Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62007CJ0537

    Tuomion tiivistelmä

    Asia C-537/07

    Evangelina Gómez-Limón Sánchez-Camacho

    vastaan

    Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) ym.

    (Juzgado de lo Social no 30 de Madridin esittämä ennakkoratkaisupyyntö)

    ”Direktiivi 96/34/EY — Vanhempainlomaa koskeva puitesopimus — Vanhempainloman alkuun mennessä kertyneet tai kertymässä olevat edut — Sosiaaliturvaetuuksien saamisen jatkuvuus loman aikana — Direktiivi 79/7/ETY — Miesten ja naisten tasa-arvoisen kohtelun periaate sosiaaliturvaa koskevissa kysymyksissä — Pysyvän työkyvyttömyyden perusteella maksettavan eläkkeen kertyminen vanhempainloman aikana”

    Julkisasiamies E. Sharpstonin ratkaisuehdotus 4.12.2008   I ‐ 6528

    Yhteisöjen tuomioistuimen tuomio (kolmas jaosto) 16.7.2009   I ‐ 6545

    Tuomion tiivistelmä

    1. Sosiaalipolitiikka – Miespuoliset ja naispuoliset työntekijät – Mahdollisuudet työhön ja työsuhteen ehdot – Yhdenvertainen kohtelu – Vanhempainlomaa koskevan puitesopimuksen täytäntöönpanosta annettu direktiivi

      (Neuvoston direktiivin 96/34 liitteessä olevan 2 lausekkeen 6 kohta)

    2. Sosiaalipolitiikka – Miespuoliset ja naispuoliset työntekijät – Mahdollisuudet työhön ja työsuhteen ehdot – Yhdenvertainen kohtelu – Vanhempainlomaa koskevan puitesopimuksen täytäntöönpanosta annettu direktiivi

      (Neuvoston direktiivin 96/34 liitteessä olevan 2 lausekkeen 6 ja 8 kohta)

    3. Sosiaalipolitiikka – Miespuoliset ja naispuoliset työntekijät – Mahdollisuudet työhön ja työsuhteen ehdot – Yhdenvertainen kohtelu – Vanhempainlomaa koskevan puitesopimuksen täytäntöönpanosta annettu direktiivi

      (Neuvoston direktiivin 96/34 liitteessä olevan 2 lausekkeen 8 kohta)

    4. Sosiaalipolitiikka – Miesten ja naisten tasa-arvoinen kohtelu sosiaaliturvan alalla – Direktiivi 79/7

      (Neuvoston direktiivin 79/7 7 artiklan 1 kohdan b alakohta)

    1.  Yksityiset voivat vedota UNICE:n, CEEP:n ja EAY:n tekemästä vanhempainlomaa koskevasta puitesopimuksesta annetun direktiivin 96/34 liitteenä olevan vanhempainlomaa koskevan puitesopimuksen 2 lausekkeen 6 kohtaan kansallisessa tuomioistuimessa. Tällä lausekkeella asetetaan jäsenvaltioille velvollisuus säilyttää vanhempainloman loppuun asti sellaisinaan työntekijälle tällaisen loman alkuun mennessä kertyneet tai kertymässä olevat edut sekä soveltaa mainittuja etuja, tänä aikana tapahtuneet muutokset mukaan lukien, loman päättyessä. Tällä lausekkeella, jolla pyritään estämään niiden työntekijöiden, jotka ovat päättäneet käyttää mahdollisuutta vanhempainlomaan, etuuksien kaikenlainen heikentyminen, velvoitetaan siis yleisellä ja yksiselitteisellä tavalla niin kansalliset viranomaiset kuin työnantajat tunnustamaan tällaisen loman alkuun mennessä jo kertyneet ja kertymässä olevat edut ja takaamaan se, että etuuksien kertyminen työntekijälle voi loman päättyessä jatkua niin kuin lomaa ei olisi ollut. Tämän vuoksi mainitun 2 lausekkeen 6 kohdan sisältö on siten riittävän täsmällinen, jotta oikeussubjekti voi vedota tähän määräykseen ja jotta tuomioistuin voi soveltaa sitä.

      (ks. 35–37 kohta ja tuomiolauselman 1 kohta)

    2.  UNICE:n, CEEP:n ja EAY:n tekemästä vanhempainlomaa koskevasta puitesopimuksesta annetun direktiivin 96/34 liitteenä olevan vanhempainlomaa koskevan puitesopimuksen 2 lausekkeen 6 ja 8 kohta eivät ole esteenä sille, että työntekijälle pysyvän työkyvyttömyyden perusteella maksettavan eläkkeen laskennassa otetaan huomioon se, että hän on käyttänyt mahdollisuutta osa-aikaiseen vanhempainlomaan, jonka aikana hän on suorittanut sosiaaliturvamaksuja ja hänelle on kertynyt eläke-etuuksia saadun palkan suhteessa.

      Yhtäältä mainitun puitesopimuksen 2 lausekkeen 6 kohdalla ei kuitenkaan säännellä työsuhteeseen perustuvia oikeuksia ja velvollisuuksia vanhempainloman keston aikana vaan niissä viitataan kansalliseen lainsäädäntöön ja kollektiivisopimuksiin työsopimukseen tai työsuhteeseen sovellettavan järjestelmän määrittämiseksi, mukaan lukien se, missä määrin etuuksien kertyminen työntekijälle jatkuu mainitun loman aikana sekä suhteessa työnantajaan että ammatillisten sosiaaliturvajärjestelmien perusteella. Toisaalta tämän puitesopimuksen 2 lausekkeen 8 kohdassa viitataan sosiaaliturvaetuuksien säilyttämiseen sen jakson aikana, jolloin työntekijä käyttää mahdollisuutta vanhempainlomaan, eikä aseteta jäsenvaltioille konkreettista velvoitetta tältä osin. Niinpä niillä ei aseteta jäsenvaltioille velvollisuutta taata työntekijöille sitä, että heidän tulevien sosiaaliturvaetuuksiensa kertyminen jatkuu sinä aikana, kun he käyttävät mahdollisuutta osa-aikaiseen vanhempainlomaan, samalla tavalla kuin jos he olisivat jatkaneet kokoaikaista työskentelyä.

      (ks. 40 ja 42–44 kohta sekä tuomiolauselman 2 kohta)

    3.  UNICE:n, CEEP:n ja EAY:n tekemästä vanhempainlomaa koskevasta puitesopimuksesta annetun direktiivin 96/34 liitteenä olevan vanhempainlomaa koskevan puitesopimuksen 2 lausekkeen 8 kohdassa ei aseteta jäsenvaltioille muita velvollisuuksia kuin se, että tähän puitesopimukseen liittyviä sosiaaliturvaa koskevia kysymyksiä on tarkasteltava ja ne on ratkaistava kansallisen lainsäädännön mukaisesti. Erityisesti niille ei aseteta velvollisuutta säätää sosiaaliturvaetuuksien saamisen jatkuvuudesta vanhempainloman aikana. Yksityiset eivät voi vedota 2 lausekkeen 8 kohtaan kansallisessa tuomioistuimessa viranomaisia vastaan.

      (ks. 51 kohta ja tuomiolauselman 3 kohta)

    4.  Miesten ja naisten tasa-arvoisen kohtelun periaate ja erityisesti miesten ja naisten tasa-arvoisen kohtelun periaatteen asteittaisesta toteuttamisesta sosiaaliturvaa koskevissa kysymyksissä annetussa direktiivissä 79/7 tarkoitettu miesten ja naisten tasa-arvoisen kohtelun periaate sosiaaliturvaa koskevissa kysymyksissä eivät ole esteenä sille, että työntekijälle kertyy osa-aikaisen vanhempainloman aikana pysyvän työkyvyttömyyden perusteella maksettavia eläke-etuuksia suoritetun työajan perusteella eikä siten kuin jos hän olisi työskennellyt kokoaikaisesti.

      Mainitulla direktiivillä pyritään vain miesten ja naisten välisen tasa-arvoisen kohtelun periaatteen asteittaiseen toteuttamiseen sosiaaliturvaa koskevissa kysymyksissä, ja jäsenvaltioilla on sen 7 artiklan 1 kohdan b alakohdan perusteella oikeus jättää sen soveltamisalan ulkopuolelle sosiaaliturvaetuuksien kertyminen lakisääteisten järjestelmien perusteella jaksoilta, joiden aikana työnteko on ollut keskeytyneenä lasten kasvattamisen vuoksi. Säännöstö, joka koskee sosiaaliturvaetuuksien kertymistä niiden jaksojen aikana, jolloin työnteko on ollut keskeytyneenä lasten kasvattamisen vuoksi, kuuluu siten vielä jäsenvaltioiden toimivaltaan.

      (ks. 60, 61 ja 63 kohta sekä tuomiolauselman 4 kohta)

    Top