EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 01999D0352-20131001

Consolidated text: Komission Päätös , tehty 28 päivänä huhtikuuta 1999 , Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) perustamisesta (tiedoksiannettu numerolla SEK(1999) 802) (1999/352/EY, EHTY, Euratom)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1999/352/2013-10-01

1999D0352 — FI — 01.10.2013 — 001.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

►B

KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 28 päivänä huhtikuuta 1999,

Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) perustamisesta

(tiedoksiannettu numerolla SEK(1999) 802)

(1999/352/EY, EHTY, Euratom)

(EYV L 136, 31.5.1999, p.20)

Muutettu:

 

 

Virallinen lehti

  No

page

date

►M1

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 27 päivänä syyskuuta 2013,

  L 257

19

28.9.2013




▼B

KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 28 päivänä huhtikuuta 1999,

Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) perustamisesta

(tiedoksiannettu numerolla SEK(1999) 802)

(1999/352/EY, EHTY, Euratom)



EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 162 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 16 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 131 artiklan,

sekä katsoo, että

(1)

yhteisöjen toimielimet ja jäsenvaltiot pitävät yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista sekä petosten ja kaiken yhteisöjen taloudellisia etuja vahingoittavan muun laittoman toiminnan torjuntaa erittäin tärkeänä; tällaisen toiminnan torjunnan merkitystä korostetaan EY:n perustamissopimuksen 209 a artiklassa, EHTY:n perustamissopimuksen 78 i artiklassa ja Euratomin perustamissopimuksen 183 a artiklassa sekä Amsterdamin sopimuksen mukaan EY:n perustamissopimuksen 280 artiklassa,

(2)

näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on tarpeen käyttää kaikkia tarjolla olevia keinoja, erityisesti yhteisön tasolla toteutettavissa tutkimuksissa muuttamatta samalla nykyistä jäsenvaltioiden ja yhteisön välistä vastuun jakoa ja tasapainoa,

(3)

yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamiseksi tehtävien hallinnollisten tutkimusten toteuttaminen on tähän saakka ollut petostorjunnan koordinoinnin erityisryhmän, joka on petostorjunnan koordinointiyksikön (UCLAF) seuraaja,

(4)

petosten ja yhteisön taloudellisia etuja vahingoittavan muun laittoman toiminnan torjunnan tehostamiseksi on tarpeen perustaa Euroopan petosten torjunnan tutkimusvirasto (OLAF), jäljempänä ”virasto”, jonka on suoritettava tulkintatehtävänsä täysin itsenäisesti,

(5)

viraston johtajan riippumattomuus ja valvontakomitean asema, jotka johtuvat tästä päätöksestä ja neuvoston asetuksista (EY) (Euratom) on tarkoitettu varmistamaan viraston tutkintatehtävän moitteeton täytäntöönpano siten, etteivät sitä haittaa viraston muut tehtävät, jotka liittyvät komission oikeuksiin erityisesti lainsäädännön alalla,

(6)

viraston tehtäviin kuuluu taloudellisten etujen suojaamisen lisäksi kaikki toimet yhteisöjen etujen suojaamiseksi sellaisia väärinkäytöksiä vastaan, jotka voivat johtaa hallinnollisiin kanteisiin tai rikossyytteisiin, ja

(7)

viraston tehtävänmäärittely kattaa kaikki petostentorjunnan koordinoinnin erityisryhmän tähän asti hoitamat tehtävät, erityisesti ne, jotka liittyvät lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten valmisteluun viraston toimialoilla, Euroopan unionista tehdyn sopimuksen VI osaston määräyksiin perustuvat välineet mukaan luettuina,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:



1 artikla

Viraston perustaminen

Perustetaan Euroopan petostentorjunnan tutkimusvirasto (OLAF), jäljempänä ”virasto”. ►M1  ————— ◄

2 artikla

Viraston tehtävät

1.  Virasto käyttää komissiolle kuuluvaa toimivaltaa ulkoisten hallinnollisten tutkimusten alalla vahvistaakseen ►M1  unionin ◄ taloudellisten etujen suojaamista petoksilta, lahjonnalta ja muulta laittomalta toiminnalta sekä torjuakseen muihin seikkoihin tai toimiin ►M1  unionin ◄ säännösten vastaisesti kohdistuvia petoksia.

Viraston tehtävänä on toteuttaa sisäisiä hallinnollisia tutkimuksia, joiden tarkoituksena on:

a) torjua petoksia, lahjontaa ja ►M1  unionin ◄ taloudellisia etuja vahingoittavaa muuta laitonta toimintaa;

b) selvittää virkatoimintaan liittyviä vakavia tekoja, jotka voivat merkitä, että virkamies tai muu henkilöstöön kuuluva on jättänyt noudattamatta velvollisuuksiaan tavalla, joka voi johtaa kurinpitotoimiin ja tarvittaessa rikossyytteisiin, taikka että toimielimen jäsen tai johtohenkilö taikka henkilökuntaan kuuluva johon ei sovelleta Euroopan ►M1  unionin ◄ virkamiehiin ja muuhun henkilöstöön sovellettavia henkilöstösääntöjä, on vastaavalla tavalla jättänyt noudattamatta velvollisuuksiaan.

Virasto käyttää komissiolle näissä asioissa kuuluvaa toimivaltaa sellaisena kuin se määritellään asiaa koskevissa säännöksissä, perustamissopimuksissa vahvistettujen rajoitusten ja edellytysten puitteissa.

Virasto voi ottaa vastaan muitakin aloja koskevia toimeksiantoja tutkimuksista komissiolta tai muilta toimielimiltä taikka elimiltä.

2.  Viraston tehtävänä on avustaa komissiota jäsenvaltioiden välisessä yhteistyössä petostentorjunnan alalla. ►M1  Tähän kuuluu muun muassa koulutuksen ja teknisen avun muodossa annettava tuki euron suojaamiseksi paremmin väärentämiseltä. ◄

3.  Viraston tehtävänä on kehittää 1 kohdassa tarkoitettuja petostentorjunnan toimia. ►M1  Tähän voi kuulua petosten ja korruption torjuntaan erikoistuneiden kansainvälisten elinten ja järjestöjen toimintaan osallistuminen erityisesti parhaiden käytänteiden vaihdon varmistamiseksi. ◄

▼M1

4.  Viraston tehtävänä on valmistella komission lainsäädäntö- ja sääntelyaloitteita, joiden tavoitteena on 1 kohdassa tarkoitettu petosten torjunta sekä euron suojaaminen väärentämiseltä.

▼B

5.  Viraston tehtävänä on lisäksi toteuttaa muut 1 kohdassa tarkoitettuun petostentorjuntaan liittyvät komission toimet, erityisesti:

a) kehittää tarvittavaa infrastruktuuria;

b) varmistaa tietojen kerääminen ja hyödyntäminen;

c) antaa erityisesti koulutuksen alalla teknistä tukea muille toimielimille ja elimille sekä toimivaltaisille kansallisille viranomaisille.

6.  Virasto on suora yhteydenpitäjä poliisi- ja oikeusviranomaisiin.

7.  Virasto edustaa komissiota yksiköiden tasolla yhteydenpidossa asianomaisten kanssa tässä artiklassa tarkoite tuilla aloilla.

3 artikla

Tutkimustehtävän itsenäisyys

Virasto käyttää 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua toimivaltaansa tutkimuksiin täysin itsenäisesti. Käyttäessään toimivaltaansa viraston ►M1  pääjohtaja ◄ ei pyydä eikä ota ohjeita komissiolta eikä miltään hallitukselta taikka muulta toimielimeltä tai elimeltä.

4 artikla

Valvontakomitea

Perustetaan valvontakomitea, jonka muodostamista koskevat säännöt ja toimivallan ►M1  unionin ◄ lainsäätäjä määrittelee. Komitea valvoo säännöllisesti viraston tutkimustehtävän toteuttamista.

▼M1

5 artikla

Pääjohtaja

1.  Virastoa johtaa pääjohtaja. Komissio nimittää pääjohtajan 2 kohdassa esitetyn menettelyn mukaisesti. Pääjohtajan toimikausi kestää seitsemän vuotta, eikä se ole uusittavissa.

Pääjohtaja vastaa viraston tutkimusten toteutuksesta.

2.  Komissio julkaisee Euroopan unionin virallisessa lehdessä hakuilmoituksen uuden pääjohtajan nimittämiseksi. Ilmoitus julkaistaan vähintään kuusi kuukautta ennen virassa olevan pääjohtajan toimikauden päättymistä. Saatuaan valvontakomitean myönteisen lausunnon komission soveltamasta valintamenettelystä komissio laatii luettelon ehdokkaista, jotka täyttävät vaaditut kelpoisuusvaatimukset. Komissio nimittää pääjohtajan kuultuaan Euroopan parlamenttia ja neuvostoa.

3.  Komissio käyttää pääjohtajaan nähden nimittävän viranomaisen valtuuksia. Komissio tekee mahdolliset päätökset henkilöstösääntöjen liitteessä IX olevan 3 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetun kurinpitomenettelyn aloittamisesta pääjohtajaa vastaan perusteltuna päätöksenä valvontakomiteaa kuultuaan. Päätös annetaan tiedoksi Euroopan parlamentille, neuvostolle ja valvontakomitealle.

▼B

6 artikla

Viraston toiminta

▼M1

1.  Viraston pääjohtaja käyttää viraston henkilöstöön nähden hänelle siirrettyjä nimittävän viranomaisen ja työsopimusten tekemiseen toimivaltaisen viranomaisen valtuuksia. Hänellä on oikeus siirtää edelleen nämä valtuudet. Hän vahvistaa muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen mukaisesti palvelukseenottoa koskevat edellytykset ja yksityiskohtaiset säännöt, erityisesti ne, jotka koskevat työsopimusten kestoa ja uusimista.

2.  Kuultuaan valvontakomiteaa pääjohtaja antaa talousarviosta vastaavalle pääjohtajalle virastoa koskevan alustavan talousarvioesityksen, joka otetaan Euroopan unionin yleisen talousarvion komission pääluokkaan liittyvään, virastoa koskevaan liitteeseen.

3.  Pääjohtaja on toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä Euroopan unionin yleisen talousarvion komission pääluokkaan liittyvään, virastoa koskevaan liitteeseen otettujen määrärahojen toteuttamisen osalta sekä petostentorjuntaa koskeviin erityisiin budjettikohtiin otettujen määrärahojen osalta, joiden toteuttamiseen hänet valtuutetaan yleisen talousarvion toteuttamista koskevissa sisäisissä säännöissä. Hänellä on oikeus siirtää edelleen toimivaltaansa edellä mainittujen sisäisten sääntöjen mukaisesti henkilöstön jäsenille, jotka kuuluvat virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen tai muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen soveltamisalaan.

4.  Komission sisäistä organisaatiota koskevia komission päätöksiä voidaan soveltaa virastoon siltä osin kuin ne ovat yhteensopivia unionin lainsäätäjän antamien virastoa koskevien säännösten ja tämän päätöksen kanssa.

▼B

7 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona Euroopan petostorjun ta viraston tutkimuksista annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) tulee voimaan. ►M1  ————— ◄

Top