Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61994TJ0275

    Tuomion tiivistelmä

    Avainsanat
    Tiivistelmä

    Avainsanat

    1 Kilpailu - Sakot - Komission harkintavalta - Ulottuvuus - Valta määrätä sakoille viivästyskorkoja (ETY:n perustamissopimuksen 89 artikla, neuvoston asetuksen N:o 17 15 artiklan 2 kohta)

    2 Kilpailu - Sakot - Sellaisten yritysten käytettävissä olevat vaihtoehdot, jotka ovat nostaneet kanteen sellaista komission tekemää päätöstä vastaan, jolla niiden maksettavaksi on määrätty sakko - Yritys, joka on valinnut pankkitakauksen asettamisen - Yhteisöjen tuomioistuimen suorittama sakon alentaminen - Viivästyskorkojen maksaminen päätöksessä vahvistetusta eräpäivästä lukien mutta ainoastaan sille sakon määrälle, jonka yhteisöjen tuomioistuin on vahvistanut

    (ETY:n perustamissopimuksen 172 ja 185 artikla; neuvoston asetuksen N:o 17 15 artiklan 2 kohta ja 17 artikla)

    3 Komissio - Asianhoidolliset toimenpiteet, joihin voidaan ryhtyä valtuutuksen perusteella - Käsite - Päätös, jolla vaaditaan viivästyskorkojen maksamista yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen antaman sellaisen tuomion perusteella, jolla vahvistetaan osittain sellainen päätös, jolla sakko viivästyskorkoineen määrättiin maksettavaksi - Mukaan lukeminen

    (Komission työjärjestyksen 93/492 11 artikla)

    4 Kilpailu - Sakot - Komission harkintavalta - Ulottuvuus - Valta päättää sakkojen maksamisen yhteydessä suoritettujen maksujen hyväksilukemisesta - Edellytykset - Yhteisön oikeuden yleisten oikeussääntöjen tai periaatteiden noudattaminen

    (Neuvoston asetuksen N:o 17 15 artiklan 2 kohta)

    Tiivistelmä

    5 Komissiolle asetuksen N:o 17 15 artiklan 2 kohdan mukaan kuuluvaan valtaan määrätä sakkoja yrityksille kuuluu valta määrätä sakon eräpäivä ja viivästyskorkojen alkamisajankohta ja näiden viivästyskorkojen korkokanta; komissiolla on myös valta määrätä päätöksensä täytäntöönpanotavasta ja vaatia tarpeen tullen sellaisen pankkitakauksen asettamista, joka kattaa määrätyn sakon pääoman viivästyskorkoineen.

    Tällaisen vallan puuttuminen aiheuttaisi sen, että yritykset hyötyisivät maksaessaan sakot myöhästyneinä ja tämä olisi omiaan heikentämään niiden seuraamusten vaikutuksia, joita komissio on määrännyt yrityksille perustamissopimuksen 89 artiklan mukaan sille kuuluvan kilpailusääntöjen soveltamisen valvontatehtävän perusteella. Sakkojen viivästyskorkojen määrääminen on perusteltua sen estämiseksi, ettei yritysten yksipuolinen menettely niiden maksaessa myöhässä niille tuomitut sakot heikentäisi perustamissopimuksen tehokasta vaikutusta (effet utile).

    Lisäksi, mikäli komissiolla ei olisi valtaa määrätä sakoille viivästyskorkoja, olisivat sellaiset yritykset, jotka viivyttelevät sakkojen maksamista, paremmassa asemassa kuin yritykset, jotka suorittavat sakkonsa niille asetetussa määräajassa.

    2. Yrityksellä, joka nostaa kanteen sitä komission tekemää päätöstä vastaan, jolla sille on määrätty sakko, on mahdollisuus maksaa sakko sen erääntyessä, pyytää perustamissopimuksen 185 artiklan toisen virkkeen ja yhteisöjen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen työjärjestyksen 104 artiklan perusteella päätöksen täytäntöönpanon lykkäämistä tai siinä tapauksessa, että komissio antaa sille siihen mahdollisuuden, asettaa pankkitakaus sakon ja viivästyskorkojen maksamisen vakuudeksi niiden edellytysten mukaisesti, jotka komissio on määrännyt.

    Jos kantajayritys on valinnut tämän viimeksi mainitun vaihtoehdon ja jos yhteisöjen tuomioistuin täyttä harkintavaltaansa käyttäessään alentaa komission määräämää sakkoa, komissio voi vaatia viivästyskorkojen maksamista päätöksessä määrätystä eräpäivästä lukien mutta siten, että niiden laskemisen perusteena käytetään yhteisöjen tuomioistumen vahvistamaa sakon määrää. Kun otetaan huomioon yhteisöjen tuomioistuimelle perustamissopimuksen 172 artiklassa ja asetuksen N:o 17 17 artiklassa annettu toimivalta, yhteisöjen tuomioistuimen määräämä sakko ei ole uusi, oikeudellisesti komission päätöksessä määrätystä sakosta erillinen sakko, eikä se muuta kantajayrityksen asettaman pankkitakauksen vaikutuksia.

    3. Sellaiset komission määräämät toimenpiteet, joilla luodaan oikeuksia ja velvollisuuksia yksityisille, ovat päätöksiä, joiden tekemiseen sen jäsenten on yhteisesti otettava osaa, kun taas sellaiset toimenpiteet, joilla vain vahvistetaan nämä päätökset, ovat sivutoimina sellaisia asianhoidollisia toimenpiteitä, joihin voidaan ryhtyä komission työjärjestyksen 11 artiklan mukaisesti annetun valtuutuksen nojalla.

    Päätöstä, jolla komissio vaatii viivästyskorkojen maksamista ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen antaman sellaisen tuomion perusteella, jossa osittain vahvistetaan se päätös, jolla sakko viivästyskorkoineen on määrätty, on pidettävä pelkkänä hallinnollisena ja asioiden hoitoon liittyvänä toimenpiteenä sen vuoksi, että se on sitä päätöstä koskeva täytäntöönpanotoimi, jolla sakko ja viivästyskorot alun perin määrättiin.

    4. Komissiolla on valta liittää määräämiensä sakkojen maksamisvelvollisuuteen koronmaksuvelvollisuus sakkojen jäädessä maksamatta ja sillä on myös valta päättää näihin sakkoihin liittyvien maksujen hyväksilukemisesta sillä edellytyksellä, ettei yhteisön oikeussääntöjä tai yleisiä periaatteita loukata. Tämän edellytyksen huomioon ottaen komissio voi useimmissa kansallisissa oikeusjärjestelmissä yleisesti hyväksyttyjen oikeussääntöjen perusteella lukea nämä maksut ensin korkojen ja sitten pääoman hyväksi.

    Top