This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 62007CJ0198
Tuomion tiivistelmä
Tuomion tiivistelmä
Asia C-198/07 P
Donal Gordon
vastaan
Euroopan yhteisöjen komissio
”Muutoksenhaku — Urakehitystä koskeva kertomus — Kumoamiskanne — Oikeussuojan tarve — Täydellisesti ja pysyvästi työkyvytön virkamies”
Julkisasiamies Y. Botin ratkaisuehdotus 16.10.2008 I ‐ 10704
Yhteisöjen tuomioistuimen tuomio (neljäs jaosto) 22.12.2008 I ‐ 10731
Tuomion tiivistelmä
Henkilöstö – Kanne – Oikeussuojan tarve
(Henkilöstösääntöjen 53, 78, 90 ja 91 artikla; henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevat 13–16 artikla)
Henkilöstö – Arviointi – Arviointia käsittelevä pariteettikomitea
(Henkilöstösääntöjen 43 artikla)
Virkamiehellä, joka on henkilöstösääntöjen 53 ja 78 artiklan mukaisesti siirretty eläkkeelle pysyvän ja täydellisen työkyvyttömyyden perusteella sen jälkeen, kun hän on nostanut urakehitystä koskevaa kertomustaan koskevan kanteen, on kuitenkin edelleen intressi riitauttaa mainittu kertomus.
Urakehitystä koskeva kertomus on nimittäin ensinnäkin sen tulevasta hyödyllisyydestä riippumatta kirjallinen ja virallinen osoitus virkamiehen tekemän työn laadusta. Tällainen arviointi ei pelkästään kuvaile kyseisenä ajanjaksona suoritettuja työtehtäviä, vaan se sisältää myös arvioinnin sellaisista inhimillisistä ominaisuuksista, joita arvosteltu henkilö on tuonut esiin ammattitehtäviensä hoidossa. Näin ollen jokaisella virkamiehellä on oikeus siihen, että hänen työtään arvioidaan oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Tehokasta oikeussuojaa koskevan oikeuden mukaisesti virkamiehelle on näin ollen joka tapauksessa myönnettävä oikeus riitauttaa urakehitystä koskeva kertomus sen sisällön perusteella tai siksi, ettei sitä ole laadittu henkilöstösäännöissä vahvistettujen sääntöjen mukaisesti.
Toiseksi on todettava, että vaikka virkamies, jonka työkyvyttömyyslautakunta on todennut pysyvästi ja täydellisesti työkyvyttömäksi, siirretään henkilöstösääntöjen 53 ja 78 artiklan mukaisesti viran puolesta eläkkeelle, tällaisen virkamiehen tilanne kuitenkin eroaa eläkeiän saavuttaneen, irtisanoutuneen tai irtisanotun virkamiehen tilanteesta, koska kyseessä on tilanne, joka voi peruuntua. Kun otetaan huomioon henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevan 16 artiklan sanamuoto, voidaan nimittäin todeta, että virkamies, joka on mainitulla tavalla työkyvytön, saattaa vastaisuudessa palata virkaansa yhteisön toimielimessä. Henkilöstösääntöjen 53 artiklan yleissäännöstä on tältä osin tarkasteltava yhdessä henkilöstösääntöjen liitteessä VIII olevien 13–15 artiklan kanssa. Työkyvyttömäksi todetun virkamiehen viranhoito on ainoastaan keskeytetty, ja hänen tilanteensa kehittyminen suhteessa toimielimiin riippuu siitä, jatkuuko kyseisen työkyvyttömyyden oikeuttava tilanne, mikä voidaan tarkastaa säännöllisin väliajoin.
Virkamiehellä, joka on pysyvästi ja täydellisesti työkyvytön, on, sillä hänen paluunsa virkaansa toimielimissä on mahdollista, samanlainen oikeus kuin palveluksessa olevalla virkamiehellä siihen, että hänestä laadittava urakehitystä koskeva kertomus laaditaan tasapuolisesti, objektiivisesti ja säännöllistä arviointia koskevien sääntöjen mukaisesti. Siinä tapauksessa, että virkamies palaa virkaansa, mainitulla kertomuksella on merkitystä arvioitaessa virkamiestä hänen yksikössään tai yhteisön toimielimissä. Kyseessä on sellainen konkreettinen ja virallinen osoitus hänen pätevyydestään ja kokemuksestaan toimielimessä, johon hän voi siinä tilanteessa vedota. Kyseinen kertomus antaa myös virkamiehen esimiehelle mahdollisuuden vertailla eri ehdokkaiden ansioita päätettäessä ylennyksistä tai siirroista muihin tehtäviin.
(ks. 44–51 kohta)
Komission käyttöön ottamassa arviointia koskevassa järjestelmässä se seikka, ettei arviointia käsittelevä pariteettikomitea ota kantaa urakehitystä koskevan kertomuksen sisältöön, vaikka sen käsiteltäväksi on saatettu kyseistä kertomusta koskeva riitauttaminen, merkitsee urakehitystä koskevan kertomuksen laatimiseen liittyvää olennaista menettelyllistä rikkomista, joka loukkaa arvioinnin kohteena olevan virkamiehen oikeuksia. Kun kyseisen komitean käsiteltäväksi on saatettu riitauttaminen, urakehitystä koskevan kertomuksen sisällön tarkastaminen on nimittäin olennainen menettelymääräys, koska yhtäältä pariteettikomitea on ainoa arviointimenettelyyn osallistuva yksikkö, jossa on henkilöstön edustajia, ja toisaalta arvioinnin tarkastajan on otettava huomioon sen antamat lausunnot.
(ks. 71–74 kohta)