Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0118

Komission asetus (EU) N:o 118/2011, annettu 10 päivänä helmikuuta 2011 , väliaikaisen polkumyyntitullin käyttöönotosta tiettyjen Thaimaasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien tuonnissa

EUVL L 37, 11.2.2011, p. 2–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/118/oj

11.2.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 37/2


KOMISSION ASETUS (EU) N:o 118/2011,

annettu 10 päivänä helmikuuta 2011,

väliaikaisen polkumyyntitullin käyttöönotosta tiettyjen Thaimaasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien tuonnissa

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon polkumyynnillä muista kuin Euroopan yhteisön jäsenvaltioista tapahtuvalta tuonnilta suojautumisesta 30 päivänä marraskuuta 2009 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1225/2009 (1), jäljempänä ’perusasetus’, ja erityisesti sen 7 artiklan,

on kuullut neuvoa-antavaa komiteaa,

sekä katsoo seuraavaa:

1.   MENETTELY

1.1   Menettelyn aloittaminen

(1)

Euroopan komissio ilmoitti Euroopan unionin virallisessa lehdessä20 päivänä toukokuuta 2010 julkaistulla ilmoituksella (2), jäljempänä ’ilmoitus menettelyn aloittamisesta’, polkumyynnin vastaisen menettelyn aloittamisesta tiettyjen Thaimaasta, jäljempänä ’asianomainen maa’, peräisin olevien rengaskirjamekanismien tuonnissa unioniin.

(2)

Polkumyyntimenettely aloitettiin, kun Ring Alliance Ringbuchtechnik GmbH, jäljempänä ’valituksen tekijä’, teki valituksen 6 päivänä huhtikuuta 2010 sellaisten tuottajien puolesta, joiden tuotanto muodostaa huomattavan osan eli tässä tapauksessa yli 50 prosenttia tiettyjen rengaskirjamekanismien kokonaistuotannosta unionissa. Valituksessa esitetty alustava näyttö kyseisen tuotteen polkumyynnistä ja siitä johtuvasta merkittävästä vahingosta katsottiin riittäväksi perusteeksi menettelyn aloittamiselle.

1.2   Menettelyn osapuolet

(3)

Komissio ilmoitti menettelyn aloittamisesta virallisesti valituksen tekijälle, muille tiedossa oleville unionin tuottajille, tiedossa oleville vientiä harjoittaville tuottajille Thaimaassa, asianomaisen maan edustajille sekä tiedossa oleville tuojille ja käyttäjille. Asianomaisille osapuolille annettiin tilaisuus esittää näkökantansa kirjallisesti ja pyytää tulla kuulluiksi menettelyn aloittamista koskevassa ilmoituksessa asetetussa määräajassa. Mahdollisuus tulla kuulluksi myönnettiin kaikille asianomaisille osapuolille, jotka olivat sitä pyytäneet ja osoittaneet, että niiden kuulemiseen oli olemassa erityisiä syitä.

(4)

Komissio lähetti kyselylomakkeet kaikille tiedossa oleville asianomaisille osapuolille ja kaikille muille osapuolille, jotka pyysivät lomakkeen lähettämistä menettelyn aloittamista koskevassa ilmoituksessa asetetussa määräajassa, eli valituksen tekijälle, muille tiedossa oleville unionin tuottajille, tiedossa olevalle thaimaalaiselle vientiä harjoittavalle tuottajalle, asianomaisen maan edustajille sekä tiedossa oleville tuojille ja käyttäjille. Mahdollisuus tulla kuulluksi annettiin kaikille osapuolille, jotka olivat sitä määräajan kuluessa pyytäneet ja ilmoittaneet, että niiden kuulemiseen oli olemassa erityisiä syitä.

(5)

Vastauksia kyselylomakkeeseen ja muita huomautuksia saatiin yhdeltä vientiä harjoittavalta tuottajalta Thaimaassa, valituksen tehneeltä unionin tuottajalta, viideltä etuyhteydettömältä tuojalta ja kauppiaalta (yksi niistä harjoitti tuotantoa myös unionissa) sekä yhdeltä käyttäjältä.

(6)

Komissio hankki ja tarkisti kaikki polkumyynnin, siitä johtuvan vahingon ja unionin edun alustavan määrittämisen kannalta tarpeellisina pitämänsä tiedot. Tarkastuskäyntejä tehtiin seuraavien yritysten toimitiloihin:

a)

Unionin tuottaja

Ring Alliance Ringbuchtechnik GmbH, Wien, Itävalta.

b)

Vientiä harjoittava tuottaja Thaimaassa

Thai Stationery Industry Co. Ltd, Bangkok, Thaimaa

c)

Thaimaassa toimiviin vientiä harjoittaviin tuottajiin etuyhteydessä olevat yritykset

Wah Hing Stationery Manufactory Limited, Hongkong

d)

Unionissa toimivat tuojat

Giardini S.r.l., Settimo Milanese, Italia.

Rendol enterprises, Reilingen, Saksa

Industria Meccanica Lombarda srl, Offanengo, Italia (myös unionin tuottaja)

Winter Company Spain S.A., Espanja

1.3   Tutkimusajanjakso ja tarkastelujakso

(7)

Polkumyyntiä ja vahinkoa koskeva tutkimus kattoi 1 päivän huhtikuuta 2009 ja 31 päivän maaliskuuta 2010 välisen ajanjakson, jäljempänä ’tutkimusajanjakso’. Vahinkoa koskevaan arvioon vaikuttava kehityssuuntausten tarkastelu kattoi 1 päivän tammikuuta 2006 ja tutkimusajanjakson päättymisen välisen ajanjakson, jäljempänä ’tarkastelujakso’.

2.   TARKASTELTAVANA OLEVA TUOTE JA SAMANKALTAINEN TUOTE

2.1   Tarkasteltavana oleva tuote

(8)

Tarkasteltavana oleva tuote on Thaimaasta peräisin olevat rengaskirjamekanismit, jotka koostuvat vähintään kahdesta teräslevystä tai -langasta, joihin on kiinnitetty ainakin neljä teräslangasta tehtyä puolirengasta ja joita pitää yhdessä teräskuori, ja jotka voidaan avata joko vetämällä puolirenkaista tai rengaskirjamekanismiin kiinnitetyn pienen teräksisen laukaisumekanismin avulla, ja jotka luokitellaan tällä hetkellä CN-koodiin ex 8305 10 00. Suljin-/aukaisuvivulla varustetut mappimekanismit, jotka luokitellaan samaan CN-koodiin, on jätetty tämän tutkimuksen ulkopuolelle.

(9)

Rengaskirjamekanismeja käytetään erilaisten asiakirjojen ja paperien säilyttämiseen. Niitä käyttävät muun muassa rengaskansioiden, teknisten käsikirjojen, valokuva- ja postimerkkikansioiden, luetteloiden ja esitteiden tuottajat.

(10)

Euroopan unionissa myytiin tutkimusajanjakson aikana useita erityyppisiä rengaskirjamekanismeja. Mallit vaihtelivat renkaiden koon, muodon ja lukumäärän suhteen sekä aluslaatan koon ja sen suhteen, avataanko renkaat vetämällä vai aukaisumekanismin avulla. Koska niillä kaikilla on samat fyysiset ja tekniset perusominaisuudet ja tiettyjen tuoteryhmien mallit olivat vaihdettavissa keskenään, komissio totesi, että kaikkia rengasmekanismeja pidetään tästä syystä yhtenä tuotteena tässä menettelyssä.

2.2   Samankaltainen tuote

(11)

Thaimaassa tuotetuilla ja asianomaisen maan kotimarkkinoilla myytävillä tuotteilla ja unionin tuottajien unionissa valmistamilla ja myymillä tuotteilla todettiin olevan samat fyysiset ja tekniset perusominaisuudet ja käyttötarkoitukset. Tämän vuoksi niitä pidetään alustavasti perusasetuksen 1 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuina samankaltaisina tuotteina.

3.   OTANTA

3.1   Etuyhteydettömien tuojien otanta

(12)

Koska etuyhteydettömiä tuojia oli ilmeisen runsaasti, menettelyn aloittamista koskevassa ilmoituksessa esitettiin perusasetuksen 17 artiklan mukaisen otantamenettelyn käyttöä. Jotta komissio voisi päättää otannan tarpeellisuudesta ja tarvittaessa valita otoksen, kaikkia tiedossa olevia etuyhteydettömiä tuojia pyydettiin ilmoittautumaan komissiolle ja toimittamaan menettelyn aloittamista koskevan ilmoituksen mukaisesti perustiedot tarkasteltavana olevaan tuotteeseen (sellaisena kuin se määritellään edellä 2.1 jaksossa) liittyvästä toiminnastaan 1 päivän huhtikuuta 2009 ja 31 päivän maaliskuuta 2010 väliseltä ajalta.

(13)

Toimitettujen tietojen perusteella ja yhteistyöhalukkuutensa ilmaisseiden tuojien harvalukuisuuden vuoksi otantaa ei kuitenkaan pidetty tarpeellisena.

4.   POLKUMYYNTI

(14)

Yksi yritys Thaimaassa vastasi vientiä harjoittaville tuottajille osoitettuun kyselyyn. Kyselyyn vastasi myös yksi Hongkongissa sijaitseva kyseisen tuotteen myyntiä harjoittava yritys, joka on etuyhteydessä kyseiseen vientiä harjoittavaan tuottajaan. Eurostatin ilmoittamien tuontitietojen perusteella vientiä harjoittava tuottaja (yhdessä siihen etuyhteydessä olevan yrityksen kanssa) vastasi kaikesta Thaimaasta unioniin suuntautuvasta viennistä.

4.1   Normaaliarvo

(15)

Tutkimuksessa paljastui, että vientiä harjoittava tuottaja antoi puutteellisia tai virheellisiä tietoja tuotantokustannustensa olennaisista osatekijöistä, kuten todettavissa olevasta nikkelin kulutuksesta ja todettavissa olevasta muiden raaka-aineiden kulutuksesta. Lisäksi muut tuotantokustannuksiin ja tuotantokapasiteetteihin liittyvät tiedot olivat epäjohdonmukaisia eivätkä ne täsmänneet. Lopuksi tutkimuksessa kävi ilmi, että Kiinan kansantasavallassa oli etuyhteydessä oleva yritys, joka päinvastoin kuin vientiä harjoittava tuottaja alun perin väitti, harjoitti asianomaisen tuotteen myyntiä ja hoiti sen hallintoon liittyviä asioita. Ilmoitettuihin kustannuksiin eivät sisältyneet kyseisen etuyhteydessä olevan yrityksen asianomaiset kustannukset, minkä vuoksi kustannuksia koskevia tietoja pidettiin puutteellisina.

(16)

Edellä sanotun perusteella katsottiin, että ilmoitetut kustannuksia koskevat tiedot eivät olleet riittävän tarkkoja normaaliarvon määrittämiseksi. Tämän vuoksi katsottiin, että päätelmät oli ainakin osittain tehtävä käytettävissä olevien tietojen perusteella perusasetuksen 18 artiklan mukaisesti.

(17)

Asiasta ilmoitettiin heti kyseiselle yritykselle ja sille annettiin mahdollisuus tarjota lisäselvityksiä perusasetuksen 18 artiklan 4 kohdan mukaisesti. Yrityksen antamia selvityksiä pidettiin kuitenkin epätyydyttävinä, sillä niissä ei selvitetty havaittuja epäjohdonmukaisuuksia. Yritys ei myöskään voinut osoittaa vääräksi näyttöä siitä, että se oli antanut puutteellisia, virheellisiä ja harhaanjohtavia tietoja. Lisäksi yritys ei antanut oleellisia tietoja edellä mainitusta, asianomaisen tuotteen tuotantoa ja myyntiä harjoittavasta etuyhteydessä olevasta yrityksestä, joka oli sijoittautunut Kiinan kansantasavaltaan.

(18)

Edellä sanottu huomioon ottaen katsottiin, että vientiä harjoittavan tuottajan normaaliarvo olisi väliaikaisesti määritettävä käytettävissä olevien tietojen perusteella perusasetuksen 18 artiklan mukaisesti.

(19)

Koska luotettavampia tietoja ei ollut käytettävissä, normaaliarvo määritettiin väliaikaisesti valituksen tekijän antamien, Thaimaan valmistuskustannuksia koskevien tietojen perusteella. Perusasetuksen 18 artiklan 5 kohdan mukaisesti kyseiset tiedot tarkistettiin vertaamalla niitä tutkimuksen aikana saatuihin tarkistettuihin tietoihin, myös niihin tietoihin, jotka koskevat henkilöstö- ja energiakustannuksia Thaimaassa. Valituksen tekijän antamat tiedot korvattiin tutkimuksen aikana saaduilla tarkistetuilla tiedoilla tarvittaessa.

(20)

Edellä mainittuihin valmistuskustannuksiin lisättiin valituksen tekijän antamien tietojen perusteella kohtuullinen määrä myynti-, hallinto- ja yleiskustannuksia (16 prosenttia) sekä voittoa (8 prosenttia).

4.2   Vientihinta

(21)

Vientiä harjoittava tuottaja harjoitti vientimyyntiä unioniin siihen etuyhteydessä olevan unionin ulkopuolella sijaitsevan kauppaa harjoittavan yhtiön kautta.

(22)

Vientihinta määritettiin perusasetuksen 2 artiklan 8 kohdan mukaisesti niiden tosiasiallisesti maksettujen tai maksettavien hintojen perusteella, joilla etuyhteydessä oleva kauppaa harjoittava yhtiö myi tuotteen unioniin eli riippumattomalle ostajalle.

4.3   Vertailu

(23)

Normaaliarvoa ja vientihintaa verrattiin noudettuna lähettäjältä -tasolla.

(24)

Jotta normaaliarvon ja vientihinnan vertailu olisi tasapuolinen, hintoihin ja niiden vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erot otettiin asianmukaisesti huomioon tekemällä oikaisuja perusasetuksen 2 artiklan 10 kohdan mukaisesti. Oikaisuja tehtiin kuljetus- ja vakuutuskustannusten sekä luottokustannusten erojen mukaisesti, aina kun se katsottiin perustelluksi.

4.4   Polkumyyntimarginaali

(25)

Polkumyyntimarginaali yhteistyössä toimivalle vientiä harjoittavalle tuottajalle määritettiin perusasetuksen 2 artiklan 11 ja 12 kohdan mukaisesti vertailemalla tuotelajikohtaisesti normaaliarvon painotettua keskiarvoa ja edellä kuvatun mukaisesti määritettyä vientihinnan painotettua keskiarvoa.

(26)

Edellä esitetyn perusteella alustavat polkumyyntimarginaalit ovat prosentteina cif unionin rajalla tullaamattomana -hinnasta ilmaistuna seuraavat:

Vientiä harjoittava tuottaja

Polkumyyntimarginaali

Thai Stationery Industry Co. Ltd, Bangkok, Thaimaa

17,2 %

(27)

Koska yhteistyössä toiminut vientiä harjoittava tuottaja vastasi kaikesta kyseisen tuotteen Thaimaasta peräisin olevasta tuonnista unioniin, katsottiin, että jäännöspolkumyyntimarginaali olisi vahvistettava kyseisen yhteistyössä toimineen vientiä harjoittavan tuottajan osalta todetun polkumyyntimarginaalin suuruiseksi eli 17,2 prosentiksi.

5.   UNIONIN TUOTANNONALAN MÄÄRITELMÄ

(28)

Tutkimusajanjakson aikana rengasmekanismeja valmistivat EU:ssa seuraavat tuottajat:

Ring Alliance Ringbuchtechnik GmbH, Wien, Itävalta

Industria Meccanica Lombarda Srl, Offanengo, Italia.

(29)

Ensimmäinen tuottaja on pyynnön esittäjä ja toimi yhteistyössä tutkimuksessa. Tutkimuksessa vahvistettiin, että pyynnön esittäjän osuus rengaskirjamekanismien kokonaistuotannosta unionissa oli yli 50 prosenttia tutkimusajanjaksolla.

(30)

Toinen (pienempi) tuottaja on myös Thaimaasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien tuoja, ja se vastusti menettelyä. Yrityksen antamien tietojen perusteella todettiin, että koko vahingon tarkasteluun käytetyn tarkastelujakson aikana yritys osti thaimaalaisia tuotteita keskimäärin sen oman tuotannon verran.

(31)

Edellä sanotun perusteella katsotaan, että perusasetuksen 4 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti toinen tuottaja olisi suljettava pois unionin tuotannonalan määritelmästä, ja sen vuoksi ainoastaan pyynnön esittäneen tuottajan olisi katsottava muodostavan perusasetuksen 4 artiklan 1 kohdassa ja 5 artiklan 4 kohdassa tarkoitetun unionin tuotannonalan. Siitä käytetään jäljempänä nimitystä ’unionin tuotannonala’.

(32)

Unionin tuotannonala koostui alun perin kahdesta eri tuottajasta (Koloman Handler – Itävalta ja Robert Krause – Saksa), jotka menivät konkurssiin ja jotka itävaltalainen yritysryhmä otti haltuunsa. Yritykset kävivät läpi merkittäviä uudelleenjärjestelyitä, ja nykyinen yritys (Ring Alliance Ringbuchtechnik GmbH) perustettiin vuonna 2003. Pääkonttori sijaitsee Itävallassa ja tuotanto tapahtuu Unkarissa.

6.   VAHINKO

6.1   Unionin kulutus

(33)

Kulutus määritettiin seuraavien lukujen perusteella:

unionin tuotannonalan ja toisen EU:n tuottajan ilmoittama tarkistettu kokonaismyyntimäärä unionin markkinoilla;

thaimaalaisen yhteistyössä toimineen vientiä harjoittavan tuottajan tarkistettu kokonaisvientimäärä EU:hun kyselylomakkeessa mainitulla ajanjaksolla (vuodet 2008, 2009 ja tutkimusajanjakso) ja muiden vuosien osalta Eurostatin tiedot;

Eurostatin tiedot muista kolmansista maista peräisin olevan tuonnin osalta.

(34)

Tämän perusteella EU:n rengaskirjamekanismien kulutus kehittyi seuraavasti:

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

Kulutus (tuhatta kappaletta)

100

100

111

93

95

Lähde: Tarkastetut kyselyvastaukset ja Eurostat.

(35)

Kulutus laski 5 prosenttia koko tarkastelujaksolla (3). Olisi kuitenkin huomattava, että vuosien 2006 ja 2008 välisenä aikana kulutus kasvoi 10 prosenttia, mutta laski 15 prosenttia seuraavana ajanjaksona.

6.2   Tuonti Thaimaasta

a)   Tuonnin määrä ja markkinaosuus

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

Tuonnin määrä

100

65

153

116

119

Markkinaosuus

12,0 %

7,8 %

16,5 %

15,0 %

15,0 %

Lähde: Tarkastettu kyselyvastaus ja Eurostat.

(36)

Tiedot, jotka koskevat tuontia Thaimaasta vuodesta 2008 tutkimusajanjaksoon, perustuvat yhteistyössä toimineen vientiä harjoittavan tuottajan (ainoa tiedossa oleva thaimaalainen viejä) kyselylomakevastaukseen ja muiden vuosien osalta Eurostatin tietoihin. Tämän perusteella todettiin, että Thaimaasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien tuonnin kokonaismäärä kasvoi lähes 20 prosenttia vuoden 2006 ja tutkimusajanjakson välisenä aikana. Tuonnin taso vaihteli kuitenkin merkittävästi kyseisenä ajanjaksona ja suurin kasvu tapahtui vuosien 2007 ja 2008 välillä, jolloin tuonti yli kaksinkertaistui.

(37)

Thaimaan markkinaosuudet olivat kokonaisuudessaan nousussa, ja ne kasvoivat kolme prosenttiyksikköä vuoden 2006 ja tutkimusajanjakson välisenä aikana. Markkinaosuudet olivat myyntimäärien tavoin korkeimmillaan vuonna 2008 eli 16,5 prosenttia.

b)   Tarkasteltavana olevan tuotteen tuonnin hinta / hinnan alittavuus

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

tuontihinta

100

103

123

113

113

(38)

Tuontihinnat nousivat ensin yli 20 prosenttia vuosien 2006 ja 2008 välisenä aikana ja laskivat tämän jälkeen.

(39)

Vaikka Thaimaan hinnat nousivat tarkastelujaksolla yhteensä 13 prosenttia, ne alittivat huomattavasti unionin tuottajien hinnat tutkimusajanjaksolla. Vastaavien mallien hintavertailu (hintoja oikaistiin tarvittaessa) osoitti, että keskimääräiset tuontihinnat olivat yli 30 prosenttia unionin tuotannonalan myyntihintoja alempia tutkimusajanjaksolla. Muiden vuosien keskimääräisten hintojen vertailu osoitti, että vuosina 2006–2009 hinnan alittavuus oli vastaavanlainen.

(40)

Thaimaan tuontihintojen absoluuttinen taso oli myös järjestelmällisesti muun tuonnin hintoja alempi ja suurelta osin alempi kuin toisen unionin tuottajan hinta.

6.3   Unionin tuotannonalan taloudellinen tilanne  (4)

a)   Tuotanto, tuotantokapasiteetti ja kapasiteetin käyttöaste

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

Tuotanto

100

130

131

80

83

Tuotantokapasiteetti

100

110

115

80

75

Kapasiteetin käyttöaste

79 %

94 %

90 %

79 %

88 %

(41)

Koko ajanjakson aikana tuotanto supistui melkein 20 prosenttia ja tuotantokapasiteetti 25 prosenttia. Kapasiteetin lisääntyneen käyttöasteen olisi katsottava johtuvan ainoastaan tuotantokapasiteetin 25 prosentin supistumisesta saman ajanjakson aikana. Tämä johtuu pääosin irtisanomisista (ks. työllisyys jäljempänä).

(42)

Olisi kuitenkin otettava huomioon, että tuotannon määrä ja tuotantokapasiteetti kasvoivat vuoteen 2008 saakka ja sitten vähenivät huomattavasti.

b)   Varastot

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

Loppuvarastot

100

137

153

124

126

(43)

Tarkastelujakson aikana unionin tuotannonalan varastot kasvoivat kaikkiaan 26 prosenttia. Merkittävä osa rengasmekanismien tuotannosta koostuu vakiotuotteista, minkä vuoksi unionin tuotannonalan on pidettävä varastot tietyllä tasolla, jotta se voi nopeasti täyttää asiakkaiden tarpeet. Loppuvarastojen kasvu keskitasoa suuremmaksi on kuitenkin osoitus tuotteen myyntivaikeuksista.

c)   Myynnin määrä, markkinaosuus ja kasvu

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

EU:n myynnin määrä

100

105

113

79

77

Markkinaosuudet

29,6 %

31,1 %

30,2 %

25,2 %

24,0 %

(44)

Unionin tuotannonalan myyntimäärät EU:n markkinoilla supistuivat 23 prosenttia tarkastellulla ajanjaksolla. Markkinaosuudet laskivat 29,6 prosentista 24,0 prosenttiin eli yli viisi prosenttiyksikköä. Myyntimäärät ja markkinaosuudet itse asiassa supistuivat vuodesta 2008 lähtien.

(45)

Edellä kuvattu kehitys osoittaa, että unionin tuotannonala ei kasvanut vuoden 2006 ja tutkimusajanjakson välisenä aikana.

d)   Myyntihinnat

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

Myyntihinta

100

99

99

110

107

(46)

Unionin tuotannonalan painotettu keskimääräinen myyntihinta oli suhteellisen vakaa vuoteen 2008 asti. Vuonna 2009 se nousi 10 prosenttia, mutta laski kolme prosenttiyksikköä tutkimusajanjaksolla. Kyseinen hinnannousu johtuu kahdesta tekijästä: tuotevalikoiman muutoksesta, joka johtuu vakiomallisten ja halvempien tuotteiden myyntimäärien vähenemisestä, ja unionin tuotannonalan pyrkimyksistä korvata vuonna 2008 aiheutuneet tappiot. Viimeksi mainittu ei kuitenkaan onnistunut, koska unionin tuotannonala jatkoi tappiollista toimintaa myöhempinä ajanjaksoina (ks. jäljempänä).

e)   Kannattavuus, sijoitetun pääoman tuotto ja kassavirta

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

Tuloslaskelma prosentteina liikevaihdosta

100

9

135

167

146

Kassavirta

100

– 502

– 685

– 136

– 291

Sidotun pääoman tuotto

100

87

104

146

176

(47)

Unionin tuotannonalan toiminta oli tappiollista koko tarkastelujaksolla, ja edellä kuvattu suuntaus osoittaa tappioiden lisääntyneen kokonaisuudessaan. Tilanne parani hieman vuonna 2007 (melkein kannattavuusrajalla), mutta huononi kuitenkin vuodesta 2008 lähtien. Vaikka kassavirran supistumista voitiin tietyssä määrässä rajoittaa, myös kassavirta oli negatiivinen vuodesta 2007 lähtien. Sidotun pääoman tuotto oli myös negatiivinen koko ajanjakson aikana ja väheni koko ajan vuoden 2006 ja tutkimusajanjakson välisenä aikana.

f)   Investoinnit ja pääoman saanti

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

Investoinnit

100

45

50

17

26

(48)

Investoinnit laskivat jyrkästi 75 prosenttia koko tarkastelujakson aikana.

(49)

Kuten edellä todettiin, unionin tuotannonalan heikon taloudellisen tilanteen vuoksi voidaan päätellä, että sen kyky hankkia pääomaa riippumattomista lähteistä vaikeutui huomattavasti.

g)   Työllisyys, tuottavuus ja palkat

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

Työllisyys

100

111

118

99

87

Tuottavuus

100

117

111

81

95

Palkat

100

106

113

92

71

(50)

Koko ajanjakson aikana työllisyys (kokoaikavastaavuutena) laski 13 prosenttia ja suurin lasku tapahtui vuoden 2008 jälkeen, jolloin työllisyys oli korkeimmillaan. Palkat seurasivat yleensä ottaen samaa suuntausta.

(51)

Tuottavuus, joka ajanjakson aikana mitattiin tuhantena tuotettuna kappaleena per työntekijä, seurasi yleensä ottaen samaa suuntausta kuin työllisyys, mutta laskua pystyttiin tutkimusajanjaksolla rajoittamaan.

h)   Tosiasiallisen polkumyyntimarginaalin merkittävyys

(52)

Parhaiden käytettävissä olevien tietojen perusteella tutkimuksessa vahvistettiin, että tutkimusajanjaksolla esiintyneen polkumyynnin taso oli 17,2 prosenttia, mikä on varsin merkittävä.

i)   Aiemman polkumyynnin vaikutuksista toipuminen

(53)

Unionin tuotannonala on kärsinyt polkumyynnillä tapahtuvan tuonnin vaikutuksista usean vuoden ajan. Tuotannonala pystyi kuitenkin hyötymään suhteellisen tehokkaista toimenpiteistä vuoteen 2008 saakka, mutta tilanne paheni sen jälkeen. Asiaa selostetaan lisää unionin etua koskevassa kohdassa.

6.4   Päätelmä

(54)

Unionin tuotannonalan taloudellinen tilanne heikkeni selvästi vuoden 2006 ja tutkimusajanjakson välisenä aikana. Erityisesti tuotanto- ja myyntimäärät vähenivät merkittävästi (vastaavasti 17 ja 13 prosenttia), mikä aiheutti myös markkinaosuuden laskun 29,6 prosentista 24 prosenttiin. Myös unionin tuotannonalan taloudellinen tilanne heikkeni. Yrityksen tappiot lisääntyivät, ja kassavirta ja sidotun pääoman tuotto seurasivat samaa negatiivista suuntausta. Unionin tuotannonalan yritys rajoittaa tappioita nostamalla hintoja vuonna 2009 ei onnistunut, ja tilanne paheni entisestään.

(55)

Investoinnit laskettiin vähimmäistasolleen, ja yrityksellä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin irtisanoa huomattava määrä työntekijöitä tilanteen korjaamiseksi.

(56)

Olisi kuitenkin huomattava, että koko tarkastelujaksolla unionin tuotannonalan tilanne parani hieman vuosien 2006 ja 2008 välisenä aikana. Kyseisellä ajanjaksolla tuotanto, myyntimäärät ja työllisyys olivat noususuunnassa. Nämä indikaattorit kuitenkin laskivat huomattavasti vuodesta 2009. Toisaalta kannattavuusindikaattorit pysyivät negatiivisina koko ajanjakson aikana. Kannattavuusraja kuitenkin melkein saavutettiin vuonna 2007.

(57)

Edellä esitetyn perusteella päätellään alustavasti, että unionin tuotannonalalle on aiheutunut perusasetuksen 3 artiklan 5 kohdassa tarkoitettua merkittävää vahinkoa.

7.   SYY-YHTEYS

7.1   Johdanto

(58)

Komissio tutki perusasetuksen 3 artiklan 6 ja 7 kohdan mukaisesti, oliko asianomaisesta maasta polkumyynnillä tuleva tuonti syynä unionin tuotannonalalle aiheutuneeseen merkittävään vahinkoon. Komissio tarkasteli polkumyynnillä tapahtuvan tuonnin lisäksi myös muita tiedossa olleita tekijöitä, jotka olisivat saattaneet vahingoittaa unionin tuotannonalaa, sen varmistamiseksi, ettei niiden aiheuttamaa vahinkoa katsottaisi polkumyynnillä tapahtuvan tuonnin aiheuttamaksi.

7.2   Polkumyynnillä tapahtuneen tuonnin vaikutus

(59)

On huomattava, että unionin markkinoilla on suhteellisen vähän hankintalähteitä (kaksi unionissa, yksi Intiassa, yksi Thaimaassa ja joitakin hankintalähteitä Kiinassa). Hinnat markkinoilla ovat sen vuoksi melko läpinäkyvät hintanoteerausten kautta. Lisäksi kysyntä EU:ssa koskee suurelta osin rengaskirjamekanismien vakiotyyppejä, joiden osalta hinta on merkittävin tekijä ostopäätöstä tehtäessä.

(60)

Tässä yhteydessä tutkimuksessa kävi ilmi, että Thaimaasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien tuonnin määrä kasvoi lähes 20 prosenttia tarkastelujaksolla ja sen markkinaosuus oli 15 prosenttia tutkimusajanjaksolla. Unionin tuotannonalan myynnin määrä supistui huomattavasti saman ajanjakson aikana. Lisäksi vahvistettiin, että Thaimaasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien hinnat alittivat tutkimusajanjakson aikana unionin tuotannonalan hinnat yli 30 prosentilla, mikä on hyvin merkittävä osuus tämänkaltaisen tuotteen osalta.

(61)

Tuonnin määrän suuruus ja alhainen hintataso yhdessä johtivat huomattavaan hintapaineeseen unionin markkinoilla. Jos polkumyyntiä ei olisi ollut, Thaimaasta peräisin olevan tuonnin hinnat olisivat ainakin tutkimusajanjaksolla olleet melkein 20 prosenttia tosiasiallista tasoaan korkeammat, mikä olisi merkinnyt kokonaisuudessaan korkeampia unionin markkinoiden hintoja.

(62)

Kun otetaan huomioon polkumyynnillä tapahtuneen tuonnin määrä ja sen hintataso, voidaan todeta, että kyseinen tuonti esti unionin tuotannonalan pyrkimyksen saada jälleen voittoa tai ainakin vähentää tappioita nostamalla myyntimääräänsä ja/tai hintojaan riittävämmälle tasolle ajanjaksolla vuodesta 2009 tutkimusajanjaksoon. Thaimaasta peräisin olevan alhaiseen hintaan polkumyynnillä tapahtuneen tuonnin aiheuttamat jatkuvat hintapaineet unionin markkinoilla johtivat myyntimäärän ja markkinaosuuksien supistumiseen, hintojen laskuun ja lopulta unionin tuotannonalan kannattavuuden vähenemiseen.

(63)

Olisi palautettava mieliin, että äskettäin tehdyssä toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevassa tarkastelussa (5) pääteltiin, että tuotannonala oli erittäin vaikeassa tilanteessa vielä vuonna 2008 ja erittäin herkkä kaikelle polkumyynnillä tapahtuvalle tuonnille.

(64)

Edellä esitetyn vuoksi päätellään alustavasti, että Thaimaasta peräisin olevalla polkumyynnillä tapahtuvalla tuonnilla oli kielteinen vaikutus unionin tuotannonalan taloudelliseen tilanteeseen.

7.3   Muiden tekijöiden vaikutus

7.3.1   Kysynnän supistuminen unionin markkinoilla

(65)

Kysyntä unionin markkinoilla kasvoi 10 prosenttia vuonna 2008, mutta seuraavana vuonna se väheni huomattavasti, noin 15 prosenttia. Tähän vaikutti rahoituskriisi ja monien yritysten päätös leikata yleiskustannuksia, myös paperikauppatavaroiden osalta. Koko rengaskansioala on kärsinyt tilanteesta. Intiasta ja Thaimaasta peräisin olevan tuonnin sekä unionin tuotannonalan myynnin absoluuttinen määrä väheni.

(66)

Olisi kuitenkin huomattava, että suhteellisesti unionin tuotannonalalle aiheutui enemmän vahinkoa kuin muille toimijoille, sillä sen markkinaosuus supistui 30,2 prosentista 25,2 prosenttiin vuosien 2008 ja 2009 välisenä aikana. Kun otetaan huomioon se, että rengaskirjamekanismien tuotannonalalla on merkittäviä kiinteitä kustannuksia, myyntimäärän vähenemisellä oli kielteinen vaikutus pyynnön esittäjän taloudelliseen tilanteeseen. Kulutuksen vähenemistä olisi kuitenkin tarkasteltava yhdessä Thaimaasta peräisin olevan polkumyynnillä tapahtuvan tuonnin kehityksen kanssa. Thaimaasta peräisin olevalla tuonnilla oli todellakin merkittävä markkinaosuus, joka oli määrältään melkein kolme kertaa niin suuri kuin kulutuksen lasku.

(67)

Tästä näkökulmasta katsottuna voidaan päätellä, että kulutuksen lasku, joka johtui talouskriisistä, on ehkä vaikuttanut unionin tuotannonalalle aiheutuneeseen merkittävään vahinkoon. Jos kulutuksen laskulla oli vaikutusta, tutkimuksen kohteena oleva tuonti on vahvistanut sitä huomattavasti.

7.3.2   Tuonti muista kolmansista maista

(68)

Rengaskirjamekanismeja tuotetaan myös Intiassa ja Kiinassa ja viedään kyseisistä maista. Tuonnit kehittyivät seuraavasti:

 

2006

2007

2008

2009

Tutkimusajanjakso

Intia

tuontimäärä

100

93

102

88

91

markkinaosuus

47,6 %

44,3 %

43,5 %

45,2 %

45,3 %

keskimääräinen hinta

100

99

118

116

113

Kiina

tuontimäärä

100

91

153

150

151

markkinaosuus

3,5 %

3,1 %

4,8 %

5,6 %

5,5 %

keskimääräinen hinta

100

98

90

85

86

Lähde: Eurostat.

(69)

Intiassa on ainoastaan yksi rengaskirjamekanismien vientiä harjoittava tuottaja. Kyseisen tuottajan tuonnin määrä supistui melkein 10 prosenttia tarkastelujakson aikana. Intialla on kuitenkin merkittävä osuus unionin markkinoista, sillä sen markkinaosuus oli keskimäärin 45 prosenttia tarkastelujakson aikana. Lisäksi Intiasta peräisin olevan tuonnin hinnat nousivat yhteensä 13 prosenttia ja ne olivat hieman Thaimaasta peräisin olevan tuonnin hintoja korkeammat. Koska Intian asema unionin markkinoilla on huomattava ja koska sen tuontihinnat ovat kilpailukykyiset, Intia on merkittävä kilpailija unionin tuotannonalalle. Jos tarkastellaan edellä kuvattua suuntausta, toisin sanoen tuonnin määrän vähenemistä ja hintojen nousua, mikään ei viittaa siihen, että Intia olisi vaikuttanut unionin tuotannonalan tilanteen heikkenemiseen tutkimusajanjaksolla. Olisi lisäksi huomattava, että unionin tuotannonalaan etuyhteydessä oleva jakelija osti suoraan ja myi unionin markkinoilla tietyn osan (noin kolmasosa) Intiasta peräisin olevasta tuonnista.

(70)

Kiinasta peräisin olevaan tuontiin on sovellettu 51,2–78,8 prosentin polkumyyntitulleja vuodesta 2004. Kiinasta peräisin olevan tuonnin määrä kasvoi noin 50 prosenttia vuoden 2006 ja tutkimusajanjakson välisenä aikana, toisin sanoen markkinaosuus kasvoi 2 prosenttiyksikköä 3,5 prosentista 5,5 prosenttiin. Vaikka Kiinasta peräisin olevan tuonnin hinnat olivat laskusuunnassa koko tarkastelujakson ajan, niiden kokonaistaso pysyi kuitenkin Thaimaasta peräisin olevan tuonnin hintoja selvästi korkeampana. Polkumyyntitulleja ei ollut otettu huomioon. Sen vuoksi pääteltiin, että kyseinen tuonti ei vaikuttanut unionin tuotannonalan tilanteen huonontumiseen tutkimusajanjaksolla.

(71)

Edellä esitetyn perusteella päätellään alustavasti, että muista kolmansista maista peräisin oleva tuonti ei vaikuttanut unionin tuotannonalalle aiheutuneeseen merkittävään vahinkoon tai vaikutti siihen erittäin vähäisesti.

7.3.3   Unionin tuotannonalan vientitoiminta

(72)

Polkumyynnillä tapahtuneen tuonnin lisäksi vientitoimintaa tarkasteltiin yhtenä tiedossa olevana tekijänä, joka saattoi aiheuttaa samaan aikaan vahinkoa unionin tuotannonalalle.

(73)

Unionin tuotannonalan vienti oli noin 5 prosenttia sen rengaskirjamekanismien kokonaismyynnistä tarkastelujaksolla, ja viennin osuus pysyi suhteellisen vakaana. Sen vuoksi päätellään alustavasti, että tämä ei ole voinut aiheuttaa vahinkoa unionin tuotannonalalle.

7.4   Syy-yhteyttä koskevat päätelmät

(74)

Edellä oleva tarkastelu osoittaa, että määränsä ja hintatasonsa vuoksi Thaimaasta peräisin oleva tuonti aiheutti merkittävää vahinkoa unionin tuotannonalalle tutkimusajanjakson aikana. Tuonti todella lisääntyi absoluuttisesti, se tapahtui polkumyynnillä ja sen hintataso oli huomattavasti unionin tuotannonalan unionin markkinoilla samankaltaisista tuotetyypeistä veloittamia hintoja alhaisempi. Kyseisillä hintaherkillä markkinoilla, joilla toimittajien lukumäärä on suhteellisen rajoitettu ja markkinat melko läpinäkyvät, yli 30 prosentin hinnan alittavuudella oli varmasti merkittävä vaikutus markkinahintoihin.

(75)

Tarkasteltaessa muita tiedossa olevia tekijöitä, jotka olisivat voineet aiheuttaa vahinkoa unionin tuotannonalalle, havaittiin, että kysynnän supistumisella olisi voinut olla vaikutusta. Huolimatta unionin markkinoilla tapahtuneen kysynnän laskun kielteisistä vaikutuksista päätellään alustavasti, että kyseinen tekijä ei voinut poistaa Thaimaasta peräisin olevan polkumyynnillä tapahtuneen tuonnin ja unionin tuotannonalalle aiheutuneen merkittävän vahingon välistä syy-yhteyttä. Kysynnän supistumista olisi tarkasteltava yhdessä polkumyynnillä tapahtuneen tuonnin vaikutusten kanssa, jotka tosiasiassa lisäsivät talouskriisin vahingollista vaikutusta.

(76)

Edellä esitetyn analyysin perusteella, jossa on asianmukaisesti erotettu toisistaan yhtäältä kaikkien tiedossa olevien tekijöiden vaikutukset unionin tuotannonalan tilanteeseen ja toisaalta polkumyyntihintaan tapahtuneen tuonnin vahingolliset vaikutukset, päätellään alustavasti, että Thaimaasta peräisin oleva polkumyynnillä tapahtunut tuonti on aiheuttanut unionin tuotannonalalle perusasetuksen 3 artiklan 6 kohdassa tarkoitettua merkittävää vahinkoa.

8.   UNIONIN ETU

8.1   Alustavat huomautukset

(77)

Perusasetuksen 21 artiklan mukaisesti tutkittiin, olisiko vahingollista polkumyyntiä koskevista alustavista päätelmistä huolimatta olemassa pakottavia syitä, joiden perusteella olisi pääteltävä, että polkumyynnin vastaisten väliaikaisten toimenpiteiden käyttöönotto ei tässä tapauksessa olisi unionin edun mukaista. Tämän selvittämiseksi tarkasteltiin mahdollisten toimenpiteiden todennäköistä vaikutusta kaikkiin menettelyn osapuoliin samoin kuin toimenpiteiden toteuttamatta jättämisen todennäköisiä vaikutuksia kaikkien esitettyjen todisteiden perusteella perusasetuksen 21 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

(78)

Jotta toimenpiteiden todennäköisiä vaikutuksia voitaisiin arvioida, kaikille asianomaisille osapuolille annettiin tilaisuus esittää kantansa perusasetuksen 21 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Pyynnön esittäjä eli unionin tuottaja ja neljä etuyhteydetöntä tuojaa vastasivat kyselylomakkeeseen. Toinen unionin tuottaja, joka on myös tuoja, antoi joitakin tietoja ja yksi käyttäjä vastasi kyselylomakkeeseen.

8.2   Unionin markkinoiden kuvaus

(79)

Paremman käsityksen saamiseksi kaikista asiaan liittyvistä eduista on tärkeää esittää ensiksi markkinoiden tärkeimmät piirteet.

(80)

Kiinasta peräisin olevassa tiettyjen rengaskirjamekanismien polkumyynnillä tapahtuvassa tuonnissa otettiin käyttöön polkumyyntitulli ensi kerran vuonna 1997 (6). Alkuperäistä tullia nostettiin kolme vuotta myöhemmin välivaiheen tarkastelun jälkeen. Kyseisiä toimenpiteitä laajennettiin äskettäin toisen kerran toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevan tarkastelun jälkeen, jossa todettiin, että muussa tapauksessa polkumyynnillä tapahtuva ja vahinkoa aiheuttava tuonti jatkuisi (7).

(81)

Useissa tutkimuksissa vahvistettiin, että Kiinaa koskevia toimenpiteitä kierrettiin, ja sen vuoksi toimenpiteitä laajennettiin koskemaan Vietnamia vuonna 2004 ja Laon demokraattista kansantasavaltaa vuonna 2006. Toimenpiteiden soveltamisalaa jouduttiin myös laajentamaan koskemaan tiettyjä hieman muutettuja rengaskirjamekanismeja (8). Lisäksi olisi mainittava, että Thaimaasta peräisin oleva rengaskirjamekanismien tuonti oli kahden eri toimenpiteiden kiertämistä koskevan tutkimuksen kohteena vuosina 2004 ja 2008 ja uuden polkumyyntitutkimuksen kohteena vuonna 2008. Kyseiset tutkimukset eivät johtaneet toimenpiteisiin, mutta tässä tutkimuksessa on selvästi osoitettu, että thaimaalainen viejä antoi kyselyvastauksessaan vääriä tietoja.

(82)

Olisi huomattava, että rengaskirjamekanismeja tuovat unionin markkinoille joko jakelijat, välittäjät tai suoraan käyttäjät eli kansioiden valmistajat.

(83)

Lopuksi olisi palautettava mieliin, että unionin markkinoille rengaskirjamekanismeja toimittavien tuottajien määrä on suhteellisen pieni. Kahden EU:n tuottajan lisäksi Thaimaassa on yksi tiedossa oleva tuottaja, Intiassa yksi ja Kiinassa joitakin, joihin sovelletaan polkumyyntitoimenpiteitä edellä selitetyn mukaisesti. Thaimaalaisen vientiä harjoittavan tuottajan omistajana on Hongkongiin sijoittautunut rengaskirjamekanismien kauppaa harjoittava Wah Hing Stationary, jolla on tuotantolaitos Kiinassa, ja intialaisen vientiä harjoittavan tuottajan omistajana on samoin Hongkongiin sijoittautunut World Wide Stationary, jolla on toimitussopimus unionin tuotannonalan omistaman jakelijan Bensonsin kanssa.

8.3   Unionin tuotannonala

(84)

Joitakin vuosia sitten unionin tuotannonalalla oli jo vakavia talousvaikeuksia muun muassa vilpillisen kauppatavan mukaisen tuonnin vuoksi, ja sen täytyi uudistaa rakenteitaan olemassaolonsa varmistamiseksi kuten jäljempänä selitetään.

(85)

Kun ensimmäinen polkumyyntiä koskeva valitus tehtiin vuonna 1995, unionin tuotannonala koostui kahdesta tuottajasta: itävaltalaisesta yrityksestä Koloman Handler GmbH ja saksalaisesta yrityksestä Robert Krause GmbH & Co. Kyseiset kaksi yritystä olivat olleet EU:n rengaskirjamekanismimarkkinoilla jo pitkään, mutta niiden taloudellinen tilanne paheni niin, että molemmat menivät konkurssiin. Robert Krause GmbH jätti konkurssihakemuksen vuonna 1998, ja sen seuraajayrityksen oli tehtävä sama vuonna 2002, kun taas Koloman Hander todettiin maksukyvyttömäksi vuonna 2001. Molemmat yritykset otti haltuunsa sama yritys, SX Bürowaren Produktions- und Handels GmbH, jonka puolestaan otti haltuunsa Ring Alliance Ringbuchtechnik GmbH, pyynnön esittäjä.

(86)

Toiminta on tämän jälkeen järjestetty uudelleen kilpailukyvyn parantamiseksi maailmanmarkkinoilla ja erityisesti pyynnön esittäjän perusmarkkinoilla eli EU:n markkinoilla. Uudelleenjärjestelyihin kuului rengasmekanismien kauppaa pitkään harjoittaneen Bensons-yrityksen, jolla on toimipisteitä Alankomaissa, Singaporessa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Yhdysvalloissa, hankkiminen omistukseen.

(87)

Tuotannonalan pyrkimyksiä tilanteen parantamiseksi on kuitenkin haitannut se, että vilpillistä tuontia vastaan tarkoitettujen toimenpiteiden positiivinen vaikutus on laimentunut absorptio- ja kiertämiskäytäntöjen vuoksi, kuten edellä mainittiin. Tämän seurauksena ja huolimatta erityisesti vuoteen 2008 jatkuneesta tilanteen huomattavasta paranemisesta tuotannonalan tilanne oli edelleen heikko, kuten käy ilmi Kiinan vastaisten polkumyyntitoimenpiteiden jatkamiseen johtaneen tutkimuksen päätelmistä.

(88)

Tässä tutkimuksessa pääteltiin, että viime vuosina unionin tuotannonalalle on jälleen aiheutunut merkittävää vahinkoa ja että sen aiheutti Thaimaasta peräisin oleva polkumyynnillä tapahtunut tuonti.

(89)

Unionin tuotannonala osoitti uudelleenjärjestelytoimillaan, että se on elinkelpoinen tuotannonala, joka pystyy edelleen toimittamaan tuotteita merkittävälle osalle EU:n markkinoita. Se tarvitsee kuitenkin tehokasta lisäsuojaa polkumyyntituontia vastaan, jotta sen tilanne vakiintuu ja tervehtyy. Melkein 60 työpaikkaa menetettiin vuoden 2008 ja tutkimusajanjakson välisenä aikana, ja unionin tuotannonalan tappiot ovat viime vuosina olleet huomattavat. Jos vilpillisen kauppatavan mukaisen Thaimaasta peräisin olevan tuonnin vastaisia toimenpiteitä ei oteta käyttöön, ei voida sulkea pois sitä, että pyynnön esittäjän on lopetettava toimintansa ja irtisanottava yli 160 työntekijää.

(90)

Koska Thaimaasta peräisin olevan tuonnin todettiin aiheuttavan merkittävää vahinkoa unionin tuotannonalalle ja koska unionin tuotannonala on toteuttanut kaikki tarvittavat uudelleenjärjestelytoimet ja pystyy kilpailemaan markkinoilla, joilla harjoitetaan hyvän kauppatavan mukaista tuontia, päätellään, että olisi unionin tuotannonalan edun mukaista ottaa käyttöön väliaikaiset toimenpiteet Thaimaasta peräisin olevassa rengaskirjamekanismien tuonnissa.

8.4   Tuojat ja kauppiaat

(91)

Tutkimuksen vireillepanon jälkeen viisi tuojaa, myös toinen unionin tuottaja, ilmoittautuivat ja antoivat joko vastaukset kyselylomakkeeseen tai muita tietoja. Kyseisten yritysten osuus Thaimaasta peräisin olevasta rengaskirjamekanismien tuonnista oli 75 prosenttia tutkimusajanjaksolla.

(92)

Yksi edellä mainituista tuojista, jonka osuus oli noin 20 prosenttia koko Thaimaasta peräisin olevasta tuonnista, päätti lopettaa kaiken rengaskirjamekanismeihin liittyvän toimintansa tutkimusajanjaksolla. Toisen tuojan rengaskirjamekanismien myyntimäärä oli supistunut kolminkertaisesti koko tarkastelujakson aikana ja muodosti ainoastaan pienen osan sen kokonaisliikevaihdosta (noin 1 prosentti). Lisäksi kyseinen tuoja lopetti ostot Thaimaasta vuonna 2008 ja vaihtoi EU:n jakelijaan. Sen vuoksi päätellään, että toimenpiteiden käyttöönotto ei vaikuttaisi kyseisten kahden tuojan tilanteeseen.

(93)

Yksi tuojista, jonka osuus Thaimaasta peräisin olevan tuonnin kokonaismäärästä on vähemmän kuin 10 prosenttia, väitti, että jos toimenpiteet otetaan käyttöön Thaimaasta peräisin olevassa tuonnissa, sillä ei olisi muita vaihtoehtoisia hankintalähteitä ja sen olisi lopetettava rengaskirjamekanismeihin liittyvä toiminta. Tässä suhteessa olisi muistettava, että polkumyyntitoimenpiteiden tavoitteena ei kuitenkaan ole estää mitään tuontia unionin markkinoille, vaan sallia tuonnin jatkuminen, mutta ei polkumyyntihinnoilla. Kyseinen tuoja voisi siten jatkaa rengaskirjamekanismien tuontia Thaimaasta, mutta vain maksamalla polkumyyntitullin, ja se voisi siirtää polkumyyntitullista aiheutuvat kulut osittain tai kokonaan asiakkailleen.

(94)

On kuitenkin todettava, että tätä ei voi saavuttaa helposti tuotteen hintaherkkyyden ja muista maista, kuten Intiasta, tulevan tuonnin aiheuttaman kilpailun vuoksi. Kun otetaan lisäksi huomioon unionin markkinoiden rakenne ja tuottajien vähäinen määrä maailmanlaajuisesti, on todennäköistä, että kyseisellä tuojalla voi olla vaikeuksia vaihtaa toisiin hankintalähteisiin. Olisi kuitenkin otettava huomioon, että yrityksen kokonaisliikevaihtoon suhteutettu rengaskirjamekanismien myynnin osuus supistui tarkastelujaksolla 40 prosentista 25 prosenttiin, ja tutkimuksessa havaittiin, että rengaskirjamekanismeihin liittyvä toiminta on ollut huomattavan tappiollista viime vuosina. Toisin sanoen jo nyt on aihetta epäillä kyseisen tuojan rengaskirjamekanismeihin liittyvän liiketoiminnan elinkelpoisuutta.

(95)

Myös neljäs tuoja väitti, että toimenpiteiden käyttöönoton jälkeen sen olisi lopetettava rengaskirjamekanismien kauppa vaihtoehtoisten hankintalähteiden puuttuessa. Tässä tapauksessa rengaskirjamekanismien myynti muodosti vain erittäin vähäisen osan yrityksen kokonaisliikevaihdosta tutkimusajanjaksolla. Ainoastaan yksi henkilö hoiti asianomaiseen tuotteeseen liittyviä asioita, ja on erittäin todennäköistä, että yritys pystyisi suhteellisen helposti ylläpitämään kokonaistoimintaansa, vaikka toimenpiteiden käyttöönotto johtaisi rengaskirjamekanismeihin liittyvän toiminnan lopettamiseen.

(96)

Sen vuoksi päätellään, että vaikka toimenpiteiden käyttöönotto voi vaikuttaa kielteisesti edellä mainitun kahden tuojan tilanteeseen, se ei kuitenkaan merkittävästi vaikuttaisi niiden koko taloudelliseen toimintaan.

(97)

Viimeksi mainitun tuojan tilanne ei ole yhtä selkeä, sillä noin puolet sen rengaskirjamekanismien myynnistä muodostuu thaimaalaisista tuotteista (kyseisten tuotteiden osuus koko EU:n Thaimaasta peräisin olevasta rengaskirjamekanismien tuonnista on merkittävä) ja toinen puoli muodostuu EU:ssa tuotetuista tuotteista. Vaikka yritys myy pääosin vipuvarsimekanismeja, rengaskirjamekanismien myynti muodostaa melko huomattavan osan yrityksen koko liikevaihdosta (noin 15 prosenttia). Kyseisellä myynnillä on yrityksen mukaan lisäksi ratkaiseva merkitys sen toiminnalle, sillä sen asiakkaat edellyttävät usein, että toimittaja pystyy toimittamaan täydellisen tuotevalikoiman.

(98)

Merkittävä osa yrityksen toiminnasta perustuu sen vuoksi Thaimaasta peräisin olevaan rengaskirjamekanismien tuontiin. Näin on erityisesti vähemmän pitkälle kehitettyjen tuotteiden osalta, joita tarvitaan täydellisen tuotevalikoiman tarjoamiseksi. Tämä on oleellinen edellytys riittävän suuren asiakasmäärän säilyttämiseksi. Yrityksen mukaan toimenpiteiden käyttöönotto voisi johtaa sen koko toiminnan loppumiseen ja noin 170 työpaikan menetykseen. Olisi kuitenkin huomattava, että kyseinen luku on koko yrityksen työntekijämäärä ja arvioidaan, että rengaskirjamekanismeihin liittyvässä toiminnassa on mukana vähemmän kuin 30 henkilöä.

(99)

Tässä yhteydessä olisi ensin korostettava, että kyseinen yritys pystyi parantamaan tilannettaan rengaskirjamekanismimarkkinoilla viime vuosina. Sen tuomien tuotteiden ja oman tuotannon markkinaosuus kokonaisuudessaan kasvoi 9 prosentista 15 prosenttiin tarkastelujaksolla, sillä se hyötyi halvasta ja polkumyynnillä tuodusta tuonnista.

(100)

Toiseksi voitaisiin väittää, että kyseinen yritys voisi ainakin osittain jatkaa tuontia Thaimaasta, vaikkakin ei polkumyyntihinnoilla, tai jopa nähdä toimenpiteissä mahdollisuuden oman tuotantonsa ja/tai tuotantokapasiteettinsa sekä itse tuottamiensa rengaskirjamekanismien myynnin lisäämiseksi. Yritys itse oli samaa mieltä kyseisestä mahdollisuudesta, vaikkakin yrityksen olisi edelleen kilpailtava intialaisten tuotteiden kanssa, joita tuovat useat eri yritykset eikä ainoastaan unionin tuotannonalaan etuyhteydessä oleva kaupan harjoittaja.

(101)

On selvää, että yritys joutuisi käymään kovaa kilpailua intialaisten tuotteiden kanssa, jotka olivat tutkimusajanjaksolla keskimäärin vain vähän kalliimpia kuin Thaimaasta peräisin oleva tuonti (+ 6 prosenttia). Niin kauan kuin intialaisten tuotteiden ei ole osoitettu olevan polkumyynnillä tuotuja, tilannetta voidaan pitää vääristymättömän kilpailun tuloksena.

(102)

Thaimaan vastaisten toimenpiteiden kielteinen vaikutus voisi kuitenkin olla jossakin määrin rajallinen, jos olisi mahdollista saavuttaa tietty tasapaino sen oman tuotannon lisäämisen ja tietyn suuruisen, ei kuitenkaan polkumyyntihinnoilla tapahtuvan, tuonnin jatkamisen välillä. Huomioon olisi lisäksi otettava se, että 75 prosenttia yrityksen liikevaihdosta koostuu muiden tuotteiden myynnistä.

(103)

Kun otetaan huomioon se, mitä edellä on sanottu, päätellään alustavasti, että väliaikaisten toimenpiteiden käyttöönotolla olisi merkittävä kielteinen vaikutus ainoastaan viimeksi mainitun eli toisen unionin tuottajan tilanteeseen. Kyseinen unionin tuottaja on aiemmin suurelta osin hyötynyt alhaisista hinnoista ja Thaimaasta peräisin olevasta polkumyynnillä tapahtuvasta tuonnista. Kielteinen vaikutus johtuisi oleellisilta osiltaan kilpailusta Intiasta peräisin olevan tuonnin kanssa, mitä ei voida pitää vilpillisenä kilpailuna.

8.5   Käyttäjät

(104)

Yksi käyttäjä vastasi kyselylomakkeeseen, ja sen vastauksista kävi ilmi, että noin kolme neljännestä sen rengaskirjamekanismiostoista oli tuotu muualta kuin Thaimaasta. Loput olivat jakaantuneet enemmän tai vähemmän tasaisesti unionin tuotannonalan ja Thaimaan kesken.

(105)

Kyseinen käyttäjä väitti, että toimenpiteiden käyttöönoton jälkeen hankintalähteet olisivat rajalliset ja syntyisi monopolitilanne. Tämä perustuu väitteeseen, jonka mukaan unionin tuotannonalasta ja siihen etuyhteydessä olevasta kauppiaasta Bensonsista, joka harjoittaa intialaisten tuotteiden tuontia, tulisi melkein ainoa hankintalähde unionin markkinoilla. Jotkut tuojista esittivät saman väitteen.

(106)

Tässä suhteessa olisi ensinnäkin todettava, että se tosiseikka, että toimittajien määrä unionin markkinoilla on rajallinen, ei sellaisenaan ole peruste olla ottamatta käyttöön polkumyyntitoimenpiteitä epäterveiden kaupan käytänteiden poistamiseksi. Jos kyseisiä toimenpiteitä ei oteta käyttöön, unionin tuotannonalan toiminnan katsotaan todennäköisesti loppuvan. Kyseisen tuottajan osuus EU:n markkinoiden myynnistä on edelleen 25 prosenttia, ja se voi tarjota sekä erikois- että vakiotuotteita EU:ssa. Olisi siten myös käyttäjien edun mukaista, että kyseinen tuotannonala jatkaa toimintaansa markkinoilla.

(107)

Toiseksi, vaikka toimenpiteet otetaan käyttöön, ei voida sulkea pois sitä, että Thaimaasta peräisin olevaa tuontia on unionin markkinoilla senkin jälkeen, vaikkakin mahdollisesti vähemmän. Kuten edellä on todettu, toinen unionin tuottaja voi myös todennäköisesti säilyttää tai jopa laajentaa rengaskirjamekanismeihin liittyvää toimintaansa.

(108)

Lopuksi on todettava, että tuonti Intiasta jatkuu ja käyttäjät, myös ainoa yhteistyössä toiminut käyttäjä, voivat jatkaa rengaskirjamekanismien hankintaa kyseisestä maasta. Vaikka unionin tuotannonalaan etuyhteydessä olevalla kaupan harjoittajalla on hankintasopimus intialaisten tuottajien kanssa, se ei tarkoita, että se on intialaisten tuotteiden ainoa tuoja/jakelija. Päinvastoin. Myös muut yritykset jakelevat intialaisia rengaskirjamekanismeja unionin markkinoilla ja käyttäjät voivat ostaa rengaskirjamekanismeja suoraan Intiasta. Tässä yhteydessä on korostettava sitä, että noin kaksi kolmasosaa Intian viennistä EU:hun on sellaista, että sen ostavat tai sillä käyvät kauppaa muut yritykset kuin unionin tuotannonalaan etuyhteydessä oleva kaupan harjoittaja Bensons.

(109)

Edellä sanotun perusteella pääteltiin alustavasti, että Thaimaasta peräisin olevaan rengaskirjamekanismien tuontiin sovellettavilla polkumyynnin vastaisilla toimenpiteillä ei mitä todennäköisimmin olisi merkittävää kielteistä kokonaisvaikutusta tarkasteltavana olevan tuotteen käyttäjiin.

8.6   Unionin etua koskevat päätelmät

(110)

Edellä esitetyn perusteella päätellään alustavasti, että unionin edusta saatavilla olevien tietojen perusteella ei ole pakottavia syitä olla ottamatta käyttöön väliaikaisia toimenpiteitä Thaimaasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien tuonnissa. Vaikka toimenpiteiden käyttöönotolla voi olla kielteisiä vaikutuksia polkumyynnillä tapahtuvasta tuonnista aiemmin hyötyneen toisen unionin tuottajan tilanteeseen (ks. edellä tuojia koskeva jakso), vilpillisen tuonnin kielteiset vaikutukset unionin tuotannonalan tilanteeseen on kuitenkin poistettava.

9.   VÄLIAIKAISET POLKUMYYNTITOIMENPITEET

9.1   Vahingon korjaava taso

(111)

Polkumyyntiä, vahinkoa, syy-yhteyttä ja unionin etua koskevien päätelmien perusteella olisi otettava käyttöön väliaikaiset polkumyynnin vastaiset toimenpiteet, jotta polkumyynnillä tapahtuvasta tuonnista ei aiheutuisi unionin tuotannonalalle enempää vahinkoa.

(112)

Näiden toimenpiteiden tasoa määritettäessä otettiin huomioon todetut polkumyyntimarginaalit ja unionin tuottajille aiheutuneen vahingon korjaamiseksi tarvittavan tullin määrä.

(113)

Vahingollisen polkumyynnin vaikutukset poistavan tullin määrää laskettaessa katsottiin, että toimenpiteiden olisi oltava sellaisia, että unionin tuotannonala voisi niiden ansiosta kattaa tuotantokustannuksensa ja saada sellaisen myyntivoiton (ennen veroja), jonka tuottajat voisivat kohtuudella saada kyseisellä tuotannonalalla samankaltaisen tuotteen myynnistä unionissa tavanomaisissa kilpailuolosuhteissa eli ilman polkumyynnillä tapahtuvan tuonnin vaikutusta. Näin ollen katsotaan alustavasti, että voittomarginaalia, joka on 5 prosenttia liikevaihdosta, voidaan pitää sellaisena sopivana vähimmäismääränä, jonka unionin tuotannonalan voitiin odottaa saavuttavan ilman vahingollista polkumyyntiä. Tämä on sama prosenttiluku, jota käytettiin samaa tuotetta koskevissa aiemmissa menettelyissä, eikä ole saatavilla tietoja, jotka osoittaisivat olosuhteiden muuttuneen tässä suhteessa ja joiden mukaan kyseinen taso ei olisi tässä tapauksessa riittävä. Tämän perusteella unionin tuottajille laskettiin samankaltaisen tuotteen vahinkoa aiheuttamaton hinta.

(114)

Tarvittava hinnankorotus määritettiin vertaamalla tuotelajeittain thaimaalaisen vientiä harjoittavan tuottajan painotettua keskimääräistä tuontihintaa unionin tuottajien unionin markkinoilla myymien tuotelajien vahinkoa aiheuttamattomaan hintaan tutkimusajanjaksolla. Tästä vertailusta johtuvat mahdolliset erot ilmaistiin tämän jälkeen prosentteina vertailtujen tuotelajien keskimääräisestä CIF-tuontiarvosta. Näin saatu vahinkomarginaali oli suurempi kuin polkumyyntimarginaali.

9.2   Väliaikaiset toimenpiteet

(115)

Edellä esitetyn perusteella katsotaan, että Thaimaasta peräisin olevaa tuontia koskevat väliaikaiset polkumyyntitoimenpiteet olisi otettava perusasetuksen 7 artiklan 2 kohdan mukaisesti käyttöön polkumyynti- ja vahinkomarginaaleista alemman suuruisina alhaisemman tullin säännön mukaisesti. Tässä tapauksessa tullin olisi oltava todetun polkumyyntimarginaalin suuruinen.

(116)

Thaimaata koskevat vahingon poistavat marginaalit, polkumyyntimarginaalit sekä väliaikaisen polkumyyntitullin ehdotetut määrät ilmaistuna CIF-tuontihintana unionin rajalla tullaamattomana ovat seuraavat:

Vientiä harjoittava tuottaja

Väliaikainen polkumyyntitulli

Thai Stationery Industry Co. Ltd, Bangkok, Thaimaa

17,2 %

Kaikki muut yritykset

17,2 %

10.   LOPPUSÄÄNNÖKSET

(117)

Moitteettoman hallinnon varmistamiseksi olisi vahvistettava määräaika, jonka kuluessa ne asianomaiset osapuolet, jotka ilmoittautuivat menettelyn aloittamista koskevassa ilmoituksessa asetetussa määräajassa, voivat esittää kantansa kirjallisesti ja pyytää saada tulla kuulluiksi. Lisäksi olisi todettava, että kaikki tätä asetusta varten tehdyt tullien käyttöönottoa koskevat päätelmät ovat väliaikaisia ja niitä voidaan joutua harkitsemaan uudelleen mahdollisista lopullisista tulleista päätettäessä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

1.   Otetaan käyttöön väliaikainen polkumyyntitulli Thaimaasta peräisin olevien, tällä hetkellä CN-koodeihin ex 8305 10 00 (Taric-koodit 8305100011, 8305100013, 8305100019, 8305100021, 8305100023, 8305100029, 8305100034, 8305100035 ja 8305100036) kuuluvien rengaskirjamekanismien tuonnissa. Tätä asetusta sovelletaan rengaskirjamekanismeihin, jotka koostuvat vähintään kahdesta teräslevystä tai -langasta, joihin on kiinnitetty ainakin neljä teräslangasta tehtyä puolirengasta ja joita pitää yhdessä teräskuori. Ne voidaan avata joko vetämällä puolirenkaista tai rengaskirjamekanismiin kiinnitetyn pienen teräksisen laukaisumekanismin avulla.

2.   Edellä 1 kohdassa kuvattujen tuotteiden vapaasti unionin rajalla tullaamattomana -nettohintaan sovellettava väliaikainen polkumyyntitulli on 17,2 prosenttia.

3.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun tuotteen luovutus vapaaseen liikkeeseen unionissa edellyttää väliaikaisen tullin määrää vastaavan vakuuden antamista.

4.   Jollei toisin säädetä, sovelletaan tulleja koskevia voimassa olevia säännöksiä ja määräyksiä.

2 artikla

Asianomaiset osapuolet voivat pyytää yhden kuukauden kuluessa tämän asetuksen voimaantulosta, että niille ilmoitetaan niistä olennaisista tosiasioista ja huomioista, joiden perusteella tämä asetus annettiin, esittää näkökantansa kirjallisesti ja pyytää tulla komission kuulemiksi, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksen (EY) N:o 1225/2009 20 artiklan soveltamista.

Kyseiset osapuolet voivat asetuksen (EY) N:o 1225/2009 21 artiklan 4 kohdan mukaisesti esittää huomautuksiaan tämän asetuksen soveltamisesta yhden kuukauden kuluessa sen voimaantulosta.

3 artikla

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämän asetuksen 1 artiklaa sovelletaan kuuden kuukauden ajan.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 10 päivänä helmikuuta 2011.

Komission puolesta

José Manuel BARROSO

Puheenjohtaja


(1)  EUVL L 343, 22.12.2009, s. 51.

(2)  EUVL C 131, 20.5.2010, s. 13.

(3)  Luvuista annetaan vain vaihteluvälit ainoan valituksen tekijän tietojen luottamuksellisuuden säilyttämiseksi.

(4)  Tiedot perustuvat unionin tuotannonalan kyselylomakevastauksessaan antamiin tarkistettuihin tietoihin, ja ne annetaan indeksilukuina (2006 = 100) tai vaihteluvälinä luottamuksellisuuden säilyttämiseksi.

(5)  Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 157/2010 (EUVL L 49, 26.2.2010, s. 1).

(6)  Neuvoston asetus (EY) N:o 119/97 (EYVL L 22, 24.1.1997, s. 1).

(7)  Asetus (EY) N:o 157/2010.

(8)  Neuvoston asetus (EY) N:o 818/2008 (EUVL L 221, 19.8.2008, s. 1).


Top