Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22003A0618(01)

Euroopan yhteisön ja Kroatian tasavallan välinen kirjeenvaihtona tehty sopimus Itävallan läpi tapahtuvaan Kroatian kauttakulkuliikenteeseen 1 päivästä tammikuuta 2003 sovellettavasta ekopistejärjestelmästä

EUVL L 150, 18.6.2003, p. 33–50 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/agree_internation/2003/440/oj

Related Council decision
Related Council decision

22003A0618(01)

Euroopan yhteisön ja Kroatian tasavallan välinen kirjeenvaihtona tehty sopimus Itävallan läpi tapahtuvaan Kroatian kauttakulkuliikenteeseen 1 päivästä tammikuuta 2003 sovellettavasta ekopistejärjestelmästä

Virallinen lehti nro L 150 , 18/06/2003 s. 0033 - 0050


Euroopan yhteisön ja Kroatian tasavallan välinen kirjeenvaihtona tehty

sopimus

Itävallan läpi tapahtuvaan Kroatian kauttakulkuliikenteeseen 1 päivästä tammikuuta 2003 sovellettavasta ekopistejärjestelmästä

A. Euroopan yhteisön kirje

Arvoisa Herra,

Minulla on kunnia ilmoittaa, että Euroopan yhteisön ja Kroatian tasavallan välisen väliaikaisen sopimuksen pöytäkirjan nro 6 2 artiklan 2 kohdan b alakohdan määräysten mukaisesti käytyjen Kroatian tasavallan ja Euroopan yhteisön valtuuskuntien neuvottelujen tuloksena on sovittu seuraavaa:

1. Itävallan läpi kauttakulkuliikennettä harjoittaville Kroatian raskaille tavarankuljetusajoneuvoille myönnetään 171904 ekopistettä vuodeksi 2003.

Rollende Landstraßea, jäljempänä "RoLa", käyttäville Kroatian ajoneuvoille myönnetään ylimääräisiä ekopisteitä enintään 40 prosenttia vuoden 2003 ekopisteiden kokonaismäärästä eli 68762 ekopistettä.

RoLan käyttämiseen liittyvät ekopisteet myönnetään Kroatian viranomaisille siten, että kahdesta RoLaa käyttäen tehdystä edestakaisesta matkasta myönnetään kahta maantiematkaa vastaava määrä ekopisteitä.

Itävaltalaiset yhdistettyjen kuljetusten yhtiöt toimittavat kuukausittain Kroatian tasavallan meriasiain, liikenne- ja tietoliikenneministeriölle tiedot Kroatian liikennöitsijöistä, jotka käyttävät yhdistettyjä kuljetuksia Itävallassa tapahtuvassa kauttakulkuliikenteessä.

Liitteessä A lueteltuihin tai ECMT-luvalla suoritettuihin kauttakulkumatkoihin ei sovelleta ekopistejärjestelmää.

2. Kroatiasta olevalla raskaan tavarankuljetusajoneuvon kuljettajalla on oltava Itävallan alueella mukanaan valvontaviranomaisten vaatimuksesta esitettäväksi joko:

a) liitteen B mukainen asianmukaisesti täytetty vakiomuotoinen lomake tai Itävallan asiakirja, jossa vahvistetaan kyseisen kuljetuksen osalta suoritetut ekopistemaksut, jäljempänä "ekokortti"; tai

b) moottoriajoneuvoon asennettu elektroninen laite, joka mahdollistaa automaattisen ekopisteiden veloittamisen, jäljempänä "ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste"; tai

c) asianmukainen asiakirja, josta käy ilmi, että kyseessä on liitteessä A määritelty tai ECMT-luvalla suoritettava ekopistejärjestelmästä vapautettu kuljetus; tai

d) asianmukainen asiakirja, jolla osoitetaan, että kyseessä ei ole kauttakulkumatka, ja jos ajoneuvoon on asennettu ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste, sen on oltava kytkettynä edellä tarkoitettuun asentoon.

Itävallan toimivaltaisten viranomaisten on annettava ekokortti ekopisteiden ja ekokorttien valmistus- ja jakelukustannusten suuruisen maksun suorittamista vastaan.

3. Ekopisteitä rekisteröiviä elektronisia tunnisteita valmistetaan, ohjelmoidaan ja asennetaan liitteessä C määrättyjen yleisten teknisten määräysten mukaisesti. Kroatian tasavallan meriasiain, liikenne- ja tietoliikenneministeriöllä on lupa hyväksyä, ohjelmoida ja asentaa tunnisteita.

Tunniste on ohjelmoitava niin, että siitä käy ilmi tuotannon vaatimustenmukaisuutta koskevassa asiakirjassa (COP-asiakirjassa) mainittu rekisteröintimaa ja moottoriajoneuvon NOx-päästöjen määrä 4 kohdan mukaisesti.

Tunniste kiinnitetään moottoriajoneuvon tuulilasiin. Se on sijoitettava liitteen D määräysten mukaisesti. Se ei saa olla siirrettävissä.

4. Mikäli Kroatiasta tuleva raskas tavarankuljetusajoneuvo on rekisteröity 1 päivänä lokakuuta 1990 tai sen jälkeen, sen kuljettajalla on lisäksi oltava ja hänen on pyynnöstä esitettävä liitteen E mukainen lomake (COP-asiakirja), josta käy ilmi ajoneuvon NOx-päästöjen määrä. Jos raskaan tavarankuljetusajoneuvon ensimmäinen rekisteröinti on tapahtunut ennen 1 päivää lokakuuta 1990 tai siitä ei esitetä todistusta, ajoneuvon COP-arvona pidetään arvoa 15,8 g/kWh.

5. Kroatian tasavallan meriasiain, liikenne- ja tietoliikenneministeriöllä on lupa antaa 2-4 kohdassa tarkoitettuja asiakirjoja ja ekopisteitä rekisteröiviä elektronisia tunnisteita.

6. Jos ajoneuvo ei käytä ekopisteitä rekisteröivää elektronista tunnistetta, vaadittava määrä ekopisteitä on kiinnitettävä ekokorttiin ja mitätöitävä. Ekokortti mitätöidään jollakin seuraavista tavoista:

a) leimaamalla ekokortti ekokorttien leimauskoneella;

b) ottamalla ekokorttiin Itävallan rajaviranomaisten leima Itävaltaan tultaessa;

c) ottamalla ekokorttiin liikenteenharjoittajan kansallisten viranomaisten leima ja päiväysmerkintä ennen Itävallan alueelle saapumista;

d) ottamalla ekokorttiin leima siinä virastossa, jossa ekopisteitä rekisteröiviä elektronisia tunnisteita asennetaan.

Liitteessä F luetellaan ne Itävallan raja-asemat, joilla on ekokorttien leimauskone.

Itävallan viranomaiset ottavat täytetyn ekokortin ensimmäisen sivun, tai toimivaltaisten viranomaisten on toimitettava se Itävallan viranomaisille kolmen kuukauden kuluessa matkan päättymisestä tilastoja varten. Komissio tekee näin saatujen tilastotietojen perusteella ehdotukset ekopisteiden varaston jakamisesta.

Jos ajoneuvoon on asennettu ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste ja on vahvistettu, että ajoneuvo tekee ekopisteitä vaativan kauttakulkumatkan, Kroatian tasavallalle myönnettyjen ekopisteiden kokonaismäärästä vähennetään ajoneuvossa olevaan tunnisteeseen rekisteröityjä NOx-päästöjä vastaava ekopisteiden määrä. Tässä käytetään Itävallan viranomaisten perustamaa ja hoitamaa järjestelmää.

Kahdenvälistä kuljetusta suorittavassa ajoneuvossa, jossa on ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste, on tunniste kytkettävä ennen Itävallan alueelle saapumista asentoon, josta käy ilmi, että kyseessä ei ole kauttakulkumatka.

Jos käytetään ekokorttia ja vetoautoa vaihdetaan kauttakulkumatkan aikana, maahan tultaessa annettu maksutosite on voimassa, ja se on säilytettävä. Jos uuden vetoauton COP-arvo on suurempi kuin lomakkeessa ilmoitettu arvo, lisäksi tarvittavat, uuteen korttiin kiinnitetyt ekopisteet on mitätöitävä maasta poistuttaessa.

7. Jatkuvia kuljetuksia, jotka edellyttävät Itävallan rajan ylittämistä junalla joko perinteisellä rautatiekuljetuksella tai yhdistetyllä kuljetuksella ja rajan ylittämistä maanteitse ennen rautatiekuljetusta tai sen jälkeen, ei pidetä Itävallan kautta tapahtuvana tavaroiden kauttakulkuliikenteenä vaan kahdenvälisinä kuljetuksina.

Kahdenvälisinä kuljetuksina pidetään sellaisia Itävallan kautta suoritettavia jatkuvia kuljetuksia, joissa käytetään seuraavia rautateiden pääteasemia:

Fürnitz, Villach Süd, Sillian, Innsbruck/Hall, Brennersee, Graz.

8. Ekopisteet ovat voimassa sen vuoden 1 päivästä tammikuuta, joksi ne on myönnetty, seuraavan vuoden 31 päivään tammikuuta.

9. Jos Kroatiasta oleva raskaan tavarankuljetusajoneuvon kuljettaja tai yritys rikkoo tämän sopimuksen määräyksiä, seuraamukset ovat voimassa olevan kansallisen lainsäädännön mukaisia.

Komissio sekä Itävallan ja Kroatian toimivaltaiset viranomaiset antavat toisilleen lainkäyttövaltansa rajoissa hallinnollista apua näiden rikkomusten tutkimisessa ja seuraamusten määrittämisessä varmistamalla erityisesti, että ekokortteja ja ekopisteitä rekisteröiviä elektronisia tunnisteita käytetään ja käsitellään asianmukaisesti.

Tarkastuksia voidaan suorittaa muuallakin kuin sisärajoilla Euroopan yhteisön jäsenvaltion harkinnan mukaan ja tasapuolisuutta asianmukaisesti noudattaen.

10. Itävallan valvontaviranomaiset voivat toteuttaa tarpeellisia toimenpiteitä noudattamalla kuitenkin asianmukaisesti suhteellisuuden periaatetta, jos ajoneuvoon on asennettu ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste ja kyseessä on vähintään yksi seuraavista tilanteista:

a) ajoneuvo tai sen kuljettaja on syyllistynyt toistuviin rikkomuksiin;

b) Kroatialla ei ole riittävästi ekopisteitä jäljellä;

c) muu kuin 3 kohdassa valtuutettu osapuoli on omavaltaisesti käsitellyt tai muuttanut tunnistetta;

d) Kroatia ei ole myöntänyt ajoneuvolle riittävästi ekopisteitä kauttakulkumatkaa varten;

e) ajoneuvolla ei ole asianmukaista 2 kohdan c tai d alakohdan mukaista asiakirjaa, joka oikeuttaa tunnisteen kytkemisen tilaan, joka osoittaa, että on kyse muusta kuin kauttakulkumatkasta Itävallan alueella;

f) liitteessä C määriteltyä tunnistetta ei ole varustettu riittävällä määrällä ekopisteitä kauttakulkumatkaa varten.

Itävallan valvontaviranomaiset voivat toteuttaa tarpeellisia toimenpiteitä noudattamalla kuitenkin asianmukaisesti suhteellisuusperiaatetta, jos ajoneuvoon ei ole asennettu ekopisteitä rekisteröivää elektronista tunnistetta ja kyseessä on vähintään yksi seuraavista tilanteista:

a) ekokorttia ei esitetä valvontaviranomaisille tämän sopimuksen määräysten mukaisesti;

b) esitetty ekokortti on epätäydellinen tai virheellinen taikka sellainen, johon ekopisteitä ei ole kiinnitetty asianmukaisesti;

c) ajoneuvossa ei ole asianmukaista asiakirjaa, joka osoittaisi, ettei se tarvitse ekopisteitä;

d) ekokorttia ei ole mitätöity 6 kohdan menettelyn mukaisesti.

11. Ekokortteja varten painetut ekopisteet myönnetään vuosittain ennen 1 päivää marraskuuta ekopisteiden voimassaolovuotta edeltävänä vuonna.

12. Ennen 1 päivää lokakuuta 1990 rekisteröityihin ajoneuvoihin, joiden moottori on vaihdettu tämän päivämäärän jälkeen, sovelletaan uuden moottorin COP-arvoa. Tällaisessa tapauksessa on toimivaltaisen viranomaisen antamassa todistuksessa mainittava moottorin vaihto ja esitettävä NOx-päästöjen uutta COP-arvoa koskevat tiedot.

13. Kauttakulkumatka ei edellytä ekopisteiden suoritusta, jos seuraavat kolme edellytystä täyttyvät:

a) matkan yksinomainen tarkoitus on luovuttaa uusi ajoneuvo tai ajoneuvoyhdistelmä valmistajalta toisessa valtiossa sijaitsevaan määräpaikkaan;

b) matkan aikana ei kuljeteta lainkaan tavaroita;

c) ajoneuvo tai ajoneuvoyhdistelmä on varustettu kansainvälisillä rekisteröintiasiakirjoilla sekä asianmukaisilla vientikilvillä.

14. Kauttakulkumatka ei edellytä ekopisteiden suoritusta, jos kyseessä on ekopisteistä vapautettu liitteessä A tarkoitettu tyhjänä ajettava matka, mikä osoitetaan jollakin seuraavista asiakirjoista:

a) rahtikirja; tai

b) täytetty ekokortti, johon ei ole liimattu ekopisteitä; tai

c) maksettu ekokortti, jolloin ekopisteet korvataan myöhemmin.

15. Mahdolliset tämän ekopistejärjestelmän hallinnoinnissa syntyvät ongelmat toimitetaan väliaikaisen sopimuksen 41 artiklassa määrätyn yhteisön ja Kroatian tasavallan liikenteen väliaikaisen alakomitean käsiteltäväksi. Komitea arvioi tilannetta ja suosittelee sopivia toimenpiteitä. Toimenpiteet toteutetaan välittömästi ja niiden on oltava tilanteeseen nähden suhteutettuja ja tasapuolisia.

Olisin kiitollinen, jos voisitte vahvistaa hallituksenne olevan yhtä mieltä tämän kirjeen sisällöstä.

Vastaanottakaa, Arvoisa Herra, korkeimman kunnioitukseni vakuutus.

Euroopan unionin neuvoston puolesta

LIITE A

Ekopistejärjestelmästä vapautetut kuljetukset

1. Satunnainen tavarankuljetus lentoasemilta tai lentoasemille lentoliikenteen reittimuutosten yhteydessä;

2. Matkatavaroiden kuljetus matkustajaliikenteeseen tarkoitettujen ajoneuvojen perävaunuissa sekä matkatavaroiden kuljetus kaikenlaisissa ajoneuvoissa lentoasemille tai lentoasemilta;

3. Postilähetysten kuljetus;

4. Vahingoittuneiden tai korjattavien ajoneuvojen kuljetus;

5. Jätteiden kuljetus;

6. Eläinruhojen kuljetus niiden hävittämiseksi;

7. Mehiläisten ja kalanpoikasten kuljetus;

8. Ruumiiden kuljetus;

9. Taide-esineiden kuljetus näyttelyjä varten tai kaupalliseen tarkoitukseen;

10. Satunnainen tavarankuljetus mainontaa tai opetuskäyttöä varten;

11. Sellaisen kuljetusliikkeen suorittamat muutot, jolla on ammattitaitoinen henkilökunta ja asiaankuuluvat varusteet;

12. Teatteri-, musiikki-, elokuva- tai urheilutapahtumiin, sirkuksiin, näyttelyihin tai messuihin sekä radio-, televisio- tai elokuvatallennuksiin tarkoitettujen tai niihin kuuluvien laitteiden, tarvikkeiden ja eläinten kuljetus;

13. Ilma-alusten ja valtamerialusten varaosien kuljetus;

14. Sellaisen tavarankuljetusajoneuvon matka tyhjänä, jonka tarkoituksena on kauttakulkumatkan aikana vaurioituneen ajoneuvon korvaaminen sekä kuljetuksen jatkaminen korvaavalla ajoneuvolla toisen ajoneuvon saamalla luvalla;

15. Lääkintäavun kuljetus avunantoa varten hätätapauksissa (erityisesti luonnonkatastrofeissa);

16. Arvokkaiden tavaroiden (kuten jalometallien) kuljetus erityisajoneuvoissa poliisi- tai muiden turvallisuusvoimien saattamina.

LIITE B

>PIC FILE= "L_2003150FI.003702.TIF">

>PIC FILE= "L_2003150FI.003801.TIF">

>PIC FILE= "L_2003150FI.003901.TIF">

>PIC FILE= "L_2003150FI.004001.TIF">

>PIC FILE= "L_2003150FI.004101.TIF">

>PIC FILE= "L_2003150FI.004201.TIF">

LIITE C

Ekopisteitä rekisteröivää elektronista tunnistetta koskevat yleiset tekniset määräykset

Lyhyen matkan viestintä majakan ja ajoneuvon välillä

DSRC:hen liittyvät (esi)standardit ja tekniset raportit

Seuraavat CEN/TC 278:n julkaisemat vaatimukset on täytettävä, kun on kyse lyhyen matkan viestinnästä ajoneuvojen ja tienvarsijärjestelmien välillä:

a) prENV278/N:o 62 "DSRC physical layer using microwave at 5,8 GHz"

b) prENV278/N:o 64 "DSRC data link layer"

c) prENV278/N:o 65 "DSRC application layer".

Tyyppitesti

Ekopisteitä rekisteröivän elektronisen tunnisteen valmistajan on huolehdittava, että tyyppitestin suorittamisesta vastaava, I-ETS 300674:ssä määriteltyjä raja-arvoja noudattava ja hyväksytty tarkastuslaitos antaa todistuksen tyyppitestistä.

Toimintaolosuhteet

Automaattista ekopistejärjestelmää varten kehitetyn ekopisteitä rekisteröivän elektronisen tunnisteen on pystyttävä toimimaan seuraavissa toimintaolosuhteissa:

- ympäristö: ympäristön lämpötila - 25 °C - + 70 °C

- sää: kaikenlainen sää

- liikenne: useita kaistoja, pysähtymätön liikenne

- nopeusalue: Pysähdyksistä 120 kilometriin tunnissa.

Edellä mainitut toimintaolosuhteet ovat vähimmäisvaatimuksia siihen saakka, kun DSRC:hen liittyvät (esi)standardit vahvistetaan.

Ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste saa reagoida ainoastaan omaa sovellutustaan koskeviin mikroaaltosignaaleihin.

Ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste

Tunnistus

Jokaisessa ekopisteitä rekisteröivässä elektronisessa tunnisteessa on oltava yksilöllinen tunnistenumero. Tunnistenumerossa on oltava riittävästi numeroita sen erottamiseksi muista ja siinä on oltava myös tarkistusnumero sen kokonaisuuden varmistamiseksi.

Asennus

Ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste olisi rakennettava niin, että se voidaan asentaa kuorma-auton tai vetoajoneuvon tuulilasin sisäpuolelle. Tunniste on asennettava täysin kiinteästi ajoneuvoon.

Kauttakulkuilmoitus

Ekopisteitä rekisteröivällä elektronisella tunnisteella on voitava tarvittaessa myös ilmaista, että on kyse ekopisteistä vapautetusta kuljetuksesta.

Kuljetuksen laatua koskevan muodon on oltava selvästi näkyvissä ekopisteitä rekisteröivässä elektronisessa tunnisteessa tarkastuksia varten tai tunniste on voitava asettaa ennalta määriteltyyn alkuasentoon. Joka tapauksessa on varmistettava, että järjestelmässä otetaan arviointia varten huomioon ainoastaan sen kuljetuksen laatua koskeva ilmoitus, joka tunnisteessa oli maahan tultaessa.

Ulkoiset merkinnät

Kaikkien ekopisteitä rekisteröivien elektronisten tunnisteiden on oltava selvästi tunnistettavissa ulkoista tarkastusta suoritettaessa. Tämän vuoksi edellä mainitun yksilöllisen tunnistenumeron on oltava lähtemättömästi merkittynä laitteen pintaan.

Ekopisteitä rekisteröivään elektroniseen tunnisteeseen on kiinnitettävä pysyvä tarra, jota ei voi siirtää. Tässä merkinnässä on ilmoitettava yksittäisen ajoneuvon ekopisteiden määrä ("5", "6", ... "16").

Tällaiset erityistarrat on suojattava väärentämiseltä; tarrojen on oltava lujia ja kestettävä valoa ja lämpöä. Niissä on myös oltava erittäin voimakas liimapinta, niin että ne repeytyvät, jos niitä yrittää irrottaa tunnisteesta.

Koskemattomuus

Laitteen suojuksen on oltava niin rakennettu, että sen sisällä olevia osia ei voida käsitellä ja että mahdollinen käsittely voidaan havaita myöhemmin.

Muisti

Ekopisteitä rekisteröivässä elektronisessa tunnisteessa on oltava riittävän suuri muisti seuraavien tietojen varastoimiseen:

- tunnistenumero

- ajoneuvoa koskevat tiedot:

- COP-arvo

- liiketoimia koskevat tiedot:

- tunnistus rajalla

- päivämäärä ja kellonaika

- kuljetuksen laatua koskeva ilmoitus

- estämistä koskevat tiedot

- laitteen tilaa koskevat tiedot:

- käsittely

- paristojen tila

- edellisessä viestissä ollut ilmoitus.

Lisäksi laitteessa on oltava vähintään 30 prosentin varamuistitila.

LIITE D

Ekopisteitä rekisteröivän elektronisen tunnisteen sijoittaminen

>PIC FILE= "L_2003150FI.004502.TIF">

Ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste on sijoitettava tuulilasin sisäpuolelle yllä olevassa kuvassa merkitylle alueelle, jonka mitat ovat seuraavat:

x= 100 cm

y= 80 cm.

LIITE E

>PIC FILE= "L_2003150FI.004602.TIF">

LIITE F

Ekokorttien leimauskoneella varustetut Itävallan raja-asemat

Achenkirch

Arnoldstein

Braunau

Brennerpass

Ehrwald

Hangendenstein

Hörbranz

Kiefersfelden

Musau

Nauders

Neuhaus

Pinswang

Reit im Winkl

Saalbrücke

Scharnitz

Schleching

Sillian

Springen

Suben

Steinpass

Walserberg

Wegscheid

B. Kroatian tasavallan kirje

Arvoisa Herra,

Viittaan .... ...kuuta ... päivättyyn kirjeeseenne, jossa ilmoitatte seuraavaa:

"Minulla on kunnia ilmoittaa, että Euroopan yhteisön ja Kroatian tasavallan välisen väliaikaisen sopimuksen pöytäkirjan nro 6 2 artiklan 2 kohdan b alakohdan määräysten mukaisesti käytyjen Kroatian tasavallan ja Euroopan yhteisön valtuuskuntien neuvottelujen tuloksena on sovittu seuraavaa:

1. Itävallan läpi kauttakulkuliikennettä harjoittaville Kroatian raskaille tavarankuljetusajoneuvoille myönnetään 171904 ekopistettä vuodeksi 2003.

Rollende Landstraßea, jäljempänä 'RoLa', käyttäville Kroatian ajoneuvoille myönnetään ylimääräisiä ekopisteitä enintään 40 prosenttia vuoden 2003 ekopisteiden kokonaismäärästä eli 68762 ekopistettä.

RoLan käyttämiseen liittyvät ekopisteet myönnetään Kroatian viranomaisille siten, että kahdesta RoLaa käyttäen tehdystä edestakaisesta matkasta myönnetään kahta maantiematkaa vastaava määrä ekopisteitä.

Itävaltalaiset yhdistettyjen kuljetusten yhtiöt toimittavat kuukausittain Kroatian tasavallan meriasiain, liikenne- ja tietoliikenneministeriölle tiedot Kroatian liikennöitsijöistä, jotka käyttävät yhdistettyjä kuljetuksia Itävallassa tapahtuvassa kauttakulkuliikenteessä.

Liitteessä A lueteltuihin tai ECMT-luvalla suoritettuihin kauttakulkumatkoihin ei sovelleta ekopistejärjestelmää.

2. Kroatiasta olevalla raskaan tavarankuljetusajoneuvon kuljettajalla on oltava Itävallan alueella mukanaan valvontaviranomaisten vaatimuksesta esitettäväksi joko:

a) liitteen B mukainen asianmukaisesti täytetty vakiomuotoinen lomake tai Itävallan asiakirja, jossa vahvistetaan kyseisen kuljetuksen osalta suoritetut ekopistemaksut, jäljempänä 'ekokortti'; tai

b) moottoriajoneuvoon asennettu elektroninen laite, joka mahdollistaa automaattisen ekopisteiden veloittamisen, jäljempänä 'ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste'; tai

c) asianmukainen asiakirja, josta käy ilmi, että kyseessä on liitteessä A määritelty tai ECMT-luvalla suoritettava ekopistejärjestelmästä vapautettu kuljetus; tai

d) asianmukainen asiakirja, jolla osoitetaan, että kyseessä ei ole kauttakulkumatka, ja jos ajoneuvoon on asennettu ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste, sen on oltava kytkettynä edellä tarkoitettuun asentoon.

Itävallan toimivaltaisten viranomaisten on annettava ekokortti ekopisteiden ja ekokorttien valmistus- ja jakelukustannusten suuruisen maksun suorittamista vastaan.

3. Ekopisteitä rekisteröiviä elektronisia tunnisteita valmistetaan, ohjelmoidaan ja asennetaan liitteessä C määrättyjen yleisten teknisten määräysten mukaisesti. Kroatian tasavallan meriasiain, liikenne- ja tietoliikenneministeriöllä on lupa hyväksyä, ohjelmoida ja asentaa tunnisteita.

Tunniste on ohjelmoitava niin, että siitä käy ilmi tuotannon vaatimustenmukaisuutta koskevassa asiakirjassa (COP-asiakirjassa) mainittu rekisteröintimaa ja moottoriajoneuvon NOx-päästöjen määrä 4 kohdan mukaisesti.

Tunniste kiinnitetään moottoriajoneuvon tuulilasiin. Se on sijoitettava liitteen D määräysten mukaisesti. Se ei saa olla siirrettävissä.

4. Mikäli Kroatiasta tuleva raskas tavarankuljetusajoneuvo on rekisteröity 1 päivänä lokakuuta 1990 tai sen jälkeen, sen kuljettajalla on lisäksi oltava ja hänen on pyynnöstä esitettävä liitteen E mukainen lomake (COP-asiakirja), josta käy ilmi ajoneuvon NOx-päästöjen määrä. Jos raskaan tavarankuljetusajoneuvon ensimmäinen rekisteröinti on tapahtunut ennen 1 päivää lokakuuta 1990 tai siitä ei esitetä todistusta, ajoneuvon COP-arvona pidetään arvoa 15,8 g/kWh.

5. Kroatian tasavallan meriasiain, liikenne- ja tietoliikenneministeriöllä on lupa antaa 2-4 kohdassa tarkoitettuja asiakirjoja ja ekopisteitä rekisteröiviä elektronisia tunnisteita.

6. Jos ajoneuvo ei käytä ekopisteitä rekisteröivää elektronista tunnistetta, vaadittava määrä ekopisteitä on kiinnitettävä ekokorttiin ja mitätöitävä. Ekokortti mitätöidään jollakin seuraavista tavoista:

a) leimaamalla ekokortti ekokorttien leimauskoneella;

b) ottamalla ekokorttiin Itävallan rajaviranomaisten leima Itävaltaan tultaessa;

c) ottamalla ekokorttiin liikenteenharjoittajan kansallisten viranomaisten leima ja päiväysmerkintä ennen Itävallan alueelle saapumista;

d) ottamalla ekokorttiin leima siinä virastossa, jossa ekopisteitä rekisteröiviä elektronisia tunnisteita asennetaan.

Liitteessä F luetellaan ne Itävallan raja-asemat, joilla on ekokorttien leimauskone.

Itävallan viranomaiset ottavat täytetyn ekokortin ensimmäisen sivun, tai toimivaltaisten viranomaisten on toimitettava se Itävallan viranomaisille kolmen kuukauden kuluessa matkan päättymisestä tilastoja varten. Komissio tekee näin saatujen tilastotietojen perusteella ehdotukset ekopisteiden varaston jakamisesta.

Jos ajoneuvoon on asennettu ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste ja on vahvistettu, että ajoneuvo tekee ekopisteitä vaativan kauttakulkumatkan, Kroatian tasavallalle myönnettyjen ekopisteiden kokonaismäärästä vähennetään ajoneuvossa olevaan tunnisteeseen rekisteröityjä NOx-päästöjä vastaava ekopisteiden määrä. Tässä käytetään Itävallan viranomaisten perustamaa ja hoitamaa järjestelmää.

Kahdenvälistä kuljetusta suorittavassa ajoneuvossa, jossa on ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste, on tunniste kytkettävä ennen Itävallan alueelle saapumista asentoon, josta käy ilmi, että kyseessä ei ole kauttakulkumatka.

Jos käytetään ekokorttia ja vetoautoa vaihdetaan kauttakulkumatkan aikana, maahan tultaessa annettu maksutosite on voimassa, ja se on säilytettävä. Jos uuden vetoauton COP-arvo on suurempi kuin lomakkeessa ilmoitettu arvo, lisäksi tarvittavat, uuteen korttiin kiinnitetyt ekopisteet on mitätöitävä maasta poistuttaessa.

7. Jatkuvia kuljetuksia, jotka edellyttävät Itävallan rajan ylittämistä junalla joko perinteisellä rautatiekuljetuksella tai yhdistetyllä kuljetuksella ja rajan ylittämistä maanteitse ennen rautatiekuljetusta tai sen jälkeen, ei pidetä Itävallan kautta tapahtuvana tavaroiden kauttakulkuliikenteenä vaan kahdenvälisinä kuljetuksina.

Kahdenvälisinä kuljetuksina pidetään sellaisia Itävallan kautta suoritettavia jatkuvia kuljetuksia, joissa käytetään seuraavia rautateiden pääteasemia:

Fürnitz, Villach Süd, Sillian, Innsbruck/Hall, Brennersee, Graz.

8. Ekopisteet ovat voimassa sen vuoden 1 päivästä tammikuuta, joksi ne on myönnetty, seuraavan vuoden 31 päivään tammikuuta.

9. Jos Kroatiasta oleva raskaan tavarankuljetusajoneuvon kuljettaja tai yritys rikkoo tämän sopimuksen määräyksiä, seuraamukset ovat voimassa olevan kansallisen lainsäädännön mukaisia.

Komissio sekä Itävallan ja Kroatian toimivaltaiset viranomaiset antavat toisilleen lainkäyttövaltansa rajoissa hallinnollista apua näiden rikkomusten tutkimisessa ja seuraamusten määrittämisessä varmistamalla erityisesti, että ekokortteja ja ekopisteitä rekisteröiviä elektronisia tunnisteita käytetään ja käsitellään asianmukaisesti.

Tarkastuksia voidaan suorittaa muuallakin kuin sisärajoilla Euroopan yhteisön jäsenvaltion harkinnan mukaan ja tasapuolisuutta asianmukaisesti noudattaen.

10. Itävallan valvontaviranomaiset voivat toteuttaa tarpeellisia toimenpiteitä noudattamalla kuitenkin asianmukaisesti suhteellisuuden periaatetta, jos ajoneuvoon on asennettu ekopisteitä rekisteröivä elektroninen tunniste ja kyseessä on vähintään yksi seuraavista tilanteista:

a) ajoneuvo tai sen kuljettaja on syyllistynyt toistuviin rikkomuksiin;

b) Kroatialla ei ole riittävästi ekopisteitä jäljellä;

c) muu kuin 3 kohdassa valtuutettu osapuoli on omavaltaisesti käsitellyt tai muuttanut tunnistetta;

d) Kroatia ei ole myöntänyt ajoneuvolle riittävästi ekopisteitä kauttakulkumatkaa varten;

e) ajoneuvolla ei ole asianmukaista 2 kohdan c tai d alakohdan mukaista asiakirjaa, joka oikeuttaa tunnisteen kytkemisen tilaan, joka osoittaa, että on kyse muusta kuin kauttakulkumatkasta Itävallan alueella;

f) liitteessä C määriteltyä tunnistetta ei ole varustettu riittävällä määrällä ekopisteitä kauttakulkumatkaa varten.

Itävallan valvontaviranomaiset voivat toteuttaa tarpeellisia toimenpiteitä noudattamalla kuitenkin asianmukaisesti suhteellisuusperiaatetta, jos ajoneuvoon ei ole asennettu ekopisteitä rekisteröivää elektronista tunnistetta ja kyseessä on vähintään yksi seuraavista tilanteista:

a) ekokorttia ei esitetä valvontaviranomaisille tämän sopimuksen määräysten mukaisesti;

b) esitetty ekokortti on epätäydellinen tai virheellinen taikka sellainen, johon ekopisteitä ei ole kiinnitetty asianmukaisesti;

c) ajoneuvossa ei ole asianmukaista asiakirjaa, joka osoittaisi, ettei se tarvitse ekopisteitä;

d) ekokorttia ei ole mitätöity 6 kohdan menettelyn mukaisesti.

11. Ekokortteja varten painetut ekopisteet myönnetään vuosittain ennen 1 päivää marraskuuta ekopisteiden voimassaolovuotta edeltävänä vuonna.

12. Ennen 1 päivää lokakuuta 1990 rekisteröityihin ajoneuvoihin, joiden moottori on vaihdettu tämän päivämäärän jälkeen, sovelletaan uuden moottorin COP-arvoa. Tällaisessa tapauksessa on toimivaltaisen viranomaisen antamassa todistuksessa mainittava moottorin vaihto ja esitettävä NOx-päästöjen uutta COP-arvoa koskevat tiedot.

13. Kauttakulkumatka ei edellytä ekopisteiden suoritusta, jos seuraavat kolme edellytystä täyttyvät:

a) matkan yksinomainen tarkoitus on luovuttaa uusi ajoneuvo tai ajoneuvoyhdistelmä valmistajalta toisessa valtiossa sijaitsevaan määräpaikkaan;

b) matkan aikana ei kuljeteta lainkaan tavaroita;

c) ajoneuvo tai ajoneuvoyhdistelmä on varustettu kansainvälisillä rekisteröintiasiakirjoilla sekä asianmukaisilla vientikilvillä.

14. Kauttakulkumatka ei edellytä ekopisteiden suoritusta, jos kyseessä on ekopisteistä vapautettu liitteessä A tarkoitettu tyhjänä ajettava matka, mikä osoitetaan jollakin seuraavista asiakirjoista:

a) rahtikirja; tai

b) täytetty ekokortti, johon ei ole liimattu ekopisteitä; tai

c) maksettu ekokortti, jolloin ekopisteet korvataan myöhemmin.

15. Mahdolliset tämän ekopistejärjestelmän hallinnoinnissa syntyvät ongelmat toimitetaan väliaikaisen sopimuksen 41 artiklassa määrätyn yhteisön ja Kroatian tasavallan liikenteen väliaikaisen alakomitean käsiteltäväksi. Komitea arvioi tilannetta ja suosittelee sopivia toimenpiteitä. Toimenpiteet toteutetaan välittömästi ja niiden on oltava tilanteeseen nähden suhteutettuja ja tasapuolisia.

Olisin kiitollinen, jos voisitte vahvistaa hallituksenne olevan yhtä mieltä tämän kirjeen sisällöstä."

Minulla on kunnia vahvistaa hallitukseni hyväksyvän kirjeenne sisällön.

Vastaanottakaa, Arvoisa Herra, korkeimman kunnioitukseni vakuutus.

Kroatian tasavallan hallituksen puolesta

Top