EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1959

Komission delegoitu asetus (EU) 2022/1959, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 596/2014 täydentämisestä osakkeita koskevien likviditeettisopimusten mallista annetuilla teknisillä sääntelystandardeilla siltä osin kuin on kyse liikkeeseenlaskijoista, joiden rahoitusvälineet otetaan kaupankäynnin kohteeksi pk-yritysten kasvumarkkinalla (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2022/4836

EUVL L 270, 18.10.2022, p. 4–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/1959/oj

18.10.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 270/4


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2022/1959,

annettu 13 päivänä heinäkuuta 2022,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 596/2014 täydentämisestä osakkeita koskevien likviditeettisopimusten mallista annetuilla teknisillä sääntelystandardeilla siltä osin kuin on kyse liikkeeseenlaskijoista, joiden rahoitusvälineet otetaan kaupankäynnin kohteeksi pk-yritysten kasvumarkkinalla

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon markkinoiden väärinkäytöstä (markkinoiden väärinkäyttöasetus) sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/6/EY ja komission direktiivien 2003/124/EY, 2003/125/EY ja 2004/72/EY kumoamisesta 16 päivänä huhtikuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 596/2014 (1) ja erityisesti sen 13 artiklan 13 kohdan kolmannen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EU) N:o 596/2014 13 artiklan 12 kohdassa säädetään, että pk-yritysten kasvumarkkinoilla kaupankäynnin kohteeksi otettujen rahoitusvälineiden liikkeeseenlaskijat voivat tehdä osakkeitaan koskevan likviditeettisopimuksen edellyttäen, että sopimus täyttää muun muassa kyseisen asetuksen 13 artiklan 2 kohdassa säädetyt edellytykset hyväksyttyjen markkinakäytäntöjen vahvistamiselle. Näillä ehdoilla varmistetaan, että likviditeettisopimukset antavat kattavan turvan markkinavoimien toiminnalle sekä kysynnän ja tarjonnan moitteettoman vuorovaikutuksen ja että niillä on myönteinen vaikutus markkinoiden likviditeettiin ja tehokkuuteen ja että ne eivät aiheuta riskiä kyseisiin rahoitusvälineisiin liittyvien muiden markkinoiden luotettavuudelle. Siinä säädetyssä likviditeettisopimusten mallissa, jonka tarkoituksena on varmistaa kyseisten ehtojen noudattaminen, vahvistetaan vähimmäistiedot, jotka likviditeettisopimuksen olisi sisällettävä, mukaan lukien markkinoiden läpinäkyvyys ja likviditeetin tarjoamisen vaikuttavuus. Osapuolet voivat sopimusvapauden mukaisesti lisätä lisälausekkeita, joilla otetaan huomioon yksittäisen tapauksen erityispiirteet.

(2)

Varojen, jotka kuuluvat pk-yritysten kasvumarkkinalla kaupankäynnin kohteeksi otettavien rahoitusvälineiden liikkeeseenlaskijalle ja jotka osoitetaan kyseisen liikkeeseenlaskijan osakkeita koskevan likviditeettisopimuksen täytäntöönpanoon, olisi oltava välittömästi tunnistettavissa. Sen vuoksi likviditeettisopimuksessa olisi määrättävä erityisen likviditeettitilin avaamisesta. Tällaista likviditeettitiliä tarvitaan likviditeettisopimuksen täytäntöönpanon valvomiseksi sekä sen varmistamiseksi, että likviditeettisopimuksen tarkoituksissa harjoitettava kaupankäynti erotetaan likviditeetintarjoajan muusta kaupankäyntitoiminnasta, jolloin minimoidaan eturistiriitojen riskit. Likviditeettitilille olisi pantava likviditeettisopimuksessa vahvistettu määrä käteisvaroja ja osakkeita. Näitä varoja olisi käytettävä ainoastaan likviditeettisopimuksen täytäntöönpanoon.

(3)

Likviditeettisopimukseen osoitettujen varojen, jäljempänä ’varoja koskevat rajat’, olisi oltava oikeassa suhteessa asetuksen (EU) N:o 596/2014 13 artiklan 2 kohdassa vahvistettuihin tavoitteisiin nähden. Likviditeetintarjoajan harjoittamaan kaupankäyntiin olisi samasta syystä sovellettava hinta- ja volyymirajoja, jotka yhdessä varoja koskevien rajojen kanssa minimoivat sen riskin, että likviditeetin tarjoaminen aiheuttaa keinotekoisia muutoksia osakehinnoissa, ja jotka samalla edistävät epälikvideillä osakkeilla käytävää tavanomaista kauppaa.

(4)

Toimivaltaiset viranomaiset ovat likviditeettisopimuksia koskevien aiempien hyväksyttyjen markkinakäytäntöjen yhteydessä analysoineet pk-yritysten kasvumarkkinoilla listattujen osakkeiden keskimääräistä vaihtoa. Analyysi on osoittanut, että varoja koskevien rajojen olisi oltava riippuvaisia kyseisten osakkeiden likviditeettiprofiilista (likvidi vai epälikvidi osake) ja niissä olisi otettava huomioon kyseisellä markkinalla harjoitettava kaupankäynti. Tämän analyysin perusteella on aiheellista, että likviditeettisopimuksessa määrätään resurssirajoista varoja koskevat rajat, jotka vahvistetaan prosenttiosuutena kyseisen osakkeen keskimääräisestä päivävaihdosta siten, että prosenttiosuus kalibroidaan osakkeen likviditeettiprofiilin perusteella ja sille asetetaan yläraja, jotta vältetään likviditeettisopimuksen kielteiset vaikutukset markkinoiden luotettavuuteen ja moitteettomaan toimintaan. Jotta likviditeettiä voidaan tarjota tehokkaasti silloin, kun keskimääräinen päivävaihto on vähäistä, likviditeettisopimuksen varoihin olisi sovellettava yhtenäistä kynnysarvoa.

(5)

Hintarajoilla olisi varmistettava, ettei likviditeetintarjoajan likviditeettisopimuksen puitteissa harjoittama kaupankäynti aiheuta keinotekoisia muutoksia osakehinnoissa silloin, kun esiintyy riippumatonta kaupankäynti-intressiä.

(6)

Volyymirajoilla olisi varmistettava, etteivät likviditeetintarjoajan toteuttamat kaupat ylitä epälikvidien ja likvidien osakkeiden keskimääräiselle päivävaihdolle vahvistettua enimmäisprosenttiosuutta. On asianmukaista, että keskimääräisen päivävaihdon laskeminen perustuu kaupankäyntipäivää edeltäneisiin 20 kaupankäyntipäivään. Tällainen laskenta kuvastaa asianmukaisesti kyseisellä osakkeella käytävää kauppaa, koska se antaa käsityksen kaupankäynnistä keskipitkällä aikavälillä ja vaimentaa yhden tai muutaman kaupankäyntipäivän aikana kaupankäynnissä esiintyvien huippujen vaikutusta.

(7)

Markkinoiden väärinkäytön riskien vähentämiseksi likviditeettisopimuksessa olisi tavanomaisissa markkinaolosuhteissa määrättävä, että likviditeetintarjoaja tekee toimeksiantoja tarjouskirjan molemmilla puolilla, lukuun ottamatta poikkeustapauksia, jotka estävät markkinoiden normaalin toiminnan. Kooltaan suurten toimeksiantojen ja neuvoteltujen liiketoimien olisi samasta syystä kuuluttava likviditeettisopimuksen soveltamisalaan edellyttäen, että tällaisten toimeksiantojen tietyt toteuttamisedellytykset täyttyvät ja että kyseiset kaupat toteutetaan poikkeustilanteissa. Tällaisia poikkeustilanteita voi esiintyä, jos likviditeetintarjoajan käytettävissä olevien käteisvarojen ja osakkeiden välinen suhde on tiettynä ajankohtana sellainen, ettei likviditeetintarjoaja pysty tarjoamaan likviditeettiä sopimuksen mukaisesti.

(8)

Likviditeettisopimuksessa olisi edellytettävä, että likviditeetintarjoaja panee likviditeettisopimuksen täytäntöön riippumattomasti kyseisen osakkeen liikkeeseenlaskijasta sekä likviditeetintarjoajan muiden sellaisten kaupankäyntiosastojen, -ryhmien tai -yksiköiden kaupankäyntipäätöksistä, jotka harjoittavat kaupankäyntiä kyseisellä osakkeella tai rahoitusvälineillä, joiden hinta tai arvo riippuu kyseisen osakkeen hinnasta tai arvosta tai vaikuttaa sen hintaan tai arvoon. Tällainen likviditeetintarjoajan riippumattomuus on tarpeen markkinoiden luotettavuuteen kohdistuvien riskien välttämiseksi.

(9)

Asianomaisen pk-yritysten kasvumarkkinan luotettavuuteen ja moitteettomaan toimintaan kohdistuvien riskien välttämiseksi likviditeetintarjoajan muuttuvaa palkkiota olisi rajoitettava. Lisäksi tällaisia rajoja olisi tasapuolisten toimintaedellytysten varmistamiseksi sovellettava johdonmukaisesti kaikkiin sellaisten liikkeeseenlaskijoiden tekemiin likviditeettisopimuksiin, joiden rahoitusvälineet otetaan kaupankäynnin kohteeksi pk-yritysten kasvumarkkinalla. Palkkion muuttuvan osan enimmäisrajat olisi kuitenkin vahvistettava kohtuulliseksi prosenttiosuudeksi palkkion kokonaismäärästä, jotta likviditeetintarjoajalla olisi kannustin panna sopimus asianmukaisesti täytäntöön. Muuttuva osa ei saisi kuitenkaan olla niin suuri, että se kannustaa toimintaan, joka voi vaarantaa asianomaisen markkinan luotettavuuden ja moitteettoman toiminnan.

(10)

Likviditeettisopimuksiin liittyvällä läpinäkyvyydellä varmistetaan markkinoiden luotettavuus ja sijoittajansuoja. Jotta muut markkinaosapuolet voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen osakkeista, joita likviditeettisopimus koskee, likviditeettisopimuksessa olisi asetettava läpinäkyvyyttä koskevia velvoitteita, jotka käsittävät likviditeetin tarjoamisen eri vaiheet ennen likviditeettisopimuksen voimaantuloa, sen voimassaoloaikana ja voimassaolon päättymisen jälkeen. Tätä varten on tarpeen nimetä yksi osapuoli vastaamaan läpinäkyvyysvelvoitteista. Jotta yleisön olisi helpompi kerätä tietoja kyseisistä osakkeista, tämän osapuolen olisi oltava liikkeeseenlaskija, jonka olisi julkaistava asiaankuuluvat tiedot verkkosivustollaan.

(11)

Tämä asetus perustuu teknisten sääntelystandardien luonnokseen, jonka Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen on toimittanut komissiolle.

(12)

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen on toteuttanut avoimet julkiset kuulemiset teknisten sääntelystandardien luonnoksesta, johon tämä asetus perustuu, analysoinut niihin mahdollisesti liittyviä kustannuksia ja hyötyjä sekä pyytänyt neuvoja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1095/2010 (2) 37 artiklan mukaisesti perustetulta arvopaperimarkkina-alan osallisryhmältä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Likviditeettisopimuksen malli

Yhdellä tai useammalla pk-yritysten kasvumarkkinalla kaupankäynnin kohteeksi otettavien rahoitusvälineiden liikkeeseenlaskijoiden on käytettävä tämän asetuksen liitteessä esitettyä mallia tehdessään asetuksen (EU) N:o 596/2014 13 artiklan 12 kohdassa tarkoitetun likviditeettisopimuksen.

2 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 13 päivänä heinäkuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 173, 12.6.2014, s. 1.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84).


LIITE

Likviditeettisopimuksen malli

LIKVIDITEETTISOPIMUS

Tämä likviditeettisopimus, jäljempänä ’sopimus’, tehdään [päivämäärä]

seuraavien välillä:

[yrityksen nimi],

yritys, jonka osakepääoma on […] [euroa / kansallista valuuttaa], jonka kotipaikka on [osoite], joka on merkitty [kaupungin/maan] kaupparekisteriin numerolla […] ja jota edustaa […],

jäljempänä ’liikkeeseenlaskija’,

ja

[yrityksen nimi], yritys, jonka osakepääoma on […] [euroa / kansallista valuuttaa], jonka kotipaikka on [osoite], jolle [kansallinen toimivaltainen viranomainen] on antanut toimiluvan viitenumerolla […] ja joka on merkitty [kaupungin/maan] kaupparekisteriin numerolla […] ja jota edustaa […],

jäljempänä ’likviditeetintarjoaja’,

jäljempänä yhdessä ’osapuolet’.

Osapuolet sopivat seuraavaa:

1.   MÄÄRITELMÄT

Tässä sopimuksessa [ja sen kaikissa muutoksissa] seuraavilla sanoilla ja ilmaisuilla on seuraavat merkitykset:

a)

’markkinalla’ tarkoitetaan pk-yritysten kasvumarkkinaa, jolla liikkeeseenlaskijan osakkeet otetaan pörssilistalle ja kaupankäynnin kohteeksi ja jolla sopimus pannaan täytäntöön ja joka on nimeltään [pk-yritysten kasvumarkkinan (-markkinoiden) nimi];

b)

’osakkeilla’ tarkoitetaan liikkeeseenlaskijan osakepääomaa, joka on […] [euroa / kansallista valuuttaa], joka otetaan pörssilistalle ja kaupankäynnin kohteeksi markkinalla ja joka jaetaan […] osakkeeseen, joiden nimellisarvo on […] ja joilla on seuraava ISIN-tunnus (seuraavat ISIN-tunnukset): […];

c)

’likviditeettitilillä’ tarkoitetaan likviditeetintarjoajan liikkeeseenlaskijan nimissä avaamaa erityistä tiliä [numero …]:

d)

’keskimääräisellä päivävaihdolla’ tarkoitetaan 20:llä jaettua kyseisten osakkeiden kokonaisvaihtoa. Tässä kokonaisvaihto lasketaan siten, että kunkin liiketoimen osalta, joka on toteutettu 20 edellisen kaupankäyntipäivän aikana asianomaisella pk-yritysten kasvumarkkinalla, ostajien ja myyjien välillä vaihdettujen osakkeiden lukumäärä kerrotaan kyseiseen liiketoimeen sovellettavalla yksikköhinnalla ja näin saadut tulokset lasketaan yhteen;

e)

’likvideillä osakkeilla’ tarkoitetaan osakkeita, joilla on komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/567 (1) 1 artiklassa tarkoitettu likvidi markkina;

f)

’epälikvideillä osakkeilla’ tarkoitetaan osakkeita, joilla ei ole delegoidun asetuksen (EU) 2017/567 1 ja 5 artiklan mukaista likvidiä markkinaa.

2.   LIKVIDITEETINTARJOAJAN VELVOITTEET

2.1   Toimilupa

Likviditeetintarjoaja vakuuttaa liikkeeseenlaskijalle, että se on saanut [kansalliselta toimivaltaiselta viranomaiselta] asianmukaisen toimiluvan harjoittaa [rahoituspalvelua] ja että se on markkinan rekisteröity jäsen. Likviditeetintarjoaja sitoutuu pitämään toimivaltaisen viranomaisen myöntämän toimiluvan ja markkinan jäsenyyden voimassa sopimuksen koko keston ajan.

[Lisävelvoitteet]

2.2   Likviditeetintarjoajan riippumattomuus

2.2.1

Likviditeetintarjoaja toimii riippumattomasti liikkeeseenlaskijasta pannessaan tätä sopimusta täytäntöön.

2.2.2

Likviditeetintarjoajalla on käytössään toimenpiteet sen varmistamiseksi, että tähän sopimukseen liittyvät kaupankäyntipäätökset pysyvät riippumattomina likviditeetintarjoajan muiden sellaisten kaupankäyntiosastojen, -ryhmien tai -yksiköiden kaupankäyntipäätöksistä, jotka harjoittavat kaupankäyntiä osakkeilla tai rahoitusvälineillä, joiden hinta tai arvo riippuu likviditeetintarjoajan tämän sopimuksen mukaisen toimeksiannon piiriin kuuluvien osakkeiden hinnasta tai arvosta tai vaikuttaa niiden hintaan tai arvoon, mukaan lukien asiakkailta saadut kaupankäyntitoimeksiannot, salkunhoito tai omaan lukuun toteutettavat toimeksiannot.

2.2.3

Likviditeetintarjoaja ylläpitää asianmukaista sisäistä rakennetta ja valvontaa, joilla varmistetaan tämän sopimuksen nojalla käytävästä kaupasta vastaavan henkilöstön riippumattomuus likviditeetintarjoajan kaupankäyntitoimintaa harjoittavista muista kaupankäyntiosastoista, -ryhmistä tai -yksiköistä.

2.3   Eturistiriidat

Likviditeetintarjoajalla on käytössään asianmukaiset toimenpiteet tämän sopimuksen täytäntöönpanosta johtuvien eturistiriitojen ehkäisemiseksi ja hallitsemiseksi.

2.4   Likviditeettitili

2.4.1

Likviditeetintarjoaja avaa likviditeettitilin, jonka varat ovat käteisvaroja ja/tai osakkeita, jotka liikkeeseenlaskija on osoittanut likviditeettisopimuksen täytäntöönpanoon.

2.4.2

Likviditeetintarjoaja kirjaa likviditeettitilille kaikki tämän sopimuksen nojalla toteutetut liiketoimet ja ainoastaan tällaiset liiketoimet.

2.4.3

Likviditeetintarjoaja käyttää likviditeettitilille osoitettuja varoja yksinomaan tämän likviditeettisopimuksen mukaisten velvoitteidensa täyttämiseen.

2.4.4

Likviditeetintarjoaja ei ylitä likviditeettitiliä käteisvarojen eikä osakkeiden osalta ja varmistaa, että nämä varat ovat 3.3 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitettujen kynnysarvojen mukaiset.

2.4.5

Likviditeetintarjoaja sulkee likviditeettitilin, kun sopimus on päättynyt tai irtisanottu, siirrettyään likviditeettitilillä olevat käteisvarat tai osakkeet välittömästi liikkeeseenlaskijan nimeämälle tilille tai nimeämille tileille.

2.5   Osto- ja myyntitoimeksiannot

2.5.1

Likviditeetintarjoaja sitoutuu tekemään markkinalla osakkeiden osto- ja myyntitoimeksiantoja ainoastaan lisätäkseen kyseisten osakkeiden likviditeettiä ja parantaakseen niillä käytävän kaupan säännönmukaisuutta tai välttääkseen hintaheilahtelut, joihin vallitseva markkinasuuntaus ei anna perusteita. Likviditeetintarjoaja tekee kaupankäyntitoimeksiantoja tarjouskirjan molemmilla puolilla.

2.5.2

Likviditeetintarjoaja sitoutuu olemaan tekemättä toimeksiantoja, jotka voivat johtaa kolmansia osapuolia harhaan.

2.5.3

Likviditeetintarjoaja sitoutuu olemaan muuttamatta hintoja markkinalla, kun likviditeetintarjoajan muuta kaupankäyntitoimintaa harjoittavilla kaupankäyntiosastoilla, -ryhmillä tai -yksiköillä tai riippumattomilla kolmansilla osapuolilla on intressi käydä kauppaa. Ostotoimeksiantojen osalta likviditeetintarjoaja sitoutuu tekemään osakkeita koskevat toimeksiannot hintaan, joka ei ole korkeampi kuin korkein riippumaton ostotarjous tarjouskirjassa tai viimeisimmän riippumattoman kaupan toteutushinta sen mukaan, kumpi näistä on korkeampi. Myyntitoimeksiantojen osalta likviditeetintarjoaja sitoutuu tekemään osakkeita koskevat toimeksiannot hintaan, joka ei ole alhaisempi kuin alhaisin riippumaton myyntitarjous tarjouskirjassa tai viimeisimmän riippumattoman kaupan toteutushinta sen mukaan, kumpi näistä on alhaisempi.

2.5.4

Edellä 2.5.1 kohdassa tarkoitettua velvoitetta tehdä kaupankäyntitoimeksiantoja tarjouskirjan molemmilla puolilla ei sovelleta seuraavissa olosuhteissa:

a)

volatiliteetti, joka käynnistää volatiliteettimekanismit likviditeettisopimuksen kohteena olevan osakkeen osalta, tai äärimmäinen volatiliteetti, joka käynnistää volatiliteettimekanismit useimpien markkinalla kaupankäynnin kohteena olevien rahoitusvälineiden osalta;

b)

sota, työmarkkinatoimi, levottomuudet tai kybersabotaasi;

c)

tavanomaisesta poikkeavat kaupankäyntiolosuhteet, joissa tasapuolinen, asianmukainen ja läpinäkyvä kaupankäynti vaarantuu ja joissa likviditeetintarjoaja pystyy esittämään todisteet jostakin seuraavista seikoista:

i)

viiveet ja keskeytykset ovat vaikuttaneet merkittävällä tavalla markkinan järjestelmän suorituskykyyn;

ii)

on tapahtunut useita virheellisiä toimeksiantoja tai liiketoimia;

iii)

markkinan kyky tarjota palveluja on muuttunut riittämättömäksi.

2.6   Päivittäinen kaupankäyntitoiminta

2.6.1

Likviditeetintarjoaja ei ylitä kaupankäynnissään seuraavia päivittäisiä volyymeja:

a)

epälikvidien osakkeiden osalta: 25 prosenttia keskimääräisestä päivävaihdosta;

b)

likvidien osakkeiden osalta: 15 prosenttia keskimääräisestä päivävaihdosta.

Jos a alakohdassa vahvistettu volyymi ei anna likviditeetintarjoajalle mahdollisuutta tarjota tehokkaasti likviditeettiä, likviditeetintarjoaja voi soveltaa yhtä kiinteää kynnysarvoa, joka on 20 000 euroa tai niissä jäsenvaltioissa, joiden rahayksikkö ei ole euro, vastaava kansallisen valuutan määräinen arvo, joka määritetään soveltamalla edellisen vuoden 31 päivänä joulukuuta voimassa ollutta Euroopan keskuspankin valuuttaviitekurssia.

2.6.2

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 (2) 4 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdassa ja komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/587 (3) 7 artiklassa tarkoitetut suuret toimeksiannot ja sopimuskaupat kuuluvat tämän likviditeettisopimuksen soveltamisalaan, jos ne täyttävät kaikki seuraavat edellytykset:

a)

ne toteutetaan kauppapaikassa;

b)

ne ovat markkinan sääntöjen mukaiset;

c)

ne toteutetaan poikkeustilanteissa.

Likviditeetintarjoaja voi a, b ja c alakohdassa vahvistetuin edellytyksin ylittää 2.6.1 kohdassa asetetut rajat kyseisen kaupankäyntipäivän osalta.

2.7   Tietojen säilyttäminen

2.7.1

Likviditeetintarjoaja sitoutuu säilyttämään asianmukaiset tiedot sopimukseen liittyvistä toimeksiannoista ja liiketoimista viiden vuoden ajan.

2.7.2

Likviditeetintarjoaja sitoutuu säilyttämään viiden vuoden ajan asiakirjat, jotka osoittavat, että tehdyt toimeksiannot kirjataan erikseen ja yksittäin yhdistämättä niitä muilta asiakkailta saatuihin toimeksiantoihin tai likviditeetintarjoajan omaan lukuun tapahtuvaan kaupankäyntiin, sekä tarkastamaan tällaiset asiakirjat vaatimustenmukaisuuden valvonnan tai muun sisäisen valvonnan toiminnon avulla.

2.8   Tarkastaminen ja vaatimustenmukaisuus

Likviditeetintarjoaja vakuuttaa, että sillä on vaatimustenmukaisuus- ja tarkastusresurssit, joiden avulla se voi jatkuvasti valvoa ja varmistaa, että sovellettavaa lainsäädäntökehystä ja tässä sopimuksessa vahvistettuja ehtoja noudatetaan.

2.9   Läpinäkyvyys

Likviditeetintarjoaja sitoutuu toimittamaan liikkeeseenlaskijalle kaikki tarvittavat tiedot, jotta liikkeeseenlaskija voi täyttää läpinäkyvyyttä koskevat velvoitteensa yleisöä ja [kansallista toimivaltaista viranomaista] kohtaan.

3.   LIIKKEESEENLASKIJAN VELVOITTEET

3.1   Likviditeetintarjoajan riippumattomuus

Liikkeeseenlaskija ei käytä likviditeettisopimuksen täytäntöönpanon yhteydessä vaikutusvaltaa likviditeetintarjoajaan.

3.2   Läpinäkyvyys

3.2.1

Liikkeeseenlaskija toimittaa viipymättä jäljennöksen tästä sopimuksesta asianomaiselle [kansalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle] tämän pyynnöstä.

3.2.2

Liikkeeseenlaskija sitoutuu julkistamaan verkkosivustollaan kaikki seuraavat tiedot ja päivittämään ne säännöllisesti: [Tiedot julkistetaan myös likviditeetintarjoajan verkkosivustolla ja/tai markkinan verkkosivustolla tai muulla tavoin.]

a)

ennen tämän sopimuksen soveltamisen alkamista:

i)

liikkeeseenlaskijan ja likviditeetintarjoajan henkilöllisyys;

ii)

tämän sopimuksen kohteena olevien osakkeiden tunnistetiedot;

iii)

tämän sopimuksen alkamispäivä ja kesto sekä tilanteet tai ehdot, jotka johtavat sopimuksen väliaikaiseen keskeyttämiseen, lykkäämiseen tai irtisanomiseen;

iv)

sen markkinan tunnistetiedot, jolla tässä sopimuksessa asetetut velvoitteet täytetään, ja tarvittaessa maininta mahdollisuudesta toteuttaa liiketoimia tämän sopimuksen 2.6.2 kohdan mukaisesti;

v)

tätä sopimusta varten osoitetut käteisvarat ja osakkeet;

b)

tämän sopimuksen täytäntöönpanon aikana:

i)

aggregoidut luvut kultakin päivältä, jona tämän sopimuksen mukaista kaupankäyntiä on harjoitettu, puolivuosittain, mukaan lukien

toteutettujen liiketoimien lukumäärä;

kaupankäynnin volyymi;

liiketoimien keskimääräinen suuruus ja keskimääräiset osto- ja myyntitarjousten erot;

toteutettujen liiketoimien hinnat;

ii)

muutokset likviditeettisopimuksesta aiemmin julkistettuihin tietoihin ja muutokset, jotka liittyvät liikkeeseenlaskijan osoittamien käteisvarojen määrään ja osakkeiden lukumäärään;

c)

tämän sopimuksen päättymisen jälkeen:

i)

tieto tämän sopimuksen täytäntöönpanon päättymisestä;

ii)

kuvaus siitä, miten sopimus on pantu täytäntöön:

iii)

päättymisen syyt;

iv)

jos sopimuksen voimassaolo päättyy, tiedot sen päättymisestä.

3.3   Sopimuksen täytäntöönpanoon osoitettuja varoja koskevat rajat

Liikkeeseenlaskija osoittaa likviditeettitilille käteisvaroja tai osakkeita oikeassa suhteessa likviditeetin lisäämistä koskevaan tavoitteeseen nähden. Niiden määrä on [XXX käteisvaroina ja XXX osakkeina],

Liikkeeseenlaskija varmistaa, että osoitetut varat eivät ylitä seuraavia kynnysarvoja:

a)

epälikvidien osakkeiden osalta: 500 prosenttia osakkeen keskimääräisestä päivävaihdosta ja enintään 1 miljoona euroa;

b)

likvidien osakkeiden osalta: 200 prosenttia osakkeen keskimääräisestä päivävaihdosta ja enintään 20 miljoonaa euroa.

Jos a alakohdassa vahvistettu 500 prosentin kynnysarvo ei anna likviditeetintarjoajalle mahdollisuutta tarjota tehokkaasti likviditeettiä, voidaan soveltaa yhtä 500 000 euron suuruista kynnysarvoa.

Jos liikkeeseenlaskija sijaitsee jäsenvaltiossa, jonka rahayksikkö ei ole euro, vastaava arvo kansallisena valuuttana määritetään soveltamalla tämän sopimuksen tekopäivää edeltäneen vuoden 31 päivänä joulukuuta voimassa ollutta Euroopan keskuspankin valuuttaviitekurssia.

3.4   Likviditeetintarjoajan palkkio

Vastikkeena tämän sopimuksen mukaisesti tarjotuista palveluista liikkeeseenlaskija sitoutuu maksamaan likviditeetintarjoajalle [ilmoitetaan määrä] ja [ilmoitetaan prosenttiosuus] [ilmoitetaan palkkio ja perusteet, joilla määritetään muuttuva palkkio, joka saa olla enintään 15 prosenttia kokonaispalkkiosta, sekä maksut ja maksuväli].

4.   TÄMÄN SOPIMUKSEN VÄLIAIKAINEN KESKEYTTÄMINEN TAI RAJOITTAMINEN

4.1   [tilanteet, joissa tai edellytykset, joilla sopimuksen täytäntöönpano voidaan tilapäisesti keskeyttää tai sitä voidaan rajoittaa]

5.   MUUT SOPIMUSEHDOT

5.1   [Osapuolet voivat lisätä sopimusmalliin lisälausekkeita, joilla otetaan huomioon yksittäistapauksen erityispiirteet, osapuolten sopimusvapauden mukaisesti (esim. lainsäädäntö, joka koskee sopimusta, luottamuksellisuutta, kestoa, päättämistä, uusimista, lainkäyttövaltaa, ja muut lisäsäännökset, joilla otetaan huomioon yksittäistapauksen erityispiirteet)]

6.   SOPIMUSLUONNOKSEN TOIMITTAMINEN

Liikkeeseenlaskija toimitti tämän sopimuksen luonnoksen [markkinoiden ylläpitäjälle], joka hyväksyi sopimusluonnoksen ehdot. Liikkeeseenlaskija vahvistaa, että tämän sopimuksen ehdot ovat samat kuin [markkinoiden ylläpitäjän] hyväksymän sopimusluonnoksen ehdot.

Tämän vakuudeksi tämä sopimus on tehty [päivä], [kuukausi] ja [vuosi].

ALLEKIRJOITTAJAT

Liikkeeseenlaskija

[nimi]

seuraavan puolesta ja nimissä:

[nimi]

Likviditeetintarjoaja

[nimi]

seuraavan puolesta ja nimissä:

[nimi]


(1)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/567, annettu 18 päivänä toukokuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä määritelmien, avoimuuden, sijoitussalkun tiivistämisen sekä tuotteita koskeviin interventioihin ja positioiden hallintaan kohdistettavien valvontatoimenpiteiden osalta (EUVL L 87, 31.3.2017, s. 90).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 600/2014, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 84).

(3)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/587, annettu 14 päivänä heinäkuuta 2016, rahoitusvälineiden markkinoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä teknisillä sääntelystandardeilla, jotka koskevat kauppapaikoille ja sijoituspalveluyrityksille osakkeiden, talletustodistusten, pörssilistattujen rahastojen, todistusten ja muiden samankaltaisten rahoitusvälineiden osalta asetettavia avoimuusvaatimuksia sekä velvoitteita toteuttaa liiketoimia tietyillä osakkeilla kauppapaikassa tai kauppojen sisäisen toteuttajan välityksellä (EUVL L 87, 31.3.2017, s. 387).


Top