EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02001D0405-20070403

Consolidated text: Komission päätös, tehty 4 päivänä toukokuuta 2001, ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi pehmopaperituotteille (tiedoksiannettu numerolla K(2001) 1175) (2001/405/EY)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2001/405/2007-04-03

2001D0405 — FI — 03.04.2007 — 002.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

►B

KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 4 päivänä toukokuuta 2001,

ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi pehmopaperituotteille

(tiedoksiannettu numerolla K(2001) 1175)

(2001/405/EY)

(EYV L 142, 29.5.2001, p.10)

Muutettu:

 

 

Virallinen lehti

  No

page

date

 M1

KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 12 päivänä toukokuuta 2005,

  L 127

20

20.5.2005

►M2

KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 29 päivänä maaliskuuta 2007,

  L 92

16

3.4.2007




▼B

KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 4 päivänä toukokuuta 2001,

ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi pehmopaperituotteille

(tiedoksiannettu numerolla K(2001) 1175)

(2001/405/EY)



EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon tarkistetusta yhteisön ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä 17 päivänä heinäkuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1980/2000 ( 1 ) ja erityisesti sen 3, 4 ja 6 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EY) N:o 1980/2000 3 artiklan mukaan ympäristömerkki voidaan myöntää tuotteelle, jolla on ominaisuuksia, joiden ansiosta se voi vaikuttaa merkittävästi keskeisten ympäristönäkökohtien parantamiseen.

(2)

Asetuksen (EY) N:o 1980/2000 4 artiklassa säädetään, että erityiset ympäristömerkin myöntämisperusteet vahvistetaan tuoteryhmittäin.

(3)

Asetuksen (EY) N:o 1980/2000 4 artiklassa säädetään, että ympäristömerkin myöntämisperusteet ja niihin liittyvät arviointi- ja todentamisvaatimukset tarkistetaan hyvissä ajoin ennen kullekin tuoteryhmälle vahvistetun myöntämisperusteiden voimassaoloajan päättymistä, ja tämän perusteella tehdään ehdotus niiden voimassaoloajan jatkamisesta, kumoamisesta tai tarkistamisesta.

(4)

Komissio vahvisti päätöksellä 98/94/EY ( 2 ) ekologiset arviointiperusteet yhteisön ekotuotemerkin myöntämiseksi pehmopaperituotteille, ja kyseisen päätöksen 3 artiklan mukaisesti, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2000/413/EY ( 3 ), arviointiperusteiden voimassaoloaika päättyy 31 päivänä joulukuuta 2001.

(5)

On syytä tarkistaa komission päätöksellä 98/94/EY vahvistettuja tuoteryhmän määritelmää ja ekologisia arviointiperusteita markkinoilla tapahtuneen kehityksen huomioon ottamiseksi.

(6)

On tarkoituksenmukaista tehdä uusi komission päätös tämän tuoteryhmän erityisistä ekologisista arviointiperusteista, jotka ovat voimassa viiden vuoden ajan.

(7)

On tarkoituksenmukaista, että tällä päätöksellä vahvistetut uudet arviointiperusteet sekä päätöksellä 98/94/EY aiemmin vahvistetut arviointiperusteet ovat voimassa rinnakkain enintään 12 kuukauden ajan, jotta yrityksillä, joiden tuotteille on myönnetty ympäristömerkki ennen tämän uuden päätöksen tekemistä, olisi riittävästi aikaa mukauttaa nämä tuotteet uusien arviointiperusteiden mukaisiksi.

(8)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet on laadittu ja hyväksytty asetuksen (EY) N:o 1980/2000 6 artiklassa säädettyjen ympäristömerkin myöntämisperusteiden vahvistamisessa noudatettavien menettelyjen mukaisesti.

(9)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 1980/2000 17 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:



1 artikla

Tuoteryhmällä ”pehmopaperituotteet” (jäljempänä ”tuoteryhmä”) tarkoitetaan seuraavia tuotteita:

Arkki- tai rullamuotoiset pehmopaperit, jotka soveltuvat henkilökohtaisen hygienian hoitoon, nesteiden imeytykseen ja/tai likaisten pintojen puhdistamiseen. Pehmopaperituote koostuu tavallisesti yhdestä tai useammasta krepatusta tai kohokuvioidusta paperikerroksesta. Tuotteen kuitupitoisuuden on oltava vähintään 90 %. Laminoidut pehmopaperituotteet ja kosteat pyyhkeet eivät sisälly tähän tuoteryhmään.

2 artikla

Edellä 1 artiklassa määritellyn tuoteryhmän ympäristövaikutukset arvioidaan liitteessä vahvistettujen erityisten ekologisten arviointiperusteiden mukaisesti.

▼M2

3 artikla

Tuoteryhmän ”pehmopaperituotteet” ekologiset arviointiperusteet ja niihin liittyvät arviointi- ja todentamisvaatimukset ovat voimassa 4 päivään toukokuuta 2008 saakka.

▼B

4 artikla

Hallinnollisia tarkoituksia varten tälle tuoteryhmälle annetaan tunnusnumero ”004”.

5 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.




LIITE

YLEISET PERIAATTEET

Saadakseen ympäristömerkin 1 artiklassa määritellyn tuotteen on täytettävä tässä liitteessä esitetyt arviointiperusteet, ja hakemuksen yhteydessä on esitettävä arviointiperusteissa ja teknisessä lisäliitteessä mainitut testaustulokset. Tarvittaessa voidaan käyttää muita testimenetelmiä, jos hakemusten arvioinnista vastaava toimivaltainen elin hyväksyy niiden vastaavuuden (esimerkiksi jos vastaavuus on vahvistettu kalibrointikäyrällä 95 %:n merkitsevyystasolla). Jollei testejä mainita erikseen, tai jos niiden mainitaan olevan ainoastaan tarkastusta tai valvontaa varten, toimivaltaisen elimen on turvauduttava tapauksesta riippuen hakijan toimittamiin vakuutuksiin ja asiakirjoihin ja/tai riippumattomiin tarkastuksiin.

Hakemuksen arvioinnissa ja tässä liitteessä vahvistettujen arviointiperusteiden vaatimustenmukaisuuden tarkastuksessa toimivaltaisten elinten suositellaan ottavan huomioon tunnustettujen ympäristönhallintojärjestelmien kuten EU:n ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmä EMASin tai ISO 14001 -standardin noudattamisen (huomautus: näiden hallintojärjestelmien soveltaminen ei ole pakollista).

Näiden perusteiden avulla pyritään:

 vähentämään myrkyllisten tai muuten saastuttavien aineiden päästöjä vesistöihin,

 vähentämään energian muuntamisesta ja käytöstä ympäristölle aiheutuvia vahinkoja tai vaaroja (ilmaston lämpeneminen, happamoituminen, uusiutumattomien luonnonvarojen ehtyminen) vähentämällä energian kulutusta ja siitä ilmakehään aiheutuvia päästöjä,

 edistämään kestävien hoitoperiaatteiden noudattamista metsien suojelemiseksi,

 vähentämään vaarallisista kemiallisista aineista ihmisten terveydelle tai ympäristölle aiheutuvia vahinkoja tai vaaroja,

 edistämään jätteiden määrän vähentämistä ja niiden hyötykäyttöä.

Arviointiperusteet vahvistetaan tasolle, jolla edistetään ympäristövaikutuksiltaan vähäisten pehmopaperituotteiden merkitsemistä.

EKOLOGISET ARVIOINTIPERUSTEET

1.   PÄÄSTÖT VESISTÖIHIN JA ILMAKEHÄÄN

i) Tuotteen ominaisuudet muuttujien COD, AOX, CO2, fossiilinen ja SO2 osalta ilmaistaan kuormituspisteinä suhteessa viitearvoon (kunkin muuttujan kohdalla mainittu ”kerroin”).

Paperituotteesta vesistöihin ja ilmakehään aiheutuvat kokonaispäästöt saadaan laskemalla yhteen massan ja pehmopaperin tuotannosta aiheutuvat päästöt.



Taulukko 1

Päästömuuttujien kertoimet ja kynnykset

 

Kerroin (C), kg/ADT (1) paperia

Kynnysarvo (H), kg/ADT (1) paperia

1. Orgaaniset aineet vedessä, COD

C1 = 15

H1 = 40

2. Orgaaniset klooriyhdisteet, AOX

C2 = 0,2

H2 = 0,5

3. Hiilidioksidi CO2, fossiilinen

C3 = 1 500

H3 = 3 750

4. Rikin oksidit rikkinä, S

C4 = 1,0

H4 = 2,5

(1)   ADT=ilmakuivaa tonnia.

ii) Kuormituspisteet L lasketaan yhtälössä 1 esitetyllä tavalla. Kunkin muuttujan todelliset päästöt jaetaan sille annetulla kertoimella.

Li = (muuttujan i päästöt) / Ci (Yhtälö 1)

iii) Kuormituspisteiden kokonaismäärä P lasketaan yhtälössä 2 esitetyllä tavalla laskemalla yhteen kunkin muuttujan kuormituspisteet.

P = L1 + L2 + L3 + L4 (Yhtälö 2)

iv) Jos muuttujan COD, AOX, CO2, fossiilinen tai SO2 päästöt kyseisen tuotteen osalta ylittävät taulukossa 1 esitetyt kynnysarvot, tuote ei voi saada ympäristömerkkiä.

v) Ympäristömerkin saamiseksi tuotteen kuormituspisteiden kokonaismäärä (P) ei saa olla suurempi kuin 4 pistettä.

AOX-päästöjen määrä (kloorina ilmaistuna) kussakin massantuotantolaitoksessa saa olla korkeintaan 0,5 kg ilmakuivaa massatonnia kohden.

Mikäli lopullisen tuotteen valmistuksessa on käytetty leikkuujätteitä, niiden tuotantoon liittyvät päästöt (joko lopullisen tuotteen tuotantolaitoksessa tai sen ulkopuolella) on otettava huomioon kuormituspisteitä laskettaessa.

Massan ja pehmopaperin tuotantoprosessissa käytetyn veden määrä massa- ja paperitonnia kohden on ilmoitettava (huomautus: tietoja tarvitaan jätevesivirtoja ja -pitoisuuksia koskevien laskelmien arvioimiseen).

Rikkiyhdisteet: sähköntuotannosta aiheutuvia päästöjä ei tarvitse ottaa huomioon.

Hiilidioksidi: fossiilisista energialähteistä tuotettua paperitonnia kohden, sähköntuotannosta (joko tuotantolaitoksessa tai sen ulkopuolella) aiheutuvat päästöt mukaan luettuina.

2.   ENERGIANKULUTUS

Pehmopaperituotteesta aiheutuva sähkön kokonaiskulutus saadaan laskemalla yhteen massan ja pehmopaperin tuotannossa kulutettu sähkö. Kokonaiskulutus ei saa ylittää seuraavaa arvoa:

 11 gigajoulea (3 000 kWh) tuotettua paperitonnia kohden.

 Hakijan on laskettava kaikki massan ja pehmopaperin tuotannossa käytetty sähkö, mukaan lukien sähkö, joka käytetään jätepaperin siistaukseen kierrätyspaperin valmistuksen yhteydessä.

 Sähköllä tarkoitetaan yleisestä sähköverkosta otetun ja sisäisesti tuotetun sähkön nettomäärää sähkövoimana mitattuna. Jätevesien käsittelyyn ja ilmanpuhdistukseen käytettyä sähköä ei tarvitse ottaa huomioon.

3.   KUIDUT — KESTÄVÄ METSÄNHOITO

Kuidut voivat olla puukuituja, kierrätyskuituja ( 4 ) tai muita kuin puukuituja.

Jos käytetään metsistä saatavia ensiökuituja, kuitujen raaka-ainelähteenä käytettyjen metsien hoidosta vastaavien toimijoiden on noudatettava periaatteita ja toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on taata kestävän kehityksen mukainen metsänhoito. Kyseisten toimijoiden ja/tai massantuotantolaitosten on esitettävä tämänsisältöinen vakuutus, peruskirja, toimintasäännöt, todistus tai lausunto.

Euroopan metsien osalta edellä mainittujen periaatteiden ja toimenpiteiden on vastattava kestävän kehityksen mukaisen metsänhoidon yleiseurooppalaisia toimintatasoja koskevia suuntaviivoja, jotka hyväksyttiin Lissabonissa järjestetyssä Euroopan metsien suojelua koskevassa ministerikonferenssissa (2.—4. kesäkuuta 1998). Euroopan ulkopuolella niiden on oltava Yhdistyneiden kansakuntien ympäristö- ja kehityskonferenssin hyväksymien metsien suojelun periaatteiden (Rio de Janeiro, kesäkuu 1992) ja tapauksesta riippuen niiden kestävän kehityksen mukaista metsänhoitoa koskevien perusteiden tai suuntaviivojen mukaisia, jotka on hyväksytty vastaavien kansainvälisten ja alueellisten aloitteiden yhteydessä (ITTO, Montrealin prosessi, Tarapoton prosessi, UNEP/FAO Afrikan kuivien alueiden aloite).

4.   VAARALLISET KEMIALLISET AINEET

Valkaisu: kloorikaasua ei saa käyttää valkaisuaineena. Tämä vaatimus ei koske klooridioksidin tuotantoon ja käyttöön liittyvää kloorikaasua. (Huomautus: vaikka tämä vaatimus koskee myös kierrätyskuitujen valkaisua, voidaan kuitenkin hyväksyä, että kuidut on niiden edellisen elinkaaren aikana voitu valkaista kloorikaasulla.)

Siistaus: siistauskemikaaleihin ei saa lisätä alkyylifenolietoksylaatteja (APEO) tai muita alkyylifenolin johdannaisia. Alkyylifenolin johdannaisilla tarkoitetaan aineita, jotka hajoavat alkyylifenoleista.

Märkälujaliimat: märkälujaliimat saavat suhteessa kuiva-ainepitoisuuteen sisältää enintään 1,0 % sellaisia orgaanisia klooriyhdisteitä, joihin on liitetty tai joihin voidaan liittää jokin seuraavista neuvoston direktiivissä 67/548/ETY ( 5 ), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission direktiivillä 2000/33/EY ( 6 ), määritellyistä vaarallisuutta osoittavista lausekkeista: R45 (aiheuttaa syöpäsairauden vaaraa), R46 (saattaa aiheuttaa periytyviä perimävaurioita), R50/53 (erittäin myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä), R60 (voi heikentää hedelmällisyyttä) tai R61 (vaarallista sikiöille). Esimerkkejä tällaisista orgaanisista klooriyhdisteistä ovat epikloorihydriini (ECH), 1,3-dikloori-2-propanoli (DCP) ja 3-monokloori-1,2-propaanidioli (MCPD).

5.   JÄTEHUOLTO

Kaikilla massan, paperin ja jalostettujen paperituotteiden valmistajilla on oltava järjestelmä tuotantolaitoksissa syntyvien jätteiden ( 7 ) ja jätetuotteiden käsittelemistä varten. Järjestelmästä on esitettävä asiakirjoja tai muu selvitys hakemuksen yhteydessä, ja sen on sisällettävä ainakin seuraavat osat:

 menetelmät kierrätettävien materiaalien erottamiseksi jätevirrasta ja niiden käyttöä varten,

 menetelmät materiaalien keräämiseksi muuta käyttöä varten, kuten polttaminen prosessihöyryn tuottamiseksi tai käyttö maataloudessa,

 menetelmät vaarallisten jätteiden (7)  käsittelyä varten.

6.   TUOTETURVALLISUUS

Kierrätyskuiduista tai kierrätyskuitujen ja ensiökuitujen seoksista valmistettujen tuotteiden on täytettävä seuraavat hygieniavaatimukset:



formaldehydiä

enintään 1 mg/dm2 testimenetelmällä EPA 8315A

glyoksaalia

enintään 1,5 mg/dm2 testimenetelmällä EPA 8315A

PCB:tä

enintään 2 mg/kg testimenetelmällä EPA 8270.



Limantorjunta-aineet ja mikrobientorjunta-aineet:

Ei mikro-organismien kasvun hidastumista testimenetelmällä EN 1104.

Värit ja optiset kirkasteet:

Ei liukenemista testimenetelmällä EN 646/648 (vaaditaan taso 4)

Värit ja musteet:

Pehmopaperien valmistuksessa käytetyt värit ja musteet eivät saa sisältää atsoväriaineita, jotka voivat hajota teknisessä lisäliitteessä olevassa taulukossa 3 luetelluiksi amiineiksi.

SOVELTUVUUS KÄYTTÖÖN

Tuotteen on sovelluttava käyttöön.

KULUTTAJILLE ANNETTAVAT TIEDOT

Ympäristömerkin kentässä 2 on oltava seuraava teksti:

 alhainen vesistöjen pilaantuminen

 alhainen ilman saastuminen

 alhaiset kasvihuonekaasupäästöt ja sähkönkulutus.

Tämän lisäksi valmistaja voi ilmoittaa kierrätyskuitujen vähimmäisprosenttiosuuden ympäristömerkin rinnalla.

Tekninen lisäliite: Määritelmät, testausvaatimukset ja asiakirjat

Kaikki päästömuuttujat

Mittausten tai massataseiden on perustuttava 12 kuukauden tuotantoon. Jos kyseessä on uusi tai uudelleen rakennettu tuotantolaitos, mittaukset on tehtävä vähintään 45 perättäisen päivän aikana laitoksen toimiessa vakiintuneella tuotantoteholla. Mittauksen on oltava edustava vastaavan prosessivaiheen osalta.

Jos tuote valmistetaan eri massalajeista, massantuotannon päästöarvot lasketaan kaikkien käytettyjen massojen painotettuna keskiarvona. Kokonaispäästöt lasketaan lisäämällä massantuotannon päästöt paperintuotannon päästöihin.

Mittauksia tekevät EN 45001 -standardia noudattavat hyväksytyt laboratoriot tai riippumattomat testauslaitokset.

Massan- tai paperinvalmistajan laboratorio voidaan kuitenkin hyväksyä analysoimaan päästöjä, jos se täyttää jonkun seuraavista ehdoista:

 asianomaiset valvontaviranomaiset hyväksyvät kyseisen laboratorion ottamat näytteet ja tekemät analyysit, tai

 valmistaja noudattaa laatujärjestelmää, johon sisältyy näytteenoton ja analyysien valvonta ja jolle on myönnetty ISO 9001- tai ISO 9002 -sertifikaatti, tai

 laboratorio on hyväksytty virallisesti hyvän laboratoriokäytännön mukaiseksi laboratorioksi.

Vesistöihin joutuvien päästöjen mittaukset on tehtävä suodattamattomista ja laskeutumattomista näytteistä joko tuotantolaitoksella tapahtuneen käsittelyn jälkeen tai, kun jätevedet päästetään yleiseen viemäriverkkoon, ennen yleisessä puhdistuslaitoksessa tapahtuvaa käsittelyä. Viimeksi mainitussa tapauksessa ennen yleistä puhdistuslaitosta mitattu arvoa pienennetään tekijällä, joka vastaa puhdistuslaitoksen keskimääräistä päästöjen vähennystä. Tuotantolaitokselle tulevasta vedestä mitatut tasot voidaan vähentää prosessissa syntyvistä ja tuotantolaitoksesta lähtevistä päästöistä.

COD mitataan ISO 6060 -standardin (2. laitos 1989) mukaisesti.

AOX mitataan ISO 9562 -standardin mukaisesti.

Muut testimenetelmät voidaan hyväksyä, jos hakemusten arvioinnista vastaava toimivaltainen elin hyväksyy niiden vastaavuuden (esimerkiksi jos vastaavuus on vahvistettu kalibrointikäyrällä 95 %:n merkitsevyystasolla).

AOX on mitattava prosesseista, joissa klooriyhdisteitä käytetään massan valkaisuun. AOX-päästöjä ei siten tarvitse mitata

 sellaisen paperintuotannon jätevesistä, johon ei liity massantuotantoa, tai

 sellaisen massantuotannon jätevesistä, jossa ei käytetä valkaisua, tai

 jos valkaisu tehdään kloorittomilla aineilla.

Rikin oksidit

Hakijan on esitettävä tase ilmakehään joutuvista rikkiyhdisteiden päästöistä. Taseeseen on sisällyttävä kaikki massan- ja paperintuotannon aikana tapahtuvat päästöt sähköntuotantoon liittyviä päästöjä lukuun ottamatta. Mittauksissa on otettava huomioon soodakattilat, meesauunit, höyrykattilat ja väkevien hajukaasujen polttouunit, jos laitteita on käytössä. Myös hajapäästöt on otettava huomioon.

Hiilidioksidi

Hakijan on esitettävä ilmakehään joutuvien hiilidioksidipäästöjen tase. Taseeseen on sisällyttävä laitosten kaikki uusiutumattomien polttoaineiden lähteet massan- ja paperintuotannon aikana sekä myös yleisestä sähköverkosta otetun sähkön tuotannosta aiheutuvat päästöt. Polttoaineiden CO2, fossiilinen, -päästöjen laskennassa käytetään taulukossa 2 annettuja päästökertoimia.



Taulukko 2

Uusiutumattomien polttoaineiden CO2, fossiilien-ekvivalentit

Polttoaine

CO2, fossiilinen-päästöt

Yksikkö

Hiili

95

g CO2, fossiilinen/MJ

Raakaöljy

73

g CO2, fossiilinen/MJ

Polttoöljy 1

74

g CO2, fossiilinen/MJ

Polttoöljy 2—5

77

g CO2, fossiilinen/MJ

Bensiini

69

g CO2, fossiilinen/MJ

Maakaasu

56

g CO2, fossiilinen/MJ

Yleisen sähköverkon sähkö  (1)

400

g CO2, fossiilinen/MJ

(1)   Euroopan keskiarvo.

Yleisestä sähköverkosta otetun sähkön osalta taulukossa annettua arvoa sovelletaan kaikkiin Euroopan unionissa sijaitseviin laitoksiin. Euroopan unionin ulkopuolella sijaitsevien laitosten osalta hakija voi esittää asiakirjoja, joista käy ilmi sen käyttämien sähköntoimittajien keskimääräinen arvo, jolloin hakija voi käyttää tätä keskimääräistä arvoa taulukossa annetun arvon sijaan.

Metsänhoito Katso arviointiperuste 3.

Vaaralliset kemialliset yhdisteet

Hakijan on esitettävä kunkin massantoimittajan antama vakuutus siitä, ettei massan valkaisuun ole käytetty kloorikaasua.

Hakijan on esitettävä kunkin massantoimittajan antama vakuutus siitä, ettei siistausprosessissa ole käytetty alkyylifenolietoksylaatteja tai muita alkyylifenolin johdannaisia.

Hakijan on esitettävä luettelo tuotteista, joita on käytetty paperintuotannossa lopullisen tuotteen märkälujuuden parantamiseksi. Luettelossa on ilmoitettava tuotteen tuotenimi, käyttöalue sekä sen toimittajan nimi, osoite ja puhelinnumero. Luettelon lisäksi on annettava vakuutus sellaisten orgaanisten klooriyhdisteiden pitoisuuksista, jotka on luokiteltu ympäristölle tai terveydelle vaaralliseksi direktiivin 67/548/ETY mukaisesti; tällaisia aineita ovat muun muassa epikloorihydriini (ECH), 1,3-dikloori-2-propanoli (DCP) ja 3-monokloori-1,2-propaanidioli (MCPD).

Jätehuolto Katso arviointiperuste 5.

Tuoteturvallisuus

Pehmopaperin valmistajan on esitettävä asiakirja valmiin pehmopaperin testituloksista seuraavien aineiden osalta: formaldehydi, glyoksaali, PCB, limantorjunta-aineet, mikrobientorjunta-aineet, väriaineet ja optiset kirkasteet.



Taulukko 3

Arviointiperusteessa 6 tarkoitetut amiinit

Amiini

CAS-numero

4-aminoatsobentseeni

60-09-3

o-anisidiini

90-04-0

4-aminodifenyyli

92-67-1

bentsidiini

92-87-5

4-kloori-o-toluidiini

95-69-2

2-naftyyliamini

91-59-8

o-amino-atsotolueeni

97-56-3

2-amino-4-nitrotolueeni

99-55-8

p-kloorianiliini

106-47-8

2,4-diaminoanisyyli

615-05-4

4,4′-diaminodifenyylimetaani

101-77-9

3,3′-diklooribentsidiini

91-94-1

3,3′-dimetoksyylibentsidiini

119-90-4

3,3′-dimetyylibentsidiini

119-93-7

3,3′-dimetyyli-4,4 -diaminodifenyylimetaani

838-88-0

p-kresidiini

120-71-8

4,4′-metyleeni-bis-(2-kloorianiliini)

101-14-4

4,4′-oksidianiliini

101-80-4

4,4′-tiodianiliini

139-65-1

o-toluidiini

95-53-4

2,4-diaminotolueeni

95-80-7

2,4,5-trimetyylianiliini

137-17-7

2,4-ksylidiini

95-68-1

4,6-ksylidiini

87-62-7

Soveltuvuus käyttöön

Hakijan on osoitettava, että tuote soveltuu käyttöön. Todistusaineistona voidaan käyttää soveltuvien ISO- tai CEN-testausmenetelmien testituloksia, mutta myös kansallisia ja tuotantolaitoksen sisäisiä testausmenetelmiä voidaan käyttää. Hakemukseen on liitettävä yksityiskohtainen selvitys käytetyistä testausmenetelmistä.



( 1 ) EYVL L 237, 21.9.2000, s. 1.

( 2 ) EYVL L 19, 24.1.1998, s. 77.

( 3 ) EYVL L 155, 28.6.2000, s. 63.

( 4 ) Kierrätyskuiduilla tarkoitetaan kuituja, jotka on saatu kulutetuista paperituotteista tai jalostusvaiheissa syntyvistä paperijätteistä, joiden lajit vastaavat julkaisussa European list of Standard grades of recovered paper and board (CEPI, helmikuu 1999) määriteltyjä lajeja. Paperitehtaiden hylkypaperia ei pidetä kierrätyskuituna.

( 5 ) EYVL L 196, 16.8.1967, s. 1.

( 6 ) EYVL L 136, 8.6.2000, s. 90.

( 7 ) Siten kuin kyseisten massan- ja paperintuotantolaitosten sääntelyviranomaiset ovat ne määritelleet.

Top