EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02005D0681-20140901

Consolidated text: Neuvoston päätös 2005/681/YOS, tehty 20 päivänä syyskuuta 2005 , Euroopan poliisiakatemian (CEPOL) perustamisesta ja päätöksen 2000/820/YOS kumoamisesta

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/681/2014-09-01

2005D0681 — FI — 01.09.2014 — 001.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

►B

NEUVOSTON PÄÄTÖS 2005/681/YOS,

tehty 20 päivänä syyskuuta 2005,

Euroopan poliisiakatemian (CEPOL) perustamisesta ja päätöksen 2000/820/YOS kumoamisesta

(EYV L 256, 1.10.2005, p.63)

Muutettu:

 

 

Virallinen lehti

  No

page

date

►M1

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o 543/2014, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014,

  L 163

5

29.5.2014




▼B

NEUVOSTON PÄÄTÖS 2005/681/YOS,

tehty 20 päivänä syyskuuta 2005,

Euroopan poliisiakatemian (CEPOL) perustamisesta ja päätöksen 2000/820/YOS kumoamisesta



EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 30 artiklan 1 kohdan c alakohdan ja 34 artiklan 2 kohdan c alakohdan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon ( 1 ),

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Eurooppa-neuvosto päätti kokouksessaan Tampereella 15 ja 16 päivänä lokakuuta 1999, että olisi perustettava Euroopan poliisiakatemia, jäljempänä ’CEPOL’, kouluttamaan ylempiä poliisiviranomaisia.

(2)

Euroopan poliisiakatemia perustettiin neuvoston päätöksellä 2000/820/YOS ( 2 ).

(3)

On käynyt ilmeiseksi, että CEPOLin toimintaa voitaisiin tehostaa, jos se rahoitettaisiin Euroopan unionin yleisestä talousarviosta ja jos Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavia henkilöstösääntöjä ja Euroopan yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavia palvelussuhteen ehtoja sovellettaisiin CEPOLin johtajaan ja sen sihteeristön henkilöstöön.

(4)

Näin ollen 24 päivänä helmikuuta 2005 annetuissa neuvoston päätelmissä kehotettiin panemaan edellä mainitut muutokset täytäntöön, minkä vuoksi on tarpeen kumota päätös 2000/820/YOS ja tehdä uusi CEPOLia koskeva neuvoston päätös.

(5)

CEPOLin olisi jatkettava toimintaansa verkostona, joka yhdistää päätöksessä 2000/820/YOS vahvistettujen yleisten periaatteiden mukaisesti kansalliset koulutuslaitokset, joiden tehtäviin kuuluu jäsenvaltioiden ylempien poliisiviranomaisten kouluttaminen.

(6)

CEPOLin olisi suoritettava tehtävänsä vaiheittain vuotuisissa työohjelmissa asetetut tavoitteet ja käytettävissä olevat voimavarat huomioon ottaen.

(7)

On tehtävä tiettyjä teknisiä muutoksia, jotta CEPOLin rakenne saataisiin yhdenmukaiseksi Euroopan unionin yleisen talousarvion sekä Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja Euroopan yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen puitteissa noudatettavien menettelyjen kanssa.

(8)

Päätöstä 2000/820/YOS on mahdollisuuksien mukaan käytetty pohjana muille säännöksille.

(9)

Teknisiin muutoksiin sisältyy muutoksia säännöksiin, jotka koskevat suhteita kolmansiin valtioihin, hallintoneuvoston toimintaa, johtajan tehtäviä, CEPOLin sihteeristön henkilöstöä, varainhoitoa koskevia vaatimuksia, oikeutta tutustua asiakirjoihin ja arviointia.

(10)

Jatkuvuuden varmistamiseksi tarvitaan erityisiä siirtymäsäännöksiä,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:



I

LUKU

PERUSTAMINEN, OIKEUSHENKILÖYS JA KOTIPAIKKA

1 artikla

Perustaminen

1.  Perustetaan Euroopan poliisiakatemia, jäljempänä ’CEPOL’. Sitä pidetään neuvoston päätöksellä 2000/820/YOS perustetun CEPOLin seuraajana.

2.  CEPOL toimii sen tulevaa kehitystä rajoittamatta verkostona, joka yhdistää jäsenvaltioiden ne kansalliset koulutuslaitokset, joiden tehtäviin kuuluu ylempien poliisiviranomaisten kouluttaminen ja jotka toimivat tätä varten tiiviissä yhteistyössä.

3.  CEPOLin tehtävänä on niiden ohjelmien ja aloitteiden täytäntöönpano, joista hallintoneuvosto päättää.

2 artikla

Oikeushenkilöys

1.  CEPOL on oikeushenkilö.

2.  CEPOLilla on kussakin jäsenvaltiossa laajin oikeustoimi- ja sopimuskelpoisuus, mikä oikeushenkilöillä kansallisen lainsäädännön mukaan voi olla. CEPOL voi erityisesti hankkia ja luovuttaa irtainta ja kiinteää omaisuutta ja olla asianosaisena oikeudenkäynneissä.

3.  Johtaja edustaa CEPOLia kaikissa oikeustoimissa ja oikeudellisissa velvoitteissa.

3 artikla

Erioikeudet ja vapaudet

Euroopan yhteisöjen erioikeuksia ja vapauksia koskevaa pöytäkirjaa sovelletaan CEPOLin johtajaan ja sen sihteeristön henkilökuntaan, lukuun ottamatta jäsenvaltioiden lähettämää henkilöstöä.

▼M1

4 artikla

Kotipaikka

CEPOLin kotipaikka on Budapest Unkarissa.

▼B



II

LUKU

TARKOITUS, TAVOITTEET JA TEHTÄVÄT

5 artikla

Tarkoitus

CEPOLin tarkoituksena on avustaa jäsenvaltioiden ylempien poliisiviranomaisten koulutuksessa optimoimalla CEPOLiin kuuluvien koulutuslaitosten välinen yhteistyö. Se tukee ja kehittää eurooppalaista ratkaisutapaa tärkeimpiin jäsenvaltioiden kohtaamiin ongelmiin rikollisuuden torjunnassa, rikosten ehkäisyssä sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisessä, erityisesti näihin ongelmiin liittyvien rajatylittävien ulottuvuuksien osalta.

6 artikla

Tavoitteet

CEPOLin tavoitteena on

1) lisätä tietämystä muiden jäsenvaltioiden kansallisista poliisijärjestelmistä ja -rakenteista sekä rajatylittävästä poliisiyhteistyöstä Euroopan unionissa;

2) parantaa tietämystä kansainvälisistä ja unionin välineistä erityisesti seuraavilla aloilla:

a) Euroopan unionin toimielimet, niiden toiminta ja tehtävät sekä Euroopan unionin päätöksentekomenettelyt ja säädökset, erityisesti niiden vaikutukset lainvalvontaa koskevaan yhteistyöhön;

b) Europolin tavoitteet, rakenne ja toiminta sekä mahdollisuudet lisätä mahdollisimman paljon Europolin ja jäsenvaltioiden lainvalvontayksiköiden välistä yhteistyötä järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa;

c) Eurojustin tavoitteet, rakenne ja toiminta;

3) tarjota asianmukaista koulutusta demokratian takeiden kunnioittamisen edistämiseksi kiinnittäen erityistä huomiota puolustuksen oikeuksiin.

7 artikla

Tehtävät

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi CEPOL voi toteuttaa erityisesti seuraavia toimia:

a) tarjota yhteisiin standardeihin perustuvia kursseja ylemmille poliisiviranomaisille;

b) osallistua keskijohdon poliisiviranomaisten, kentällä toimivien keskijohdon poliisiviranomaisten ja kentällä toimivien muiden poliisiviranomaisten koulutukseen tarkoitettujen, poliisivoimien rajatylittävää yhteistyötä Euroopassa käsittelevien koulutusohjelmien valmisteluun sekä auttaa luomaan asianmukaisia jatkokoulutusohjelmia sekä kehittää ja tarjota koulutusta kouluttajille;

c) tarjota erityiskoulutusta niille poliisiviranomaisille, jotka ovat avainasemassa rajatylittävän rikollisuuden torjunnassa, keskittyen erityisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen;

d) levittää parhaita käytänteitä ja tutkimustuloksia;

e) kehittää ja tarjota koulutusta Euroopan unionin poliisivoimien valmentamiseksi osallistumaan ei-sotilaalliseen kriisinhallintaan;

f) kehittää ja tarjota koulutusta ehdokasmaiden poliisiviran omaisille, mukaan lukien avainasemassa olevien poliisiviranomaisten koulutus;

g) helpottaa tarvittavaa poliisiviranomaisten vaihtoa ja komennuksia koulutuksen yhteydessä;

h) kehittää sähköinen verkosto CEPOLin taustatueksi sen tehtävien hoitamisessa varmistaen, että tarvittavat turvatoimet otetaan käyttöön;

i) antaa jäsenvaltioiden ylemmille poliisiviranomaisille mahdollisuus hankkia tarvittava kielitaito.

8 artikla

Yhteistyö muiden elinten kanssa

1.  CEPOL voi tehdä yhteistyötä Euroopan unionin lainvalvonnan alalla toimivien ja muiden asiaan liittyvien alojen elinten sekä asiaankuuluvien eurooppalaisten koulutuselinten kanssa.

2.  CEPOL voi tehdä yhteistyötä muiden kuin Euroopan unionin jäsenvaltioiden ja erityisesti ehdokasmaiden kansallisten koulutuslaitosten sekä Islannin, Norjan ja Sveitsin kansallisten koulutuslaitosten kanssa.

3.  Hallintoneuvosto voi valtuuttaa CEPOLin johtajan neuvottelemaan yhteistyösopimuksia minkä tahansa 1 tai 2 kohdassa tarkoitetun elimen kanssa.

Tällaiset yhteistyösopimukset voidaan tehdä ainoastaan hallintoneuvoston luvalla.

Yhteistyösopimuksia muiden kuin Euroopan unionin jäsenvaltioiden elinten kanssa voidaan tehdä ainoastaan neuvoston luvalla.

4.  CEPOL voi ottaa huomioon Europolin ja/tai Euroopan unionin poliisipäälliköiden toimintaryhmän antamat suositukset, jollei CEPOLin työohjelman hyväksymistä koskevista säännöistä muuta johdu.



III

LUKU

ELIMET, HENKILÖSTÖ JA YHTEYSPISTEET

9 artikla

Elimet

CEPOLin elimet ovat

1) hallintoneuvosto;

2) johtaja, joka johtaa CEPOLin sihteeristöä.

10 artikla

Hallintoneuvosto

1.  Hallintoneuvostoon kuuluu yksi valtuuskunta kustakin jäsenvaltiosta. Kullakin valtuuskunnalla on yksi ääni.

2.  Hallintoneuvoston jäsenten on ensisijaisesti oltava kansallisten koulutuslaitosten johtajia. Jos yhtä jäsenvaltiota edustaa useita johtajia, he muodostavat valtuuskunnan. Hallintoneuvoston puheenjohtaja on Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana toimivan jäsenvaltion edustaja.

3.  Komission ja Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristön sekä Europolin edustajia pyydetään osallistumaan kokouksiin tarkkailijoina ilman äänioikeutta.

4.  Hallintoneuvoston jäsenet voivat ottaa kokouksiin mukaansa asiantuntijoita.

5.  CEPOLin johtaja osallistuu hallintoneuvoston kokouksiin ilman äänioikeutta.

6.  Hallintoneuvosto kokoontuu vähintään kahdesti vuodessa.

7.  Jollei tässä päätöksessä toisin säädetä, hallintoneuvosto tekee päätöksensä jäsentensä kahden kolmasosan enemmistöllä.

8.  Hallintoneuvosto vahvistaa työjärjestyksensä.

9.  Hallintoneuvosto hyväksyy

a) yhteiset oppijaksot, koulutusmoduulit, opetusmenetelmät ja muut oppimis- ja opetusvälineet;

b) johtajan nimittämistä koskevan päätöksen;

c) yksimielisesti komissiolle esitettävän talousarvioesityksen;

d) komissiota kuultuaan työohjelman, joka esitetään neuvostolle hyväksyttäväksi;

e) neuvostolle ja komissiolle esitettävän vuosikertomuksen ja CEPOLin viisivuotiskertomuksen, jotta neuvosto voisi panna ne merkille ja hyväksyä ne;

f) CEPOLin henkilöstöön sovellettavat täytäntöönpanosäännöt johtajan ehdotuksesta ja pyydettyään niille komission suostumuksen.

10.  Hallintoneuvosto voi ehdottoman tarpeellisissa tapauksissa päättää muodostaa työryhmiä, jotka antavat suosituksia, kehittävät ja ehdottavat strategioita, koulutusmuotoja ja -välineitä tai toteuttavat muita neuvonantotehtäviä, jotka hallintoneuvosto katsoo tarpeellisiksi. Hallintoneuvosto laatii työryhmien perustamista ja toimintaa koskevat säännöt.

11.  Hallintoneuvosto käyttää 13 artiklan 3 kohdassa säädettyjä valtuuksia johtajan suhteen.

12.  Edellä 9 kohdan d ja e alakohdan soveltamista rajoittamatta työohjelma, CEPOLin toimintaa käsittelevä vuosikertomus ja CEPOLin viisivuotiskertomus toimitetaan Euroopan parlamentille ja komissiolle tiedoksi ja ne julkistetaan.

11 artikla

Johtaja

1.  Hallintoneuvosto nimittää johtajan valintalautakunnan esittämästä, vähintään kolme ehdokasta sisältävästä luettelosta. Hänet nimitetään nelivuotiskaudeksi, jota voidaan jatkaa kerran.

Hallintoneuvosto vahvistaa hakijoiden valintaa koskevat säännöt. Neuvosto hyväksyy nämä säännöt ennen niiden voimaantuloa.

2.  Hallintoneuvosto voi päättää jatkaa johtajan toimikautta.

3.  Hallintoneuvosto voi erottaa johtajan virastaan.

4.  Johtaja on vastuussa CEPOLin työn päivittäisestä hallinnosta. Hän tukee hallintoneuvoston työskentelyä. Hänen tehtävänään on

a) käyttää henkilöstön suhteen 13 artiklan 3 kohdan mukaisia valtuuksia;

b) varmistaa CEPOLin toiminta tämän päätöksen säännösten mukaisesti kaikin tarvittavin keinoin, joihin voivat kuulua sisäisten hallinnollisten ohjeiden antaminen ja tiedonantojen julkaiseminen;

c) laatia alustava talousarvioesitys, alustava vuosikertomusluonnos ja alustava työohjelmaluonnos esitettäväksi hallintoneuvostolle;

d) toteuttaa talousarvio;

e) pitää yhteyttä jäsenvaltioissa toimiviin asianomaisiin yksiköihin;

f) huolehtia työohjelman toteutuksen yhteensovittamisesta;

g) hoitaa hallintoneuvoston hänelle mahdollisesti osoittamat muut tehtävät.

5.  Johtaja vastaa toiminnastaan hallintoneuvostolle.

6.  Johtaja raportoi neuvoston pyynnöstä tehtäviensä toteuttamisesta. Johtaja voi myös pyynnöstä antaa raportin Euroopan parlamentille.

7.  Johtaja neuvottelee isäntänä toimivan jäsenvaltion kanssa toimipaikkaa koskevan sopimuksen ja esittää sen hallintoneuvostolle hyväksyttäväksi.

12 artikla

CEPOLin sihteeristö

CEPOLin sihteeristö avustaa CEPOLia sen toiminnan kannalta tarpeellisissa hallinnollisissa tehtävissä ja panee täytäntöön vuotuisen ohjelman sekä tarvittaessa lisäohjelmat ja -aloitteet.

13 artikla

CEPOLin sihteeristön henkilöstö

1.  CEPOLin johtajaan ja CEPOLin sihteeristön henkilöstöön, jotka otetaan palvelukseen tämän päätöksen voimaantulon jälkeen, sovelletaan Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavia henkilöstösääntöjä, Euroopan yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavia palvelussuhteen ehtoja sekä Euroopan yhteisöjen toimielinten näiden henkilöstösääntöjen ja palvelussuhteen ehtojen soveltamiseksi yhteisesti hyväksymiä sääntöjä.

2.  Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja näiden yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen vahvistamisesta sekä yhteisöjen virkamiehiin tilapäisesti sovellettavien erityisten toimenpiteiden laatimisesta 29 päivänä helmikuuta 1968 annettua neuvoston asetusta (ETY, Euratom, EHTY) N:o 259/68 ( 3 ) sovellettaessa CEPOLia pidetään Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen 1 a artiklan 2 kohdassa tarkoitettuna virastona.

3.  CEPOL käyttää sihteeristönsä henkilöstön suhteen henkilöstösäännöissä nimittävälle viranomaiselle ja muuhun henkilöstöön sovellettavissa palvelussuhteen ehdoissa sopimuksia tekemään valtuutetulle viranomaiselle annettuja valtuuksia tämän päätöksen 10 artiklan 11 kohdan ja 11 artiklan 4 kohdan a alakohdan mukaisesti.

4.  CEPOLin sihteeristön henkilöstö koostuu Euroopan yhteisöjen virkamiesten henkilöstösäännöissä tarkoitetun toimielimen määräaikaiselle komennukselle lähettämistä virkamiehistä, jäsenvaltioiden komennukselle lähettämistä asiantuntijoista ja muista CEPOLin palvelukseen ottamista toimihenkilöistä, jotka ovat tarpeen sen tehtävien suorittamiseksi; he kaikki ovat määräaikaisia.

5.  Jäsenvaltiot lähettävät kansallisia asiantuntijoita CEPOLin sihteeristöön määräaikaiselle komennukselle noudattaen neuvoston pääsihteeristön palvelukseen määräaikaisesti otettaviin kansallisiin asiantuntijoihin ja neuvoston pääsihteeristön palvelukseen määräaikaisesti siirrettävään kansalliseen sotilashenkilöstöön sovellettavista säännöistä 16 päivänä kesäkuuta 2003 tehtyä neuvoston päätöstä 2003/479/EY ( 4 ), jota sovelletaan soveltuvin osin.

14 artikla

Yhteyspisteet

Kuhunkin jäsenvaltioon voidaan perustaa CEPOLin kansallinen yhteyspiste. Yhteyspisteeksi valitaan ensisijaisesti hallintoneuvostossa toimiva valtuuskunta, sanotun kuitenkaan estämättä jäsenvaltioita järjestämästä yhteyspistettä parhaaksi katsomallaan tavalla. Kansallinen yhteyspiste vastaa tehokkaasta yhteistyöstä CEPOLin ja koulutuslaitosten välillä.



IV

LUKU

VARAINHOITOA KOSKEVAT VAATIMUKSET

15 artikla

Talousarvio

1.  CEPOLin tulot koostuvat Euroopan unionin yleiseen talousarvioon (pääluokka ”Komissio”) otetusta yhteisön avustuksesta, tämän kuitenkaan rajoittamatta muita tulonlähteitä.

2.  CEPOLin menoihin kuuluvat henkilöstöstä, hallinnosta, infrastruktuurista ja toiminnasta aiheutuvat kulut.

3.  Johtaja laatii ennakkoarvion viraston seuraavan varainhoitovuoden tuloista ja menoista. Hän toimittaa hallintoneuvostolle tämän ennakkoarvion, johon on liitetty alustava henkilöstötaulukko.

4.  Tulojen ja menojen on oltava tasapainossa.

5.  Hallintoneuvosto hyväksyy alustavan ennakkoarvion, johon kuuluvat alustava henkilöstötaulukko ja työohjelma, ja toimittaa sen komissiolle kunakin vuonna viimeistään 31 päivänä maaliskuuta. Jos komissiolla on alustavan ennakkoarvion suhteen huomautettavaa, se kuulee hallintoneuvostoa 30 päivän kuluessa sen vastaanottamisesta.

6.  Komissio toimittaa ennakkoarvion Euroopan unionin yleistä talousarviota koskevan alustavan esityksen yhteydessä Euroopan parlamentille ja neuvostolle, jäljempänä yhteisesti ’budjettivallan käyttäjä’.

7.  Ennakkoarvion perusteella komissio sisällyttää arviot, jotka se katsoo henkilöstötaulukon ja yleisestä talousarviosta suoritettavan avustuksen määrän osalta välttämättömiksi, Euroopan unionin yleistä talousarviota koskevaan alustavaan esitykseen ja toimittaa alustavan talousarvioesityksen budjettivallan käyttäjälle perustamissopimuksen 272 artiklan mukaisesti.

8.  Budjettivallan käyttäjä hyväksyy CEPOLin avustusta koskevat määrärahat. Budjettivallan käyttäjä vahvistaa CEPOLin henkilöstötaulukon.

9.  Hallintoneuvosto vahvistaa CEPOLin talousarvion ja henkilöstötaulukon. Niistä tulee lopullisia, kun Euroopan unionin yleinen talousarvio on lopullisesti vahvistettu. Niitä mukautetaan tarvittaessa vastaavasti.

10.  Muutokset talousarvioon tai henkilöstötaulukkoon tehdään 5–9 kohdassa säädettyä menettelyä noudattaen.

11.  Hallintoneuvosto ilmoittaa budjettivallan käyttäjälle mahdollisimman pian aikomuksestaan toteuttaa hankkeita, erityisesti kiinteistöihin liittyviä, kuten kiinteistöjen vuokraus tai hankinta, joilla voi olla huomattavaa taloudellista vaikutusta talousarvion rahoittamiseen. Hallintoneuvosto ilmoittaa asiasta komissiolle.

12.  Kun budjettivallan käyttäjä on ilmoittanut aikomuksestaan antaa lausunto, se toimittaa lausunnon hallintoneuvostolle kuuden viikon kuluessa hankkeesta ilmoittamisesta.

16 artikla

Talousarvion toteuttaminen ja valvonta

1.  Johtaja toteuttaa CEPOLin talousarvion.

2.  CEPOLin tilinpitäjä toimittaa alustavan tilinpäätöksen ja selvityksen varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallinnosta komission tilinpitäjälle viimeistään varainhoitovuoden päättymistä seuraavan maaliskuun 1 päivänä. Komission tilinpitäjä konsolidoi toimielinten ja hajautettujen elinten alustavat tilinpäätökset Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (talousarvioasetus) ( 5 ) 128 artiklan mukaisesti.

3.  Komission tilinpitäjä toimittaa CEPOLin alustavan tilinpäätöksen ja selvityksen varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallinnosta tilintarkastustuomioistuimelle viimeistään varainhoitovuoden päättymistä seuraavan maaliskuun 31 päivänä. Tämä selvitys varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallinnosta toimitetaan myös Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

4.  Saatuaan CEPOLin alustavaa tilinpäätöstä koskevat huomautukset, jotka tilintarkastustuomioistuin on laatinut varainhoitoasetuksen 129 artiklan mukaisesti, johtaja laatii CEPOLin lopullisen tilinpäätöksen omalla vastuullaan ja toimittaa sen hallintoneuvostolle lausuntoa varten.

5.  Hallintoneuvosto antaa lausunnon CEPOLin lopullisesta tilinpäätöksestä.

6.  Johtaja toimittaa lopullisen tilinpäätöksen ja hallintoneuvoston lausunnon komissiolle, tilintarkastustuomioistuimelle, Euroopan parlamentille ja neuvostolle viimeistään seuraavan vuoden heinäkuun 1 päivänä.

7.  Lopullinen tilinpäätös julkaistaan.

8.  Johtaja toimittaa tilintarkastustuomioistuimelle vastauksen tämän huomautuksiin viimeistään 30 päivänä syyskuuta. Hän toimittaa vastauksen myös hallintoneuvostolle.

9.  Ennen vuoden N + 2 huhtikuun 30 päivää Euroopan parlamentti myöntää neuvoston antamasta suosituksesta CEPOLin johtajalle vastuuvapauden varainhoitovuoden N talousarvion toteuttamisesta.

17 artikla

Rahoitussäännökset

Hallintoneuvosto hyväksyy CEPOLin varainhoitoa koskevat säännöt yksimielisesti komissiota kuultuaan. Ne eivät saa poiketa Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklassa tarkoitettuja elimiä koskevasta varainhoidon puiteasetuksesta 23 päivänä joulukuuta 2002 annetusta komission asetuksesta (EY, Euratom) N:o 2343/2002 ( 6 ), paitsi jos se on välttämätöntä CEPOLin toiminnasta johtuvien erityisvaatimusten vuoksi ja jos komissio antaa ennalta siihen suostumuksensa. Budjettivallan käyttäjälle ilmoitetaan näistä poikkeuksista.

18 artikla

Petostentorjunta

1.  Petosten, lahjonnan ja muiden säännönvastaisuuksien torjumiseksi sovelletaan rajoituksetta Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista 25 päivänä toukokuuta 1999 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 ( 7 ) säännöksiä.

2.  CEPOL liittyy Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) sisäisistä tutkimuksista 25 päivänä toukokuuta 1999 tehtyyn toimielinten väliseen sopimukseen ja antaa välittömästi tarvittavat määräykset, jotka koskevat CEPOLin johtajaa ja CEPOLin sihteeristön henkilöstöä.

3.  Rahoituspäätöksissä ja niistä johtuvissa täytäntöönpanoa koskevissa sopimuksissa ja välineissä on nimenomaisesti määrättävä, että tilintarkastustuomioistuin ja OLAF voivat tarvittaessa tehdä paikalla tarkastuksia, jotka koskevat CEPOLin antaman rahoituksen vastaanottajia ja niiden jakamisesta vastaavia henkilöitä.



V

LUKU

ERINÄISIÄ SÄÄNNÖKSIÄ

19 artikla

Kielet

CEPOLiin sovelletaan Euroopan talousyhteisössä käytettäviä kieliä koskevista järjestelyistä 15 päivänä huhtikuuta 1958 annetun asetuksen N:o 1 ( 8 ) säännöksiä. Edellä 10 artiklan 9 kohdan e alakohdassa tarkoitettu neuvostolle annettava vuosikertomus laaditaan kaikilla unionin toimielinten virallisilla kielillä.

20 artikla

Oikeus tutustua asiakirjoihin

Kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta hallintoneuvosto hyväksyy johtajan esityksestä säännöt, jotka koskevat oikeutta tutustua CEPOLin asiakirjoihin. Säännöissä on otettava huomioon Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttaviksi 30 päivänä toukokuuta 2001 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1049/2001 ( 9 ) vahvistetut periaatteet ja rajoitukset.

21 artikla

Arviointi

1.  Hallintoneuvosto teettää riippumattoman ulkopuolisen arvioinnin tämän päätöksen täytäntöönpanosta ja CEPOLin toiminnasta viiden vuoden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta ja sen jälkeen viiden vuoden välein.

2.  Kussakin arvioinnissa arvioidaan tämän päätöksen vaikutukset sekä CEPOLin ja sen työmenetelmien hyödyllisyys, asianmukaisuus, tehokkuus ja vaikuttavuus.

3.  Hallintoneuvosto vastaanottaa arvioinnin ja antaa komissiolle suosituksia CEPOLin rakenteesta ja työmenetelmistä. Sekä arvioinnin tulokset että suositukset ovat osa viisivuotiskertomusta, joka laaditaan 10 artiklan 9 kohdan e alakohdassa säädettyä menettelyä noudattaen.

▼M1

21 a artikla

Uudelleentarkastelu

Komissio antaa viimeistään 30 päivänä marraskuuta 2015 kertomuksen tämän päätöksen tehokkuudesta ottaen huomioon sen, että CEPOLin asema erillisenä unionin virastona on säilytettävä. Kertomukseen liitetään tarvittaessa lainsäädäntöehdotus tämän päätöksen muuttamiseksi sen jälkeen kun on tehty perusteellinen kustannus-hyötyanalyysi ja vaikutusten arviointi.

▼B

22 artikla

Neuvoston päätökset

Toimiessaan 8 artiklan 3 kohdan, 10 artiklan 9 kohdan d ja e alakohdan, 11 artiklan 1 kohdan ja 16 artiklan 9 kohdan mukaisesti neuvosto tekee päätöksensä jäsentensä määräenemmistöllä.



VI

LUKU

SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

23 artikla

Yleinen oikeusseuraanto

1.  Tällä päätöksellä perustettu CEPOL on päätöksellä 2000/820/YOS perustetun CEPOLin yleinen oikeusseuraaja kaikkien sen tekemien sopimusten, sitä velvoittavien sitoumusten ja kaiken sen hankkiman omaisuuden suhteen.

2.  Päätöksen 2000/820/YOS 4 artiklan 1 kohdan perusteella tehty toimipaikkaa koskeva sopimus pysyy voimassa tällä päätöksellä perustetun CEPOLin osalta siihen saakka, kun se kumotaan, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 11 artiklan 7 kohdan soveltamista.

24 artikla

Johtaja ja henkilöstö

1.  Päätöksen 2000/820/YOS 4 artiklan 2 kohdan perusteella nimitetty johtaja on jäljellä olevan toimikautensa ajan tämän päätöksen 11 artiklassa tarkoitettu johtaja.

2.  Jos hän ei ole halukas toimimaan tai jos hän ei voi toimia 1 kohdan mukaisesti, hallintoneuvosto nimittää väliaikaisen johtajan enintään 18 kuukaudeksi, kunnes tämän päätöksen 11 artiklan 1 kohdassa säädetty nimitysmenettely on saatu päätökseen.

3.  Ennen tämän päätöksen tekemistä tehdyt työsopimukset pysyvät voimassa.

4.  Päätöksellä 2000/820/YOS perustettuun CEPOLiin määräaikaiselle komennukselle lähetetyillä kansallisilla asiantuntijoilla on oikeus jatkaa komennustaan CEPOLissa tämän päätöksen 13 artiklan 5 kohdassa tarkoitettujen sääntöjen mukaisesti.

25 artikla

Talousarvio

1.  Päätöksen 2000/820/YOS 5 artiklan 3 kohdassa säädettyä talousarvioita koskevaa vastuuvapausmenettelyä noudatetaan päätöksen 2000/820/YOS 5 artiklan 3 kohdan perusteella annetun varainhoitoasetuksen mukaisesti.

2.  Kaikki menot, jotka ovat aiheutuneet ennen tämän päätöksen voimaantuloa tehdyistä, päätöksen 2000/820/YOS 5 artiklan 3 kohdan perusteella annetun varainhoitoasetuksen mukaisista CEPOLin sitoumuksista ja joita ei ole maksettu ennen päätöksen voimaantuloa, suoritetaan tämän päätöksen mukaisesti CEPOLin talousarviosta.

3.  Yhdeksän kuukauden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta hallintoneuvosto vahvistaa yksimielisesti 2 kohdassa tarkoitetut menot kattavan määrän. Vastaava määrä, joka rahoitetaan päätöksen 2000/820/YOS 5 artiklan 3 kohdan perusteella hyväksyttyjen talousarvioiden kerääntyneestä ylijäämästä, siirretään kyseisellä päätöksellä vahvistettuun vuoden 2006 talousarvioon ja katsotaan käyttötarkoitukseensa sidotuksi tuloksi, jolla katetaan kyseiset menot.

Jos ylijäämät eivät ole riittäviä kattamaan 2 kohdassa tarkoitettuja menoja, jäsenvaltiot huolehtivat tarvittavasta rahoituksesta päätöksen 2000/820/YOS mukaisesti.

4.  Päätöksen 2000/820/YOS 5 artiklan 3 kohdan perusteella hyväksyttyjen talousarvioiden ylijäämien jäljellä oleva osa maksetaan takaisin jäsenvaltioille. Kullekin jäsenvaltiolle maksettava määrä lasketaan niiden jäsenvaltioilta CEPOLin talousarviota varten saatujen vuotuisten maksuosuuksien pohjalta, jotka on vahvistettu päätöksen 2000/820/YOS 5 artiklan 2 kohdan perusteella.

Edellä mainittu jäljellä oleva osa maksetaan takaisin jäsenvaltioille kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun 3 kohdassa tarkoitetu määrä on vahvistettu ja päätöksen 2000/820/YOS 5 artiklan 3 kohdan perusteella hyväksyttyjä talousarvioita koskevat vastuuvapausmenettelyt on saatettu päätökseen.

5.  CEPOL jatkaa niiden yhteisön rahoittamien hankkeiden täytäntöönpanoa, joihin päätöksellä 2000/820/YOS perustettu CEPOL osallistuu, mukaan lukien CARDS- ja MEDA-ohjelmien puitteissa hyväksytyt hankkeet.

26 artikla

Työohjelma ja vuosikertomus

1.  Päätöksen 2000/820/YOS 3 artiklan perusteella hyväksyttyä vuotuista jatkokoulutusohjelmaa pidetään 10 artiklan 9 kohdan d alakohdassa tarkoitettuna työohjelmana, jollei tämän päätöksen mukaisesti hyväksytyistä muutoksista muuta johdu.

2.  CEPOLin toimintaa vuonna 2005 koskeva vuosikertomus laaditaan päätöksen 2000/820/YOS 3 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

27 artikla

Sisäiset järjestelyt

1.  Tämän päätöksen siirtymäsäännösten täytäntöönpanemiseksi tämän päätöksen 10 artiklalla perustettu hallintoneuvosto korvaa päätöksellä 2000/820/YOS perustetun hallintoneuvoston.

2.  Sen estämättä, mitä tämän päätöksen 28 artiklassa säädetään, päätöksen 2000/820/YOS asiaankuuluvat säännökset sekä kaikki niiden täytäntöönpanemiseksi annetut säännöt ja määräykset pysyvät voimassa tämän päätöksen siirtymäsäännösten täytäntöönpanemiseksi.

28 artikla

Voimaantuloa edeltävät toimenpiteet

Päätöksellä 2000/820/YOS perustettu hallintoneuvosto sekä kyseisen päätöksen perusteella nimitetty johtaja valmistelevat seuraavien välineiden hyväksymisen:

a) 10 artiklan 8 kohdassa tarkoitettu hallintoneuvoston työjärjestys;

b) 10 artiklan 9 kohdan f alakohdassa tarkoitetut CEPOLin henkilöstöön sovellettavat täytäntöönpanosäännöt;

c) 11 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut ehdokkaiden valintaa koskevat säännöt;

d) 11 artiklan 4 kohdan b alakohdassa tarkoitetut toimenpiteet;

e) 17 artiklassa tarkoitetut CEPOLiin sovellettavat varainhoitoa koskevat säännöt;

f) 18 artiklan 2 kohdassa edellytetyt toimenpiteet; ja

g) 20 artiklassa tarkoitetut säännöt, jotka koskevat oikeutta tutustua CEPOLin asiakirjoihin.



VII

LUKU

LOPPUSÄÄNNÖKSET

29 artikla

Kumoaminen

Kumotaan päätös 2000/820/YOS, tämän kuitenkaan rajoittamatta tämän päätöksen VI luvun soveltamista.

30 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2006. Sen 28 artiklaa sovelletaan kuitenkin sitä päivää seuraavasta päivästä alkaen, jona tämä päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

31 artikla

Julkaiseminen

Tämä päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.



( 1 ) Lausunto annettu 12. huhtikuuta 2005 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

( 2 ) EYVL L 336, 30.12.2000, s. 1. Päätös sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna päätöksellä 2004/567/YOS (EUVL L 251, 27.7.2004, s. 20).

( 3 ) EYVL L 56, 4.3.1968, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY, Euratom) N:o 723/2004 (EUVL L 124, 27.4.2004, s. 1).

( 4 ) EUVL L 160, 28.6.2003, s. 72. Päätös sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna päätöksellä 2004/240/EY (EUVL L 74, 12.3.2004, s. 17).

( 5 ) EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

( 6 ) EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72.

( 7 ) EYVL L 136, 31.5.1999, s. 1.

( 8 ) EYVL 17, 6.10.1958, s. 385/58. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna vuoden 2003 liittymisasiakirjalla.

( 9 ) EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43.

Top