EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007G1204(01)

Neuvoston päätöslauselma, tehty 15 päivänä marraskuuta 2007 , uusista taidoista uusia työpaikkoja varten

EUVL C 290, 4.12.2007, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.12.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 290/1


NEUVOSTON PÄÄTÖSLAUSELMA,

tehty 15 päivänä marraskuuta 2007,

uusista taidoista uusia työpaikkoja varten

(2007/C 290/01)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

PALAUTTAA MIELEEN erityisesti:

1.

Maaliskuussa 2000 Lissabonissa kokoontuneen Eurooppa-neuvoston, jossa käynnistettiin strategia, jonka tavoitteena on ylläpitää kestävää talouskasvua, luoda uusia ja parempia työpaikkoja ja lisätä sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja jossa asetettiin pitkän aikavälin työllisyystavoitteet.

2.

Kasvua ja työllisyyttä koskevat yhdennetyt suuntaviivat (2005–2008) (1), erityisesti suuntaviivat, joissa otetaan huomioon työmarkkinoiden tarpeiden yhteensopivuuden varmistaminen, inhimilliseen pääomaan tehtävien investointien laajentaminen ja parantaminen, koulutusjärjestelmien mukauttaminen uusiin pätevyysvaatimuksiin sekä riittävien inhimillisten voimavarojen varmistaminen tutkimukseen ja kehittämiseen (T&K) ja innovaatioon.

3.

Neuvoston ja neuvostossa 14.–15. marraskuuta 2005 kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätelmät taitojen ja pätevyyksien kehittämisen merkityksestä Lissabonin tavoitteiden edistämisessä (2).

4.

Elinikäisen oppimisen avaintaidoista 18 päivänä joulukuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston suosituksen (2006/962/EY) (3).

5.

Eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen perustamisesta elinikäisen oppimisen edistämiseksi ehdotetun suosituksen, jota Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat hyväksymässä.

6.

Komission 7. syyskuuta 2007 antaman tiedonannon tietoteknisistä taidoista 2000-luvulla edistämään kilpailukykyä, kasvua ja työpaikkoja (4).

TOTEAA, että:

1.

Elinikäiseen oppimiseen liittyvä koulutus on välttämätöntä mukautumiskyvyn ja työllistyvyyden, aktiivisen kansalaisuuden sekä itsensä toteuttamisen ja ammatillisen menestymisen edistämiseksi. Se helpottaa Euroopan kansalaisten vapaata liikkuvuutta ja antaa osaltaan Euroopan unionille mahdollisuuden saavuttaa päämääränsä sen pyrkiessä vastaamaan globalisaation ja väestön ikääntymisen asettamiin haasteisiin. Koulutuksen ansiosta jokaisella kansalaisella pitäisi olla mahdollisuus hankkia ne tiedot, joita aktiivinen osallistuminen tietoyhteiskuntaan ja työmarkkinoille edellyttävät.

2.

Täystyöllisyys, työn laatu ja tuottavuus sekä sosiaalinen yhteenkuuluvuus ovat tavoitteita, jotka voidaan saavuttaa paremmin, jos ne on ilmaistu selkeinä painopisteinä, joita ovat useampien ihmisten saaminen mukaan työelämään ja pysymään siinä, työvoiman tarjonnan lisääminen, työntekijöiden ja yritysten mukautumiskyvyn parantaminen ja investointien lisääminen inhimilliseen pääomaan parantamalla koulutusta sekä vahvistamalla taitoja ja osaamista.

KOROSTAA tarvetta:

1.

Tarjota kaikille Euroopan kansalaisille uusia mahdollisuuksia kehittää tietojaan, taitojaan ja osaamistaan, mukautua uusiin vaatimuksiin ja siirtyä uusiin ja parempiin työpaikkoihin siten, että yhdistetään Euroopan ja kansallisella tasolla jo olemassa välineitä;

2.

Ennakoida Euroopan työmarkkinoilla syntymässä olevat taidolliset tarpeet — ja myös taidolliset puutteet.

3.

Parantaa tietojen, taitojen ja osaamisen sovittamista yhteiskunnan ja talouselämän tarpeisiin keinona lisätä kilpailukykyä ja kasvua ja lisätä sosiaalista yhteenkuuluvuutta Euroopassa.

KEHOTTAA SIKSI JÄSENVALTIOITA JA KOMISSIOTA:

1.

Antamaan henkilöille osaamisyhteiskunnan uusien työpaikkojen edellyttämiä valmiuksia esimerkiksi:

a)

nostamalla yleistä taidollista tasoa, asettaen etusijalle heikon ammattitaidon omaavat ja muut suurimmassa taloudellisen ja sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa olevat, mukaan luettuina koulun keskeyttäjät ja alhaisen koulutustason omaavat nuoret, ikääntyneet työntekijät, pitkäaikaistyöttömät, työmarkkinoille paluuta yrittävät naiset, maahanmuuttajat ja vajaakuntoiset;

b)

tarjoamalla ja edistämällä perus- ja jatkokoulutusta korkealaatuisen ja jopa erinomaisen taito- ja osaamistason hankkimiseksi, jotta innovointiin ja tutkimuksen hyödyntämiseen tarvittavia valmiuksia voitaisiin ylläpitää ja vahvistaa, mikä on kilpailukyvyn, kasvun ja työllisyyden lisäämisen edellytys;

c)

edistämällä T&K:ta ja innovointia koskevaa huippuosaamista muun muassa kehittämällä alueiden innovointiklustereita, joissa on mukana yrityksiä ja koulutus- ja tutkimuslaitoksia, sekä edistämällä Euroskills 2008 -aloitetta;

d)

toteuttamalla toimenpiteitä, joilla pyritään vastaamaan tunnistettuihin taidollisiin tarpeisiin ja täyttämään mahdolliset puutteet;

e)

tukemalla työnhakijoita tarjoamalla heille ammatillista ohjausta ja henkilökohtainen koulutussuunnitelma, jossa määritellään osaamisosiot, joita uusiin työpaikkoihin siirtyminen edellyttää, kun taidoissa on puutteita;

f)

levittämällä tietoa uusien työpaikkojen edellyttämistä taidoista ja osaamisesta Euroopan työnvälitysverkoston (Eures), kansallisten työvoimapalvelujen ja Euroopan tason ohjausverkostojen kautta.

2.

Jatkamaan oppimistulosten tunnustamista ja tutkintotodistusten selkeyttämistä koskevaa työtä, erityisesti:

a)

kehittämällä toukokuussa 2004 annettujen neuvoston päätelmien (5) mukaisesti virallisen ja epävirallisen oppimisen sekä arkioppimisen kautta kansallisella tasolla hankittujen opintosaavutusten varmentamista, toteuttamalla eurooppalainen tutkintojen viitekehys sekä korkea-asteen koulutuksen ja ammattikoulutuksen arvosanojen hankkimista ja siirtämistä koskevat nykyiset tai tulevat Euroopan tason järjestelmät;

b)

kehittämällä edelleen europassia eurooppalaiseen tutkintojen viitekehyksen täytäntöönpanon välineenä ja ottaen huomioon epävirallisen oppimisen ja arkioppimisen tunnustamista koskevien kansallisten järjestelmien perustamisessa saavutetun edistyksen.

3.

Ratkaisemaan rahoitukseen ja laatuun liittyviä kysymyksiä:

a)

hyödyntämällä rakennerahastoja sekä elinikäisen oppimisen ohjelmaa, kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelmaa ja seitsemättä tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelmaa tämän aloitteen tukemiseksi;

b)

parantamalla ammatillisen koulutuksen laatua ja asianmukaisuutta kaikilla tasoilla panemalla täytäntöön eurooppalaisissa vertailuvälineissä esitetyt laadunvarmistusperiaatteet ja ottamalla työmarkkinaosapuolet täysimittaisesti mukaan.

NÄIN OLLEN PYYTÄÄ KOMISSIOTA:

1.

Selvittämään Kööpenhaminan prosessin yhteydessä ja korkeakoulutusta koskevassa yhteistyössä, tarvitaanko lisäarvoa tuottavia neuvontamekanismeja, joiden avulla havaittaisiin paremmin uudentyyppisiin töihin ja niissä tarvittaviin taitoihin liittyvät tarpeet Euroopan tasolla hyödyntäen nykyisiä alakohtaisia toimia ja hankkeita elinikäisen oppimisen, yrittämisen ja sosiaalisen vuoropuhelun aloihin kuuluvissa toimissa. Näiden mekanismien avulla olisi ennakoitava säännöllisesti keskipitkällä aikavälillä tarvittavat taidot ja tunnistettava lyhyellä aikavälillä taitoja koskevat puutteet, siltä osin kuin nämä koskevat ammatillista tehtäviä, eurooppalaisen tutkintokehyksen viitearvoja ja keskeistä osaamista.

Näiden mekanismien olisi perustuttava:

muun muassa yritysten, oppilaitosten, työvoimapalvelujen ja tutkijoiden asiantuntemukseen, ja

nykyisiin työmarkkinaennusteisiin, alakohtaisista taitostrategioista alueellisella, kansallisella ja Euroopan tasolla saatuihin tuloksiin sekä kansallisella ja Euroopan tasolla tulevien taidollisten tarpeiden selvittämiseksi käynnistettyihin tutkimuksiin.

2.

Vahvistamaan taidollisten tarpeiden varhaiseen määrittämiseen ja ennakoimiseen tarkoitettua eurooppalaista verkostoa (Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen (Cedefop) taitoverkko) ja työllisyyssuuntausten eurooppalaista ennustejärjestelmää.

3.

Tämän päätöslauselman jatkotoimista raportoiminen Euroopan ja kansallisella tasolla koulutusta koskevan työohjelman puitteissa siten, että otetaan huomioon jäsenvaltioiden joka toinen vuosi toimittamat kansalliset raportit.


(1)  Jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikkojen suuntaviivoista 12 päivänä heinäkuuta 2005 tehty neuvoston päätös 2005/600/EY sekä jäsenvaltioiden ja yhteisön talouspolitiikan laajoiksi suuntaviivoiksi (vuosiksi 2005–2008) 12 päivänä heinäkuuta 2005 annettu neuvoston suositus 2005/601/EY (EUVL L 205, 6.8.2005, s. 21).

(2)  EUVL C 292, 24.11.2005, s. 3.

(3)  EUVL L 394, 30.12.2006, s. 10.

(4)  KOM(2007) 496 lopullinen.

(5)  Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätelmät epävirallisen oppimisen ja arkioppimisen yhteisistä eurooppalaisista tunnistamis- ja tunnustamisperiaatteista (hyväksytty 28. toukokuuta 2004), asiak. 9600/04.


Top