EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D0119(01)

Komission päätös, annettu 18 päivänä tammikuuta 2018, ympäristövaatimusten noudattamista ja ympäristöhallintaa käsittelevän asiantuntijaryhmän perustamisesta

C/2018/0010

EUVL C 19, 19.1.2018, p. 3–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

19.1.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 19/3


KOMISSION PÄÄTÖS,

annettu 18 päivänä tammikuuta 2018,

ympäristövaatimusten noudattamista ja ympäristöhallintaa käsittelevän asiantuntijaryhmän perustamisesta

(2018/C 19/03)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Perussopimuksen 191 artiklalla annetaan unionille ja sen jäsenvaltioille tehtäväksi varmistaa, että unionin ympäristöpolitiikalla myötävaikutetaan ympäristön laadun säilyttämiseen, suojeluun ja parantamiseen sekä pyritään suojelun korkeaan tasoon.

(2)

Jotta voidaan varmistaa unionin ympäristölainsäädännön parempi täytäntöönpano ja noudattaminen komission tiedonannon ”EU:n toimet ympäristövaatimusten noudattamisen ja ympäristöhallinnan parantamiseksi” (1) mukaisesti, komissio tarvitsee neuvoa-antavassa elimessä kokoontuvien asiantuntijoiden tukea.

(3)

Tästä syystä on tarpeen perustaa ympäristövaatimusten noudattamisen ja ympäristöhallinnan alan asiantuntijaryhmä ja määritellä sen tehtävät ja kokoonpano.

(4)

Ryhmän olisi autettava laatimaan ohjeita ympäristövaatimusten noudattamisen varmistamisen hyvistä käytännöistä ja muita tausta-asiakirjoja, muun muassa ammattiosaamisesta ja asiantuntemuksesta sekä kansallisten järjestelmien arvioinnista. Ryhmän olisi lisäksi autettava kehittämään toimia tietoisuuden edistämiseksi ja tiedon levittämiseksi ympäristövaatimusten noudattamisen ja ympäristöhallinnan alalla. Ryhmän olisi myös avustettava komissiota koordinoimaan ja seuraamaan toimien toteuttamista ympäristövaatimusten noudattamisen ja ympäristöhallinnan alalla sekä valmistelemaan laajempiin ympäristöhallintakysymyksiin liittyviä toimenpidealoitteita ja lainsäädäntöehdotuksia.

(5)

Ryhmän olisi koostuttava EU:n jäsenvaltioiden asiantuntijoista sekä Euroopan laajuisten ammatillisten verkostojen edustajista, jotka käsittelevät ympäristövaatimusten noudattamiseen ja ympäristöhallintaan liittyviä kysymyksiä.

(6)

Asiantuntijaryhmän jäseniä varten olisi vahvistettava tietojen luovuttamista koskevat säännöt.

(7)

Henkilötietojen käsittelyssä olisi noudatettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001 (2),

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Kohde

Perustetaan ympäristövaatimusten noudattamista ja ympäristöhallintaa käsittelevä asiantuntijaryhmä. Ryhmää kutsutaan nimellä ”ympäristövaatimusten noudattamisen ja ympäristöhallinnan foorumi”.

2 artikla

Tehtävät

Ryhmän tehtävänä on

a)

avustaa komissiota koordinoimaan ja seuraamaan sellaisten toimien toteuttamista, joilla pyritään parantamaan ympäristövaatimusten noudattamista ja ympäristöhallintaa, ja valmistelemaan ympäristövaatimusten noudattamisen ja ympäristöhallinnan alan lainsäädäntöehdotuksia tai toimenpidealoitteita, jotka liittyvät muun muassa

i)

lainsäädännön noudattamisen edistämiseen, seurantaan ja täytäntöönpanon valvontaan (noudattamisen varmistaminen),

ii)

muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeuteen ympäristöasioissa,

iii)

ympäristötiedon saatavuuteen,

iv)

yleisön osallistumiseen,

v)

muihin hallintakysymyksiin;

b)

ottaa käyttöön yhteistyö- ja koordinointitoimia komission, jäsenvaltioiden ja Euroopan laajuisten ammatillisten verkostojen (3) välillä kysymyksissä, jotka liittyvät unionin lainsäädännön, ohjelmien ja toimenpiteiden täytäntöönpanoon ympäristöalalla;

c)

vaihtaa kokemuksia ja hyviä käytäntöjä ympäristövaatimusten noudattamisesta ja ympäristöhallinnasta.

3 artikla

Kuuleminen

Komissio voi kuulla ryhmää kaikista kysymyksistä, jotka liittyvät toimien toteuttamiseen ympäristövaatimusten noudattamisen ja ympäristöhallinnan alalla, mukaan lukien sellaisten toimien toteuttaminen, joilla pyritään parantamaan ympäristövaatimusten noudattamista ja ympäristöhallintaa (4), niiden uudelleentarkastelu ja lisätoimien yksilöiminen vuoden 2019 jälkeiselle ajalle.

4 artikla

Jäsenyys

1.   Ryhmän jäseniä ovat jäsenvaltioiden viranomaiset ja muut julkisyhteisöt.

2.   Jäseniä ovat erityisesti seuraavat julkisyhteisöt:

a)

Euroopan unionin verkko ympäristölainsäädännön voimaansaattamiseksi ja täytäntöön panemiseksi;

b)

ympäristöoikeuteen erikoistuneiden syyttäjien eurooppalainen verkosto;

c)

ympäristöoikeuteen erikoistuneiden tuomareiden eurooppalainen foorumi;

d)

ympäristörikollisuutta käsittelevä eurooppalainen verkosto;

e)

ympäristönsuojeluvirastojen päälliköiden eurooppalainen verkosto;

f)

ylimpien tarkastuselinten eurooppalainen järjestö;

g)

Europol;

h)

Eurojust.

3.   Jäsenvaltioiden viranomaiset ja muut julkisyhteisöt nimeävät edustajansa ja ovat vastuussa sen varmistamisesta, että niiden edustajat tarjoavat riittävän korkeatasoista asiantuntemusta.

4.   Jäseniä, jotka eivät enää pysty osallistumaan tehokkaasti asiantuntijaryhmän toimintaan ja jotka eivät kyseisen komission osaston mielestä täytä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 339 artiklassa asetettuja edellytyksiä tai jotka eroavat ryhmästä, ei enää kutsuta osallistumaan ryhmän kokouksiin, ja heidät voidaan korvata jäljellä olevan toimikautensa ajaksi toisella jäsenellä.

5 artikla

Puheenjohtaja

Ryhmän puheenjohtajana toimii komission ympäristöasioiden pääosaston edustaja.

6 artikla

Toiminta

1.   Ryhmä toimii ympäristöasioiden pääosaston pyynnöstä asiantuntijaryhmiä koskevia komission horisontaalisia sääntöjä, jäljempänä ’horisontaaliset säännöt’ (5), noudattaen.

2.   Ryhmän kokoukset pidetään pääsääntöisesti komission tiloissa.

3.   Ympäristöasioiden pääosasto huolehtii sihteeripalveluista. Komission muiden osastojen virkamiehet, joita asia koskee, voivat osallistua ryhmän ja sen alaryhmien kokouksiin.

4.   Ryhmä voi ympäristöasioiden pääosaston suostumuksella ja jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä päättää tehdä asian käsittelystä julkista.

5.   Esityslistan kustakin kohdasta käyty keskustelu ja ryhmän antamat lausunnot on merkittävä pöytäkirjaan täsmällisesti ja kattavasti. Sihteeristö laatii pöytäkirjan puheenjohtajan alaisuudessa.

6.   Ryhmä antaa lausuntonsa, suosituksensa ja raporttinsa yhteisymmärryksessä. Äänestysten tulos määräytyy jäsenten yksinkertaisella enemmistöllä. Vastaan äänestäneillä jäsenillä on oikeus siihen, että lausuntoon, suositukseen tai raporttiin liitetään yhteenveto niiden kannan perusteluista.

7 artikla

Alaryhmät

1.   Ympäristöasioiden pääosasto voi perustaa alaryhmiä tarkastelemaan erityisiä kysymyksiä ympäristöasioiden pääosaston määrittelemän toimeksiannon perusteella. Alaryhmät noudattavat toiminnassaan horisontaalisia sääntöjä ja raportoivat ryhmälle. Ne lakkautetaan heti kun ne ovat suorittaneet toimeksiantonsa.

2.   Ne alaryhmien jäsenet, jotka eivät ole ryhmän jäseniä, valitaan julkisella hakuilmoituksella horisontaalisten sääntöjen mukaisesti (6).

8 artikla

Kutsutut asiantuntijat

Ympäristöasioiden pääosasto voi kutsua henkilöitä, joilla on erityisasiantuntemusta jostakin esityslistalla olevasta asiasta, osallistumaan ryhmän tai alaryhmien työskentelyyn tapauskohtaisesti.

9 artikla

Tarkkailijat

1.   Yksityishenkilöille, järjestöille tai muille kuin 4 artiklassa luetelluille julkisyhteisöille voidaan myöntää tarkkailijan asema suoralla kutsulla horisontaalisia sääntöjä noudattaen.

2.   Tarkkailijan aseman saaneet järjestöt tai julkisyhteisöt nimeävät edustajansa.

3.   Puheenjohtaja voi sallia tarkkailijoiden ja niiden edustajien osallistumisen ryhmän keskusteluihin ja näiden asiantuntemuksen jakamisen. Heillä ei kuitenkaan ole äänioikeutta eivätkä he osallistu ryhmän antamien suositusten tai ohjeiden laatimiseen.

10 artikla

Työjärjestys

Ryhmä vahvistaa työjärjestyksensä jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä ympäristöasioiden pääosaston ehdotuksesta ja sen suostumuksella asiantuntijaryhmien työjärjestysmallia ja horisontaalisia sääntöjä noudattaen (7).

11 artikla

Salassapitovelvollisuus ja turvallisuusluokiteltujen tietojen käsittely

Ryhmän jäsenten ja näiden edustajien sekä kutsuttujen asiantuntijoiden ja tarkkailijoiden on noudatettava salassapitovelvollisuutta, jota perussopimusten ja niiden täytäntöönpanosääntöjen nojalla sovelletaan kaikkiin toimielinten jäseniin ja niiden henkilöstöön, sekä EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevia komission sääntöjä, jotka on vahvistettu komission päätöksissä (EU, Euratom) 2015/443 (8) ja 2015/444 (9). Komissio voi toteuttaa kaikki aiheelliset toimenpiteet, jos kyseiset henkilöt eivät noudata näitä velvollisuuksia.

12 artikla

Avoimuus

1.   Ryhmä ja sen alaryhmät on rekisteröitävä komission asiantuntijaryhmien ja muiden vastaavanlaisten elinten rekisteriin, jäljempänä ’asiantuntijaryhmärekisteri’.

2.   Asiantuntijaryhmärekisterissä julkaistaan ryhmästä seuraavat tiedot:

a)

jäsenvaltioiden viranomaisten nimet;

b)

muiden julkisyhteisöjen nimet;

c)

tarkkailijoiden nimet.

3.   Kaikki asiaankuuluvat asiakirjat, kuten kokousten esityslistat, pöytäkirjat ja osallistujien kannanotot, on asetettava saataville joko asiantuntijaryhmärekisterissä tai erityisellä verkkosivustolla, johon on linkki rekisteristä. Pääsy tällaiselle verkkosivustolle ei saa edellyttää käyttäjän rekisteröitymistä eikä sitä saa rajoittaa millään muullakaan tavalla. Varsinkin esityslista ja muut olennaiset tausta-asiakirjat on julkaistava hyvissä ajoin ennen kokousta ja pöytäkirja pian kokouksen jälkeen. Julkaisemisesta voidaan poiketa vain silloin kun katsotaan, että asiakirjan sisältämien tietojen ilmaiseminen vaarantaisi julkisen tai yksityisen edun suojan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1049/2001 (10) 4 artiklassa määritellyllä tavalla.

13 artikla

Kokouskulut

1.   Ryhmän ja alaryhmien toimintaan osallistuvat henkilöt eivät saa palkkiota tarjoamistaan palveluista.

2.   Komissio korvaa ryhmän ja alaryhmien toimintaan osallistuvien henkilöiden matka- ja oleskelukulut. Kulut korvataan voimassa olevien komission säännösten mukaisesti ja vuosittaisessa määrärahojen kohdentamista koskevassa menettelyssä komission pääosastoille myönnettyjen käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa.

Tehty Brysselissä 18 päivänä tammikuuta 2018.

Komission puolesta

Karmenu VELLA

Komission jäsen


(1)  COM(2018) 10.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 45/2001, annettu 18 päivänä joulukuuta 2000, yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1).

(3)  Euroopan unionin verkko ympäristölainsäädännön voimaansaattamiseksi ja täytäntöönpanemiseksi (IMPEL), ympäristöoikeuteen erikoistuneiden tuomareiden eurooppalainen foorumi (EUFJE), ympäristöoikeuteen erikoistuneiden syyttäjien eurooppalainen verkosto (ENPE), ympäristörikollisuutta käsittelevä eurooppalainen verkosto (EnviCrimeNet), ympäristönsuojeluvirastojen päälliköiden eurooppalainen verkosto (NEPA) ja ylimpien tarkastuselinten eurooppalainen järjestö (EUROSAI).

(4)  COM(2018) 10.

(5)  Komission päätös, annettu 30 päivänä toukokuuta 2016, komission asiantuntijaryhmien perustamista ja toimintaa koskevien horisontaalisten sääntöjen vahvistamisesta, C(2016) 3301, 13 artiklan 1 kohta.

(6)  C(2016) 3301, 10 ja 14.2 artikla.

(7)  C(2016) 3301, 17 artikla.

(8)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/443, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, turvallisuudesta komissiossa (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 41).

(9)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/444, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevista säännöistä (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 53).

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43).


Top