This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 61993CJ0128
Tuomion tiivistelmä
Tuomion tiivistelmä
1. Sosiaalipolitiikka - Miespuoliset ja naispuoliset työntekijät - Samapalkkaisuus - Palkka - Käsitteeseen kuuluu oikeus kuulua yksityiseen ammatilliseen eläkejärjestelmään - Naimisissa olevien naisten sulkemista järjestelmään kuulumista koskevan oikeuden ulkopuolelle ei voida hyväksyä
(ETY:n perustamissopimuksen 119 artikla)
2. Sosiaalipolitiikka - Miespuoliset ja naispuoliset työntekijät - Samapalkkaisuus - Perustamissopimuksen 119 artikla - Sovellettavuus oikeuteen kuulua yksityiseen ammatilliseen eläkejärjestelmään - Toteaminen asiassa 170/84 13.5.1986 annetussa tuomiossa - Oikeusvaikutusten ajallinen rajoittaminen - Ei rajoitusta - Mahdollisuus vaatia takautuvasti tasa-arvoista kohtelua yhteisöjen tuomioistuimen tunnustettua 119 artiklan välittömän oikeusvaikutuksen 8.4.1976 - Velvollisuus maksaa kyseiseen kauteen liittyviä maksuja - Prosessuaalisia määräaikoja koskevien kansallisten säännösten soveltaminen - Edellytykset
(ETY:n perustamissopimuksen 119 artikla)
3. Sosiaalipolitiikka - Miespuoliset ja naispuoliset työntekijät - Samapalkkaisuus - Palkka - Käsite - Yksityisen ammatillisen eläkejärjestelmän nojalla maksetut etuudet sisältyvät käsitteeseen - Itsenäisten hallinnoijien hoitama järjestelmä - Ei vaikuta asiaan - Syrjinnän kohteeksi joutuneen työntekijän mahdollisuus vedota oikeuksiinsa järjestelmän hallinnoijia vastaan
(ETY:n perustamissopimuksen 119 artikla)
4. Sosiaalipolitiikka - Miespuoliset ja naispuoliset työntekijät - Samapalkkaisuus - Sopimukseen Euroopan unionista liitetty pöytäkirja nro 2 119 artiklasta - Soveltamisala - Oikeus kuulua ammatilliseen sosiaaliturvajärjestelmään ei kuulu soveltamisalaan
(Pöytäkirja nro 2 EY:n perustamissopimuksen 119 artiklasta)
$$1. Oikeus kuulua ammatilliseen elä-kejärjestelmään, jonka sääntöjä ei ole säädetty suoraan laissa, vaan niistä on päätetty työmarkkina-osapuolten neuvottelujen tuloksena, valtion ainoastaan vahvistettua riittävän edustavina pidettyjen työnantajajärjestöjen ja ammattiliittojen pyynnöstä, että kyseinen järjestelmä on pakollinen koko kyseisellä ammattialalla, kuuluu perustamissopimuksen 119 artiklassa tarkoitettuun palkan käsitteeseen, joten sitä koskee kyseisessä artiklassa määrätty sukupuoleen perustuvan syrjinnän kielto.
Tästä seuraa, että sellainen ammatillinen eläkejärjestelmä, jolla harjoitetaan välittömästi sukupuoleen perustuvaa syrjintää sulkemalla sen ulkopuolelle naimisissa olevat naiset, on perustamissopimuksen 119 artiklan vastainen.
2. Asiassa C-262/88, Barber, 17.5.1990 annetun tuomion oikeusvaikutusten ajallinen rajoittaminen koskee ainoastaan sellaista syrjintää, jota työnantajat ja eläkejärjestelmät ovat kohtuudella voineet pitää sallittuna ammatillisiin eläkkeisiin sovellettavissa olevassa yhteisön oikeudessa säädettyjen tilapäisten poikkeusten vuoksi. Sellaista ei ole ammatillisten eläkejärjestelmien jäsenyyteen liittyvä syrjintä, jonka on vahvistettu olevan perustamissopimuksen 119 artiklan vastaista asiassa 170/84, Bilka, 13.5.1986 annetussa tuomiossa, jossa ei rajoiteta tuomion oikeusvaikutuksia ajallisesti millään tavoin. Rajoitusten puuttumisen vuoksi 119 artiklan välittömään oikeusvaikutukseen on mahdollista vedota tasa-arvoisen kohtelun vaatimiseksi taannehtivasti ammatilliseen eläkejärjestelmään kuulumisoikeuden osalta, ja näin on ollut asiassa Defrenne annetun tuomion, jossa tunnustetaan en-simmäistä kertaa kyseisen artik-lan välitön oikeusvaikutus, julistamispäivästä 8.4.1976 alkaen.
Se että työntekijä voi vaatia oi-keutta kuulua ammatilliseen elä-kejärjestelmään taannehtivasti, ei kuitenkaan anna hänelle mahdollisuutta välttyä maksamasta kyseiseen kauteen liittyviä maksuja.
Kansallisiin oikeussääntöihin, jotka koskevat oikeussuojakeinojen käyttämiselle asetettuja määräaikoja, voidaan vedota sellaisia työntekijöitä vastaan, jotka vetoavat oikeuteensa kuulua ammatilliseen eläkejärjestelmään, jos kyseiset oikeussäännöt eivät ole tällaisten vaatimusten osalta epäedullisempia kuin vastaavaa kansalliseen oikeuteen perustuvaa vaatimusta koskevat oikeussäännöt ja jos ne eivät johda siihen, että yhteisön oikeudessa annettujen oikeuksien käyttäminen on käytännössä mahdotonta.
3. Vaikka eläkejärjestelmän hallinnoijat eivät olekaan työsuhteen osapuolia, niiden tehtävänä on myöntää etuuksia, jotka ovat 119 artiklassa tarkoitettua palkkaa, ja siksi niiden on noudatettava, ku-ten työnantajankin, kyseisen ar-tiklan määräyksiä ja tehtävä kaik-ki toimivaltaansa kuuluva taatakseen, että alalla noudatetaan tasa-arvoisen kohtelun periaateetta, johon järjestelmään kuuluvien on voitava vedota niitä vastaan. Pe-rustamissopimuksen 119 artiklan tehokas vaikutus vähenisi huomattavasti ja tosiasiallisen tasa-arvon edellytyksenä olevaa oikeussuojaa heikennettäisiin vakavasti, jos työntekijä voisi vedota kyseiseen määräykseen ainoastaan työnantajaa vastaan eikä järjestelmän hallinnoijia vastaan, joiden nimenomaisena tehtävänä on täyttää työnantajan velvoitteet.
4. Sopimukseen Euroopan unionista liitetty pöytäkirja nro 2 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 119 artiklasta koskee ainoastaan ammatillisen sosiaaliturvajärjestelmän nojalla maksettuja etuuksia, ei oikeutta kuulua kyseiseen järjestelmään.
Oikeutta kuulua eläkejärjestelmään koskee näin ollen edelleen asiassa 170/84, Bilka, 13.5.1986 annettu tuomio, jonka mukaan on 119 artiklan vastaista, että yritys kohtelee miehiä ja naisia eri tavoin sulkemalla tietyn työntekijäryhmän yrityseläkejärjestelmän ulkopuolelle ilman objektiivisesti perusteltavissa olevaa syytä, joka ei liity sukupuoleen perustuvaan syrjintään.