Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017JC0011

    EU:n Syyrian-strategia

    EU:n Syyrian-strategia

     

    TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

    Yhteinen tiedonanto (JOIN(2017) 11 final) – EU:n Syyrian-strategian osatekijät

    TIEDONANNON TARKOITUS

    Tiedonannossa esitetään EU:n strategian (joka neuvoston on hyväksyttävä) osatekijät, joiden avulla EU voi edistää paremmin ja voimakkaammin pysyvän poliittisen ratkaisun löytymistä Syyriassa YK:ssa sovitun kehyksen puitteissa.

    Tiedonanto on viimeisin Syyrian kriisiä koskeva strategia-asiakirja. Sitä edelsi maaliskuussa 2015 esitetty (ja vuonna 2016 tarkistettu) Syyriaa koskeva EU:n strategia, joka oli osa Syyriaa ja Irakia sekä Daeshin muodostamaa uhkaa koskevaa EU:n alueellista strategiaa. Kyseinen asiakirja oli puolestaan jatkoa vuonna 2013 annetulle tiedonannolle kokonaisvaltaisen EU:n lähestymistavan löytämisestä Syyrian kriisiin.

    TÄRKEIMMÄT KOHDAT

    Strategiset tavoitteet

    Tiedonannossa esitetään viisi strategista tavoitetta:

    • Yksi Syyria – yhdistynyt ja alueellisesti yhtenäinen maa kaikille syyrialaisille.
    • Demokraattinen Syyria – laillinen hallitus ja moniarvoinen poliittinen järjestelmä, jossa kunnioitetaan oikeusvaltioperiaatetta ja yhdenvertaiseen kansalaisuuteen perustuvia yksilön oikeuksia.
    • Monimuotoinen ja osallistava Syyria – monikulttuurinen maa, jossa kaikilla etnisillä ja uskonnollisilla ryhmillä on tunne siitä, että heidän identiteettiään suojellaan ja että heillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet saada valtion tarjoamia palveluja.
    • Vahva ja turvallinen Syyria – valtio, jossa on toimivat instituutiot ja jossa ovat etusijalla kansalaisten turvallisuus ja palvelut, yhtenäinen kansallinen armeija ja vastuuvelvolliset poliisivoimat ja turvallisuusjoukot.
    • Vakaa Syyria – vakaa poliittinen järjestelmä ja vahva talous, joka tarjoaa kansalaisilleen kunnollista koulutusta ja terveydenhuoltoa, houkuttelee ulkomaisia investointeja, pitää yllä hyviä suhteita kaikkiin naapureihinsa ja on kansainvälisen yhteisön rakentava jäsen.

    Näiden tavoitteiden saavuttamisen toivotaan johtavan maan sisäisten ja muiden pakolaisten turvalliseen, ihmisarvoiseen ja vapaaehtoiseen paluuseen.

    Tavoitteet

    Tiedonannossa arvioidaan Syyrian sodan jatkuessa EU:n ydinintresseihin sekä alueelliseen ja maailmanlaajuiseen vakauteen kohdistuvia riskejä ja uhkia. Vastauksena näihin siinä esitetään luettelo EU:n tavoitteista, joita ovat:

    • sodan saaminen loppumaan poliittisen siirtymävaiheen avulla, joka perustuu konfliktin osapuolten neuvotteluihin, joita YK:n Syyrian-erityislähettiläs ja keskeiset kansainväliset ja alueelliset toimijat tukevat;
    • tarkoituksenmukaisen ja osallistavan siirtymävaiheen edistäminen Syyriassa tukemalla poliittisen opposition vahvistamista YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2254 ja Geneven julkilausuman mukaisesti;
    • demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden edistäminen vahvistamalla syyrialaisia kansalaisjärjestöjä;
    • kansallisen sovintoprosessin edistäminen rauhanrakentamispyrkimysten sekä väkivaltaisen ääriliikehdinnän ja ahdasmielisten ryhmittymien torjumisen perusteella. Siirtymävaiheen oikeusjärjestelyjen pitäisi kattaa sotarikoksia koskevat vastuukysymykset;
    • ihmishenkien pelastaminen vastaamalla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien syyrialaisten humanitaarisiin tarpeisiin nopeasti, tehokkaasti, tuloksellisesti ja sovittuja periaatteita noudattaen;
    • Syyrian väestön selviytymiskyvyn sekä instituutioiden ja yhteiskunnan kestävyyden tukeminen.

    Toimet

    Näiden tavoitteiden täytäntöönpanoa varten tiedonannossa esitetään useita toimia, jotka on määrä toteuttaa tiiviissä yhteistyössä alueellisten kumppanien ja kansainvälisten järjestöjen kanssa. Näihin kuuluvat

    • YK:n koordinoima aloite poliittisen vuoropuhelun käynnistämiseksi alueen keskeisten toimijoiden kanssa. Vuoropuhelun tarkoituksena on määritellä yhteiset lähtökohdat Syyrian sodan lopputulokselle sekä edellytykset sovinto- ja jälleenrakennusprosessille;
    • Syyrian rauhanprosessia tukeva EU:n aloite, jossa ollaan luomassa foorumia, joka konkreettisella tavalla tukee rauhanprosessia ja tulitaukoa, lujittaa oppositiopuolueita ja edistää vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan kanssa;
    • vuoropuhelun rohkaiseminen oppositioryhmien ja syyrialaisten sidosryhmien, kuten kansalaisjärjestöjen, uskonnollisten johtajien, heimopäälliköiden, liike-elämän ja naisjärjestöjen, välillä, jotta niiden näkemykset saataisiin yhdistettyä poliittisella foorumilla;
    • Syyrian eri yhteiskuntaryhmien rauhanomaisen rinnakkaiselon ja selviytymiskyvyn tukeminen, koska ne ovat demokraattisen Syyrian ennakkoedellytyksiä.

    Jälleenrakentamisen ja siirtymävaiheen varhainen suunnittelu

    Jotta voidaan toimia nopeasti ja tuloksellisesti poliittisen siirtymävaiheen käynnistyttyä, tiedonannossa kuvataan vaiheet, jotka kattavat:

    • sopimuksenteon jälkeisen suunnittelun – tähän sisältyy myös jatkossa osallistuminen YK:n virastojen välisen työryhmän johdolla tehtävään suunnittelutyöhön;
    • EU:n roolin Syyrian jälleenrakentamisessa – tähän voisi sisältyä sanktioiden poistaminen, yhteistyön aloittaminen uudelleen ja rahoituksen aloittaminen.

    TAUSTAA

    ASIAKIRJA

    Yhteinen tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle – EU:n Syyrian-strategian osatekijät (JOIN(2017) 11 final, 14.3.2017)

    MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

    Neuvosto hyväksyi Syyriaa koskevan EU:n strategian (lehdistötiedote), 3. huhtikuuta 2017

    Yhteinen tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle – Syyriaa ja Irakia sekä Da’eshin muodostamaa uhkaa koskevan EU:n alueellisen strategian osatekijät (JOIN(2015) 2 final, 6.2.2015)

    Yhteinen tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Kokonaisvaltaisen EU:n lähestymistavan löytäminen Syyrian kriisiin (JOIN(2013) 22 final, 24.6.2013)

    Viimeisin päivitys: 07.12.2017

    Alkuun