EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62008CJ0515

Tuomion tiivistelmä

Avainsanat
Tiivistelmä

Avainsanat

1. Palvelujen tarjoamisen vapaus – Rajoitukset – Palvelujen tarjoamisen yhteydessä tapahtuva työntekijöiden lähettäminen työhön

(SEUT 56 ja SEUT 57 artikla)

2. Palvelujen tarjoamisen vapaus – Rajoitukset – Palvelujen tarjoamisen yhteydessä tapahtuva työntekijöiden lähettäminen työhön

(SEUT 56 ja SEUT 57 artikla)

Tiivistelmä

1. SEUT 56 ja SEUT 57 artikla ovat esteenä jäsenvaltion lainsäädännölle, jonka perusteella toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneen työnantajan, joka lähettää työntekijöitä työhön ensiksi mainitun jäsenvaltion alueelle, on lähetettävä ennakkoon toimitettava työhönlähetysilmoitus, kun suunnitellun työhön lähettämisen aloittaminen edellyttää, että sanotun ilmoituksen rekisteröintinumero annetaan tiedoksi kyseiselle työnantajalle, ja kun ensiksi mainitun jäsenvaltion kansallisilla viranomaisilla on viiden arkipäivän määräaika, joka lasketaan ilmoituksen vastaanottamisesta, tämän tiedoksiannon toteuttamiseen.

Tämä menettely on nimittäin hallinnollinen lupamenettely siltä osin kuin tiedoksiannon pitää yhtäältä edeltää työnantajan työntekijöiden lähettämistä ja se tapahtuu toisaalta vasta sen jälkeen, kun kansalliset viranomaiset ovat varmistaneet, että ennakkoon toimitettava työhönlähetysilmoitus on lainsäädännön edellytysten mukainen, ja se voi rajoittaa erityisesti ilmoituksen toimittamista koskevan määräajan vuoksi suunniteltua työntekijöiden lähettämistä ja näin ollen lähetettävien työntekijöiden työnantajan toimintaa palveluiden tarjoamisessa erityisesti silloin, kun palvelu on suoritettava melko nopeasti. Tästä seuraa, että vaatimus ennakkoon toimitettavasta työhönlähetysilmoituksesta ja tämän ilmoituksen rekisteröintinumeron tiedoksiantamisesta on SEUT 56 artiklassa tarkoitettu palveluiden vapaan tarjonnan rajoitus.

Tällaista rajoitusta ei voida oikeuttaa työntekijöiden suojelun tavoitteella. On totta, että ennakkoon toimitettavan työhönlähetysilmoituksen lähettäminen on tapa, jolla kansallisille viranomaisille voidaan ilmoittaa tarpeelliset tiedot. Rekisteröinti- ja tiedoksiantomenettely, jonka vuoksi tämän ilmoituksen antaminen merkitsee luonteeltaan hallinnollista lupamenettelyä, ylittää kuitenkin sen, mikä on tarpeen lähetettyjen työntekijöiden suojelemiseksi siltä osin kuin ennakkoilmoitus, joka mahdollistaa sen varmistamisen, että vastaanottavan jäsenvaltion sosiaali- ja työlainsäädäntöä noudatetaan työhön lähettämisen aikana, on tämänkaltaista lupaa tai ennakkovalvontaa oikeasuhteisempi keino saavuttaa kyseinen tavoite.

(ks. 34, 36, 40, 52, 53 ja 61 kohta sekä tuomiolauselma)

2. SEUT 56 ja SEUT 57 artikla eivät ole esteenä jäsenvaltion lainsäädännölle, jonka perusteella toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneen työnantajan, joka lähettää työntekijöitä työhön ensiksi mainitun jäsenvaltion alueelle, on pidettävä koko työhön lähettämisen ajan tämän jäsenvaltion kansallisten viranomaisten saatavilla jäljennös työntekijöitä ja työtä koskevista asiakirjoista, jotka vastaavat ensiksi mainitun jäsenvaltion oikeudessa edellytettyjä asiakirjoja ja jotka on lähetettävä näille viranomaisille tämän ajanjakson päätyttyä.

On totta, ettei voida sulkea pois sitä, että näistä velvollisuuksista aiheutuu kustannuksia ja ylimääräisiä hallinnollisia ja taloudellisia rasituksia toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneille yrityksille siten, että nämä eivät mahdollisesti ole yhdenvertaisessa kilpailuasemassa sellaisten yritysten kanssa, jotka käyttävät kyseisessä jäsenvaltiossa tavanomaisesti työskenteleviä työntekijöitä. Vastaavien asiakirjojen jäljennöksen pitäminen mahdollistaa kuitenkin sen, että viranomaiset voivat lähetettyjen työntekijöiden osalta varmistaa, että palvelujen tarjoamisen yhteydessä tapahtuvasta työntekijöiden lähettämisestä työhön toiseen jäsenvaltioon annetun direktiivin 96/71 3 artiklan 1 kohdassa lueteltujen kaltaisia työehtoja noudatetaan ja että kyseisiä työntekijöitä siten suojellaan. Tämänkaltaiset toimenpiteet ovat oikeasuhteisia työntekijöiden suojelun tavoitteeseen nähden.

(ks. 42, 57, 60 ja 61 kohta sekä tuomiolauselma)

Top