This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 61998TJ0112
Tuomion tiivistelmä
Tuomion tiivistelmä
1. Yhteisön oikeus - Periaatteet - Perusoikeudet, joiden kunnioittamista yhteisöjen tuomioistuimet valvovat - Euroopan ihmisoikeussopimuksen huomioon ottaminen
(Euroopan unionista tehdyn sopimuksen F artiklan 2 kohta (josta on tullut EU 6 artiklan 2 kohta))
2. Kilpailu - Hallinnollinen menettely - Tietojensaantipyyntö - Puolustautumisoikeudet - Ehdottoman vaitiolo-oikeuden puuttuminen - Oikeus kieltäytyä antamasta vastausta, jossa kilpailusääntöjen rikkominen myönnetään - Kysymykset, joilla yritystä kehotetaan kuvailemaan tiettyjen kokousten tarkoitus sekä niissä tehdyt päätökset - Puolustautumisoikeuksien loukkaaminen
(EY:n perustamissopimuksen 89 artikla (josta on muutettuna tullut EY 85 artikla); neuvoston asetuksen N:o 17 11 artiklan 5 kohta))
1. Yhteisöjen tuomioistuimilla ei ole toimivaltaa arvioida, onko kilpailuoikeuden alaan kuuluva tutkinta Euroopan ihmisoikeussopimuksen määräysten mukainen, sikäli kuin nämä määräykset eivät sellaisinaan ole osa yhteisön oikeutta. Perusoikeudet ovat kuitenkin olennainen osa yleisiä oikeusperiaatteita, joiden noudattamista yhteisöjen tuomioistuin valvoo. Yhteisöjen tuomioistuin ja ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin tukeutuvat tältä osin jäsenvaltioiden yhteiseen valtiosääntöperinteeseen ja kansainvälisiin ihmisoikeuksia koskeviin asiakirjoihin, joiden syntyyn jäsenvaltiot ovat yhdessä vaikuttaneet tai joihin ne ovat liittyneet. Euroopan ihmisoikeussopimuksella on tässä suhteessa erityinen merkitys. Lisäksi Euroopan unionista tehdyn sopimuksen F artiklan 2 kohdan (josta on tullut EU 6 artiklan 2 kohta) mukaan "unioni pitää arvossa yhteisön oikeuden yleisinä periaatteina perusoikeuksia, sellaisina kuin ne taataan Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja sellaisina kuin ne ilmenevät jäsenvaltioiden yhteisessä valtiosääntöperinteessä".
( ks. 59-60 kohta )
2. Yritykselle, jolle on esitetty tietojensaantipyyntö asetuksen N:o 17 11 artiklan 5 kohdan mukaisesti, voidaan antaa vaitiolo-oikeus ainoastaan siltä osin kuin yrityksen olisi annettava vastauksia, joilla sen olisi myönnettävä sellainen kilpailusääntöjen rikkominen, joka komission on näytettävä toteen. Ehdottoman vaitiolo-oikeuden myöntäminen ylittäisi itse asiassa sen, mikä on tarpeen yritysten puolustautumisoikeuksien turvaamiseksi, ja se estäisi perusteettomasti komissiota valvomasta kilpailusääntöjen noudattamista yhteismarkkinoilla, mikä on osoitettu komission tehtäväksi perustamissopimuksen 89 artiklassa (josta on muutettuna tullut EY 85 artikla).
Mikään ei myöskään estä sitä, jolle pyynnöt on esitetty, puolustautumisoikeuksiaan käyttämällä näyttämään myöhemmin hallinnollisessa menettelyssä tai oikeudenkäynneissä yhteisöjen tuomioistuimissa, että sen vastauksissaan esittämillä seikoilla tai toimittamillaan asiakirjoilla on toinen merkitys kuin se, jonka komissio niille antaa.
Kysymyksillä, joilla komissio kehottaa yritystä kuvailemaan niiden kokousten tarkoituksen, joihin tämä oli osallistunut, sekä näissä kokouksissa tehdyt päätökset, yritys pakotetaan myöntämään osallistumisensa yhteisön kilpailusääntöjen vastaiseen laittomaan sopimukseen, minkä vuoksi tällaisilla kysymyksillä loukataan puolustautumisoikeuksia, kun on selvää, että komissio epäilee näiden kokousten tarkoituksena olleen myyntihinnoista sopiminen kilpailun estämiseksi tai rajoittamiseksi.
( ks. 66-67, 71, 73 ja 78 kohta )