EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0715(01)

Komission päätös, annettu 17 päivänä kesäkuuta 2016, tietojärjestelmiä ja niiden yhteentoimivuutta käsittelevän korkean tason asiantuntijaryhmän perustamisesta

C/2016/3780

EUVL C 257, 15.7.2016, p. 3–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2017

15.7.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 257/3


KOMISSION PÄÄTÖS,

annettu 17 päivänä kesäkuuta 2016,

tietojärjestelmiä ja niiden yhteentoimivuutta käsittelevän korkean tason asiantuntijaryhmän perustamisesta

(2016/C 257/03)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komissio tarvitsee neuvoa-antavassa elimessä kokoontuvien korkean tason asiantuntijoiden tukea voidakseen parantaa rajaturvallisuuteen ja sisäiseen turvallisuuteen liittyvän unionin tietoarkkitehtuurin rakennetta varsinkin korjaamalla unionin tason tietojärjestelmien puutteet ja aukot, kuten esitetään Euroopan parlamentille ja neuvostolle annetussa komission tiedonannossa Vahvemmat ja älykkäämmät tietojärjestelmät rajaturvallisuuden ja sisäisen turvallisuuden tueksi (1).

(2)

Tästä syystä on tarpeen perustaa ryhmä, jolla on korkean tason asiantuntemusta tietojärjestelmistä ja niiden yhteentoimivuudesta, ja määritellä sen tehtävät ja kokoonpano.

(3)

Ryhmän olisi autettava laatimaan yhteinen strategia, jolla tiedonhallinnasta unionissa tehdään tuloksellisempaa ja tehokkaampaa tietosuojavaatimuksia kaikilta osin noudattaen. Tavoitteena on suojella unionin ulkorajoja paremmin ja parantaa sen sisäistä turvallisuutta. Ryhmän olisi tarkasteltava rajaturvallisuutta ja lainvalvontaa laajasti ja kattavasti niihin liittyvät tulliviranomaisten tehtävät, vastuualueet ja järjestelmät huomioon ottaen.

(4)

Ryhmä olisi muodostettava seuraavista: jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset, Schengen-alueeseen assosioituneiden jäsenten, jotka eivät ole Euroopan unionin jäseniä, toimivaltaiset viranomaiset, vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava eurooppalainen virasto (eu-LISA), Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto (Frontex), Euroopan unionin perusoikeusvirasto (FRA), Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto (EASO), Euroopan poliisivirasto (Europol) ja EU:n terrorismintorjunnan koordinaattori.

(5)

Ryhmän jäseniä varten olisi vahvistettava tietojen luovuttamista koskevat säännöt.

(6)

Henkilötietojen käsittelyssä olisi noudatettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001 (2).

(7)

Tätä päätöstä sovelletaan 31 päivään joulukuuta 2017. Komissio harkitsee hyvissä ajoin, onko voimassaoloa syytä jatkaa,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Kohde

Perustetaan tietojärjestelmiä ja niiden yhteentoimivuutta käsittelevä korkean tason asiantuntijaryhmä, jäljempänä ’ryhmä’.

2 artikla

Tehtävät

Ryhmän tehtävänä on

a)

neuvoa ja auttaa komissiota tietojärjestelmien yhteentoimivuuden ja -liitettävyyden saavuttamisessa ja rajaturvallisuutta ja sisäistä turvallisuutta koskevassa tiedonhallinnassa;

b)

muodostaa strateginen kokonaisnäkemys tietojärjestelmien yhteentoimivuudesta ja -liitettävyydestä sekä rajaturvallisuutta ja sisäistä turvallisuutta koskevan tiedonhallinnan tuloksellisuuden ja tehokkuuden lisäämisestä unionissa, mukaan lukien ehdotukset komissiolle lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin konkreettisista jatkotoimista ulkorajojen suojelun ja sisäisen turvallisuuden parantamiseksi tiedonjakoa tehostamalla;

c)

varmistaa komission ja jäsenvaltioiden välinen yhteistyö ja koordinointi kysymyksissä, jotka liittyvät tietojärjestelmien yhteentoimivuudesta ja -liitettävyydestä ja rajaturvallisuutta ja sisäistä turvallisuutta koskevasta tiedonhallinnasta annetun unionin lainsäädännön täytäntöönpanoon.

3 artikla

Jäsenyys

1)   Ryhmä muodostetaan seuraavista: jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset, Schengen-alueeseen assosioituneiden jäsenten, jotka eivät ole Euroopan unionin jäseniä, toimivaltaiset viranomaiset, vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava eurooppalainen virasto (eu-LISA), Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtiva virasto (Frontex), Euroopan unionin perusoikeusvirasto (FRA), Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto (EASO), Euroopan poliisivirasto (Europol) ja EU:n terrorismintorjunnan koordinaattori.

2)   Ryhmän jäsenet nimeävät korkean tason edustajat. Kunkin korkean tason edustajan tukena voi olla yksi tietojenvaihdon asiantuntija teknisen asiantuntemuksen korkean tason varmistamiseksi.

4 artikla

Puheenjohtaja

Ryhmän puheenjohtajana toimii komission muuttoliike- ja sisäasioiden pääosaston pääjohtaja.

5 artikla

Toiminta

1)   Ryhmä toimii puheenjohtajansa pyynnöstä asiantuntijaryhmiä koskevia komission horisontaalisia sääntöjä (3), jäljempänä ’horisontaaliset säännöt’, noudattaen.

2)   Ryhmän kokoukset järjestetään periaatteessa Brysselissä.

3)   Komission muuttoliike- ja sisäasioiden pääosasto, jäljempänä ’HOME-pääosasto’ huolehtii ryhmän sihteeripalveluista. Komission muiden pääosastojen virkamiehet, joita asia koskee, voivat osallistua ryhmän ja sen alaryhmien kokouksiin.

4)   Ryhmä voi HOME-pääosaston suostumuksella ja jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä päättää tehdä asian käsittelystä julkista.

5)   Esityslistan kustakin kohdasta käyty keskustelu ja ryhmän antamat lausunnot on merkittävä pöytäkirjaan täsmällisesti ja kattavasti. Sihteeristö laatii pöytäkirjan puheenjohtajan alaisuudessa.

6)   Ryhmä antaa lausuntonsa, suosituksensa ja raporttinsa yhteisymmärryksessä. Äänestyksissä äänestyksen tulos määräytyy jäsenten yksinkertaisella enemmistöllä. Vastaan äänestäneillä jäsenillä on oikeus siihen, että lausuntoon, suositukseen tai raporttiin liitetään yhteenveto heidän kantansa perusteluista.

6 artikla

Alaryhmät

1)   HOME-pääosasto voi perustaa alaryhmiä tarkastelemaan erityisiä kysymyksiä komission määrittelemän toimeksiannon perusteella. Alaryhmät noudattavat toiminnassaan horisontaalisia sääntöjä ja raportoivat ryhmälle. Ne lakkautetaan heti kun ne ovat suorittaneet toimeksiantonsa.

2)   Ryhmän jäsenet nimeävät kunkin alaryhmän edustajat.

7 artikla

Vierailevat asiantuntijat

Ryhmän puheenjohtaja voi kutsua henkilöitä, joilla on erityisasiantuntemusta jostakin esityslistalla olevasta asiasta, osallistumaan ryhmän tai alaryhmän työskentelyyn tapauskohtaisesti.

8 artikla

Tarkkailijat

1)   Yksityishenkilöille, järjestöille ja julkisyhteisöille voidaan myöntää tarkkailijan asema puheenjohtajan suoralla kutsulla horisontaalisia sääntöjä noudattaen.

2)   Tarkkailijan aseman saaneet järjestöt tai julkisyhteisöt nimeävät edustajansa.

3)   Puheenjohtaja voi sallia tarkkailijoiden ja niiden edustajien osallistumisen ryhmän keskusteluihin ja asiantuntemuksensa jakamisen. Heillä ei kuitenkaan ole äänioikeutta eivätkä he osallistu suositusten laatimiseen taikka neuvojen antamiseen ryhmälle.

9 artikla

Työjärjestys

Ryhmä vahvistaa työjärjestyksensä jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä HOME-pääosaston ehdotuksesta ja sen suostumuksella asiantuntijaryhmien työjärjestysmallia ja horisontaalisia sääntöjä noudattaen.

10 artikla

Salassapitovelvollisuus ja turvallisuusluokiteltujen tietojen käsittely

Ryhmän jäsenten ja heidän edustajiensa sekä vierailevien asiantuntijoiden ja tarkkailijoiden on noudatettava perussopimuksissa ja niiden täytäntöönpanosäännöissä vahvistettuja salassapitovelvollisuuksia sekä EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevia komission sääntöjä, jotka on vahvistettu komission päätöksissä (EU, Euratom) 2015/443 (4) ja 2015/444 (5). Komissio voi toteuttaa kaikki aiheelliset toimenpiteet, jos kyseiset henkilöt eivät noudata näitä velvollisuuksia.

11 artikla

Avoimuus

1)   Ryhmä ja sen alaryhmät on rekisteröitävä komission asiantuntijaryhmien ja muiden vastaavanlaisten elinten rekisteriin, jäljempänä ’asiantuntijaryhmärekisteri’.

2)   Asiantuntijaryhmärekisterissä julkaistaan jäsenten, myös jäsenvaltioiden viranomaisten, ja tarkkailijoiden nimet.

3)   Kaikki asiaankuuluvat asiakirjat, kuten kokousten esityslistat, pöytäkirjat ja osallistujien kannanotot, on asetettava saataville joko asiantuntijaryhmärekisterissä tai erityisellä verkkosivustolla, johon on linkki rekisteristä. Pääsy tällaiselle verkkosivustolle ei saa edellyttää käyttäjän rekisteröitymistä eikä sitä saa rajoittaa millään muullakaan tavalla. Varsinkin esityslista ja olennaiset tausta-asiakirjat on julkaistava hyvissä ajoin ennen kokousta ja pöytäkirja pian kokouksen jälkeen. Julkaisemisesta voi poiketa vain silloin kun katsotaan, että asiakirjan sisältämien tietojen ilmaiseminen vaarantaisi julkisen tai yksityisen edun suojan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1049/2001 (6) 4 artiklassa määritellyllä tavalla.

12 artikla

Kokouskulut

1)   Ryhmän ja alaryhmien toimintaan osallistuvat henkilöt eivät saa palkkiota tarjoamistaan palveluista.

2)   Komissio korvaa ryhmän ja alaryhmien toimintaan osallistuvien henkilöiden matka- ja oleskelukulut. Kulut korvataan komission soveltamien sääntöjen mukaisesti ja vuosittaisessa varojen kohdentamista koskevassa menettelyssä komission yksiköille myönnettyjen käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa.

13 artikla

Soveltaminen

Tätä päätöstä sovelletaan 31 päivään joulukuuta 2017.

Tehty Brysselissä 17 päivänä kesäkuuta 2016.

Komission puolesta

Dimitris AVRAMOPOULOS

Komission jäsen


(1)  Komission tiedonanto Vahvemmat ja älykkäämmät tietojärjestelmät rajaturvallisuuden ja sisäisen turvallisuuden tueksi, 6.4.2016 (COM(2016) 205).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 45/2001, annettu 18 päivänä joulukuuta 2000, yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1).

(3)  C(2016) 3301.

(4)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/443, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, turvallisuudesta komissiossa (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 41).

(5)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/444, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevista säännöistä (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 53).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43).


Top