EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22011D0325

2011/325/EU: Algeria–EU-assosiaationeuvoston päätös N:o 1/2011, annettu 20 päivänä toukokuuta 2011 , alakomitean ”Poliittinen vuoropuhelu, turvallisuus ja ihmisoikeudet” perustamisesta

EUVL L 146, 1.6.2011, p. 18–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/325/oj

1.6.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 146/18


ALGERIA–EU-ASSOSIAATIONEUVOSTON PÄÄTÖS N:o 1/2011,

annettu 20 päivänä toukokuuta 2011,

alakomitean ”Poliittinen vuoropuhelu, turvallisuus ja ihmisoikeudet” perustamisesta

(2011/325/EU)

ALGERIA–EU-ASSOSIAATIONEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Algerian demokraattisen kansantasavallan välisestä assosiaatiosta tehdyn Euro–Välimeri-sopimuksen (1), jäljempänä ’assosiaatiosopimus’,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan unionin ja sen eteläisen Välimeren alueen kumppanimaiden suhteita ja yhteistyötä voidaan kehittää ottaen huomioon Euroopan unionin toimivallan sekä kunkin Välimeren alueen maan erityispiirteet ja tarpeet.

(2)

Euroopan unionin ja Algerian suhteet ovat lähentyneet jatkuvasti assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanon myötä, edellyttäen kuitenkin säännöllistä seurantaa.

(3)

Assosiaationeuvosto on jo päättänyt (2) perustaa Algeria–EU-assosiaatiokomitean yhteyteen alakomiteoita asianmukaisen institutionaalisen kehyksen luomiseksi yhteistyön täytäntöönpanoa ja tiivistämistä varten.

(4)

Demokratian periaatteiden, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittaminen muodostaa osapuolten sisä- ja ulkopolitiikan perustan ja on assosiaatiosopimuksen olennainen osa.

(5)

Poliittinen vuoropuhelu ja turvallisuus ovat olennainen osa assosiaatiosopimusta, ja niistä keskustellaan sopimuksessa tarkoitetuissa elimissä.

(6)

Algeria ja Euroopan unioni asettavat poliittiselle vuoropuhelulle kunnianhimoiset tavoitteet, jotka perustuvat yhteisten arvojen vastavuoroiseen kunnioittamiseen, kuten demokratia, oikeusvaltio, kaikkien ihmis- ja kansalaisoikeuksien sekä poliittisten, taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen oikeuksien suojelu ja edistäminen, mukaan luettuna oikeus kehitykseen. Lisäksi osapuolet keskustelevat turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä, kuten terrorismin ja kaikenlaisen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta.

(7)

Assosiaatiosopimuksen 98 artiklassa määrätään assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanossa tarvittavien työryhmien tai elinten perustamisesta,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Perustetaan Algeria–EU-assosiaatiokomitean, jäljempänä ’assosiaatiokomitea’, yhteyteen alakomitea ”Poliittinen vuoropuhelu, turvallisuus ja ihmisoikeudet”, jonka työjärjestys sisältyy tämän päätöksen liitteeseen.

Alakomitea työskentelee assosiaatiokomitean alaisuudessa ja raportoi sille kunkin kokouksensa jälkeen.

2.   Alakomitean toimivaltuuksiin kuuluvia kysymyksiä voidaan käsitellä myös korkeammalla tasolla Algerian ja Euroopan unionin välisessä poliittisessa vuoropuhelussa.

3.   Assosiaatiokomitea ehdottaa toimivaltuuksiensa puitteissa assosiaationeuvostolle kaikkia tarvittavia toimenpiteitä, joilla voidaan varmistaa alakomitean tehokas toiminta.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Brysselissä 20 päivänä toukokuuta 2011.

Algeria–EU-assosiaationeuvoston puolesta

Puheenjohtaja

M. MEDELCI


(1)  EUVL L 265, 10.10.2005, s. 2.

(2)  Algeria–EU-assosiaationeuvoston päätös N:o 3/2007 (EUVL L 330, 15.12.2007, s. 31).


LIITE

ALAKOMITEAN N:o 7 ”POLIITTINEN VUOROPUHELU, TURVALLISUUS JA IHMISOIKEUDET” TYÖJÄRJESTYS

1.   Kokoonpano ja puheenjohtajuus

Alakomitea ”Poliittinen vuoropuhelu, turvallisuus ja ihmisoikeudet”, jäljempänä ’alakomitea’, koostuu assosiaatiosopimuksen osapuolten edustajista. Osapuolten korkea-arvoiset virkamiehet toimivat vuorotellen sen puheenjohtajana.

2.   Asema

Alakomitea työskentelee EU:n ja Algerian assosiaatiokomitean, jäljempänä ’assosiaatiokomitea’, alaisuudessa ja raportoi sille kunkin kokouksen jälkeen. Alakomitealla ei ole päätösvaltaa. Se voi kuitenkin tehdä ehdotuksia assosiaatiokomitealle.

3.   Toimialat

Alakomitea tarkastelee EU:n ja Algerian assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanoa jäljempänä luetelluilla aloilla. Ihmisoikeuksia, demokratiakehitystä, hyvää hallintotapaa sekä terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi tehtävään yhteistyöhön liittyviä turvallisuuskysymyksiä koskevissa asioissa alakomitea on käytännössä ensisijainen seurantamekanismi. Se arvioi erityisesti lainsäädännön lähentymisessä, täytäntöönpanossa ja soveltamisessa tapahtunutta edistystä sekä tarkastelee julkisen hallinnon alalla tehtävää yhteistyötä ja tähän liittyviä käytännön kysymyksiä. Lisäksi alakomitea arvioi seuraavassa luetelluilla aloilla tapahtunutta edistystä ja tarkastelee niillä mahdollisesti ilmeneviä ongelmia sekä ehdottaa toimenpiteitä:

a)

oikeusvaltio, hyvä hallinto ja demokratia, erityisesti oikeuslaitoksen riippumattomuus, oikeussuojan toteutuminen, oikeuslaitoksen uudistusten tukeminen, kokemusten vaihtaminen ja koulutus;

b)

ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien kansainvälisten yleissopimusten ratifioinnin ja täytäntöönpanon jatkaminen, mahdollinen liittyminen yleissopimusten valinnaisiin pöytäkirjoihin sekä näihin yleissopimuksiin mahdollisesti tehtyjä varaumia koskeva näkemysten vaihtaminen; ihmisoikeuksia koskeviin kansainvälisiin menettelyihin ja mekanismeihin liittyvä yhteistyö;

c)

kuolemanrangaistuksen ja kidutuksen sekä kaikenlaisen syrjinnän torjunta;

d)

lasten ja naisten oikeudet;

e)

sananvapaus, kansalaisyhteiskunnan asema sekä ihmisoikeusaktivistien suojelu;

f)

yhteistyö kansainvälisen oikeuden alalla, demokratiakehityksen edistäminen sekä hyvä julkinen hallinto;

g)

yhteistyö monenvälisissä ihmisoikeusjärjestöissä;

h)

terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta;

i)

ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja erityisesti konfliktien ehkäisyä, aseistariisuntaa sekä joukkotuhoaseiden leviämisen estämistä koskevat neuvottelut;

j)

yhteisen edun kannalta tärkeistä, alueellista ja kansainvälistä turvallisuutta koskevista kysymyksistä käytävät neuvottelut;

k)

kansallisten elinten hallinto- ja toimintavalmiuksien vahvistaminen.

Luettelo ei ole tyhjentävä, vaan assosiaatiokomitea voi lisätä siihen muita toimialoja osapuolten yhteisestä sopimuksesta.

Alakomitean kokouksissa voidaan käsitellä yhtä, useampaa tai kaikkia edellä luetelluista aloista.

4.   Sihteeristö

Euroopan ulkosuhdehallinnon virkamies ja Algerian demokraattisen kansantasavallan hallituksen virkamies toimivat yhdessä alakomitean pysyvinä sihteereinä ja valmistelevat alakomitean kokoukset.

Kaikki alakomiteaa koskevat tiedonannot toimitetaan sen sihteereille.

5.   Kokoukset

Alakomitea kokoontuu aina, kun tilanne sitä edellyttää, ja vähintään kerran vuodessa vuorotellen Algeriassa ja Euroopan unionissa. Kokous voidaan kutsua koolle jommankumman osapuolen pyynnöstä, jonka toimivaltainen pysyvä sihteeri toimittaa toiselle osapuolelle. Toisen osapuolen sihteeri vastaa alakomitean kokouksen koolle kutsumista koskevaan pyyntöön 15 työpäivän kuluessa.

Erityisen kiireellisissä tapauksissa alakomitea voidaan kutsua koolle lyhyemmällä varoitusajalla osapuolten yhteisestä sopimuksesta. Koolle kutsumista koskevat pyynnöt on tehtävä kirjallisesti.

Alakomitean kokoukset pidetään osapuolten yhteisesti sopimana ajankohtana ja yhteisesti sovitussa paikassa.

Asianomainen pysyvä sihteeri kutsuu kokoukset koolle puheenjohtajaa kuultuaan. Ennen kutakin kokousta kummankin osapuolen valtuuskunnan aiottu kokoonpano ilmoitetaan puheenjohtajalle.

Alakomitea voi molempien osapuolten suostumuksella kutsua kokouksiinsa asiantuntijoita saadakseen tarvittavia erityistietoja.

6.   Kokousten esityslista

Pyynnöt, jotka koskevat asioiden ottamista alakomitean esityslistalle, toimitetaan alakomitean pysyville sihteereille. Puheenjohtaja laatii alustavan esityslistan kutakin kokousta varten toisen osapuolen suostumuksella vähintään 10 päivää ennen kokouksen alkua.

Alustavaan esityslistaan sisältyvät asiat, joiden esityslistalle ottamista koskeva virallinen pyyntö on toimitettu sihteereille vähintään 15 päivää ennen kokouksen alkua. Käsiteltäviä asioita koskevat asiakirjat on toimitettava molemmille osapuolille siten, että ne ovat perillä vähintään seitsemän päivää ennen kokousta.

Alakomitea vahvistaa esityslistan kokouksen alussa.

7.   Pöytäkirja

Pysyvät sihteerit laativat kunkin kokouksen jälkeen pöytäkirjan ja hyväksyvät sen. Pysyvät sihteerit toimittavat jäljennöksen pöytäkirjasta sekä alakomitean mahdolliset ehdotukset assosiaatiokomitean sihteereille ja puheenjohtajalle.

8.   Julkisuus

Ellei toisin päätetä, alakomitean kokoukset eivät ole avoimia eivätkä kokousasiakirjat ole julkisesti saatavilla.


Top