Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019X0430(01)

    Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen päätös (EU) 2019/679, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, hinnanerosopimusten yksityisasiakkaille markkinointia, jakelua tai myyntiä koskevan väliaikaisen rajoituksen uusimisesta

    EUVL L 114, 30.4.2019, p. 22–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/07/2019

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/679/oj

    30.4.2019   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 114/22


    EUROOPAN ARVOPAPERIMARKKINAVIRANOMAISEN PÄÄTÖS (EU) 2019/679,

    annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019,

    hinnanerosopimusten yksityisasiakkaille markkinointia, jakelua tai myyntiä koskevan väliaikaisen rajoituksen uusimisesta

    EUROOPAN ARVOPAPERIMARKKINAVIRANOMAISEN HALLINTONEUVOSTO, joka ottaa huomioon seuraavaa:

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta 24 päivänä marraskuuta 2010 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1095/2010 (1) ja erityisesti sen 9 artiklan 5 kohdan, 43 artiklan 2 kohdan ja 44 artiklan 1 kohdan,

    ottaa huomioon rahoitusvälineiden markkinoista sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta 15 päivänä toukokuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 (2) ja erityisesti sen 40 artiklan,

    ottaa huomioon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä määritelmien, avoimuuden, sijoitussalkun tiivistämisen sekä tuotteita koskeviin interventioihin ja positioiden hallintaan kohdistettavien valvontatoimenpiteiden osalta 18 päivänä toukokuuta 2016 annetun komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/567 (3) ja erityisesti sen 19 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Päätöksellä (EU) 2018/796 (4) Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (ESMA) rajoitti hinnanerosopimusten markkinointia, jakelua ja myyntiä yksityisasiakkaille kolmeksi kuukaudeksi 1. elokuuta 2018 alkaen.

    (2)

    Asetuksen (EU) N:o 600/2014 40 artiklan 6 kohdan mukaan ESMAn on arvioitava tuotetta koskevaa väliaikaista interventiotoimea sopivin väliajoin vähintään joka kolmas kuukausi.

    (3)

    Päätöksellä (EU) 2018/1636 (5) ESMA uusi eräin muutoksin hinnanerosopimusten markkinointia, jakelua ja myyntiä yksityisasiakkaille koskevan väliaikaisen rajoituksen kolmen kuukauden ajaksi 1. marraskuuta 2018 alkaen. Päätöksellä (EU) 2019/155 (6) ESMA uusi hinnanerosopimusten markkinointia, jakelua ja myyntiä yksityisasiakkaille koskevan väliaikaisen rajoituksen uudelleen päätöksen (EU) 2018/1636 ehtoja vastaavasti 1. helmikuuta 2019 alkaen kolmen kuukauden ajaksi.

    (4)

    ESMAn hinnanerosopimusten rajoittamisesta tehtyyn uudelleenarviointiin saatiin tietoa muun muassa kansallisille toimivaltaisille viranomaisille tehdystä kyselytutkimuksesta (7), joka koski tuotteeseen liittyvän interventiotoimen käytännön soveltamista ja vaikutuksia, sekä kansallisten toimivaltaisten viranomaisten ja sidosryhmien toimittamista lisätiedoista. Nämä tiedot ovat samansuuntaisia kuin tiedot, joiden perusteella tehtiin edellinen uusiminen päätöksen (EU) 2019/155 nojalla.

    (5)

    Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset löysivät vain vähän esimerkkejä tuotteita koskevien ESMAn interventiotoimenpiteiden noudattamatta jättämisestä, ja ne koskivat pääasiassa riskivaroituksia ja niistä mainittakoon hinnanerosopimusten välittäjien esittämät Internet-mainokset tai muut elektroniset mainokset, joissa ei ollut vaadittua varoitusta riskistä. Internet-mainoksille tai muille elektronisille mainoksille oli ominaista, ettei niissä viitattu suoranaisesti hinnanerosopimuksiin vaan pikemminkin verkkosijoitustoimintaan. Siitä huolimatta kansalliset viranomaiset ja ESMA seuraavat jatkossakin riskivaroituksista annettujen vaatimusten noudattamista niissä ja ettei niitä käytetä kiertämisen välineinä.

    (6)

    Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset havaitsivat yleistä vähenemistä yksityisasiakkaiden hinnanerosopimustilien lukumäärässä, kaupankäyntimäärissä ja pääoman kokonaismäärässä kolmen kuukauden ajanjaksolla marraskuusta 2017 tammikuuhun 2018 (ensimmäinen ajanjakso) verrattuna marraskuusta 2018 tammikuuhun 2019 (toinen ajanjakso). Näiden ajanjaksojen vertailussa voitolla olevien tilien osuus pysyi yleisesti ottaen vakaana (8). Hinnanerosopimusten kaupasta yksityisasiakkaille aiheutuvat keskimääräiset kulut, jotka näyttävät olevan vähemmän riippuvaisia markkinaolosuhteista kuin yksityisasiakkaiden kokonaistuotot, olivat merkittävästi alhaisemmat toisella ajanjaksolla verrattuna ensimmäiseen ajanjaksoon. (9) Keskimääräiset kulut sellaisilla yksityisasiakkaiden aktiivisilla tileillä, joihin sisältyi kryptovaluuttoihin liittyviä hinnanerosopimuksia, laskivat epäsuhtaisesti muihin tileihin verrattuna, vaikka kyseisten tilien kulut olivat edelleen korkeammat kuin ilman kryptovaluuttariskiä olevien tilien. Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset ilmoittivat yksityisasiakkaiden tileistä myös, että automaattiset sulkemiset sekä tilien negatiivisen pääoman tapahtumat olivat vähentyneet ja että tilien negatiivisen pääoman saldojen suuruus oli pienentynyt tasaisesti (10).

    (7)

    Kansalliset toimivaltaiset viranomaiset ovat myös ilmoittaneet kasvusta sellaisten asiakkaiden määrässä toisella ajanjaksolla ensimmäiseen ajanjaksoon verrattuna, joita kohdellaan heidän omasta pyynnöstään ammattimaisina asiakkaina. ESMA on tietoinen siitä, että hinnanerosopimusten tarjoajat markkinoivat yksityisasiakkaille mahdollisuutta tulla pyynnöstä ammattimaiseksi asiakkaaksi. Yksityisasiakas voi myös pyytää tulla kohdelluksi ammattimaisena asiakkaana, jos hän toimittaa asiasta sovellettavan lainsäädännön vaatimusten mukaisen kirjallisen pyynnön. Hinnanerosopimusten tarjoajien olisi varmistettava, että ne toimivat aina näiden vaatimusten mukaisesti. (11) ESMA on myös tietoinen siitä, että jotkin kolmansien maiden yritykset ottavat aktiivisesti yhteyttä unionissa oleviin asiakkaisiin tai että tietyt hinnanerosopimusten tarjoajat unionissa markkinoivat yksityisasiakkaille mahdollisuutta siirtää tilinsä konsernin sisäisesti kolmannessa maassa sijaitsevaan yritykseen. Ilman toimilupaa tai rekisteröitymistä unionissa nämä kolmannen maan yritykset saavat kuitenkin tarjota palveluja unioniin sijoittautuneelle tai unionissa olevalle asiakkaalle vain asiakkaan omasta aloitteesta. ESMA on selvillä myös siitä, että yritykset alkavat tarjota muita spekulatiivisia sijoitustuotteita. ESMA seuraa edelleen näiden muiden tuotteiden tarjoamista määrittääkseen, olisivatko jotkin muut unionin toimenpiteet asianmukaisia.

    (8)

    Päätöksen (EU) 2018/796 hyväksymisen jälkeen ESMA ei ole saanut näyttöä, joka olisi ristiriidassa sen tekemän havainnon kanssa merkittävästä sijoittajansuojaa koskevasta ongelmasta, joka todetaan päätöksessä (EU) 2018/796, päätöksessä (EU) 2018/1636 ja päätöksessä (EU) 2019/155 (päätökset). Näin ollen ESMAn päätelmänä on, että päätöksissä todettu merkittävä sijoittajansuojaa koskeva ongelma pysyy entisellään, ellei hinnanerosopimusten yksityisasiakkaille markkinoinnin, jakelun ja myynnin väliaikaista rajoittamista uusita.

    (9)

    Sovellettavia nykyisiä unionin lain mukaisia sääntelyvaatimuksia ei ole muutettu eikä niillä edelleenkään puututa ESMAn tunnistamaan uhkaan. Myöskään kansalliset toimivaltaiset viranomaiset eivät ole ryhtyneet toimiin tai suoritetut toimet ovat olleet riittämättömät uhan ratkaisemiseksi. Tämä on edelleen Euroopan laajuinen huolenaihe. Sen vuoksi ESMA katsoo, että jos kansallisia tuotetta koskevia interventiotoimia toteuttamatta jättäneet kansalliset toimivaltaiset viranomaiset eivät toteuta kyseisiä toimia, ESMAn toimenpide on uusittava uudelleen, jotta päätöksissä mainittuun merkittävään sijoittajansuojaa koskevaan ongelmaan voitaisiin reagoida riittävällä tavalla.

    (10)

    Rajoituksen uusiminen ei vaikuta kielteisesti finanssimarkkinoiden tehokkuuteen tai sijoittajiin tavalla, joka on suhteeton toimen hyötyyn nähden, eikä luo riskiä sääntelyn katvealueista niistä samoista syistä, jotka on todettu päätöksissä.

    (11)

    Ellei väliaikaista rajoitusta uusita, ESMA pitää edelleen todennäköisenä, että hinnanerosopimuksia tarjotaan uudelleen yksityisasiakkaille ilman asianmukaisia järjestelyjä, jotka suojaavat heitä riittävästi niiltä kyseisiin tuotteisiin liittyviltä riskeiltä, joista on aiheutunut päätöksissä todettua haittaa kuluttajille.

    (12)

    Ottaen huomioon nämä syyt ja päätöksissä esitetyt syyt ESMA on päättänyt uusia rajoituksen päätöksen (EU) 2018/1636 ja päätöksen (EU) 2019/155 ehtoja vastaavasti seuraavalle kolmen kuukauden jaksolle reagoidakseen merkittävään sijoittajansuojaa koskevaan huolenaiheeseen.

    (13)

    Koska ehdotetut toimenpiteet voivat vähäisessä määrin liittyä maatalousalan hyödykejohdannaisiin, ESMA on kuullut fyysisten maatalousmarkkinoiden valvonnasta, hallinnoinnista ja sääntelystä vastaavia julkisia elimiä neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 mukaisesti (12). Mikään kyseisistä elimistä ei ole esittänyt vastalauseita ehdotetulle toimenpideuudistukselle.

    (14)

    ESMA on ilmoittanut kansallisille toimivaltaisille viranomaisille ehdotetusta uusimispäätöksestä,

    ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Määritelmät

    Tässä päätöksessä käytetään seuraavia määritelmiä:

    a)

    ’hinnanerosopimus’ tarkoittaa sellaista muuta johdannaista kuin optiota, futuuria, swapia ja korkotermiiniä, jonka tarkoituksena on antaa haltijalle lyhyt tai pitkä positio kohde-etuuden hinnan, tason tai arvon vaihteluihin riippumatta siitä, käydäänkö sillä kauppaa kauppapaikalla, ja joka on toteutettava nettoarvon tilityksellä tai se voidaan toteuttaa nettoarvon tilityksellä jonkin osapuolen niin halutessa (muutoin kuin maksun laiminlyönnin yhteydessä tai sopimuksen päättyessä muusta syystä)

    b)

    ’poissuljettu muu kuin rahallinen etu’ tarkoittaa kaikkia muita kuin rahallisia etuja lukuun ottamatta tieto- ja tutkimustyökaluja, jotka liittyvät hinnanerosopimuksiin.

    c)

    ’alkuvakuus’ tarkoittaa kaikkia maksuja, jotka maksetaan hinnanerosopimuksen tekemiseksi, lukuun ottamatta välityspalkkioita, kaupankäyntipalkkioita ja muita asiaan liittyviä kuluja;

    d)

    ’alkuvakuussuoja’ tarkoittaa liitteessä I määritettyä alkuvakuutta

    e)

    ’MCO-suoja’ tarkoittaa yksityisasiakkaan yhden tai useamman avoimen hinnanerosopimuksen sulkemista asiakkaalle edullisimmin ehdoin direktiivin 2014/65/EU 24 ja 27 artiklan mukaisesti, kun hinnanerosopimuksen kaupankäyntitilillä oleva varojen määrä ja kaikkien kyseiseen tiliin liittyvien avointen hinnanerosopimusten rahaksi muuttamattomat nettovoitot laskevat alle puoleen kaikkien näiden avointen hinnanerosopimusten yhteenlasketusta alkuvakuussuojasta

    f)

    ’negatiivista saldoa koskeva suoja’ tarkoittaa yksityisasiakkaan yhteenlasketun vastuun rajaamista kaikissa hinnanerosopimuksissa, jotka liittyvät hinnanerosopimusten kaupankäyntitiliin hinnanerosopimusten tarjoajan kanssa, kyseisellä hinnanerosopimuksen kaupankäyntitilillä oleviin varoihin.

    2 artikla

    Hinnanerosopimusten väliaikainen rajoitus yksityisasiakkaiden osalta

    Hinnanerosopimusten markkinointi, jakelu tai myynti yksityisasiakkaille rajoitetaan tilanteisiin, joissa vähintään kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

    a)

    hinnanerosopimusten tarjoaja vaatii yksityisasiakasta maksamaan alkuvakuussuojan

    b)

    hinnanerosopimusten tarjoaja tarjoaa yksityisasiakkaalle MCO-suojan

    c)

    hinnanerosopimusten tarjoaja tarjoaa yksityisasiakkaalle negatiivista saldoa koskevan suojan

    d)

    hinnanerosopimusten tarjoaja ei tarjoa yksityisasiakkaalle suoraan tai välillisesti maksua, rahallista tai poissuljettua muuta kuin rahallista etua, hinnanerosopimuksen markkinoinnin, jakelun tai myynnin osalta lukuun ottamatta mistä tahansa tarjotusta hinnanerosopimuksesta rahaksi muutettuja voittoja, ja

    e)

    hinnanerosopimusten tarjoaja ei lähetä suoraan tai välillisesti tiedonantoa yksityisasiakkaalle tai julkaise yksityisasiakkaan saataville tietoa liittyen hinnanerosopimusten markkinointiin, jakeluun tai myyntiin, ellei se sisällä asianmukaista riskivaroitusta, joka on laadittu liitteen II mukaisesti.

    3 artikla

    Toimenpiteen kiertämistä koskeviin toimiin osallistumisen kielto

    On kiellettyä osallistua tietoisesti ja tarkoituksella toimiin, joiden tavoitteena tai tuloksena on 2 artiklan vaatimusten kiertäminen, muun muassa toimimalla hinnanerosopimusten tarjoajan sijaisena.

    4 artikla

    Voimaantulo ja soveltaminen

    1.   Tämä päätös tulee voimaan sen julkaisua Euroopan unionin virallisessa lehdessä seuraavana päivänä.

    2.   Tätä päätöstä sovelletaan 1. toukokuuta 2019 alkaen kolmen kuukauden ajan.

    Tehty Pariisissa 17 päivänä huhtikuuta 2019.

    Hallintoneuvoston puolesta

    Steven MAIJOOR

    Puheenjohtaja


    (1)  EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84.

    (2)  EUVL L 173, 12.6.2014, s. 84.

    (3)  EUVL L 87, 31.3.2017, s. 90.

    (4)  Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen päätös (EU) 2018/796, tehty 22 päivänä toukokuuta 2018, hinnanerosopimusten väliaikaisesta rajoittamisesta unionissa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 40 artiklan mukaisesti (EUVL L 136, 1.6.2018, s. 50).

    (5)  Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen päätös (EU) 2018/1636, tehty 23 päivänä lokakuuta 2018, päätöksessä (EU) 2018/796 tarkoitetun hinnanerosopimusten markkinoinnin, jakelun tai myynnin yksityisasiakkaille väliaikaisen rajoittamisen uusimisesta ja muuttamisesta (EUVL L 272, 31.10.2018, s. 62).

    (6)  Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen päätös (EU) 2019/155, annettu 23 päivänä tammikuuta 2019, hinnanerosopimusten yksityisasiakkaille markkinointia, jakelua tai myyntiä koskevan väliaikaisen rajoituksen uusimisesta (EUVL L 27, 31.1.2019, s. 36).

    (7)  Vastaukset saatiin seuraavilta 20 kansalliselta toimivaltaiselta viranomaiselta: Financial Market Authority (AT – FMA), Cyprus Securities and Exchange Commission (CY – CySEC), Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (DE – BaFin), Finanstilsynet (DK – Finanstilsynet), Hellenic Capital Markets Commission (EL – HCMC), Comisión Nacional del Mercado de Valores (ES – CNMV), Finanssivalvonta (FI – FSA), Autorité des Marchés Financiers (FR – AMF), Magyar Nemzeti Bank (HU – MNB), Central Bank of Ireland (IE – CBI), Commissione Nazionale per le Società e la Borsa (IT – Consob), Commission de Surveillance du Secteur Financier (LU – CSSF), Finanšu un kapitāla tirgus komisija (LV – FKTK), Malta Financial Services Authority (MT – MFSA), Autoriteit Financiële Markten (NL – AFM), Komisja Nadzoru Finansowego (PL – KNF), Comissão do Mercado de Valores Mobiliários (PT – CMVM), Romanian Financial Supervisory Authority (RO – FSA), Finansinspektionen (SE – Finansinspektionen), Financial Conduct Authority (UK – FCA).

    (8)  Yksityisasiakkaiden voitolla olevien tilien osuuden kasvu tammikuussa 2019 voi liittyä kehitykseen, joka on yhteydessä markkinaolosuhteisiin.

    (9)  Tämä vastaa havaittua vähenemistä kaupankäynnin kokonaismäärissä, joihin perustuen osto- ja myyntihinnan erotukset ja maksut tyypillisesti lasketaan. Yksityisasiakkaiden aktiivisilla tileillä asiakkaan keskimääräinen pääoma kasvoi hieman, vaikka muutos oli merkittävästi pienempi prosentteina kuin kaupankäynnin kokonaismäärän väheneminen ja näihin tileihin kohdistuva riski kokonaisuudessaan.

    (10)  Toisella ajanjaksolla sovellettiin negatiivista saldoa koskevaa suojaa. Hintaerojen syntyminen voi toisaalta johtaa siihen, että asiakas suljetaan ensin pois hintaan, joka luo negatiivisen oman pääoman. Tämän jälkeen hinnanerosopimusten tarjoaja hyvittää tiliä takaisin nollapääomaan, jotta uusi vaatimus negatiivista saldoa koskevasta suojasta täyttyisi. Näin tekivät myös ne hinnanerosopimusten tarjoajat, jotka tarjosivat negatiivista saldoa koskevaa suojaa ensimmäisellä ajanjaksolla.

    (11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta, liite II, II osa (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349). Ks. myös kohta 11 ESMAn kysymyksiä ja vastauksia MiFID II:n ja MiFIR:n sijoittajansuojaa sekä välittäjiä koskevista aiheista (ESMA35-43-349). Siinä ESMA käsittelee käytäntöjä, joita sijoituspalveluyritysten ei tulisi käyttää soveltaessaan oikeudellisia vaatimuksia asiakkaiden luokittelemisessa ammattimaiseksi pyynnöstä. Kohta 11 päivitetty viimeksi 25. toukokuuta 2018.

    (12)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1234/2007, annettu 22 päivänä lokakuuta 2007, maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä ja tiettyjä maataloustuotteita koskevista erityissäännöksistä (yhteisiä markkinajärjestelyjä koskeva asetus) (EUVL L 299, 16.11.2007, s. 1).


    LIITE I

    ALKUVAKUUDEN PROSENTTIOSUUDET KOHDE-ETUUDEN TYYPIN MUKAAN

    a)

    3,33 prosenttia hinnanerosopimuksen nimellisarvosta, kun kohde-etuutena oleva valuuttapari muodostuu jostakin kahdesta seuraavasta valuutasta: Yhdysvaltain dollari, euro, Japanin jeni, Englannin punta, Kanadan dollari ja Sveitsin frangi.

    b)

    5 prosenttia hinnanerosopimuksen nimellisarvosta, kun kohde-etuutena oleva indeksi, valuuttapari tai hyödyke on

    i)

    jokin seuraavista osakeindekseistä: Financial Times Stock Exchange 100 (FTSE 100); Cotation Assistée en Continu 40 (CAC 40); Deutsche Bourse AG German Stock Index 30 (DAX30); Dow Jones Industrial Average (DJIA); Standard & Poors 500 (S&P 500); NASDAQ Composite Index (NASDAQ), NASDAQ 100 Index (NASDAQ 100); Nikkei Index (Nikkei 225); Standard & Poors / Australian Securities Exchange 200 (ASX 200); EURO STOXX 50 Index (EURO STOXX 50)

    ii)

    valuuttapari, joka muodostuu vähintään yhdestä valuutasta, jota ei ole lueteltu edellä a alakohdassa tai

    iii)

    kulta

    c)

    10 prosenttia hinnanerosopimuksen nimellisarvosta, kun kohde-etuutena oleva hyödyke tai osakeindeksi on jokin muu kuin edellä b alakohdassa lueteltu hyödyke tai osakeindeksi

    d)

    50 prosenttia hinnanerosopimuksen nimellisarvosta, kun kohde-etuutena on kryptovaluutta tai

    e)

    20 prosenttia hinnanerosopimuksen nimellisarvosta, kun kohde-etuutena on

    i)

    osake tai

    ii)

    sitä ei ole muutoin lueteltu tässä liitteessä.


    LIITE II

    RISKIVAROITUKSET

    OSA A

    Riskivaroitusta koskevat ehdot

    1.

    Riskivaroitus on esitettävä siten, että sen näkyvyys varmistetaan, sen kirjasinkoon on oltava vähintään sama kuin tiedonannossa tai julkaistuissa tiedoissa pääasiallisesti käytettävä kirjasinkoko ja se on esitettävä samalla kielellä.

    2.

    Jos tiedonanto tai julkaistu tieto on pysyvällä välineellä tai verkkosivulla, riskivaroituksen on oltava B osassa esitetyssä muodossa.

    3.

    Jos tiedonanto tai julkaistu tieto on muulla kuin pysyvällä välineellä tai verkkosivulla, riskivaroituksen on oltava osassa C esitetyssä muodossa.

    4.

    Poikkeuksena kohtiin 2 ja 3: jos riskivaroitukseen sisältyvien merkkien, joiden muodosta määrätään osassa B tai C, lukumäärä ylittää markkinointipalveluja tarjoavan kolmannen osapuolen vakioehtojen mukaisen sallitun enimmäismäärän, riskivaroitus voidaan laatia osassa D esitetyssä muodossa.

    5.

    Jos riskivaroituksessa käytetään osassa D määritettyä muotoa, viestintään tai julkaistuihin tietoihin on sisällytettävä myös suora linkki hinnanerosopimusten tarjoajan verkkosivustolle, joka sisältää riskivaroituksen kohdassa B esitetyssä muodossa.

    6.

    Riskivaroituksessa on oltava päivitetty tarjoajakohtainen tappio-osuus, joka perustuu hinnanerosopimusten tarjoajan yksityisasiakkaille tarjoamien rahaa menettäneiden hinnanerosopimusten kaupankäyntitilien prosenttiosuuden laskentaan. Laskelma tehdään kolmen kuukauden välein, ja se koskee laskelmaa edeltävää 12:ta kuukautta (”12 kuukauden laskentajakso”). Laskelmassa

    a.

    yksittäisen yksityisasiakkaan hinnanerosopimuksen kaupankäyntitilin katsotaan menettäneen rahaa, jos hinnanerosopimuksen kaupankäyntitiliin liittyvien hinnanerosopimusten kaikkien rahaksi muutettujen ja rahaksi muuttamattomien nettovoittojen summa 12 kuukauden laskentajaksolla on negatiivinen

    b.

    kaikki hinnanerosopimuksen kaupankäyntitiliin liittyviä hinnanerosopimuksia koskevat kulut sisällytetään laskelmaan, myös kaikki veloitukset, maksut ja välityspalkkiot

    c.

    seuraavat kohteet suljetaan laskelman ulkopuolelle:

    i.

    kaikki hinnanerosopimuksen kaupankäyntitilit, joilla ei ole niihin liittyvää avointa hinnanerosopimusta laskentajaksolla

    ii.

    kaikki voitot tai tappiot, jotka ovat peräisin muista kuin hinnanerosopimuksen kaupankäyntitiliin liittyvistä hinnanerosopimuksista

    iii.

    kaikki varojen talletukset hinnanerosopimuksen kaupankäyntitilille tai nostot siltä.

    7.

    Poikkeuksena 2–6 alakohtaan: jos 12 kuukauden laskentajaksolla hinnanerosopimuksen tarjoaja ei ole tarjonnut yksityisasiakkaan hinnanerosopimuksen kaupankäyntitiliin liittyvää avointa hinnanerosopimusta, kyseinen hinnanerosopimuksen tarjoaja käyttää osissa E-G esitettyä standardoitua riskivaroitusta soveltuvin osin.

    OSA B

    Tarjoajakohtainen riskivaroitus pysyvällä välineellä tai verkkosivulla

    Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia välineitä, joissa on suuri riski nopeasta rahan menettämisestä vivutuksen vuoksi.

    [lisätään prosenttiosuus tarjoajaa kohti] prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin.

    Kannattaakin miettiä, ymmärrätkö, miten hinnanerosopimukset toimivat ja onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

    OSA C

    Lyhennetty tarjoajakohtainen riskivaroitus

    [lisätään prosenttiosuus tarjoajaa kohti] prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin.

    Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

    OSA D

    Tarjoajakohtainen riskivaroitus, jonka merkkien määrää on vähennetty

    [merkitse prosenttiosuus tarjoajaa kohti] prosenttia piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa.

    OSA E

    Standardoitu riskivaroitus pysyvällä välineellä tai verkkosivulla

    Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia välineitä, joissa on suuri riski nopeasta rahan menettämisestä vivutuksen vuoksi.

    74–89 prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan hinnanerosopimuksiin.

    Kannattaakin miettiä, ymmärrätkö, miten hinnanerosopimukset toimivat ja onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

    OSA F

    Lyhennetty vakioitu riskivaroitus

    74–89 prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan hinnanerosopimuksiin.

    Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

    OSA G

    Standardoitu riskivaroitus, jonka merkkien määrää on vähennetty

    74-89 prosenttia piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa.

    Top