojen osalta viiteajanjakso on kuluva kalenterivuosi, lukuun ottamatta kotitalouden tämänhetkisiä nettokuukausituloja, joiden osalta viiteajanjakso on kuluva kuukausi.

4.   Muiden kuin kulutusmeno- ja tulomuuttujien viiteajanjaksot täsmennetään liitteessä II.

6 artikla

Otoksen yksityiskohtaiset ominaispiirteet

1.   Kirjauskauden on oltava vähintään seitsemän päivää. Se voi kestää enintään yhden kuukauden, ellei ole käytetty innovatiivisia tiedonkeruumenetelmiä. Asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa ja vain siinä määrin kuin se on tarpeen, sallitaan yli kuukauden pituinen kirjauskausi.

2.   Otoskotitalouksien tai -henkilöiden kirjauskaudet on porrastettava viiteajanjakson ajalle, jotta voidaan tasata koko otoksen osalta kausivaihtelujen ja muiden ajallisten vaihtelujen vaikutusta. Tämä tehdään jakamalla otos useisiin aliotoksiin ja jakamalla nämä aliotokset kirjauskauden osalta tasaisesti viiteajanjaksolle.

3.   Otoskotitalouteen tai -henkilöön on yritettävä ottaa yhteyttä vähintään kolme kertaa ennen kuin se jätetään pois tutkimuksesta, paitsi jos

a)

osoitetta ei voitu paikantaa,

b)

osoite oli muu kuin asuinrakennus tai se ei ollut käytössä,

c)

kotitaloutta tai henkilöä ei löytynyt osoitteesta,

d)

kotitalous tai henkilö ei pystynyt vastaamaan (myös vamman vuoksi),

e)

kotitalous tai henkilö kieltäytyi ehdottomasti yhteistyöstä,

f)

olosuhteet vaaransivat haastattelijan turvallisuuden.

4.   Otoskotitalouksien tai -henkilöiden hallittu korvaaminen sallitaan, jos ilmenee jokin 3 kohdan a–f alakohdassa luetelluista tilanteista tai jos otoskotitaloutta tai -henkilöä ei ole tavoitettu kolmen yrityksen jälkeen.

5.   On noudatettava menettelyjä, joilla varmistetaan, että korvaamisprosessi on hallittu siinä määrin kuin se on mahdollista. Tällaisiin menettelyihin on kuuluttava sellaisen mallin käyttö, jolla varmistetaan, että korvaamiseen valitut kotitaloudet ja henkilöt vastaavat merkittäviltä ominaisuuksiltaan korvattavia kotitalouksia ja henkilöitä.

6.   Korvaavien otoskotitalouksien tai -henkilöiden joukko on määritettävä ennen tiedonkeruuta. Korvaaminen mainittuun joukkoon kuulumattomilla kotitalouksilla tai henkilöillä ei ole sallittua.

7.   Pienet kansallisen alueen osat, joiden osuus kansallisesta väestöstä on enintään kaksi prosenttia, voidaan jättää kulutustutkimuksen ulkopuolelle.

7 artikla

Tiedonkeruukaudet ja -menetelmät

1.   Kyselytutkimuksen tärkeimmät välineet, joilla kerätään suoraan tietoja vastaajilta, ovat yksi tai useampi haastattelu (kotitalouksien ja/tai henkilöiden haastattelut) ja kotitalouksien ja/tai henkilöiden päivittäin kulutusmenoistaan pitämä(t) päiväkirja(t). Epäsäännöllisten kulutusmenojen osalta tietoja voidaan kerätä myös takautuvasti enintään 12 kuukaudelta ennen haastattelua. Tiedonkeruussa voidaan käyttää älykkäitä välineitä ja lähteitä sekä rekistereitä tai muita menetelmiä.

2.   Vastaajien suoraan toimittamat tiedot on kerättävä paperia ja kynää käyttäen, tietokoneavusteisilla menetelmillä, mukaan lukien tietokoneavusteiset henkilökohtaiset haastattelut, tietokoneavusteiset puhelinhaastattelut, itse tietokoneella täytettävät haastattelut, tietokoneavusteiset verkkohaastattelut, myös tableteilla ja älypuhelimilla, sekä natiiveilla älypuhelinsovelluksilla.

3.   Haastattelun ajankohdan on oltava mahdollisimman lähellä päiväkirjan kirjauskautta.

8 artikla

Tietojen muokkausta, imputointia, painotuksia ja estimointia koskevat yhteiset standardit

1.   Tietoja on tarvittaessa imputoitava, mallinnettava tai painotettava.

2.   Jos vastaamatta jättäminen johtaa tietojen puuttumiseen siltä osin kuin on kyse vuotuisista nettotuloista yhteensä kaikista lähteistä, mukaan lukien muut kuin rahamääräiset komponentit kotitalous- tai henkilötasolla, on käytettävä asianmukaisia tilastollisia painotus- tai imputointimenetelmiä.

3.   Jos vastaamatta jättäminen johtaa tietojen puuttumiseen tulojen osatekijöitä koskevien muuttujien osalta, mukaan lukien luontoismuotoiset tulot palkattomasta toiminnasta kotitalous- tai henkilötasolla, on käytettävä asianmukaisia tilastollisia imputointimenetelmiä.

4.   Laskennallisen vuokran arvioimiseksi käytetään kahta menetelmää kansallisten vuokra-asuntomarkkinoiden koon ja rakenteen mukaan: joko ositusmenetelmää tai itsearviointimenetelmää. Etusijalle on asetettava todellisiin vuokriin perustuva ositusmenetelmä (joko ekstrapoloimalla suoraan tai ekonometrisen regression avulla). Jos riittävän suuria vuokramarkkinoita ei ole, on käytettävä itsearviointimenetelmää.

5.   Tietojen käsittelyyn käytetyn menetelmän on säilytettävä muuttujien välinen vaihtelu ja korrelaatio. On mieluummin käytettävä menetelmiä, joissa imputoituihin arvoihin lisätään ”virhekomponentti” kuin menetelmiä, joissa imputoidaan ainoastaan ennustettu arvo.

6.   On mieluummin käytettävä menetelmiä, jotka perustuvat korrelaatiorakenteeseen (tai muuttujien yhteisvaihtelun muihin piirteisiin), kuin käyttää pelkkiin reunajakaumiin tai yhteen muuttujaan perustuvaa menetelmää.

9 artikla

Tietojen toimittamista koskevat mallit

1.   Jäsenvaltioiden on toimitettava mikroaineistot, jotka täyttävät liitteessä II täsmennetyt muuttujien ominaispiirteet, sähköisessä muodossa komissiolle (Eurostat) asetuksen (EU) 2019/1700 11 artiklan ja sen liitteen V mukaisesti. Rahamääräiset kulutusmenot on toimitettava COICOP:n 5-numerotasolla; oma kulutus ja rajatylittävät kulutusmenot on toimitettava COICOP:n 2-numerotasolla.

2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) ennakkotarkastetut tiedot mikroaineistotiedostoina, mukaan lukien asianomaiset painot, käyttäen komission (Eurostat) täsmentämiä tilasto- ja metatiedon vaihtoa koskevia standardeja sekä keskitettyä vastaanottopistettä.

10 artikla

Laaturaportti

1.   Jäsenvaltioiden laaturaporttien on oltava asetuksen (EU) 2019/1700 13 artiklassa ja laaturaportteja koskevien järjestelyiden ja laaturaporttien sisällön vahvistamisesta annetussa asetuksessa (EU) 2019/2180 (11) vahvistettujen vaatimusten ja tämän asetuksen liitteessä III lueteltujen vaatimusten mukaisia.

2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä asetuksessa edellytetyt laatuun liittyvät viitemetatiedot komissiolle (Eurostat) tilasto- ja metatiedon vaihtoa koskevien standardien mukaisesti. Niiden on lähetettävä metatiedot keskitetyn vastaanottopisteen kautta, jotta komissio (Estat) voi hakea tiedot sähköisesti.

11 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 28 päivänä lokakuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 261 I, 14.10.2019, s. 1.

(2)  COM(2019) 640.

(3)  COM(2020) 381.

(4)  COM(2021) 44.

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1059/2003, annettu 26 päivänä toukokuuta 2003, yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS) (EUVL L 154, 21.6.2003, s. 1).

(6)  Kansainvälinen koulutusluokitus 2011, http://uis.unesco.org/sites/default/files/documents/international-standard-classification-of-education-isced-2011-en.pdf (saatavilla englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi).

(7)  Komission suositus 2009/824/EY, annettu 29 päivänä lokakuuta 2009, kansainvälisen ammattiluokituksen (ISCO-08) käytöstä (EUVL L 292, 10.11.2009, s. 31).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1893/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, tilastollisen toimialaluokituksen NACE Rev. 2 vahvistamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3037/90 ja tiettyjen eri tilastoaloja koskevien yhteisön asetusten muuttamisesta (EUVL L 393, 30.12.2006, s. 1).

(9)  YK:n kansainvälinen yksilöllisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukainen luokitus (COICOP) 2018, https://unstats.un.org/unsd/classifications/business-trade/desc/COICOP_english/COICOP_2018_-_pre-edited_white_cover_version_-_2018-12-26.pdf (saatavilla vain englanniksi).

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 223/2009, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2009, Euroopan tilastoista sekä salassapidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1101/2008, yhteisön tilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 322/97 ja Euroopan yhteisöjen tilasto-ohjelmakomitean perustamisesta tehdyn neuvoston päätöksen 89/382/ETY, Euratom kumoamisesta (EUVL L 87, 31.3.2009, s. 164).

(11)  EUVL L 330, 20.12.2019, s. 8.


LIITE I

TILASTOKÄSITTEIDEN MÄÄRITELMÄT

Yksilöllisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukaisen luokituksen (COICOP) mukainen kulutus

Yksilöllisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukaisen luokituksen (COICOP) mukainen kulutus perustuu kotitalouksien kulutusmenojen käsitteeseen Euroopan kansantalouden tilinpitojärjestelmässä (EKT 2010) (1), siltä osin kuin sitä sovelletaan kulutuksen aihealueeseen. Sillä tarkoitetaan menoja, joita yksityisille kotitalouksille aiheutuu tavaroista ja palveluista kotitalouksien tarpeiden tai toiveiden tyydyttämiseksi.

Kotitalouksien kulutusmenot sisältävät seuraavat tapaukset:

a)

omistusasuntopalvelut (laskennallinen vuokra);

b)

oma kulutus;

c)

menot tavaroista, joita ei pidetä välituotekäyttönä, kuten:

1)

raaka-aineet sellaisia asuntojen pieniä korjauksia ja sisustustöitä varten, joita sekä vuokralaiset että omistajat tekevät;

2)

materiaalit kestokulutustavaroiden, myös ajoneuvojen, korjausta ja huoltoa varten;

d)

menot tavaroista, joita ei pidetä pääoman muodostuksena, erityisesti kestokulutustavarat, joiden käyttö jatkuu usean tilinpitojakson ajan; tähän sisältyy joidenkin kestävien tavaroiden omistuksen siirtyminen yritykseltä kotitaloudelle;

e)

kotitalouksien kulutustarkoituksiin käyttämät suoraan veloitetut rahoituspalvelut (ilman välillisiä rahoituspalveluja);

f)

vakuutuspalvelut, todellisen palvelumaksun määrän mukaan;

g)

eläkerahastopalvelut, todellisen palvelumaksun määrän mukaan;

h)

kotitalouksien maksut lisensseistä, luvista ym., joita pidetään palveluiden ostoina;

i)

tuotoksen osto taloudellisesti merkityksettömiin hintoihin, esim. museon sisäänpääsymaksut.

Kotitalouksien kulutusmenoihin eivät sisälly seuraavat:

a)

luontoismuotoiset yhteiskunnalliset tulonsiirrot, kuten alkuaan kotitaloudelle koituneet mutta myöhemmin sosiaaliturvan korvaamat kustannukset, esim. eräät sairaanhoitomenot;

b)

menot eristä, joita pidetään välituotekäyttönä tai pääoman bruttomuodostuksena, kuten:

1)

yhtiöimättömiä yrityksiä omistavien kotitalouksien menot, jotka ovat aiheutuneet elinkeinon harjoittamisesta – esim. sellaisista kestokulutustavaroista kuin ajoneuvot, kalusteet tai sähkölaitteet (kiinteän pääoman bruttomuodostus) ja myös muista kuin kestokulutustavaroista kuten polttoaineista (käsitellään välituotekäyttönä);

2)

menot, joita asunnon omistajalle aiheutuu asunnon sellaisesta sisustamisesta, huollosta ja korjauksesta, joita vuokralaiset eivät tyypillisesti tee (joita käsitellään välituotekäyttönä asuntopalvelujen tuottamisessa);

3)

asuntojen ostaminen (käsitellään kiinteän pääoman bruttomuodostuksena);

4)

arvoesineistä aiheutuneet menot (käsitellään kiinteän pääoman bruttomuodostuksena);

c)

erät, joita käsitellään valmistamattomien varojen hankintana, erityisesti maan ostaminen;

d)

kaikki kotitalouksien maksut, joita on pidettävä veroina;

e)

kotitalouksien vapaaehtoiset rahamääräiset tai luontoismuotoiset tulonsiirrot hyväntekeväisyys- sekä hätäapu- ja avustusjärjestöille.

Kotitalouksien kulutusmenot kirjataan ostajan hintaan. Se on hinta, jonka ostaja tosiasiassa maksaa tuotteista ostohetkellä.

Ostajan hinta sisältää seuraavat:

a)

tuoteverot miinus tuotetukipalkkiot (mutta pois lukien vähennyskelpoiset verot kuten tuotteiden alv);

b)

kuljetusmaksut, jotka ostaja maksaa erikseen saadakseen toimituksen vaadittuna ajankohtana ja vaadittuun paikkaan;

c)

suurostojen ja sesonkiajan ulkopuolisten ostojen perusteella normaalihinnoista tai -maksuista myönnetyt alennukset.

Ostajan hintaan eivät sisälly seuraavat:

a)

korko- ja palvelumaksut, jotka liittyvät luottojärjestelyihin;

b)

ylimääräiset maksut, jotka ovat aiheutuneet maksun myöhästymisestä eli siitä, että maksua ei ole suoritettu ostohetkellä määrätyn maksuajan kuluessa.

Laskennallinen vuokra

Asunnon hankintaa sinällään pidetään pääoman muodostuksena (investointina) eikä kulutusmenona, minkä vuoksi se jätetään kotitalouksien kulutusmenojen ulkopuolelle. Asunnon omistaminen tuottaa kuitenkin palvelun, asunnon, jota kotitaloudet kuluttavat ajan mittaan, ja näin ollen asunnon arvioitu hinta vuokran imputoinnin perusteella on sisällytettävä kotitalouden kulutusmenoihin. Sen on oltava osa kotitalouksien kulutusmenojen muuta kuin rahamääräistä osaa, koska siihen ei liity rahallista taloustoimea.

Laskennallinen vuokra on samanaikaisesti muu kuin rahamääräinen tulonlähde, minkä vuoksi se on kirjattava myös tulopuolelle.

Laskennallinen vuokra arvioidaan kaikille niille kotitalouksille, jotka ilmoittavat, etteivät ne maksa täyttä vuokraa, koska ovat asunnon omistajia tai koska vuokra on markkinavuokraa alhaisempi tai koska asunnosta ei peritä vuokraa.

Laskennallinen vuokra arvioidaan ainoastaan asunnoille, joita kotitalous käyttää pääasiallisena asuntonaan (ja niihin liittyville muille rakennuksille, kuten autotallille).

Laskennallisen vuokran arvo on vastaavasta asunnosta maksettava arvioitu vuokra-arvo, jossa otetaan huomioon muun muassa sijainti, lähipalvelut jne. sekä itse asunnon koko ja laatu. Tästä arvosta vähennetään mahdollinen tosiasiallisesti maksettu vuokra (jos asunto on vuokrattu markkinahintaa alhaisempaan hintaan) ja josta on vähennetty tavanomaiset ylläpitokustannukset (kaasu, sähkö, vesi jne.) ja omistusasunnossa asuvien kotitalouksien kiinteistölle suorittamien sentyyppisten vähäisten korjausten tai kunnostusten kustannukset, jotka vuokranantajat tavallisesti tekisivät.

Asunnoista erillään sijaitsevista autotalleista, joita omistaja käyttää kulutustarkoitukseen asunnon käytön yhteydessä, on tehtävä samanlainen laskelma.

Omistusasuntopalvelujen arvon arvioimiseksi on mieluiten käytettävä todellisiin vuokriin perustuvaa ositusmenetelmää (joko ekstrapoloimalla suoraan tai ekonometrisen regression avulla).

Asuntokanta ositetaan mieluiten sijainnin, asunnon koon ja luonteen sekä muiden vuokraan vaikuttavien tekijöiden mukaan. Yksityisomistuksessa olevien vuokrattujen asuntojen todellisista vuokrista saatuja tietoja on käytettävä arvion saamiseksi koko asuntokannan vuokra-arvosta. Ositekohtaista keskimääräistä todellista vuokraa sovelletaan kyseisen ositteen kaikkiin asuntoihin.

Ositusmenetelmässä omistusasuntoihin sovellettava vuokra määritellään yksityiseksi markkinavuokraksi, joka maksetaan oikeudesta käyttää kalustamatonta asuntoa. Laskennallisten vuokrien määrittämiseksi on käytettävä kaikkia yksityisesti omistettuja kalustamattomia asuntoja koskevista sopimuksista aiheutuvia vuokria. Mukaan otetaan myös valtion sääntelyn vuoksi alhaiset yksityiset markkinavuokrat.

Jos edellä määritettyjen havainnoitujen vuokrien otos ei ole riittävän suuri, kalustettujen asuntojen havainnoituja vuokria voidaan käyttää laskennallisiin tarkoituksiin, edellyttäen että niihin on tehty huonekaluja koskeva oikaisu. Poikkeuksellisesti voidaan käyttää myös julkisomisteisten asuntojen korotettuja vuokria. Sukulaisille tai työntekijöille vuokrattujen asuntojen alhaisia vuokria ei pitäisi käyttää.

Jos vuokramarkkinat eivät ole riittävän suuret ja omistusasunnot ovat tyypillinen asumismuoto, omistusasuntoihin on sovellettava itsearviointimenetelmää. Laskennallisen vuokran arvo tässä menetelmässä viittaa itse arvioituun arvoon, jota käytetään välittömänä arviona asunnon markkina-arvosta.

Oma kulutus

Oma kulutus tarkoittaa kotitalouksien omistamien yhtiöimättömien yritysten tuotoksena tuotettuja tavaroita ja palveluja, jotka saman kotitalouden jäsenet pitävät itsellään kulutusta varten. Esimerkkejä omaa kulutusta varten pidetyistä tuotteista ovat:

a)

maanviljelijöiden itsellään pitämät maataloustuotteet;

b)

omistusasuntojen asumispalvelut;

c)

palkatun henkilöstön tuottamat kotitalouspalvelut.

Saman kotitalouden piirissä tuotettuja ja kulutettuja kotitalouspalveluja ja henkilökohtaisia palveluja ei lueta mukaan tuotantoon EKT:ssä, minkä vuoksi ne eivät kuulu omaan kulutukseen. Esimerkkejä kotitalouksien itse tuottamista kotitalouspalveluista, joita ei lueta mukaan, ovat:

a)

asunnon siivous, sisustaminen, kunnostus ja huolto, jos nämä toiminnat ovat tyypillisiä myös vuokralaisille;

b)

kotitalouksien kestokulutustavaroiden puhtaanapito, huolto ja korjaus;

c)

aterioiden valmistus ja tarjoilu;

d)

lasten hoito, opetus ja ohjaus;

e)

sairaiden, sairaalloisten ja vanhusten hoito; ja

f)

kotitalouden jäsenten tai heidän tavaroidensa kuljetus.

Palkatun kotitaloushenkilöstön tuottamat kotitalouspalvelut ja henkilökohtaiset palvelut luetaan kuitenkin mukaan tuotantoon, ja ne muodostavat osan kulutusmenoista.

Oma kulutus on kirjattava silloin, kun omaa kulutusta varten pidettävä tuotos otetaan mukaan kotitalouden omaan loppukulutukseen, ja se on arvostettava markkinoilla myytävien samankaltaisten tuotteiden (tavaroiden tai palvelujen) ostajan hintaan. Palkatun kotitaloushenkilöstön tuottamat kotitalouspalvelut ja henkilökohtaiset palvelut arvostetaan palkatun työvoiman korvausten perusteella; siihen sisältyvät kaikki luontoismuotoiset korvaukset kuten ruoka tai asunto.

Rajatylittävät kulutusmenot

Kotitalouksien kulutusmenoihin sisältyvät yksityisten kotitalouksien kulutusmenot riippumatta siitä, toteutuvatko menot kotimaassa vai ulkomailla. Rajatylittävillä kulutusmenoilla tarkoitetaan sitä osaa kotitalouden kulutusmenoista, joka on toteutunut ulkomailla. Se kattaa kaikki suorat tavaroiden ja palvelujen ostot, joita maassa asuvat suorittavat matkustaessaan ulkomaille liikeasioissa tai henkilökohtaista syistä. Tässä on eriteltävä kaksi ryhmää, jotka edellyttävät erilaista kohtelua:

a)

liikematkailijoiden kaikki yritystoimintaan liittyvät menot ovat välituotekäyttöä, minkä vuoksi ne on jätettävä kotitalouksien kulutusmenojen ulkopuolelle;

b)

liikematkailijoiden tai muiden matkailijoiden kaikki muut menot ovat kotitalouksien kulutusmenoja.

Ainoastaan rajatylittävät rahamääräiset kulutusmenot rekisteröidään.

Vuotuiset nettotulot yhteensä kaikista lähteistä, mukaan lukien muut kuin rahamääräiset komponentit

Kotitalouden vuotuiset nettotulot yhteensä kaikista lähteistä sisältävät vuotuiset rahamääräiset nettotulot kaikista lähteistä, luontoismuotoiset tulot työstä, luontoismuotoiset tulot palkattomasta toiminnasta ja laskennallisen vuokran.

Kotitalouden vuotuisten nettotulojen yhteensä kaikista lähteistä olisi oltava yhtä suuri kuin kaikkien kotitalouden jäsenten kaikista lähteistä saamien henkilökohtaisten vuotuisten kokonaisnettotulojen summa, johon on lisätty kaikki vuotuiset nettotulokomponentit kotitalouden tasolla.

Vuotuiset rahamääräiset nettotulot kaikista lähteistä

Vuotuiset rahamääräiset nettotulot kaikista lähteistä sisältävät

Palkat ja palkanluonteiset korvaukset

Yrittäjätulot tai -tappiot (myös rojaltit)

Omaisuustulot

a.

Korot, osingot sekä yhtiöimättömiin yrityksiin sijoitetusta pääomasta saadut tulot

b.

Tulo kiinteistön tai maan vuokraamisesta

c.

Yksityisiin eläkejärjestelmiin perustuvat eläkkeet (muut kuin eurooppalaisen sosiaalisen suojelun integroituun tilastointijärjestelmään (ESSPROS) sisältyvät)

Säännölliset saadut tulonsiirrot:

a.

Sosiaalisetuudet:

Saadut perheeseen ja lapsiin liittyvät tulonsiirrot

Asumistuet

Työttömyysetuudet

Vanhuusetuudet

Lesken ja muiden edunsaajien etuudet

Sairausetuudet

Vammaisetuudet

Koulutustuet ja -avustukset

Muut sosiaaliavustukset tai -etuudet

b.

Säännölliset saadut tulonsiirrot muilta kotitalouksilta

Muut rahana saadut tulot.

Luontoismuotoiset tulot työstä

Luontoismuotoisilla tuloilla työstä tarkoitetaan muita kuin rahallisia tulokomponentteja, joita työnantaja tarjoaa palkansaajalle osana työsopimusta joko ilmaiseksi tai alennettuun hintaan. (Jos tavara tai palvelu tarjotaan sekä yksityiseen että työkäyttöön, yksityinen käyttö on estimoitava suhteessa kokonaiskäyttöön ja sovellettava kokonaisarvoon.)

Tähän sisältyvät

työsuhdeauto joko yksityiseen tai yksityiseen ja työkäyttöön sekä siihen liittyvät kustannukset (esim. ilmainen polttoaine, autovakuutus ja muut verot ja maksut)

ateriaetu, lounassetelit

asumiskustannusten korvaukset tai maksut (esim. kaasu-, sähkö-, vesi- ja puhelin- tai matkapuhelinlaskut)

palkansaajalle ilmaiseksi tai alennettuun hintaan kotitalouden pääasunnoksi tai toissijaiseksi asunnoksi tarjottu työsuhdeasunto

muut työnantajan palkansaajalle ilmaiseksi tai alennettuun hintaan tarjoamat tavarat tai palvelut, kun niitä voidaan pitää kansallisella tasolla tai tietyntyyppisissä kotitalouksissa merkittävinä tulokomponentteina.

Ilmaiseksi tarjottujen tavaroiden ja palvelujen arvo lasketaan niiden markkina-arvon mukaan. Alennettuun hintaan tarjottujen tavaroiden ja palvelujen arvo lasketaan työnantajan maksaman osuuden ja markkina-arvon erotuksena.

Tähän eivät sisälly

työnantajan palkansaajalle kustantamat tavarat ja palvelut, jos palkansaajat tarvitsevat niitä työn suorittamiseen

työpaikkakunnalla tarjotut majoituspalvelut, joita palkansaajan kotitalous ei voi hyödyntää

palkansaajalle ensisijaisesti tai ainoastaan työn suorittamista varten tarkoitettujen työkalujen, varusteiden, vaatteiden jne. ostoa varten maksetut korvaukset

poikkeuksellisissa työoloissa tarvittavat erityisateriat ja -juomat

palkansaajalle työpaikalla tarjottavat tai työn luonteen vuoksi vaadittavat tavarat tai palvelut (esim. työterveystarkastus).

Luontoismuotoiset tulot palkattomasta toiminnasta

Palkattomasta toiminnasta saatu luontoismuotoinen tulo sisältää tuotoksen omaan kulutukseen eli kotitalouksien tuottamat tavarat ja palvelut, jotka saman kotitalouden jäsenet pitävät itsellään kulutusta varten.

Palkattomasta toiminnasta saadut luontoismuotoiset tulot eivät sisällä laskennallista vuokraa.

Tulovero ja sosiaalivakuutusmaksut

Tuloverolla tarkoitetaan tulo-, voitto- ja pääomatuottoveroa. Tulovero lasketaan yksityishenkilöiden, kotitalouksien tai verotusyksiköiden todellisen tai arvioidun tulon perusteella. Niihin sisältyvät verot, jotka määräytyvät omaisuuden ja maa- tai kiinteistöomistusten perusteella silloin, kun näitä omistuksia käytetään omistajien tulojen arvioimisen perustana. Myös yksityisiin eläkejärjestelmiin perustuvista eläkkeistä (muut kuin ESSPROS-luokitukseen sisältyvät) maksettava vero olisi otettava huomioon.

Tuloveroihin kuuluvat

yksityishenkilön, kotitalouden tai verotusyksikön tuloista perittävät verot (tulovero, omaisuusvero, yrittäjävero, eläkevero jne.), joihin sisältyvät työnantajan pidättämät verot (ennakonpidätykset) sekä lähdeverot ja yhtiöimättömien yritysten omistajien tuloista perittävät muut verot tulojen viitejakson aikana

tulojen viitejakson aikana saatu jäännösvero, joka liittyy tulojen viitejakson ajalta tai sitä edeltäviltä vuosilta saadun tulon verotukseen. Edellä tarkoitettu arvo olisi otettava huomioon maksetuista veroista tehtynä vähennyksenä

maksamattomista veroista perityt viivästyskorot ja veroviranomaisen määräämät veronkorotukset.

Tuloveroon eivät kuulu

metsästys-, ampuma-aseen käyttö- ja kalastuslupamaksut.


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 549/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmästä Euroopan unionissa (EUVL L 174, 26.6.2013, s. 1).


LIITE II

MUUTTUJIEN TEKNISET OMINAISPIIRTEET

Muuttujan tunnus

Muuttujan nimi

Tietosisällön koodi

Tietosisällön kuvaus

Keruuyksikkö

Viiteajanjakso

Yksityiskohtainen aihe: TIEDONKERUUN TIEDOT

HA02

Tutkimusvuosi(-vuodet)

(Vuosi)Vuodet

Tutkimusvuosi(-vuodet)

Kotitalous

Tutkimusajankohta

HC04C

Kotitalouden ensimmäisen haastattelun päivämäärä

PP/KK/VVVV

Kotitalouden ensimmäisen haastattelun päivämäärä

Kotitalous

Tutkimusajankohta

MB03C

Kotitalouden jäsenen ensimmäisen haastattelun päivämäärä

PP/KK/VVVV

Kotitalouden jäsenen ensimmäisen haastattelun päivämäärä

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

HA06

Osite

1–9999999999998

Ositteen tunnistenumero

Kotitalous

Poiminta-ajankohta

9999999999999

Ei sovelleta

HA07

Ensi asteen otosyksikkö

1–9999999999998

Toisen asteen otosyksikön tunnistenumero

Kotitalous

Poiminta-ajankohta

9999999999999

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: TUNNISTETIEDOT

HA04

Kotitalouden tunnistenumero (kotitalouden tietue)

Tunnistenumero

Kotitalouden tunnistenumero

Kotitalous

Tutkimusajankohta

MA04

Kotitalouden tunnistenumero (kotitalouden jäsenen tietue)

Tunnistenumero

Kotitalouden tunnistenumero

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

MA05

Kotitalouden jäsenen tunnistenumero (kotitalouden jäsenen tietue)

Tunnistenumero

Tunnistenumero

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

HA13

Kotitalouskyselyyn vastanneen kotitalouden jäsenen tunnistenumero

Tunnistenumero

Kotitalouskyselyyn vastanneen henkilön tunnistenumero

Kotitalous

Tutkimusajankohta

Yksityiskohtainen aihe: PAINOT

HA10

Lopullinen paino

Paino

Lopullinen paino

Kotitalous

Tutkimusajankohta

Yksityiskohtainen aihe: HAASTATTELUN OMINAISPIIRTEET

HA11

Käytetty haastattelumenetelmä (kotitalouden haastattelu)

1

Paperiavusteinen henkilökohtainen haastattelu (PAPI)

Kotitalous

Tutkimusajankohta

2

Tietokoneavusteinen henkilökohtainen haastattelu (CAPI)

3

Tietokoneavusteinen puhelinhaastattelu (CATI)

4

Tietokoneavusteinen verkkohaastattelu (CAWI)

5

Älytoiminto

6

Muu

9

Ei sovelleta

MA11

Käytetty haastattelumenetelmä (yksityishenkilön haastattelu)

1

Paperiavusteinen henkilökohtainen haastattelu (PAPI)

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Tietokoneavusteinen henkilökohtainen haastattelu (CAPI)

3

Tietokoneavusteinen puhelinhaastattelu (CATI)

4

Tietokoneavusteinen verkkohaastattelu (CAWI)

5

Älytoiminto

6

Muu

9

Ei sovelleta

HA12

Käytetty haastattelumenetelmä (päiväkirja)

1

Paperiavusteinen henkilökohtainen haastattelu (PAPI)

Kotitalous

Tutkimusajankohta

2

Tietokoneavusteinen henkilökohtainen haastattelu (CAPI)

3

Tietokoneavusteinen puhelinhaastattelu (CATI)

4

Tietokoneavusteinen verkkohaastattelu (CAWI)

5

Älytoiminto

6

Muu

9

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: SIJAINTI

 

MB012

Asuinmaa

SCL GEO -koodi

Asuinmaa

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

HA08

Asuinalue

NUTS (2-numerotaso)

Alue (2-numerotaso)

Kotitalous

Tutkimusajankohta

HA09

Taajama-aste

1

Kaupungit

Kotitalous

Tutkimusajankohta

2

Pikkukaupungit ja esikaupungit

3

Maaseutualueet

Yksityiskohtainen aihe: VÄESTÖTIEDOT

MB02

Kotitalouden jäsenen sukupuoli

1

Mies

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Nainen

MB03

Kotitalouden jäsenen ikä (täysinä vuosina)

Ikä

Ikä

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

Tyhjä

Ei ilmoitettu

MB03A

Kotitalouden jäsenen syntymävuosi

Vuosi

Syntymävuosi

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Jatkuva

Tyhjä

Ei ilmoitettu

MB03B

Kotitalouden jäsenen syntymäpäivä vietetty haastatteluajankohtana

1

Kyllä

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Ei

Tyhjä

Ei ilmoitettu

MB04

Kotitalouden jäsenen siviilisääty

1

Ei koskaan naimisissa eikä rekisteröidyssä parisuhteessa

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa

3

Leski tai rekisteröidyssä parisuhteessa, joka on päättynyt puolison kuolemaan (eikä uudelleen naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa)

4

Eronnut tai rekisteröity parisuhde purettu oikeudellisesti (eikä uudelleen naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa)

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: KANSALAISUUS JA MAAHANMUUTTAJATAUSTA

MB01

Syntymämaa

SCL GEO -koodi

Syntymämaa

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Jatkuva

77

Syntynyt ulkomailla, mutta syntymämaa ei tiedossa

Tyhjä

Ei ilmoitettu

99

Ei sovelleta

MB011

Ensisijainen kansalaisuus (maa)

SCL GEO -koodi

Ensisijainen kansalaisuus (maa)

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

66

Valtioton

77

Ulkomaan kansalaisuus, mutta maa ei tiedossa

Tyhjä

Ei ilmoitettu

99

Ei sovelleta

MB01F

Isän syntymämaa

SCL GEO -koodi

Syntymämaa

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Jatkuva

77

Isä syntynyt ulkomailla, mutta syntymämaa ei tiedossa

Tyhjä

Ei ilmoitettu

99

Ei sovelleta

MB01M

Äidin syntymämaa

SCL GEO -koodi

Syntymämaa

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Jatkuva

77

Äiti syntynyt ulkomailla, mutta syntymämaa ei tiedossa

Tyhjä

Ei ilmoitettu

99

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: KOTITALOUDEN KOKOONPANO

MBGRIDXX

Kotitalouden suhdematriisi (1)

10

Puoliso (karkea taso)

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

11

Aviomies / vaimo / rekisteröidyn parisuhteen osapuoli (tarkka taso) / vapaaehtoinen

12

Kumppani / avopuoliso (tarkka taso) / vapaaehtoinen

20

Poika/tytär (karkea taso)

21

Biologinen/adoptoitu poika/tytär (tarkka taso) / vapaaehtoinen

22

Poikapuoli/tytärpuoli (tarkka taso) / vapaaehtoinen

30

Vävy/miniä (karkea tai tarkka taso)

40

Lapsenlapsi (karkea tai tarkka taso)

50

Vanhempi (karkea taso)

51

Biologinen vanhempi / adoptiovanhempi (tarkka taso) / vapaaehtoinen

52

Isä- tai äitipuoli (tarkka taso) / vapaaehtoinen

60

Appivanhempi (karkea tai tarkka taso)

70

Isovanhempi (karkea tai tarkka taso)

80

Veli/sisar (karkea taso)

81

Biologinen veli/sisar (tarkka taso) / vapaaehtoinen

82

Veli- tai sisarpuoli (tarkka taso) / vapaaehtoinen

90

Muu sukulainen (karkea tai tarkka taso)

95

Muu ei-sukulainen (karkea tai tarkka taso)

Tyhjä

Ei ilmoitettu (karkea tai tarkka taso)

MB042

Samassa kotitaloudessa asuvat kumppanit

1

Henkilö asuu rekisteröidyn parisuhteen kumppanin tai tosiasiallisen kumppanin kanssa

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Henkilö ei asu rekisteröidyn parisuhteen kumppanin tai tosiasiallisen kumppanin kanssa

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: VAMMAISUUS JA VÄHIMMÄISTASON EUROOPPALAINEN TERVEYSMODUULI

MH01

Henkilön terveydentila (oma käsitys)

1

Erittäin hyvä

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Hyvä

3

Kohtalainen (ei hyvä eikä huono)

4

Huono

5

Erittäin huono

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

MH02

Pitkäaikaiset terveysongelmat

1

Kyllä

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Ei

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

MH03

Terveysongelmista johtuvat toimintakyvyn rajoitukset

1

Vakavia rajoituksia

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Lieviä rajoituksia

3

Ei rajoituksia

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: PÄÄASIALLISEN TOIMINNAN LAATU (ITSE MÄÄRITELTY)

ME01A

Pääasiallisen toiminnan laatu (itse määritelty)

1

Työllinen

Kaikki nykyiset kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Työtön

3

Eläkkeellä

4

Kykenemätön työhön pitkäaikaisten terveysongelmien vuoksi

5

Koululainen tai opiskelija

6

Tekee kotitöitä

7

Varusmiespalveluksessa tai siviilipalveluksessa

8

Muu

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: TYÖN PERUSTAVANLAATUISET OMINAISPIIRTEET

ME0908

Ammatti, päätyö

ISCO-08

ISCO, 2-numerotaso

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

Tyhjä

Ei ilmoitettu

99

Ei sovelleta

ME04

Paikallisen yksikön toimiala, päätyö

NACE

NACE, 2-numerotaso

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

Tyhjä

Ei ilmoitettu

99

Ei sovelleta

ME02

Päätyö: Koko- tai osa-aikatyö (itse määritelty)

1

Kokoaikatyö

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Osa-aikatyö

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

ME12

Ammattiasema, päätyö

1

Yrittäjä (työnantajayrittäjä)

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Yrittäjä (yksinäisyrittäjä)

3

Työntekijä

4

Palkaton työtä tekevä perheenjäsen

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

ME13

Kotitalouden jäsenen ammattiala

1

Julkisen sektorin työntekijä

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Yksityisen sektorin työntekijä

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: KOULUTUSTASO JA -TAUSTA

MC01

Korkein saavutettu koulutustaso

0

Ei muodollista koulutusta tai koulutustaso alempi kuin ISCED 1

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

1

ISCED 1 Alemman perusasteen koulutus

2

ISCED 2 Ylemmän perusasteen koulutus

3

ISCED 3 Keskiasteen koulutus

4

ISCED 4 Keskiasteen jälkeinen koulutus, joka ei ole korkea-asteen koulutusta

5

ISCED 5 Alin korkea-asteen koulutus

6

ISCED 6 Alempi korkea-asteen koulutus

7

ISCED 7 Ylempi korkea-asteen koulutus

8

ISCED 8 Tutkijakoulutusaste

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: KOTITALOUDEN KOKOONPANO – YKSITYISKOHTAISET LISÄTIEDOT

HB05

Kotitalouden koko

1–99

Kotitalouden jäsenten kokonaislukumäärä

Kotitalous

Tutkimusajankohta

Tyhjä

Ei ilmoitettu

HB075

Kotitalouden tyyppi

1

Yhden hengen kotitalous

Kotitalous

Tutkimusajankohta

2

Yksinhuoltaja, vähintään yksi alle 25-vuotias lapsi

3

Yksinhuoltaja, kaikki lapset vähintään 25-vuotiaita

4

Pariskunta, ei lapsia

5

Pariskunta, vähintään yksi alle 25-vuotias lapsi

6

Pariskunta, kaikki lapset vähintään 25-vuotiaita

8

Muu kotitalouden tyyppi

Tyhjä

Ei ilmoitettu

Yksityiskohtainen aihe: ASUMISEN KESKEISET OMINAISPIIRTEET

HD01

Kotitalouden asunnon hallintaperuste

1

Omistaja, ei kiinnelainaa

Kotitalous

Tutkimusajankohta

2

Omistaja, kiinnelainaa

3

Vuokralainen, markkinahintainen vuokra

4

Vuokralainen, alennettu vuokra

5

Vuokralainen, ilmainen vuokra

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

HD03

Asunnon tyyppi

1

Omakotitalo

Kotitalous

Tutkimusajankohta

2

Paritalo tai rivitalo

3

Huoneisto alle 10 asunnon talossa

4

Huoneisto vähintään 10 asunnon talossa

5

Muun tyyppinen asunto

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

HD06

Kotitalouden käytössä oleva huonemäärä

1–9,9

Huoneluku

Kotitalous

Tutkimusajankohta

10

Vähintään 10 huonetta

Tyhjä

Ei ilmoitettu

99

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: OSALLISTUMINEN VIRALLISEEN KOULUTUKSEEN (TÄMÄNHETKINEN)

MC02A

Osallistuminen viralliseen koulutukseen (opiskelija tai oppisopimusopiskelija)

1

Kyllä

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Ei

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

MC02B

Tämänhetkisen/viimeisimmän virallisen koulutuksen taso

0

Ei muodollista koulutusta tai koulutustaso alempi kuin ISCED 1

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

1

ISCED 1 Alemman perusasteen koulutus

2

ISCED 2 Ylemmän perusasteen koulutus

3

ISCED 3 Keskiasteen koulutus

4

ISCED 4 Keskiasteen jälkeinen koulutus, joka ei ole korkea-asteen koulutusta

5

ISCED 5 Alin korkea-asteen koulutus

6

ISCED 6 Alempi korkea-asteen koulutus

7

ISCED 7 Ylempi korkea-asteen koulutus

8

ISCED 8 Tutkijakoulutusaste

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: TYÖSOPIMUKSEN KESTO

ME03A

Päätyön työsopimuksen voimassaolo

1

Vakituinen kirjallinen työsopimus

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Tutkimusajankohta

2

Vakituinen suullinen työsopimus

3

Määräaikainen kirjallinen työsopimus

4

Määräaikainen suullinen työsopimus

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: HENKILÖIDEN VUOSITULOT YHTEENSÄ JA KOTITALOUKSIEN VUOSITULOT YHTEENSÄ

MF099

Kotitalouden jäsenen vuotuiset nettotulot yhteensä kaikista lähteistä, mukaan lukien muut kuin rahamääräiset komponentit (jäsenen tietue)

0–99999999999999

Tulot (kansallinen valuutta)

Kaikki nykyiset vähintään 16-vuotiaat kotitalouden jäsenet

Kuluva kalenterivuosi

Tyhjä

Ei ilmoitettu

HH099

Vuotuiset nettotulot yhteensä kaikista lähteistä, mukaan lukien muut kuin rahamääräiset tulokomponentit

0–99999999999999

Tulot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

Tyhjä

Ei ilmoitettu

Yksityiskohtainen aihe: KESKEISET TULOJEN OSATEKIJÄT

HH011

Kotitalouden tämänhetkiset nettokuukausitulot

0–99999999999999

Tulot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kuukausi

Tyhjä

Ei ilmoitettu

HH095

Vuotuiset rahamääräiset nettotulot kaikista lähteistä

0–99999999999999

Tulot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

Tyhjä

Ei ilmoitettu

HH012

Luontoismuotoiset tulot työstä

0–99999999999999

Tulot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

Tyhjä

Ei ilmoitettu

Yksityiskohtainen aihe: LUONTOISMUOTOISET TULOT PALKATTOMASTA TOIMINNASTA

HH023

Luontoismuotoiset tulot palkattomasta toiminnasta

0–99999999999999

Tulot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

Tyhjä

Ei ilmoitettu

Yksityiskohtainen aihe: LASKENNALLINEN VUOKRA

HH032

Laskennallinen vuokra

0–99999999999999

Laskennallinen vuokra (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

Tyhjä

Ei ilmoitettu

Yksityiskohtainen aihe: PÄÄASIALLINEN TULONLÄHDE

HI11

Pääasiallinen tulonlähde

1

Palkat tai palkkiot

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

2

Tulot itsenäisestä ammatinharjoittamisesta

3

Omaisuustulot

4

Eläkkeet, eläke-etuudet

5

Työttömyysetuus

6

Muut lyhytaikaiset etuudet ja muut tulot

Tyhjä

Ei ilmoitettu

Yksityiskohtainen aihe: VARALLISUUDEN OSATEKIJÄT, MUKAAN LUKIEN ASUNNON OMISTAMINEN

HW10

Vakituisen asunnon arvo

1–99999999999

Arvo (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Tutkimusajankohta

Tyhjä

Ei ilmoitettu

HW20

Säästöt (tyypillisen kuukauden aikana)

1

Kotitalous säästää

Kotitalous

Tutkimusajankohta

2

Kotitalouden on käytettävä säästöjään

3

Kotitalouden on lainattava rahaa

4

Kotitalous ei säästä eikä joudu käyttämään säästöjään tai lainaamaan rahaa

Tyhjä

Ei ilmoitettu

Yksityiskohtainen aihe: VEROT JA SOSIAALITURVAMAKSUT

HW30

Tulovero ja sosiaalivakuutusmaksut

–99999999–99999999

Verot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

Tyhjä

Ei ilmoitettu

Yksityiskohtainen aihe: VELKA

HW40

Vakituisen asunnon kiinnelainasta vielä maksamatta oleva määrä

0–99999999999

Takaisin maksettava määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Tutkimusajankohta

Tyhjä

Ei ilmoitettu

HW50

Kiinnelainan pääoman ja korkojen lyhennykset, kuukausittainen määrä

0–99999999.99

Kiinnelainan pääoman ja korkojen lyhennykset (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Tutkimusajankohta

Tyhjä

Ei ilmoitettu

Yksityiskohtainen aihe: MAKSURÄSTIT

HW60

Maksurästit

1

Kyllä

Kotitalous

Tutkimusajankohta

2

Ei

Tyhjä

Ei ilmoitettu

9

Ei sovelleta

Yksityiskohtainen aihe: YKSILÖLLISEN KULUTUKSEN KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAISEN LUOKITUKSEN (COICOP) MUKAINEN KULUTUS (2)

HE01A

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE02A

Alkoholijuomat, tupakka ja huumausaineet

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE03A

Vaatetus ja jalkineet

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE04A

Asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE05A

Kalusteet, kotitalouskoneet ja tavanomainen kodinhoito

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE06A

Terveys

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE07A

Liikenne

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE08A

Informaatio ja viestintä

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE09A

Virkistys, urheilu ja kulttuuri

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE10A

Koulutus

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE11A

Ravintola- ja majoituspalvelut

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE12A

Vakuutus- ja rahoituspalvelut

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE13A

Henkilökohtainen hygienia, sosiaaliturva ja muut tavarat ja palvelut

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

Yksityiskohtainen aihe: OMA KULUTUS

HE01B

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE02B

Alkoholijuomat, tupakka ja huumausaineet

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE03B

Vaatetus ja jalkineet

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE04B

Asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE05B

Kalusteet, kotitalouskoneet ja tavanomainen kodinhoito

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE06B

Terveys

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE07B

Liikenne

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE08B

Informaatio ja viestintä

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE09B

Virkistys, urheilu ja kulttuuri

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE10B

Koulutus

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE11B

Ravintola- ja majoituspalvelut

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE12B

Vakuutus- ja rahoituspalvelut

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HE13B

Henkilökohtainen hygienia, sosiaaliturva ja muut tavarat ja palvelut

0–99999999999999

Määrä (kansallisena valuuttana)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

Yksityiskohtainen aihe: COICOP:n mukaiset rajatylittävät kulutusmenot

HJ01

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ02

Alkoholijuomat, tupakka ja huumausaineet

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ03

Vaatetus ja jalkineet

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ04

Asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ05

Kalusteet, kotitalouskoneet ja tavanomainen kodinhoito

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ06

Terveys

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ07

Liikenne

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ08

Informaatio ja viestintä

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ09

Virkistys, urheilu ja kulttuuri

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ10

Koulutus

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ11

Ravintola- ja majoituspalvelut

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ12

Vakuutus- ja rahoituspalvelut

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HJ13

Henkilökohtainen hygienia, sosiaaliturva ja muut tavarat ja palvelut

0–99999999999999

Menot (kansallinen valuutta)

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

Yksityiskohtainen aihe: MÄÄRÄT (3) (vapaaehtoinen)

HQ01

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat

0–9999999999999999.9

Määrä

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi

HQ02

Alkoholijuomat, tupakka ja huumausaineet

0–9999999999999999.9

Määrä

Kotitalous

Kuluva kalenterivuosi


(1)  Kotitalouden suhdematriisi -muuttujan osalta on annettava tietosisällön koodit 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 ja 95 vähintään karkealla yksityiskohtaisuuden tasolla. Yksityiskohtaisuuden tarkka taso on valinnainen.

(2)  Rahamääräinen kulutus yksilöllisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukaan ilmoitetaan COICOP:n 5-numerotasolla.

(3)  Määrät ilmoitetaan ryhmien ”Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat” ja ”Alkoholijuomat, tupakka ja huumausaineet” osalta COICOP:n 5-numerotasolla.


LIITE III

LAATURAPORTTEJA KOSKEVAT YKSITYISKOHTAISET JÄRJESTELYT JA NIIDEN SISÄLTÖ

1)

Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) laaturaportti asetuksen (EU) 2019/1700 13 artiklassa ja laaturaportteja koskevien järjestelyiden ja laaturaporttien sisällön vahvistamisesta annetussa asetuksessa (EU) 2019/2180 (1) vahvistettujen sääntöjen mukaisesti.

2)

Jäsenvaltioiden on sisällytettävä kulutuksen aihealuetta koskevaan laaturaporttiin seuraavat tiedot.

TILASTOLLINEN ESITYSTAPA

Tiedon kuvaus

Kyselytutkimuksen nimi kansallisella tasolla, tutkimusvuosi, linkki tutkimuksen verkkosivustolle

Luokitusjärjestelmät

Luettelo tiedoissa käytetystä luokitusversiosta ja mahdolliset poikkeamat Euroopan tilastostandardeista tai kansainvälisistä standardeista.

Tilastokäsitteet ja -määritelmät, mukaan luettuna viiteajanjakso

Luettelo käsitteistä ja muuttujista, jotka poikkeavat standardimääritelmistä, maininta käytetyistä kansallisista käsitteistä ja mahdollisista eroista kansallisten käsitteiden ja vastaavien standardimääritelmien välillä.

Kulutusmenot lasketaan kotitalouksien kulutusmenoina; poikkeaminen tästä standardimääritelmästä on kuvattava.

Laskennallisen vuokran laskentamenetelmä (ositus/regressiomenetelmä, jossa täsmennetään käytetyn mallin/regression tyyppi ja käytetyt muuttujat; itsearviointimenetelmä).

Tulojen ja tulokomponenttien laskenta- tai imputointimenetelmä (tapauksen mukaan)

TILASTOLLINEN KÄSITTELY

Lähdetiedot

Kuvaus otantakehikon muodostamiseksi käytetystä tietolähteestä (esim. väestörekisteri, kotitalousrekisteri, asuntorekisteri, väestölaskenta, muu tutkimus jne.), päivitystiheys ja tietolähteen viimeisin päivitysvuosi sekä otantakehikon saamiseksi tai luomiseksi käytetty menetelmä. Tutkimuksen nimi ilmoitetaan, jos tietolähteenä on käytetty toista tutkimusta.

Otanta-asetelman osalta:

Jos lopullinen otosyksikkö on eri kuin yksityinen kotitalous, se ilmoitetaan.

Otanta-asetelman menetelmät (esim. yksinkertainen satunnaisotanta, systemaattinen otanta, ositettu otanta, ryväsotanta, monivaiheinen otanta, otanta-asetelmien yhdistelmä). Jos jäsenvaltiot käyttävät ositettua otantaa, ilmoitetaan ositus- ja aliositusperusteet. Jos jäsenvaltiot käyttävät monivaiheista otantaa, kuvataan eri vaiheet ja vastaavat todennäköisyydet (yhtä suuri, eri suuri, kokoon suhteutettu). Jos jäsenvaltiot käyttävät otanta-asetelmien yhdistelmää, käytetyt otanta-asetelmat kuvataan.

Otoksen koko

Tiedonkeruu

Kuvaus haastattelun tekemiseksi käytetyistä menetelmistä (esim. PAPI, CATI, CAPI, CASI, CAWI (2) ja/tai muut lähteet, kuten rekisterit, muut tutkimukset, mobiilisovelluksiin perustuvat älykkäät tiedonkeruutavat jne.). Muiden lähteiden perusteella kerätyt muuttujat luetellaan.

Kuvaus menetelmistä, joita on käytetty kulutusmenoja koskevan päiväkirjan kokoamisessa (esim. paperilla oleva päiväkirja, tietokonepohjainen päiväkirja, verkkopäiväkirja, kassakuitit, kuittien skannaaminen, kanta-asiakaskortit, hallinnolliset tiedot, mobiilisovellukset ja/tai muut älykkään tiedonkeruun lähteet).

Tietojen kokoaminen

Kotitalouksien painotukset: Painotuksen jokainen vaihe olisi kuvattava erikseen: asetelmapainotukset, vastauskatoa koskevien mukautusten painotukset, ulkoisten tietolähteiden painotuksen mukautukset (käytetyt kalibrointimenetelmät, mukautuksessa käytetty taso ja muuttujat), muut painotuksen mukautukset (esim. leikkaaminen, painotusten jakautumisen ääriarvojen käsittely poikkeavien arvojen siivoamiseksi), lopulliset painotukset.

Jos käytetään imputointia, kaikki imputoidut muuttujat luetellaan, käytetty imputointimenetelmä kuvataan ja imputoinnin syyt selitetään. Imputoitujen arvojen määrä prosentteina havaintojen kokonaismäärästä ilmoitetaan kunkin tulo- ja tulokomponenttimuuttujan osalta, mukaan lukien luontoismuotoiset tulot palkattomasta toiminnasta, niin kotitalous- kuin henkilötasolla.

TARKKUUS JA LUOTETTAVUUS

Otantavirhe

Tarkkuusvaatimukset ilmaistaan keskivirheinä indikaattorin ”Niiden kotitalouksien prosenttiosuus, joiden asumiseen liittyvät menot, mukaan lukien vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet, ovat enemmän kuin 50 prosenttia kokonaismenoista” osalta, ja ne määritellään todellisen estimaatin ja maan tilastopopulaation koon jatkuvina funktioina, siten kuin asetuksen (EU) 2019/1700 liitteessä II määritellään, kulutuksen aihealueen osalta.

Kokonaiskulutusmenojen (HE00) ja COICOP:n 2-numerotason kulutusmenojen (HE01–HE13) tapauksessa keskiarvo, havaintojen kokonaismäärä ja keskivirheet ilmoitetaan kansallisella tasolla.

Maiden on kuvattava tarkkuusestimaattien laskentamenetelmä. Jos tarkkuusvaatimukset saavutetaan yhdistämällä mikroaineistoja, jotka koskevat enintään kolmea peräkkäistä tarkasteluvuotta asetuksen (EU) 2019/1700 liitteessä II olevan 8 kohdan mukaisesti, maiden on kuvattava tarkkuuden estimoinnissa ja arvioinnissa käytetyt asiaankuuluvat vaihtoehtoiset menetelmät.

Otantavaihtelusta johtumaton virhe

Mittausvirhe

Kuvataan tutkimuksessa todennäköisesti esiintyvien mittausvirheiden eri lähteet. Tähän kuuluvat seuraavat:

kyselylomakkeen ja päiväkirjan suunnittelun kuvaus ja testaus

haastattelukoulutuksen kuvaus (esim. koulutuspäivien lukumäärä, taitojen testaus ennen tiedonkeruun aloittamista (onnistumisaste jne.))

tiedot haastattelijan vaikutusta koskevista tutkimuksista, kuten uudelleenhaastatteluista, tietojen tarkastamista koskevista tutkimuksista ja otoksen jakamista koskevista kokeiluista (jos käytettävissä) sekä käytettyjen mallien tulokset (jos käytettävissä).

Vastauskadon aiheuttamat virheet

Yksikkökato

Jäsenvaltioiden on laskettava kotitalouksien vastauskadon aste seuraavasti:

Kotitalouksien vastauskato (NRh) lasketaan seuraavasti:

NRh = (1-(Ra * Rh)) * 100,

jossa

Ra on osoitteen tavoittamisaste, joka saadaan jakamalla niiden osoitteiden määrä, jotka tavoitettiin menestyksekkäästi, valittujen voimassa olevien osoitteiden määrällä;

Rh on sellaisten tehtyjen kotitaloushaastattelujen osuus, jotka hyväksytään tietokantaan; se saadaan jakamalla tehtyjen ja tietokantaan hyväksyttyjen kotitaloushaastattelujen määrä tavoitetuissa osoitteissa olevien soveltuvien kotitalouksien määrällä.

Niissä jäsenvaltioissa, jotka käyttävät yksikkökatotapauksissa korvaavia yksiköitä hallitusti, vastauskato lasketaan ennen korvaamista ja sen jälkeen.

Vastaamatta jättäneiden erittely ominaispiirteiden ja vastaamatta jättämisen syiden mukaan, sikäli kuin ne ovat saatavilla

Kuvaus toimenpiteistä, joita on toteutettu vastauskadon korjaamiseksi, ja arvio mahdollisista vaikeuksista, joita tällaisiin toimenpiteisiin voi liittyä (esim. kalibrointi, joka tuottaa suuria ja vaihtelevia painokertoimia)

Jos hallittua korvaamista käytetään eräkadon tapauksessa ja 6 artiklan 4, 5, 6 ja 7 kohdan säännösten mukaisesti, ilmoitetaan korvausasteet sekä kuvaus korvaavien yksiköiden valintamenetelmästä, korvaavien yksiköiden keskeiset ominaispiirteet verrattuna alkuperäisiin yksikköihin, korvattujen (alkuperäisten) yksiköiden jakautuminen niiden kertojen mukaan, joina osoitteeseen on yritetty ottaa yhteyttä, kotitaloushaastattelun/päiväkirjan hyväksyminen sekä kotitalouskyselyn/päiväkirjan lopputulos.

Niiden kotitalouksien lukumäärä, jotka oli onnistuneesti tavoitettu ennen korvaamista ja sen jälkeen

Ennen korvaamista ja sen jälkeen vastanneiden kotitalouksien lukumäärä

Ilmoitetaan otoksen bruttokoko, soveltuvien yksiköiden lukumäärä ja otoksen nettokoko, mukaan lukien korvaavat yksiköt (toteutunut otoskoko)

Eräkato

Muuttujien ”Kotitalouden suhdematriisi”, ”Kotitalouden jäsenen ikä (täysinä vuosina)” ja ”Pääasiallisen toiminnan laatu (itse määritelty)” samoin kuin kaikkien tulo- ja tulokomponenttimuuttujien sekä muuttujien ”Pääasiallinen tulonlähde” sekä ”Kotitalouden asunnon hallintaperuste” osalta annetaan seuraavat tiedot:

Niiden kotitalouksien prosenttiosuus (kotitaloustasolla kerättyä tai koottua muuttujaa kohti) tai niiden henkilöiden prosenttiosuus (henkilötasolla kerättyä tai koottua muuttujaa kohti), joilla on tuloja kunkin muuttujan osalta

Niiden kotitalouksien prosenttiosuus (kotitaloustasolla kerättyä tai koottua muuttujaa kohti) tai niiden henkilöiden prosenttiosuus (henkilötasolla kerättyä tai koottua muuttujaa kohti), joilla on puuttuvia arvoja (ennen imputointia) kunkin kotitalous-/henkilötasolla kerätyn tai kootun muuttujan osalta. Muuttujia, jotka on muodostettu/kerätty useista komponenttimuuttujista, kun vähintään yhdestä komponentista puuttuu kotitalous-/henkilötasolla arvo ennen imputointia, käsitellään muuttujina, joiden arvot puuttuvat ennen imputointia kyseisen kotitalouden/henkilön osalta.

Käsittelyvirheet

Ilmoitetaan tiedot sellaisista mahdollisista käsittelyvirheistä ja niiden vaikutuksesta lopullisiin tiedonkeruutuloksiin, jotka johtuvat asianmukaisesti suunniteltujen täytäntöönpanomenetelmien virheellisestä täytäntöönpanosta. Tiedonkeruun jälkeisessä tietojenkäsittelyssä todetut tärkeimmät virheet on selostettava.

Kuvaus laadun tarkastuksista (esim. tiedonsyötön ja koodauksen hallinta jne.) ja tietoaineiston editointimenetelmästä (esim. kuvaus kulutusmenoja ja tulomuuttujia koskevista tärkeimmistä tietojen editointisäännöistä).

Imputointimenettelyt on kuvattava. Ilmoitetaan tiedot imputointiasteesta, joka lasketaan imputoitujen havaintojen osuutena (kunkin muuttujan osalta) havaintojen kokonaismäärästä.

Tietojen tarkistaminen – periaate

Annetaan tiedot kaikista toimintalinjoista, joilla varmistetaan levitettyjen tietojen läpinäkyvyys. Alustavat tiedot on tarkistettava myöhemmin. Jos tietoja tarkistetaan, siitä on ilmoitettava.

Tietojen tarkistaminen – käytäntö

Tarkistusten aikataulu

Tarkistusten pääasialliset perusteet ja niiden luonne (uusi tietolähde saatavilla, uudet menetelmät jne.)

Tarkistusten vaikutus indikaattoreihin

YHTENÄISYYS JA VERTAILUKELPOISUUS

Johdonmukaisuus aihealueiden välillä

Johdonmukaisuus – EU:n tulo- ja elinolotilastot (EU-SILC)

Seuraavia tulomuuttujia verrataan EU-SILC-tilastoihin joko kansallisella tasolla tai maat validoivat vertailun Eurostatin tekemien laskelmien perusteella: köyhyysriskiraja (EUR), köyhyysriskiaste (%), suhteellinen köyhyysvaje, ylimmän ja alimman tuloviidenneksen tulo-osuuksien suhde (S80/20), Gini-kerroin.

Johdonmukaisuus – yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi (YKHI)

Kulutusmenojen rakennetta COICOP:n 2-numerotasolla verrataan vastaaviin yhdenmukaistetusta kuluttajahintaindeksistä peräisin oleviin muuttujiin joko kansallisella tasolla tai maat validoivat vertailun Eurostatin tekemien laskelmien perusteella.

Johdonmukaisuus – kansantalouden tilinpito

Kulutusmenojen rakennetta COICOP:n 2-numerotasolla verrataan vastaaviin kansantalouden tilinpidosta peräisin oleviin muuttujiin joko kansallisella tasolla tai maat validoivat vertailun Eurostatin tekemien laskelmien perusteella.

Sisäinen johdonmukaisuus

Kuluttajatutkimuksen tietojen mahdollisista epäjohdonmukaisuuksista ilmoitetaan ja ne perustellaan.


(1)  EUVL L 330, 20.12.2019, s. 8.

(2)  PAPI – perinteinen paperia ja kynää käyttäen suoritettu haastattelu; CATI – tietokoneavusteinen puhelinhaastattelu; CAPI – tietokoneavusteinen henkilökohtainen haastattelu; CASI – itse tietokoneella täytettävä haastattelu; CAWI – tietokoneavusteinen verkkohaastattelu.


Top