This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 61998CJ0318
Tuomion tiivistelmä
Tuomion tiivistelmä
1. Ennakkoratkaisukysymykset - Yhteisöjen tuomioistuimen toimivalta - Rajat - Kysymys, jolla ei ilmiselvästi ole merkitystä - Kansallisen tuomioistuimen toimivalta - Tosiseikkojen tutkiminen ja arviointi - Yhteisöjen tuomioistuimen tulkitsemien oikeussääntöjen soveltaminen
(EY:n perustamissopimuksen 177 artikla (josta on tullut EY 234 artikla))
2. Ympäristö - Jätehuolto - Direktiivi 91/689/ETY - Vaarallisten jätteiden käsite - Direktiivin 75/442/ETY 18 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen laadittuun luetteloon sisältyvät jätteet - Jäsenvaltion vaarallisiksi luokittelemat jätteet - Luokittelun ulottuvuus - Velvollisuus tehdä ilmoitus komissiolle
(Neuvoston direktiivin 75/442/ETY 18 artikla ja neuvoston direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohta ja liite III)
3. Ympäristö - Jätehuolto - Direktiivi 91/689/ETY - Vaarallisten jätteiden käsite - Jäsenvaltiot voivat luokitella vaarallisiksi muut kuin päätöksellä 94/904/EY laadittuun luetteloon sisältyvät jätteet - Velvollisuus tehdä ilmoitus komissiolle
(Neuvoston direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohta; neuvoston päätös 94/904/EY)
4. Ympäristö - Jätehuolto - Direktiivi 91/689/ETY - Vaaralliset jätteet - Päätöksellä 94/904/EY laadittu vaarallisten jätteiden luettelo - Jätteen alkuperän määrittely ei ole tarpeen sen luokittelemiseksi konkreettisessa tapauksessa vaaralliseksi
(Neuvoston direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohta ja liite III; neuvoston päätös 94/904/EY)
1. Menettelyssä, josta määrätään perustamissopimuksen 177 artiklassa (josta on tullut EY 234 artikla), yksinomaan kansallisen tuomioistuimen, jossa asia on vireillä ja joka vastaa annettavasta ratkaisusta, tehtävänä on kunkin asian erityispiirteiden perusteella harkita, onko ennakkoratkaisu tarpeen asian ratkaisemiseksi ja onko sen yhteisöjen tuomioistuimelle esittämillä kysymyksillä merkitystä asian kannalta. Kansallisen tuomioistuimen esittämä pyyntö voidaan jättää tutkimatta ainoastaan, jos on ilmeistä, että kansallisen tuomioistuimen pyytämällä yhteisön oikeuden tulkitsemisella tai yhteisön oikeussäännön pätevyyden tutkimisella ei ole mitään yhteyttä kansallisessa tuomioistuimessa käsiteltävän asian tosiseikkoihin tai kohteeseen.
Tässä menettelyssä, joka perustuu kansallisten tuomioistuimien ja yhteisöjen tuomioistuimen tehtävien selkeään jakoon, tosiseikaston arvioiminen kuuluu yksinomaan kansallisen tuomioistuimen toimivaltaan. Yhteisöjen tuomioistuin ei siis voi ratkaista pääasian tosiseikkoja koskevaa kysymystä tai soveltaa kansallisen lainsäädännön mukaisiin tilanteisiin yhteisön säännöksiä, joita se tulkitsee, koska nämä kysymykset kuuluvat kansallisen tuomioistuimen yksinomaiseen toimivaltaan.
( ks. 27 ja 31-32 kohta )
2. Direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohdassa tarkoitetuilla "vaarallisilla jätteillä" on ymmärrettävä tarkoitettavan direktiivin 75/442/ETY 18 artiklan mukaista menettelyä noudattaen vahvistetussa luettelossa mainittuja jätteitä ja kaikkia muita jätteitä, joilla jäsenvaltio katsoo olevan jokin direktiivin 91/689/ETY liitteessä III luetelluista ominaisuuksista.
Viimeksi mainittuja jätteitä pidetään vaarallisina vain niiden jäsenvaltioiden alueella, jotka ovat ne tällaisiksi luokitelleet. Tällöin jäsenvaltioilla on velvollisuus ilmoittaa näistä tapauksista komissiolle, jotta ne tutkitaan uudelleen direktiivin 75/442/ETY 18 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen vaarallisten jätteiden luettelon vahvistamiseksi.
( ks. 45 ja 48-49 kohta )
3. Vaarallisista jätteistä annetulla neuvoston direktiivillä 91/689/ETY ei estetä jäsenvaltioita, mukaan lukien kansalliset oikeusviranomaiset niiden toimivallan rajoissa, luokittelemasta vaarallisiksi jätteiksi muut kuin ne, jotka sisältyvät direktiivin 1 artiklan 4 kohdan mukaisen vaarallisten jätteiden luettelon laatimisesta tehdyllä neuvoston päätöksellä 94/904/EY hyväksyttyyn vaarallisten jätteiden luetteloon, ja siten toteuttamasta tiukempia suojatoimenpiteitä tällaisten jätteiden hylkäämisen, upottamisen tai valvomattoman huolehtimisen estämiseksi. Tällaisessa tilanteessa kyseisen jäsenvaltion sellaisten viranomaisten, jotka ovat kansallisen lainsäädännön nojalla toimivaltaisia, on tehtävä tästä komissiolle direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohdan toisen luetelmakohdan mukainen ilmoitus.
( ks. 51 kohta ja tuomiolauselman 1 kohta )
4. Vaarallisista jätteistä annetun direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohtaa ja tämän säännöksen mukaisen vaarallisten jätteiden luettelon laatimisesta tehtyä päätöstä 94/904/EY on tulkittava niin, että jätteen alkuperän määrittely ei ole välttämätön edellytys jätteen luokittelemiseksi konkreettisessa tapauksessa vaaralliseksi.
Tämän säännöksen sanamuodosta ilmenee, että "vaarallisen jätteen" käsitteen ratkaiseva kriteeri on tieto siitä, onko jätteellä yksi tai useampi kyseisen direktiivin liitteessä III luetelluista ominaisuuksista. Vaikka jätteen "vaarallisten jätteiden" luetteloon lisääminen perustuukin tosiasiallisesti jätteen alkuperään, jätteen alkuperä ei ole ainoa vaarallisuuden luokittelukriteeri, vaan se on yksi niistä tekijöistä, jotka vaarallisten jätteiden luettelossa vain "otetaan huomioon".
( ks. 56-57 kohta ja tuomiolauselman 2 kohta )