Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1265

    Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/1265, annettu 20 päivänä heinäkuuta 2022, toimenpiteistä Rose Rosette -viruksen unioniin kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämisestä

    C/2022/5045

    EUVL L 192, 21.7.2022, p. 14–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/07/2024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/1265/oj

    21.7.2022   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 192/14


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2022/1265,

    annettu 20 päivänä heinäkuuta 2022,

    toimenpiteistä Rose Rosette -viruksen unioniin kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämisestä

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon kasvintuhoojien vastaisista suojatoimenpiteistä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 228/2013, (EU) N:o 652/2014 ja (EU) N:o 1143/2014 muuttamisesta sekä neuvoston direktiivien 69/464/ETY, 74/647/ETY, 93/85/ETY, 98/57/EY, 2000/29/EY, 2006/91/EY ja 2007/33/EY kumoamisesta 26 päivänä lokakuuta 2016 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 (1) ja erityisesti sen 30 artiklan 1 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Rose Rosette -virusta, jäljempänä ’asianomainen tuhooja’, ja sen vektoria Phyllocoptes fructiphilus ei tällä hetkellä luetella unionikaranteenituhoojina komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/2072 (2) liitteessä II eikä sen liitteessä IV olevassa säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien luettelossa. Asianomaista tuhoojaa ja sen vektoria ei tiedetä esiintyvän unionin alueella.

    (2)

    Euroopan ja Välimeren maiden kasvinsuojelujärjestön (EPPO) vuonna 2018 toteuttama tuhoojariskianalyysi (3) kuitenkin osoitti, että asianomainen tuhooja ja sen haittavaikutukset saattavat muodostaa merkittävän uhan kasvien terveydelle unionin alueella, erityisesti kaikentyyppisten ruusujen tuotannon osalta.

    (3)

    Koska asianomaisesta tuhoojasta aiheutuu unionin alueelle merkittävä kasvinterveysuhka, annettiin komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2019/1739 (4) vaatimuksista, jotka koskevat lajin Rosa spp. kasvien, lukuun ottamatta siemeniä, jäljempänä ’asianomaiset kasvit’, tuomista unioniin kolmansista maista, joissa asianomaista tuhoojaa tiedetään esiintyvän (Kanada, Intia ja Yhdysvallat), sekä virallisten tarkastusten toteuttamisesta niiden unioniin tuomisen yhteydessä. Kyseisessä täytäntöönpanopäätöksessä säädetään kiellosta tuoda asianomaista tuhoojaa unionin alueelle, tietojen välittömästä toimittamisesta asianomaisen tuhoojan ja sen asianomaisen vektorin epäillystä esiintymisestä unionissa sekä sen esiintymistä unionin alueella käsitteleviä kartoituksia koskevista säännöistä.

    (4)

    Kyseisen täytäntöönpanopäätöksen antamisen jälkeen ei ole raportoitu, että asianomaisten kasvien unionin alueelle tuomisen tai unionin alueella siirron aikana olisi löydetty tartunnan saaneita asianomaisia kasveja. Asianomainen tuhooja on kuitenkin levinnyt edelleen Kanadassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa.

    (5)

    EPPOn analyysin päätelmät ovat yhä voimassa. Analyysi osoitti, että asianomaisen tuhoojan kulkeutumisen ja asettumisen, sen laajamittaisen unioniin leviämisen ja unioniin kohdistuvien laajamittaisten vaikutusten sekä unionin alueeseen kohdistuvan kasvinterveydellisen riskin todennäköisyyttä pidetään suurena.

    (6)

    Lisäksi EPPOn analyysissa mainitut kasvinterveyttä koskevat huolenaiheet ovat lisääntyneet täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2019/1739 antamisen jälkeen, koska asianomaisia kasveja tuodaan unioniin yhä suurempia määriä kolmansista maista, joissa asianomaista tuhoojaa esiintyy yhä enemmän.

    (7)

    Komissio katsoo, että asianomainen tuhooja täyttää asetuksen (EU) 2016/2031 liitteessä I olevan 3 jakson 2 alajaksossa vahvistetut kriteerit.

    (8)

    Näiden tosiseikkojen perusteella arvioidaan, että on olemassa välitön vaara asianomaisen tuhoojan kulkeutumisesta unionin alueelle ja leviämisestä siellä, paitsi jos jatketaan täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2019/1739 säädettyjä 31 päivään heinäkuuta 2022 sovellettavia toimenpiteitä, joiden on osoitettu estävän tehokkaasti asianomaisen tuhoojan kulkeutumista unionin alueelle.

    (9)

    Sen vuoksi on aiheellista säätää näistä toimenpiteistä tässä asetuksessa, jota olisi sovellettava 1 päivästä elokuuta 2022, jotta varmistetaan unionin alueen jatkuva suojelu asianomaiselta tuhoojalta.

    (10)

    Tätä asetusta olisi sovellettava 31 päivään heinäkuuta 2024. Tällainen soveltamisaika on tarpeen täydellisen riskinarvioinnin tekemiseksi, jotta voidaan määrittää asianomaisen tuhoojan tilanne.

    (11)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Määritelmät

    Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

    a)

    ’asianomaisella tuhoojalla’ Rose Rosette -virusta;

    b)

    ’asianomaisilla kasveilla’ Kanadasta, Intiasta tai Yhdysvalloista peräisin olevia lajin Rosa spp. kasveja, lukuun ottamatta siemeniä;

    c)

    ’asianomaisella vektorilla’ vektoria Phyllocoptes fructiphilus.

    2 artikla

    Asianomaista tuhoojaa koskeva kielto

    Asianomaista tuhoojaa ei saa tuoda unionin alueelle eikä sitä saa siirtää, pitää tai lisätä eikä päästää vapaaksi unionin alueella.

    3 artikla

    Tiedot asianomaisen tuhoojan tai sen asianomaisen vektorin epäillystä esiintymisestä

    Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kaikille niille henkilöille unionissa, joilla on hallussaan kasveja, jotka asianomainen tuhooja tai sen asianomainen vektori on voinut tartuttaa, ilmoitetaan välittömästi asianomaisen tuhoojan tai sen asianomaisen vektorin esiintymisestä tai epäillystä esiintymisestä, mahdollisista seurauksista ja riskeistä sekä toteutettavista toimenpiteistä.

    4 artikla

    Kartoitukset

    Toimivaltaisten viranomaisten on kartoitettava vuosittain asianomaisen tuhoojan ja asianomaisen vektorin esiintymistä isäntäkasveissa alueellaan.

    Kartoituksiin on sisällyttävä näytteenotto ja testaus, ja niiden on perustuttava luotettaviin tieteellisiin ja teknisiin periaatteisiin siltä osin kuin on kyse mahdollisuudesta havaita asianomainen tuhooja ja asianomainen vektori.

    Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille edellisenä kalenterivuonna tehtyjen kartoitusten tulokset vuosittain viimeistään 30 päivänä huhtikuuta.

    5 artikla

    Asianomaisten kasvien unionin alueelle tuomista koskevat vaatimukset

    1.   Asianomaisia kasveja saa tuoda unionin alueelle ainoastaan, jos niiden mukana on kasvinterveystodistus, jonka kohdassa ”Lisäilmoitus” on virallinen maininta, joka sisältää jonkin seuraavista ilmoituksista:

    a)

    asianomaiset kasvit on tuotettu asianomaisesta tuhoojasta vapaalla alueella, jonka alkuperämaana olevan kolmannen maan kansallinen kasvinsuojeluorganisaatio on rekisteröinyt ja jota se valvoo, ja alueen nimi on merkitty kohtaan ”Alkuperäpaikka”;

    b)

    kun kyseessä ovat istutettaviksi tarkoitetut asianomaiset kasvit,

    i)

    ne on tuotettu tuotantopaikassa, jossa ei ole havaittu asianomaisen tuhoojan eikä asianomaisen vektorin oireita virallisten tarkastusten aikana viimeisimmän kasvukauden alusta lähtien, ja

    ii)

    niistä on otettu näytteitä ja ne on testattu asianomaisen tuhoojan varalta ennen niiden tuomista unionin alueelle, ja kyseisten testien perusteella ne on todettu vapaiksi kyseisestä tuhoojasta;

    c)

    kun kyseessä ovat muut kuin istutettaviksi tarkoitetut asianomaiset kasvit,

    i)

    ne on tuotettu tuotantopaikassa, jossa ei ole havaittu asianomaisen tuhoojan eikä asianomaisen vektorin oireita virallisten tarkastusten aikana viimeisimmän kasvukauden alusta lähtien, ja

    ii)

    ne on tarkastettu ja, jos asianomaista vektoria tai asianomaisen tuhoojan oireita on esiintynyt, niistä on otettu näyte ja ne on testattu ennen niiden tuomista unionin alueelle, ja kyseisten testien perusteella ne on todettu vapaiksi asianomaisesta tuhoojasta;

    d)

    kun kyseessä ovat solukkoviljellyt asianomaiset kasvit, jotka eivät ole peräisin asianomaisesta tuhoojasta vapaalta alueelta, ne on tuotettu emokasveista, jotka on testattu ja todettu vapaiksi asianomaisesta tuhoojasta.

    2.   Asianomaisia kasveja saa tuoda unionin alueelle ainoastaan, jos ne käsitellään, pakataan ja kuljetetaan tavalla, joka estää asianomaisen vektorin aiheuttaman saastumisen.

    6 artikla

    Voimaantulo ja soveltaminen

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 1 päivästä elokuuta 2022 alkaen 31 päivään heinäkuuta 2024 saakka.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 20 päivänä heinäkuuta 2022.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  EUVL L 317, 23.11.2016, s. 4.

    (2)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/2072, annettu 28 päivänä marraskuuta 2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 täytäntöönpanon yhdenmukaisten edellytysten vahvistamisesta kasvintuhoojien vastaisten suojatoimenpiteiden osalta, komission asetuksen (EY) N:o 690/2008 kumoamisesta ja komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2018/2019 muuttamisesta (EUVL L 319, 10.12.2019, s. 1).

    (3)  EPPO (2018) Pest risk analysis for Rose rosette virus and its vector Phyllocoptes fructiphilus. EPPO, Pariisi. Saatavilla osoitteessa https://gd.eppo.int/taxon/RRV000/documents.

    (4)  Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2019/1739, annettu 16 päivänä lokakuuta 2019, kiireellisistä toimenpiteistä Rose Rosette -viruksen unioniin kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämisestä (EUVL L 265, 18.10.2019, s. 12).


    Top