Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0706

    Koordinoidut kaasun kysynnän vähentämistoimenpiteet

    Asiakirjan oikeudellinen asema Tämä tiivistelmä on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä, koska kyseinen asiakirja ei ole enää voimassa tai se ei vastaa nykytilannetta.

    Koordinoidut kaasun kysynnän vähentämistoimenpiteet

     

    TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

    Neuvoston asetus (EU) 2022/1369 koordinoiduista kaasun kysynnän vähentämistoimenpiteistä

    ASETUKSEN TARKOITUS

    • Asetuksen tarkoituksena on turvata kaasun toimitusvarmuus Euroopan unionissa (EU), ottaa käyttöön vapaaehtoinen kaasun kysynnän vähentäminen ja parantaa kansallisten kaasun kysynnän vähentämistoimenpiteiden koordinointia, seurantaa ja raportointia. Asetuksessa säädetään mahdollisuudesta julistaa EU:n hälytystilanne, joka laukaisee pakollisen EU:n laajuisen velvoitteen kysynnän vähentämiseen.
    • Asetuksen alkuperäisen hyväksymisen taustalla on Venäjän Ukrainaan kohdistaman sotilaallisen hyökkäyksen kärjistyminen keväästä 2022 lähtien, mikä johti kaasutoimitusten merkittävään vähentymiseen, kun niitä on pyritty tarkoituksellisesti käyttämään poliittisena aseena. Asetus astui voimaan 9. elokuuta 2022 ja oli voimassa vuoden.
    • Muutosasetuksella (EU) 2023/706 jatkettiin vuodella EU:n jäsenvaltioiden vapaaehtoista kaasunkysynnän vähentämistavoitetta ja säilytettiin Euroopan unionin neuvoston mahdollisuus julistaa EU:n hälytystilanne.

    TÄRKEIMMÄT KOHDAT

    Kysynnän vapaaehtoinen vähentäminen

    Muutosasetuksen (EU) 2023/706 mukaan jäsenvaltioiden on parhaansa mukaan pyrittävä vähentämään kaasunkulutustaan vähintään 15 prosentilla 1 päivän huhtikuuta 2023 ja 31 päivän maaliskuuta 2024 välisenä aikana (vähentämiskausi) verrattuna keskimääräiseen kaasunkulutukseensa 1 päivän huhtikuuta 2017 ja 31 päivän maaliskuuta 2022 (viitekausi) välisenä aikana.

    Tämä seurasi asetuksen (EU) 2022/1369 soveltamisalaan kuuluvalla alkuperäisellä kaudella tapahtuneita yli 15 prosentin kaasunkysynnän vähennyksiä koko EU:ssa elokuun 2022 ja tammikuun 2023 välisenä aikana.

    Kysynnän pakollinen vähentäminen, kun EU julistaa hälytystilanteen

    Jos EU:n hälytystilanne on julistettu, kunkin jäsenvaltion on vähennettävä kaasunkulutustaan vähintään 15 prosenttia verrattuna kaasunkulutukseensa viitekauden aikana. Mahdolliset kysynnän vähennykset, jotka jäsenvaltiot ovat saavuttaneet hälytystilanteen julistamista edeltävänä aikana, on otettava huomioon pakollisessa kysynnän vähentämisessä.

    Neuvosto voi julistaa EU:n hälytystilanteen Euroopan komission ehdotuksen perusteella. Komission on tehtävä ehdotus, jos se uskoo, että

    • on olemassa merkittävä riski vakavasta kaasun toimituspulasta tai
    • jos kaasun kysyntä on poikkeuksellisen korkeaa, mikä johtaa kaasun toimitustilanteen merkittävään heikkenemiseen.

    Komission täytyy myös antaa ehdotus EU:n hälytystilanteen julistamisesta, jos sitä pyytävät viisi tai useampi toimivaltaista viranomaista, jotka ovat julistaneet kansallisen hälytystilan asetuksen (EU) 2017/1938 (ks. tiivistelmä) mukaisesti.

    Komission on myös kuultava asetuksen 2017/1938 liitteessä I vahvistettuja asiaankuuluvia riskiryhmiä ja kaasualan koordinointiryhmää.

    Poikkeukset

    Poikkeuksia pakolliseen 15 % vähentämiseen voidaan tehdä seuraavissa tapauksissa:

    • jos jäsenvaltion sähköjärjestelmä on synkronoitu vain jonkin EU:n ulkopuolisen maan sähköjärjestelmän kanssa ja kyseinen synkronointi lakkaa toimimasta ja poikkeusta vaaditaan järjestelmän turvallisen ja luotettavan toiminnan varmistamiseksi
    • jos jäsenvaltiota ei ole liitetty suoraan minkään muun jäsenvaltion yhteenliitettyyn kaasuverkkoon.

    Jäsenvaltio voi rajoittaa kaasun viitekulutusta, jota käytetään kysynnän pakollisen vähentämistavoitteen laskentaan seuraavasti:

    • sillä kaasun määrällä, joka on sen 1. päivälle elokuuta 2022 asetetun välitavoitteen ja 1. elokuuta 2022 tosiasiallisesti varastoidun kaasun määrän erotus, jos jäsenvaltio on saavuttanut välitavoitteen kyseisenä päivänä
    • sillä kaasun määrällä, joka on viitekaudella kulutettu syöttöaineena*.

    Osittainen, väliaikainen tai kokonainen poikkeus voidaan määrätä, jos jäsenvaltio on ajautunut sähkökriisiin, eikä muita taloudellisia vaihtoehtoja ole saatavilla kaasun korvaamiseen sähköntuotannossa ilman, että toimitusvarmuus vaarantuisi vakavasti.

    Jäsenvaltioilla on aikarajat komissiolle ilmoittamiselle, mikäli ne haluavat saada poikkeuksen kaasun viitekulutuksen perusteella tai muilla perustein.

    Toimenpiteet kysynnän vähentämiseksi

    Kunkin jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen vastaa kysynnän vähentämistoimenpiteiden täytäntöönpanon seurannasta.

    Jäsenvaltiot voivat valita sopivat toimenpiteet kysynnän vähentämiseksi. Toimenpiteiden on oltava selkeästi määriteltyjä, läpinäkyviä, oikeasuhteisia, syrjimättömiä ja todennettavissa olevia, ja niissä on otettava huomioon asetuksessa (EU) 2017/1938 vahvistetut periaatteet. Toimenpiteiden on erityisesti täytettävä seuraavat edellytykset:

    • ne eivät saa perusteettomasti vääristää kilpailua tai kaasun sisämarkkinoita
    • ne eivät saa vaarantaa muiden jäsenvaltioiden tai unionin kaasun toimitusvarmuutta
    • niiden on oltava suojattujen asiakkaiden osalta asetuksen (EU) 2017/1938 säännösten mukaisia.

    Suojatulla asiakkaalla tarkoitetaan pääasiassa kotitalousasiakasta, joka on liitetty kaasunjakeluverkkoon. Jäsenvaltiot voivat sisällyttää näihin myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja keskeisiä sosiaalipalveluja sekä kaukolämpöjärjestelmiä, jotka toimittavat tällaisille yhteisöille, jos ne eivät pysty vaihtamaan kaasusta muihin polttoaineisiin.

    Jäsenvaltiot voivat myös jättää kyseiset asiakkaat tällaisten toimenpiteiden ulkopuolelle puolueettomin ja avoimin perustein, joissa on otettava huomioon seuraavat tekijät:

    • niiden taloudellinen merkitys
    • häiriön vaikutus yhteiskunnan kannalta kriittisiin toimitusketjuihin (mukaan lukien muihin jäsenvaltioihin johtavat ketjut)
    • teollisuuslaitoksille mahdollisesti aiheutuvat pitkäaikaiset vahingot
    • mahdollisuudet vähentää kulutusta ja korvata tuotteita EU:ssa.

    Jäsenvaltioiden on myös harkittava

    • toimenpiteitä, joilla vähennetään kaasunkulutusta sähköalalla
    • toimenpiteitä, joilla kannustetaan polttoaineen vaihtamiseen teollisuudessa
    • kansallisia valistuskampanjoita
    • kohdennettuja velvoitteita lämmityksen ja jäähdytyksen vähentämiseksi, joilla edistetään siirtymistä muihin polttoaineisiin ja vähennetään kulutusta teollisuudessa.

    Uusi sääntö erityistapaukselle, joka koskee hiilen ja kaasun välisestä vaihdosta johtuvaa kaasun kulutuksen kasvua

    Muutosasetukseen (EU) 2023/706 sisältyy uusi sääntö, jonka mukaan jäsenvaltio voi mukauttaa kaasun viitekulutusta, jota käytetään kysynnän pakollisen vähentämistavoitteen laskentaan, sillä kaasunkulutuksen kasvaneella määrällä, joka johtuu siirtymisestä kaukolämmityksessä hiilestä kaasuun, jos kyseinen kasvu on 1 päivän elokuuta 2023 ja 31 päivän maaliskuuta 2024 välisenä aikana vähintään kahdeksan prosenttia viitekauden keskimääräiseen kaasunkulutukseen verrattuna ja sikäli kuin tämä kasvu johtuu suoraan kyseisestä siirtymisestä.

    Koordinointi, seuranta, täytäntöönpanon valvonta ja uudelleentarkastelu

    Jäsenvaltioiden on

    • tehtävä yhteistyötä toistensa kanssa kussakin asiaankuuluvassa riskiryhmässä
    • päivitettävä asetuksen (EU) 2017/1938 mukaisesti laadittu kansallinen hätäsuunnitelmansa 31. lokakuuta 2022 mennessä
    • kuultava komissiota ja asiaankuuluvia riskiryhmiä ennen tarkistettujen hätäsuunnitelmien hyväksymistä
    • seurattava kysynnän vähentämistoimenpiteiden täytäntöönpanoa alueellaan ja raportoitava komissiolle kahden kuukauden välein.

    Jos voimassa on EU:n hälytystilanne, tiedot on toimitettava kuukausittain.

    Jäsenvaltiot voivat sisällyttää raportointiinsa alakohtaisen erittelyn kaasun kulutuksesta.

    Jos komissio havaitsee riskin siitä, että jäsenvaltio ei pysty täyttämään kysynnän pakollista vähentämisvelvoitetta, komissio pyytää jäsenvaltiota toimittamaan suunnitelman, jossa esitetään strategia kysynnän vähentämisvelvoitteen saavuttamiseksi.

    Komission oli tarkistettava tätä asetusta EU:hun suuntautuvien kaasutoimitusten yleisen tilanteen perusteella ja toimitettava neuvostolle kertomus uudelleentarkastelun tärkeimmistä havainnoista 1. maaliskuuta 2024 mennessä. Komission oli kyseisen kertomuksen perusteella päätettävä, ehdotetaanko asetuksen (EU) 2022/1369 soveltamisajan jatkamista.

    MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

    • Asetusta (EU) 2022/1369 sovellettiin 9. elokuuta 2022 alkaen ja muutosasetusta (EU) 2023/706 1. huhtikuuta 2023 alkaen.
    • Muutosasetusta (EU) 2023/706 sovellettiin 31. maaliskuuta 2024 saakka.

    TAUSTAA

    Asetuksen (EU) 2022/1369 nojalla talvella 2022–23 saavutetusta kysynnän vähentämisestä huolimatta talven 2023–24 tullessa ilmeni vakavia toimitusvarmuuteen liittyviä ongelmia, ja kesällä ja syksyllä 2023 todettiin merkittävää hintavaihtelua, kun hinnat nousivat yli 50 prosenttia muutamassa viikossa.

    Komission helmikuussa 2024 tekemässä uudelleentarkastelussa (mainittu edellä) todettiin, että EU vähensi yhdessä kaasun kysyntää 18 prosenttia elokuun 2022 ja joulukuun 2023 välisenä aikana, mikä merkitsi noin 101 miljardin kaasukuutiometrin säästöjä. Itse asiassa vähennys oli ylittänyt kesällä 2022 asetetun tavoitteen, ja sillä oli ollut ratkaiseva merkitys vakaiden toimitusten säilyttämisessä, EU:n energiamarkkinoiden vakauttamisessa ja solidaarisuuden osoittamisessa Ukrainaa kohtaan.

    Edellä esitetyn perusteella komissio ehdotti, että asetuksen (EU) 2022/1369 voimassaolon jatkamisen sijaan annetaan neuvoston suositus jatkuvista kaasunkysynnän vähentämistoimenpiteistä. Näin ollen neuvosto antoi 25 päivänä maaliskuuta 2024 suosituksen kaasun kysynnän vähentämistä koskevien koordinoitujen toimenpiteiden jatkamisesta. Tämä kannustaa jäsenvaltioita jatkamaan vapaaehtoisten toimenpiteiden toteuttamista yhteisen 15 prosentin kaasukysynnän vähentämiseksi verrattuna keskimääräiseen kysyntään huhtikuun 2017 ja maaliskuun 2022 välisenä aikana.

    Ks. lisätietoja:

    KESKEISET TERMIT

    Syöttöaine. Komission (Eurostatin) energiataselaskelmissa tarkoitettu ”maakaasun muu kuin energiakäyttö”.

    ASIAKIRJA

    Neuvoston asetus (EU) 2022/1369, annettu 5 päivänä elokuuta 2022, koordinoiduista kaasun kysynnän vähentämistoimenpiteistä (EUVL L 206, 8.8.2022, s. 1–10).

    Asetukseen (EU) 2022/1369 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

    MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

    Neuvoston suositus, annettu 25 päivänä maaliskuuta 2024, koordinoitujen kaasun kysynnän vähentämistoimenpiteiden jatkamisesta (EUVL C, C/2024/2476, 27.3.2024).

    Komission kertomus neuvostolle: koordinoitua kaasun kysynnän vähentämistä koskevan asetuksen (EU) 2022/1369, sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EU) 2023/706, toimivuuden uudelleentarkastelusta (COM(2024) 88 final, 27.2.2024).

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – ”Kaasua säästöön talven varalle” (COM(2022) 360 final, 20.7.2022).

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – REPowerEU-suunnitelma (COM(2022) 230 final, 18.5.2022).

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/1938, annettu 25 päivänä lokakuuta 2017, toimista kaasun toimitusvarmuuden turvaamiseksi ja asetuksen (EU) N:o 994/2010 kumoamisesta (EUVL L 280, 28.10.2017, s. 1–56).

    Ks. konsolidoitu toisinto.

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 715/2009, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2009, maakaasunsiirtoverkkoihin pääsyä koskevista edellytyksistä ja asetuksen (EY) N:o 1775/2005 kumoamisesta (EUVL L 211, 14.8.2009, s. 36–54).

    Ks. konsolidoitu toisinto.

    Viimeisin päivitys: 08.02.2024

    Alkuun