Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02021D0698-20230320

    Consolidated text: Neuvoston päätös (YUTP) 2021/698, annettu 30 päivänä huhtikuuta 2021, unionin turvallisuuteen mahdollisesti vaikuttavien unionin avaruusohjelman ja unionin turvallisten yhteyksien ohjelman yhteydessä käyttöön otettujen, toimivien ja käytettyjen järjestelmien ja palvelujen turvallisuudesta sekä päätöksen 2014/496/YUTP kumoamisesta

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/698/2023-03-20

    02021D0698 — FI — 20.03.2023 — 001.001


    Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentoinnin apuväline eikä sillä ole oikeudellista vaikutusta. Unionin toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. Säädösten todistusvoimaiset versiot on johdanto-osineen julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja ne ovat saatavana EUR-Lexissä. Näihin virallisiin teksteihin pääsee suoraan tästä asiakirjasta siihen upotettujen linkkien kautta.

    ►B

    ▼M1

    NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2021/698,

    annettu 30 päivänä huhtikuuta 2021,

    unionin turvallisuuteen mahdollisesti vaikuttavien unionin avaruusohjelman ja unionin turvallisten yhteyksien ohjelman yhteydessä käyttöön otettujen, toimivien ja käytettyjen järjestelmien ja palvelujen turvallisuudesta sekä päätöksen 2014/496/YUTP kumoamisesta

    ▼B

    (EUVL L 170 12.5.2021, s. 178)

    Muutettu:

     

     

    Virallinen lehti

      N:o

    sivu

    päivämäärä

    ►M1

    NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2023/598, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2023,

      L 79

    165

    17.3.2023




    ▼B

    ▼M1

    NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2021/698,

    annettu 30 päivänä huhtikuuta 2021,

    unionin turvallisuuteen mahdollisesti vaikuttavien unionin avaruusohjelman ja unionin turvallisten yhteyksien ohjelman yhteydessä käyttöön otettujen, toimivien ja käytettyjen järjestelmien ja palvelujen turvallisuudesta sekä päätöksen 2014/496/YUTP kumoamisesta

    ▼B



    1 artikla

    1.  

    Tässä päätöksessä määritetään neuvoston ja korkean edustajan vastuualueet

    ▼M1

    a) 

    sen torjumiseksi, että unionin avaruusohjelman tai unionin turvallisten yhteyksien ohjelman, jäljempänä ”ohjelmat”, komponenttien yhteydessä perustettujen järjestelmien ja tarjottujen palvelujen käyttöönotto, toiminta tai käyttö uhkaa unionin tai sen yhden tai useamman jäsenvaltion turvallisuutta, taikka sen lievittämiseksi, että unionin tai sen yhden tai useamman jäsenvaltion olennaisille eduille koituu vakavaa haittaa; tai

    ▼B

    b) 

    jos kyseisten järjestelmien toiminta tai palvelujen tarjoaminen on uhattuna.

    ▼M1

    2.  
    Tämän päätöksen täytäntöönpanon yhteydessä on kiinnitettävä asianmukaista huomiota ohjelmien komponenttien välisiin eroihin, erityisesti ohjelmien kannalta merkityksellisiä ilmaisimia, järjestelmiä tai muita valmiuksia koskevien jäsenvaltioiden valtuuksien ja valvonnan osalta.

    ▼B

    2 artikla

    1.  
    Tällaisessa uhkatilanteessa jäsenvaltiot, komissio, Euroopan unionin avaruusohjelmavirasto, jäljempänä ’virasto’, tai asetuksen (EU) 2021/696 34 artiklan 4 kohdan mukaisesti nimetty turvallisuuden seurantarakenne, jäljempänä ’nimetty seurantarakenne’, ilmoittavat tapauksen mukaan välittömästi korkealle edustajalle kaikista käytettävissään olevista merkittävinä pitämistään seikoista.
    2.  
    Korkea edustaja ilmoittaa välittömästi neuvostolle uhasta ja sen mahdollisesta vaikutuksesta unionin tai sen yhden tai useamman jäsenvaltion turvallisuuteen sekä kyseisten järjestelmien toimintaan taikka palvelujen tarjoamiseen.

    3 artikla

    1.  
    Neuvosto, joka toimii yksimielisesti korkean edustajan ehdotuksesta, päättää virastolle tai nimetylle turvallisuuden seurantarakenteelle toimitettavista tarpeellisista ohjeista tapauksen mukaan.

    ▼M1

    2.  
    Virasto tai asianmukainen nimetty turvallisuuden seurantarakenne ja komissio toimittavat korkealle edustajalle lausunnon siitä, mitä todennäköisiä laajempia vaikutuksia niillä ohjeilla, joita korkea edustaja suunnittelee antavansa neuvostolle 1 kohdan nojalla, on ohjelmien komponenttien yhteydessä perustettuihin järjestelmiin ja tarjottuihin palveluihin.

    ▼B

    3.  
    Edellä 1 kohdassa tarkoitetun korkean edustajan ehdotuksen on sisällettävä ehdotettuja ohjeita koskeva vaikutuksenarviointi.
    4.  
    Poliittisten ja turvallisuusasioiden komitea (PTK) antaa neuvostolle tarvittaessa lausunnon ehdotetuista ohjeista.

    4 artikla

    1.  
    Jos tilanteen kiireellisyys edellyttää välittömiä toimia ennen kuin neuvosto on hyväksynyt 3 artiklan 1 kohdan mukaisen päätöksen, korkealla edustajalla on valtuudet antaa virastolle tai asianomaiselle nimetylle turvallisuuden seurantarakenteelle tarpeelliset väliaikaiset ohjeet. Korkea edustaja voi määrätä, että Euroopan ulkosuhdehallinnon pääsihteeri antaa virastolle tai asianomaiselle nimetylle turvallisuuden seurantarakenteelle tällaiset ohjeet korkean edustajan puolesta.
    2.  
    Korkea edustaja ilmoittaa välittömästi neuvostolle ja komissiolle 1 kohdan mukaisesti annetuista ohjeista.
    3.  
    Neuvosto vahvistaa korkean edustajan väliaikaiset ohjeet taikka muuttaa niitä tai kumoaa ne mahdollisimman pian.
    4.  
    Korkea edustaja tarkastelee jatkuvasti uudelleen kyseisiä väliaikaisia ohjeita, muuttaa niitä tarvittaessa tai kumoaa ne, jollei välittömiä toimia enää tarvita. Väliaikaisten ohjeiden voimassaolo päättyy joka tapauksessa neljä viikkoa niiden antamisen jälkeen tai neuvoston 3 kohdan nojalla antamalla päätöksellä.

    5 artikla

    ▼M1

    1.  
    Vuoden kuluessa siitä, kun asetuksen (EU) 2021/696 107 artiklan 1 kohdan e alakohdan mukaisesti perustetun komitean turvallisuuskokoonpano on määrittänyt komission asetuksen (EU) 2021/696 34 artiklan 2 kohdan nojalla ja sen 107 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun menettelyn mukaisesti suorittaman riski- ja uhka-analyysin perusteella, ovatko ohjelmien tietyn komponentin mukaisesti perustettu järjestelmä tai tarjottu palvelu tai molemmat turvallisuuden kannalta arkaluonteisia, korkea edustaja valmistelee tarvittavat operatiiviset menettelyt tämän päätöksen kyseistä järjestelmää tai palvelua tai molempia koskevien säännösten käytännön täytäntöönpanoa varten ja toimittaa ne PTK:n hyväksyttäviksi. Tätä varten korkean edustajan tukena toimivat tarvittaessa jäsenvaltioiden, komission, viraston ja asiaankuuluvan nimetyn turvallisuuden seurantarakenteen asiantuntijat.

    ▼B

    2.  
    Asetuksen 1 kohdassa tarkoitetut operatiiviset menettelyt voivat sisältää ennalta määritettyjä ohjeita, joita viraston tai asianomaisen nimetyn turvallisuuden seurantarakenteen on tarvittaessa pantava täytäntöön.
    3.  
    Korkea edustaja tarkastelee operatiivisia menettelyjä uudelleen vähintään joka toinen vuosi, erityisesti tämän päätöksen täytäntöönpanosta vuosittain saatuja kokemuksia koskevan tarkasteluprosessin tulosten pohjalta, tai jäsenvaltion pyynnöstä, ja toimittaa ne PTK:n hyväksyttäväksi.
    4.  
    Korkea edustaja tiedottaa PTK:lle vähintään kerran vuodessa tämän päätöksen käytännön täytäntöönpanoa varten toteutetuista meneillään olevista toimista.

    6 artikla

    1.  
    Korkealla edustajalla on unionin taikka unionin ja sen jäsenvaltioiden tekemien kansainvälisten sopimusten, mukaan lukien sopimukset, joissa annetaan pääsy julkisesti säänneltyyn palveluun päätöksen N:o 1104/2011/EU 3 artiklan 5 kohdan nojalla, mukaisesti valtuudet sopia kolmansien valtioiden kanssa hallinnollisista yhteistyöjärjestelyistä tämän päätöksen täytäntöönpanoa varten. Neuvoston on hyväksyttävä tällaiset järjestelyt yksimielisesti.
    2.  
    Jos tällaiset järjestelyt edellyttävät pääsyä unionin turvallisuusluokiteltuihin tietoihin, turvallisuusluokiteltujen tietojen julkaiseminen tai vaihto on hyväksyttävä sovellettavien turvallisuussääntöjen mukaisesti.

    7 artikla

    Neuvosto tarkastelee uudelleen ja tarvittaessa muuttaa tässä päätöksessä vahvistettuja sääntöjä ja menettelyjä kolmen vuoden kuluessa tämän päätöksen voimaantulopäivästä tai jäsenvaltion pyynnöstä.

    8 artikla

    Jäsenvaltioiden on toteutettava tarpeelliset toimenpiteet varmistaakseen tämän päätöksen täytäntöönpanon vastuualueillaan muun muassa asetuksen (EU) 2021/696 34 artiklan 6 kohdan a alakohdan mukaisesti. Jäsenvaltioiden on nimettävä tätä varten yksi tai useampi yhteyspiste avustamaan uhkan operatiivisessa hallinnoinnissa. Nämä yhteyspisteet voivat olla luonnollisia henkilöitä tai oikeushenkilöitä.

    9 artikla

    Kumotaan päätös 2014/496/YUTP.

    Päätöksen 2014/496/YUTP mukaisesti Galileo-järjestelmän osalta laadittuja operatiivisia menettelyjä sovelletaan siihen saakka, kunnes ne saatetaan ajan tasalle tämän päätöksen mukaisesti.

    10 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan1 päivästä tammikuuta 2021.

    Top