Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010H0253

    Komission suositus, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2010 , tutkimusaloitteen Maatalous, elintarvikehuolto ja ilmastonmuutos yhteissuunnittelusta

    EUVL L 111, 4.5.2010, p. 27–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2010/253/oj

    4.5.2010   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 111/27


    KOMISSION SUOSITUS,

    annettu 28 päivänä huhtikuuta 2010,

    tutkimusaloitteen ”Maatalous, elintarvikehuolto ja ilmastonmuutos” yhteissuunnittelusta

    (2010/253/EU)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 181 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Ilmastonmuutos vaikuttaa voimakkaasti maatalouteen ja metsätalouteen, koska ne ovat suoraan riippuvaisia ilmasto-oloista. Samalla unionin maiden maatalouden päästöt ovat 14 prosenttia koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

    (2)

    Ilmastonmuutos on tärkeimpiä uhkatekijöitä, jotka vaikuttavat maatalouden kykyyn ruokkia maailman väestö, jonka odotetaan kasvavan 9 miljardiin vuoteen 2050 mennessä.

    (3)

    Elintarvikkeiden kysynnän odotetaan lisääntyvän 50 prosenttia koko maailmassa vuoteen 2030 mennessä ja kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Muihin tarkoituksiin kuin elintarvikkeiksi käytettävän biomassan kysynnän ennustetaan samalla kasvavan voimakkaasti.

    (4)

    Maa- ja metsätaloudelta vaaditaan yhä enemmän muihin tarkoituksiin kuin elintarvikkeiksi käytettävää biomassaa. Tämä johtuu pyrkimyksestä vähentää päästöjä muilla aloilla sekä tarpeesta siirtyä vähähiiliseen talouteen.

    (5)

    Joidenkin peruselintarvikkeiden varastot ovat pienentyneet koko maailmassa, ja elintarvikkeiden hinnat saattavat yhä useammin nousta nopeasti, kuten vuonna 2008, jos tarjonta ei pysty jatkuvasti tyydyttämään kasvavaa kysyntää.

    (6)

    Ilmastonmuutos voi vaikuttaa viljasatoihin, karjanhoitoon ja tuotannon sijaintiin. Sillä voi myös olla merkittäviä vaikutuksia maatilojen tuloihin, maankäyttöön ja maaseudun talouteen tietyissä unionin osissa.

    (7)

    Trooppisten ja subtrooppisten, erityisesti Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden maatalous on erittäin altis ilmastonmuutokselle, ja näillä alueilla esiintyvillä merkittävillä elintarvikekriiseillä olisi vaikutusta Eurooppaan.

    (8)

    Tällaisten vaaratekijöiden ilmaantuessa tarvitaan toiminnan yhteensovittamista, ettei vaaroista aiheudu palautumatonta vahinkoa ja että elintarvikkeita pystytään toimittamaan kestävällä tavalla ilmasto-olojen muuttuessa.

    (9)

    Tämä yhteissuunnittelualoite on tärkeä myös yhteisen maatalouspolitiikan kehittämiselle.

    (10)

    Kilpailuneuvosto totesi kokouksessaan 3 päivänä joulukuuta 2009, että ”Maatalous, elintarvikehuolto ja ilmastonmuutos” on ala, jossa tutkimuksen yhteisellä suunnittelulla tuotettaisiin merkittävää lisäarvoa jäsenvaltioiden tutkimustoiminnalle, joka nykyisellään on pirstaloitunutta. Kilpailuneuvoston päätelmissä todetaan, että tästä aiheesta olisi käynnistettävä yhteissuunnittelualoite, ja pyydetään komissiota myötävaikuttamaan sen valmisteluun. Neuvosto vahvisti myös, että yhteisen suunnittelun johto kuuluu jäsenvaltioille ja että komission tehtävä on avustaa siinä.

    (11)

    Maatalouden, elintarvikehuollon ja ilmastonmuutoksen tutkimuksen yhteisellä suunnittelulla rohkaistaisiin taitojen, tietojen ja varojen yhdistämistä, jotta voitaisiin tutkia elintarvikehuoltoon ja ilmastonmuutokseen, maailman väestönkasvuun sekä elintarvikkeiden ja muihin tarkoituksiin kuin elintarvikkeiksi käytettävän biomassan kysyntään liittyviä haasteita.

    (12)

    Jotta tässä suosituksessa esitetyt tavoitteet voitaisiin saavuttaa, jäsenvaltioiden olisi kartoitettava yhdessä komission kanssa komission aloitteita, joilla jäsenvaltioita voitaisiin auttaa strategisen tutkimusohjelman kehittämisessä ja toteuttamisessa. Jäsenvaltioiden olisi tehtävä yhteistyötä myös maataloustutkimuksen pysyvän komitean kanssa, jotta varmistetaan, että yhteinen tutkimussuunnittelu sovitetaan yhteen laajemman maataloustutkimusohjelman kanssa.

    (13)

    Jotta komissio voisi raportoida asiasta Euroopan parlamentille ja neuvostolle, jäsenvaltioiden olisi säännöllisesti raportoitava komissiolle tämän tutkimusaloitteen yhteissuunnittelun edistymisestä,

    ON ANTANUT TÄMÄN SUOSITUKSEN:

    1.

    Jäsenvaltioita kehotetaan kehittämään yhteinen näkemys siitä, miten unionin tasolla toteutettavalla tutkimusyhteistyöllä ja koordinoinnilla voidaan puuttua haasteeseen, jonka elintarvikehuolto ja ilmastonmuutoksen uhka, väestönkasvu koko maailmassa sekä elintarvikkeiden ja muihin tarkoituksiin kuin elintarvikkeiksi käytettävän biomassan kysyntä asettavat.

    2.

    Jäsenvaltioita kehotetaan laatimaan yhteinen strateginen tutkimusohjelma, jossa vahvistetaan sellaisen tutkimuksen keskipitkän tai pitkän aikavälin tutkimustarpeet ja -tavoitteet, jossa selvitetään, miten maataloudessa voitaisiin mukautua ilmastonmuutokseen ja lieventää sen vaikutuksia. Strategisessa tutkimusohjelmassa olisi esitettävä toteutussuunnitelma, jossa vahvistetaan ensisijaiset tutkimuskohteet ja aikataulut ja eritellään toteuttamiseen tarvittavat toimet, välineet ja varat.

    3.

    Jäsenvaltioiden olisi strategisessa tutkimusohjelmassa ja toimeenpanosuunnitelmassa:

    a)

    yksilöitävä sellaiset asiaa koskevien kansallisten ohjelmien ja tutkimustoimien tiedot, joita olisi vaihdettava;

    b)

    vahvistettava yhteisiä ennakointitoimia ja teknologioiden arviointikykyä varmistaakseen, että esiin tulevia ja uusia uhkia seurataan jatkuvasti ja niistä raportoidaan säännöllisesti;

    c)

    vaihdettava tietoja, resursseja, parhaita käytäntöjä, menetelmiä ja ohjeistoja;

    d)

    yksilöitävä aloja tai tutkimustoimia, jotka hyötyisivät koordinoinnista, yhteisistä ehdotuspyynnöistä tai resurssien yhdistämisestä;

    e)

    määriteltävä, miten d alakohdassa tarkoitettujen alojen yhteistutkimus toteutetaan;

    f)

    tarvittaessa käytettävä olemassa olevia tutkimuslaitoksia yhteisesti tai kehitettävä uusia laitoksia;

    g)

    levitettävä tietoa, innovaatioita ja tieteidenvälisiä menetelmiä myös muihin Euroopan osiin ja kaikkialle maailmaan ja varmistettava, että tutkimuksen suoritteita käytetään tehokkaasti Euroopan kilpailukyvyn ja politiikan toteuttamisen parantamiseksi;

    h)

    rohkaistava julkista ja yksityistä sektoria parempaan yhteistoimintaan ja eri alojen yrityksiä avoimeen innovointiin;

    i)

    tarkasteltava kuluttajien ja maatalous- ja elintarvikealan yritysten muuttuvia tarpeita unionissa, kun asetetaan asiaa koskevien tutkimusohjelmien tavoitteita.

    4.

    Jäsenvaltioita kehotetaan perustamaan maatalouden, elintarvikehuollon ja ilmastonmuutoksen alalle yhteinen hallintorakenne, jolle annetaan tehtäväksi vahvistaa yhteistyötä ja koordinointia koskevat yhteiset ehdot, säännöt ja menettelyt ja seurata strategisen tutkimusohjelman toteutusta.

    5.

    Jäsenvaltioita kehotetaan toteuttamaan strateginen tutkimusohjelma yhteisesti muun muassa kansallisten tutkimusohjelmiensa tai muiden kansallisten tutkimustoimien välityksellä.

    6.

    Jäsenvaltioita kehotetaan yhdessä komission kanssa kartoittamaan komission aloitteita, joilla jäsenvaltioita voitaisiin auttaa strategisen tutkimusohjelman kehittämisessä ja toteuttamisessa, sekä koordinoimaan yhteiset tutkimusohjelmat muiden Euroopan unionin tämän alan aloitteiden kanssa.

    7.

    Jäsenvaltioita kehotetaan tutkimaan komission kanssa, millaisilla toimilla maataloudenharjoittajia ja muita sidosryhmiä voitaisiin sitouttaa soveltamaan saatuja tuloksia, ja pohtimaan, miten tämä yhteiseen suunnitteluun perustuva tutkimusaloite voitaisiin parhaiten sisällyttää yhteiseen maatalouspolitiikkaan.

    8.

    Jäsenvaltioita rohkaistaan käyttämään yhteistyössä komission kanssa kaikkia sopivia innovaatiopolitiikan välineitä, joilla voidaan helpottaa tutkimustulosten muuntamista tuotteiksi ja palveluiksi, ja huolehtimaan erityisesti siitä, että pienet ja keskisuuret yritykset, maataloustuottajat mukaan lukien, voivat käyttää kaikkia näitä innovaatiomuotoja.

    9.

    Jäsenvaltioita kehotetaan tarkastelemaan yhdessä komission kanssa, miten tästä aiheesta voitaisiin konsultoida asianmukaisia kansainvälisiä elimiä tai ryhmiä ja miten niiden kanssa voitaisiin tehdä yhteistyötä.

    10.

    Jäsenvaltioita kehotetaan yhteistyöhön myös maataloustutkimuksen pysyvän komitean kanssa, jotta varmistetaan, että yhteinen tutkimussuunnittelu sovitetaan yhteen laajemman maataloustutkimusohjelman kanssa.

    11.

    Jäsenvaltioita kehotetaan raportoimaan komissiolle säännöllisesti tämän yhteissuunnittelualoitteen edistymisestä.

    Tehty Brysselissä 28 päivänä huhtikuuta 2010.

    Komission puolesta

    Máire GEOGHEGAN-QUINN

    Komission jäsen


    Top