Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62003TJ0425

    Tuomion tiivistelmä

    Asia T-425/03

    AMS Advanced Medical Services GmbH

    vastaan

    sisämarkkinoiden harmonisointivirasto

    (tavaramerkit ja mallit) (SMHV)

    ”Yhteisön tavaramerkki — Väitemenettely — Hakemus merkin AMS Advanced Medical Services rekisteröimiseksi yhteisön tavaramerkiksi — Aikaisempi kansallinen sanamerkki AMS — Suhteellinen hylkäysperuste — Sekaannusvaara — Asetuksen (EY) N:o 40/94 8 artiklan 1 kohdan b alakohta — Tosiasiallista käyttöä koskevien todisteiden toimittamista koskeva pyyntö, joka on esitetty ensimmäistä kertaa valituslautakunnassa — Asetuksen N:o 40/94 43 artiklan 2 ja 3 kohta”

    Yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen tuomio (viides jaosto) 18.10.2007   II - 4270

    Tuomion tiivistelmä

    1. Yhteisön tavaramerkki – Muutoksenhakumenettely – Kanne yhteisöjen tuomioistuimissa

      (Neuvoston asetuksen N:o 40/94 8 artiklan 1 kohdan b alakohta ja 74 artikla)

    2. Yhteisön tavaramerkki – Yhteisön tavaramerkin määritelmä ja hankkiminen – Suhteelliset hylkäysperusteet – Väite, jonka on tehnyt sellaisen aikaisemman tavaramerkin haltija, joka on sama tai samankaltainen kuin haettu tavaramerkki ja joka on rekisteröity samoja tai samankaltaisia tavaroita tai palveluja varten

      (Neuvoston asetuksen N:o 40/94 8 artiklan 1 kohdan b alakohta)

    3. Yhteisön tavaramerkki – Yhteisön tavaramerkin määritelmä ja hankkiminen – Suhteelliset hylkäysperusteet – Väite, jonka on tehnyt sellaisen aikaisemman tavaramerkin haltija, joka on sama tai samankaltainen kuin haettu tavaramerkki ja joka on rekisteröity samoja tai samankaltaisia tavaroita tai palveluja varten

      (Neuvoston asetuksen N:o 40/94 8 artiklan 1 kohdan b alakohta)

    4. Yhteisön tavaramerkki – Kolmansien huomautukset ja väite – Väitteen tutkiminen – Todisteet aikaisemman tavaramerkin käyttämisestä

      (Neuvoston asetuksen N:o 40/94 43 artiklan 2 ja 3 kohta)

    1.  Kun yhteisön tavaramerkin rekisteröintiä vastaan on tehty väite yhteisön tavaramerkistä annetun asetuksen N:o 40/94 8 artiklan 1 kohdan b alakohdan nojalla, sisämarkkinoiden harmonisointiviraston (tavaramerkit ja mallit) on tutkittava kysymystä siitä, ovatko riidanalaisten tavaramerkkien kattamat tavarat ja palvelut samoja tai samankaltaisia.

      Näin ollen se seikka, että se asianosainen, joka vaatii ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuinta kumoamaan valituslautakunnan päätöksen, jolla se on hyväksynyt haetun tavaramerkin rekisteröimistä vastaan tehdyn väitteen, ei kiistänyt valituslautakunnassa riidanalaisten tavaramerkkien samankaltaisuutta, ei millään tavoin estä SMHV:a päättämästä siitä kysymyksestä, ovatko tavaramerkit samankaltaisia tai samoja. Tuollainen seikka ei siten voi viedä tältä asianosaiselta oikeutta kiistää valituslautakunnassa käsitellyn riita-asian tosiseikkojen ja oikeudellisten seikkojen puitteissa valituslautakunnan lausumia.

      (ks. 28 ja 29 kohta)

    2.  Kohdeyleisön, joka koostuu Yhdistyneen kuningaskunnan keskivertokuluttajista sekä Yhdistyneen kuningaskunnan lääketieteen alan ammattilaisista ja asiantuntijoista, keskuudessa on olemassa sekaannusvaara kuviomerkin AMS Advanced Medical Services, jonka rekisteröimistä yhteisön tavaramerkiksi on haettu Nizzan sopimuksen mukaiseen luokkaan 5 kuuluville tavaroille ”Farmaseuttiset, eläinlääkintä- ja terveydenhoitotuotteet; dieettiravintoaineet lääkinnälliseen käyttöön, lastenruoat; laastarit, sidontatarvikkeet; hampaiden täyte- ja jäljennösaineet; desinfiointiaineet; tuhoeläinten ja syöpäläisten hävitysvalmisteet; sieni- ja rikkaruohomyrkyt” ja Nizzan sopimuksen mukaiseen luokkaan 42 kuuluville palveluille ”Sairaalan, toipumiskodin ja terveyshoitolan palvelut; lääkinnällinen hoito, terveyden- ja kauneudenhoito; lääketieteellisen, bakteriologisen tai kemiallisen laboratorion palvelut; lääkkeiden, farmaseuttisten tuotteiden tapaan vaikuttavien ravintoaineiden ja muiden tuotteiden kehittäminen terveydenhoitoalalle ja lääketieteellisten ja kliinisten tutkimusten suorittaminen, muiden neuvonta ja tukeminen näissä toimissa; tieteellinen ja teollinen tutkimus, erityisesti lääketieteellinen, bakteriologinen tai kemiallinen tutkimus; optikkopalvelut; terveydenhoitoalan työntekijöiden neuvonta hoito-ohjelmien kehittämisessä, laatimisessa ja toteuttamisessa ja näiden hoito-ohjelmien testaus tutkimusten avulla”, ja aikaisemman kansallisen sanamerkin AMS välillä, joka on rekisteröity seuraaville Nizzan sopimuksen mukaiseen luokkaan 10 kuuluville tavaroille ”Kirurgiset, lääketieteelliset, hammaslääketieteelliset ja eläinlääketieteelliset laitteet ja välineet, haavanompelutarvikkeet; lääketieteelliset laitteistot urologisten ongelmien ja impotenssiongelmien tarkkailuun, proteesit, penisproteesit, urologiset proteesit, tekosulkijalihakset; kaikkien edellä mainittujen tuotteiden osat ja kappaleet”.

      Yhtäältä nimittäin tavarat ja palvelut, joille yhteisön tavaramerkin rekisteröintiä on haettu, ovat samankaltaisia kuin aikaisemman tavaramerkin kattamat tavarat ja palvelut, kun otetaan huomioon kyseessä olevien tavaroiden ja palvelujen käyttötarkoituksen läheinen side toisiinsa sekä se, että tavarat ovat täydentävä palveluihin nähden.

      Toisaalta riidanalaiset merkit ovat samankaltaisia, koska haetun tavaramerkin hallitseva sanallinen osa ja aikaisemman tavaramerkin ainoa osa ovat samoja.

      (ks. 51, 65, 87 ja 89 kohta)

    3.  Kun arvioidaan sekaannusvaaraa yhteisön tavaramerkistä annetun asetuksen N:o 40/94 8 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaan, merkkejä on vertailtava sellaisina kuin ne on rekisteröity tai sellaisina kuin ne ovat rekisteröintihakemuksessa, riippumatta siitä, käytetäänkö niitä erillään tai yhdessä muiden tavaramerkkien tai mainintojen kanssa.

      (ks. 91 kohta)

    4.  Tutkittaessa yhteisön tavaramerkistä annetun asetuksen N:o 40/94 42 artiklan nojalla tehtyä väitettä aikaisempaa tavaramerkkiä oletetaan kyseisen asetuksen 43 artiklan 2 ja 3 kohdan mukaisesti käytetyn tosiasiallisesti, ja tämä olettama on voimassa niin kauan kuin hakija ei ole esittänyt pyyntöä tällaista käyttöä koskevien todisteiden esittämisestä. Tuollaisesta pyynnöstä seuraa, että todistustaakka tosiasiallisesta käytöstä (tai käyttämättömyyden oikeuttavista perusteista) on väitteentekijällä uhalla, että muutoin väite hylätään. Jotta tällainen vaikutus syntyisi, vaatimus on nimenomaisesti muotoiltuna toimitettava ajoissa sisämarkkinoiden harmonisointivirastolle (tavaramerkit ja mallit).

      Jotta tuollainen pyyntö katsotaan tehdyksi määräajassa SMHV:lle, se on tehtävä väiteosastossa.

      Asetuksen N:o 40/94 43 artiklasta ja asetuksen N:o 40/94 soveltamista koskevia yksityiskohtaisia sääntöjä sisältävän asetuksen N:o 2868/95 22 säännöstä yhdessä johtuu, että kun SMHV on vastaanottanut väitteen yhteisön tavaramerkkihakemusta vastaan, se toimittaa väitteen tavaramerkin hakijalle ja asettaa sille määräajan huomautusten esittämiselle tältä osin. Asetuksen N:o 40/94 43 artiklan 2 kohdan mukaan todisteiden esittämistä tavaramerkin tosiasiallisesta käytöstä voi pyytää vain yhteisön tavaramerkin hakija ja pyyntö on tehtävä nimenomaisesti väiteosastossa, koska tämä pyyntö muuttaa riidan luonnetta ja asettaa väitteentekijälle velvollisuuden, jota sillä ei välttämättä ollut.

      Koska väiteosastolle ei ole esitetty tuollaista pyyntöä eikä se ole tehnyt päätöstä aikaisemman tavaramerkin tosiasiallisesta käytöstä, valituslautakunnan, jolle pyyntö mainitun tavaramerkin tosiasiallisen käytön todistamisesta on ensimmäisen kerran tehty, pitäisi tutkia väiteosaston päätöstä sellaisen uuden pyynnön perusteella, joka koskee kysymystä, jota väiteosasto ei ole voinut tutkia ja josta se ei ole päätöksessään lausunut.

      Tältä osin on todettava, että vaikka toiminnallinen jatkuvuus väiteosaston ja valituslautakunnan välillä tarkoittaa sitä, että viimeksi mainittu tutkii asian uudelleen, tällä seikalla ei kuitenkaan voida perustella tuollaisen tosiasiallisen käytön osoittamista koskevan pyynnön esittämistä ensimmäistä kertaa valituslautakunnassa, koska toiminnallinen jatkuvuus ei tarkoita sitä, että valituslautakunnan pitäisi tutkia erilaista asiaa kuin väiteosastolle esitetty asia, eli asiaa, jota on laajennettu lisäämällä siihen edeltävä kysymys aikaisemman tavaramerkin tosiasiallisesta käytöstä.

      (ks. 105–108 ja 113 kohta)

    Top