Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61978CJ0154

    Tuomion tiivistelmä

    Avainsanat
    Tiivistelmä

    Avainsanat

    1. Oikeudenkäynti - Lainvastaisuusväite - Tutkittavaksi ottaminen - Tutkiminen viran puolesta

    (EHTY:n perustamissopimuksen 36 artiklan kolmas kohta)

    2. Oikeudenkäynti - EHTY:n perustamissopimuksen 36 artiklan kolmannessa kohdassa tarkoitettu oikeudellista virheellisyyttä koskeva väite - Tutkittavaksi ottaminen - Edellytykset - Viittaus perustamissopimuksen 33 artiklan ensimmäiseen kohtaan - Merkitys

    (EHTY:n perustamissopimuksen 33 artiklan ensimmäinen kohta ja 36 artiklan kolmas kohta)

    3. Toimielinten säädökset - EHTY:n yleiset päätökset - Perusteluvelvoite - Ulottuvuus

    (EHTY:n perustamissopimuksen 5 ja 15 artikla)

    4. EHTY - Yhteisön toimielimet - Velvoite toimia yhteisen edun nimissä - Ulottuvuus

    (EHTY:n perustamissopimuksen 3 artikla)

    5. EHTY - Yhteisön toimielimet - Velvoite pyrkiä perustamissopimuksen 3 artiklassa lueteltuihin tavoitteisiin - Eri tavoitteiden yhteen sovittaminen - Kriisitila - Poikkeustoimenpiteiden toteuttaminen - Tiettyjen tavoitteiden kunnioittamatta jättäminen - Hyväksyttävyys

    (EHTY:n perustamissopimuksen 3 artikla)

    6. EHTY - Terässektori - Kriisinvastainen politiikka - Perusteet - Yhtenäisyyden periaate eri yritysten välillä

    (EHTY:n perustamissopimuksen 3 artikla, 49 artikla ja sitä seuraavat artiklat, 53 artikla, 55 artiklan 2 kohta sekä 56 artikla)

    7. EHTY - Tuotanto - Kiintiöjärjestelmä - Hyväksyttävyys - Edellytykset

    (EHTY:n perustamissopimuksen 58 artikla)

    8. EHTY - Hinnat - Vähimmäishintojen vahvistaminen - Menettely - Komission harkintavalta - Tuomioistuimen suorittama valvonta - Rajoitukset

    (EHTY:n perustamissopimuksen 3 ja 61 artikla)

    9. EHTY - Hinnat - Vähimmäishintojen vahvistaminen - Lainmukaisuus - Edellytykset

    (EHTY:n perustamissopimuksen 3 ja 61 artikla)

    10. Yhteisön oikeus - Yleiset oikeusperiaatteet - Perusoikeudet - Omistusoikeus - Takuu - Rajoitukset

    11. Yhteisön oikeus - Yleiset oikeusperiaatteet - Suhteellisuus - Toimielinten velvoitteet - Ulottuvuus

    12. Yhteisön oikeus - Periaatteet - Hätävarjelu - Käsite - Voidaanko vedota toimivaltansa rajoissa toimivaa viranomaista vastaan - Ei voida

    13. Yhteisön oikeus - Periaatteet - Force majeure - Käsite

    14. Yhteisön oikeus - Periaatteet - Pakkotila - Käsite

    15. EHTY - Hinnat - Vähimmäishinnat asettavan määräyksen vastaisesti vahvistettujen hintojen noudattaminen - Ei voida hyväksyä

    (EHTY:n perustamissopimuksen 60 artikla; yleisen päätöksen 962/77/EHTY 6 artiklan 1 kohta)

    Tiivistelmä

    $$1. Vaikka väitettä, jolla pyritään osoittamaan, että EHTY:n perustamissopimuksen 36 artiklan kolmannen kohdan nojalla esitetty oikeudellista virheellisyyttä koskeva väite olisi jätettävä tutkittavaksi ottamatta, ei olisi tuotu esille muodollisesti, yhteisöjen tuomioistuin voi omasta aloitteestaan ottaa sen tutkittavaksi, koska se koskee yhteisöjen tuomioistuimen itsensä toimivaltaa.

    2. EHTY:n perustamissopimuksen 36 artiklan kolmannen kohdan ilmaisu "tämän sopimuksen 33 artiklan ensimmäisessä kohdassa määrätyin edellytyksin" merkitsee, että kantajat voivat esittää, että yleiset päätökset, joita heidän väitetään jättäneen noudattamatta, ovat oikeudellisesti virheellisiä, ainoastaan niiden edellytysten vallitessa, joiden mukaan ensimmäisessä kohdassa tarkoitettu kanne voidaan nostaa, että kantajien on todistettava, että heillä on asiassa oikeussuojan tarve, ja että tutkiessaan oikeudellista virheellisyyttä koskevaa väitettä yhteisöjen tuomioistuin saa kuitenkin arvioida sitä taloudellisista tosiseikoista tai olosuhteista johtuvaa tilanteen arviointia, jonka perusteella komission on tehnyt päätöksensä, ainoastaan 33 artiklan ensimmäisen kohdan toisessa virkkeessä määrätyissä rajoissa.

    3. EHTY:n perustamissopimuksen 5 ja 15 artiklassa velvoitetaan komissio ilmoittamaan päätöksensä perusteluissa sen kokonaistilanteen, joka on johtanut päätöksen tekemiseen, ja ne yleiset tavoitteet, jotka se pyrkii saavuttamaan. Näin ollen ei voida vaatia sitä, että komissio täsmentäisi ne lukuisat monimutkaiset tosiseikat, jotka huomioon ottaen päätös on tehty, eikä sille sitäkään suuremmalla syyllä voida tältä osin velvoittaa arvioimaan näitä tosiseikkoja enemmän tai vähemmän täydellisesti tai kumoamaan neuvoa-antavien elinten kannanottoja.

    4. Vaikka komissio on velvollinen EHTY:n perustamissopimuksen 3 artiklan nojalla toimimaan "yhteisen edun mukaisesti", tämä ei merkitse sitä, että sen olisi toimittava poikkeuksetta kaikkien edun mukaisesti, koska komissiolla ei ole tehtäviään täyttäessään velvollisuutta toimia ainoastaan silloin, kun mihinkään etuun ei vaikuteta epäedullisesti. Sen on sitä vastoin punnittava erilaisia etuja ja vältettävä vahingollisia seurauksia, mikäli se päätös, jonka se on aikeissa tehdä, kohtuudella mahdollistaa tämän. Komissio voi yhteisen edun mukaisesti käyttää päätösvaltaansa olosuhteiden vaatimusten mukaisesti jopa tiettyjen yksittäisten etujen vahingoksi.

    5. EHTY:n perustamissopimuksen 3 artiklasta ei voida tehdä sellaista johtopäätöstä, että yhteisön toimielinten olisi kaikissa olosuhteissa saavutettava määräyksessä ilmaistut tavoitteet kokonaisuudessaan ja samanaikaisesti. On tarpeen ja riittävää, että ne varmistavat, että ne pystyvät jatkuvasti saattamaan sopusointuun erillisinä tarkastelluista tavoitteista mahdollisesti aiheutuvat ristiriitaisuudet, ja että ne tällaisissa ristiriitatapauksissa asettavat etusijalle sellaiset tavoitteet, jotka vaikuttavat tärkeimmiltä niiden tosiseikkojen tai taloudellisten olosuhteiden perusteella, joiden perusteella ne tekevät päätöksensä.

    Jos tarve kompromissiin eri tavoitteiden välillä on välttämätön jo normaalissa markkinatilanteessa, on se sitäkin suuremmalla syyllä hyväksyttävä kriisitilassa, joka oikeuttaa sellaisten poikkeuksellisten toimenpiteiden käyttöön ottamisen, joilla poiketaan niistä normaaleista säännöistä, joilla säännellään teräksen yhteismarkkinoiden toimintaa, ja jotka selvästi merkitsevät sitä, ettei tiettyjä perustamissopimuksen 3 artiklan tavoitteita voida noudattaa, ainakaan c alakohtaan sisältyvää tavoitetta, jossa määrätään huolehtimaan mahdollisimman alhaisten hintojen toteuttamisesta.

    6. Kriisinvastainen politiikka terästeollisuuden alalla perustuu yritysten välisen yhteisvastuullisuuden perusperiaatteelle, joka on ilmaistu EHTY:n perustamissopimuksen johdanto-osassa ja konkretisoitu erityisesti lukuisissa artikloissa kuten 3 artiklassa (etusija myönnetty yhteiselle edulle, mikä edellyttää yhteisvastuullisuusvelvoitetta), 49 artiklassa ja sitä seuraavissa artikloissa (yhteisön rahoitusjärjestelmä, joka perustuu maksuihin), 55 artiklan 2 kohdassa (tekniikan ja sosiaalialan tutkimustulosten asettaminen yleiseen käyttöön), 56 artiklassa (avustuksia sopeuttamiseen ja uudelleenkouluttautumiseen) sekä 53 artiklassa (rahoitusmekanismien luominen).

    7. Komission voidaan edellyttää luovan EHTY:n perustamissopimuksen 58 artiklan nojalla tuotantokiintiöjärjestelmän ainoastaan jos voidaan todeta, ettei kriisiä voida selvittää muun muassa hintoja koskevilla toimilla.

    8. EHTY:n perustamissopimuksen 61 artiklassa määrätty hintatason vahvistamiseksi sovellettu menetelmä on harkinnanvarainen ja tekninen asia, jota ohjaa yhteisvastuullisuuden periaate, 61 artiklan toiseksi viimeisessä alakohdassa lueteltujen kriteerien noudattaminen sekä niiden muotoa koskevien edellytysten noudattaminen, jotka koskevat neuvoa-antavan komitean ja neuvoston kuulemista. Yhteisöjen tuomioistuin voi valvoa komission valintoja 36 artiklan viimeisessä kohdassa tarkoitetulla tavalla ainoastaan silloin, kun taloudellisessa arvioinnissa on loukattu ilmeisellä tavalla oikeussääntöjä, ja tässä erityisessä tapauksessa tutkia, estikö käyttöön otettu hintataso 3 artiklassa tarkoitettujen tavoitteiden toteutumisen.

    9. EHTY:n perustamissopimuksen 61 artiklan määräyksiä, joissa viitataan ainoastaan perustamissopimuksen 3 artiklaan, on tulkittava siten, että tässä artiklassa määrättyjen tavoitteiden ja periaatteiden noudattaminen itsessään riittää varmistamaan vähimmäishintoja koskevan päätöksen oikeudellisen virheettömyyden.

    10. Omistusoikeuden takaamista ei voida ulottaa koskemaan kaupankäyntiin liittyvien etujen suojelemista, koska epävarmuus kuuluu taloudellisen toiminnan perusolemukseen.

    11. Käyttäessään valtuuksiaan yhteisön toimielinten on pidettävä huolta siitä, että taloudellisilta toimijoilta veloitetut maksut eivät ole suuremmat kuin on välttämätöntä, jotta viranomaiset saavuttaisivat niille asetetut tavoitteet. Tästä ei kuitenkaan seuraa, että kyseinen velvoite olisi mitoitettava määrätyn toimijaryhmän erityisen tilanteen mukaan.

    12. Hätävarjelun käsite, joka merkitsee puolustautumista oikeudenvastaista hyökkäystä vastaan, ei voi vapauttaa sellaisia taloudelli-

    sia toimijoita vastuusta, jotka tietoisesti rikkovat yleistä päätös-tä, jonka lainmukaisuutta ei ole aihetta epäillä sen enempää erikseen tarkasteltuna kuin suhteessa niihin taloudellisiin seikkoihin ja olosuhteisiin, jotka huomioon ottaen se on tehty. Hätävarjeluun ei voida vedota sellaista viranomaista vas- taan, joka toimii lainmukaisesti toimivaltansa laillisissa rajoissa.

    13. Jotta voitaisiin katsoa, että kyse on Force majeure -tilanteesta, edellytyksenä on kuitenkin, että ulkopuolisella syyllä, johon yksityiset oikeussubjektit vetoavat, on niin vastustamattomat ja väistämättömät seuraukset, että kyseisten henkilöiden on objektiivisesti mahdotonta noudattaa velvollisuuksiaan.

    14. Pakkotila edellyttää, että yrityksen, jota asia koskee, olemassaolo on tosiasiallisesti uhattuna; henkilökohtainen käyttäytyminen ei oikeuta vetoamaan pakkotilaan.

    15. Päätöksen 962/77/EHTY 6 artiklan 1 kohtaa on tulkittava siten, että yritykset eivät voi yhtenäistää hintojaan kilpailijoidensa vahvistamien hintojen kanssa vastoin määräyksiä, joilla määrätään vähimmäishinnoista, joita kaikkien yhteisössä toimivien yritysten on noudatettava.

    Top