Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0478

    Tuontiin sovellettava yhteinen järjestelmä

    Tuontiin sovellettava yhteinen järjestelmä

    TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

    Asetus (EU) 2015/478 tuontiin sovellettavasta yhteisestä järjestelmästä

    TIIVISTELMÄ

    ASETUKSEN TARKOITUS

    EU:n toimintaperiaatteen mukaan tuotteiden tuonti on vapaata ilman määrällisiä rajoituksia (esim. kiintiöitä), ellei tuotteisiin sovelleta suojatoimenpiteitä*. EU julkaisi vuonna 2015 avoimuuden lisäämiseksi kodifikaation* tuontiin sovellettavasta yhteisestä järjestelmästä. Tarkoituksena oli yhdistää useat lainsäädäntöön tehdyt muutokset yhteen säädökseen.

    Asetuksessa säädetään:

    • EU:n ulkopuolisten maiden tuontiin sovellettavasta yhteisestä menettelystä
    • ennen suojatoimenpidettä suoritettavasta EU:n tutkinnasta ja EU:n tuottajille mahdollisesti haittaa aiheuttavien tuotteiden valvonnasta.

    TÄRKEIMMÄT KOHDAT

    Asetusta sovelletaan EU:n ulkopuolisista maista peräisin olevien tuotteiden tuontiin, lukuun ottamatta seuraavia tuotteita:

    • asetuksen (EU) 2015/936 erityisten tuontimenettelyjen soveltamisalaan kuuluvat tekstiilituotteet
    • asetuksessa (EU) 2015/755 luetellut tietyistä EU:n ulkopuolisista maista peräisin olevat tuotteet.

    EU-maiden on ilmoitettava Euroopan komissiolle, jos valvonnan suorittaminen tai suojatoimenpiteiden soveltaminen voisi tuonnin kehityksen vuoksi olla tarpeen.

    EU:n tutkintamenettely

    Tutkinnan tarkoituksena on määrittää, aiheuttaako tuotteiden tuonti (tai uhkaako se aiheuttaa) vakavaa haittaa* kyseisille EU:n tuottajille. Tutkinta on normaalisti saatettava päätökseen yhdeksän kuukauden sisällä, mutta joissain tapauksissa tutkintaa voidaan pidentää enintään 11 kuukauteen.

    Tutkinnan aikana tutkitaan tuonnin kehittymistä ja olosuhteita, joissa tuonti tapahtuu, sekä EU:n tuottajille tällaisesta tuonnista aiheutuvaa vakavaa haittaa tai haitan uhkaa.

    Siinä otetaan huomioon seuraavat seikat:

    • tuonnin määrä
    • tuontihinnat
    • vastaavia tai suoraan kilpailevia tuotteita valmistaviin EU:n tuottajiin kohdistuvat vaikutukset, jotka ilmenevät tuotannon, kapasiteetin käytön (kuinka paljon tuotantokapasiteetista on käytössä), varastojen, myynnin, markkinaosuuden, hinnan, voittojen, sijoitetun pääoman tuoton, käteisvirtojen ja työllisyyden suuntauksissa.

    Jos tutkinta osoittaa tuonnin lisääntyneen niin paljon, että se aiheuttaa (tai uhkaa aiheuttaa) vakavaa haittaa EU:n tuottajille, komissio voi päättää suojatoimenpiteiden soveltamisesta.

    Suojatoimenpiteet

    EU:n tutkinta voi johtaa mistä tahansa EU:n ulkopuolisesta maasta peräisin olevien tuotteiden tuonnin määrän rajoittamiseen. Tuontikiintiöt eivät voi olla pienempiä kuin vähintään kolmen vuoden pituisen edustavan ajanjakson aikana toteutetun tuonnin keskiarvo.

    • Väliaikaisia toimenpiteitä (kesto enintään 200 päivää) voidaan soveltaa kriittisissä olosuhteissa tai jos on todettu alustavasti, että tuonnin kasvu on aiheuttanut tai uhkaa aiheuttaa haittaa.
    • Lopullisia toimenpiteitä voidaan soveltaa enintään neljän vuoden ajan (mahdollisten väliaikaisten toimenpiteiden soveltamisjakso mukaan lukien) – ellei soveltamisjaksoa pidennetä enintään kahdeksaan vuoteen.

    Suojatoimenpiteitä sovelletaan kyseisen tuotteen kaikkeen tuontiin kaikista maista.

    Valvontatoimenpiteet

    Tutkinta voi johtaa EU:n suorittamaan tuotteen ennakkovalvontaan tai jälkikäteen suoritettavaan valvontaan. Valvonnassa on kyse tietyn ajanjakson ajan voimassa olevasta automaattisesta tuontitodistusjärjestelmästä. Siinä ei rajoiteta tuontia jälkikäteen eikä ennakkoon. Ennakkovalvonnassa olevat tuotteet voidaan laskea vapaaseen liikkeeseen, mutta se edellyttää EU:n nimeämän toimivaltaisen viranomaisen myöntämän, koko EU:n alueella voimassa olevan tuontiasiakirjan esittämistä.

    Ilmoitus- ja kuulemismenettely

    Komissio kuulee (kaikkien EU-maiden edustajista koostuvaa) suojatoimenpidekomiteaa ennen EU:n tutkintamenettelyä ja sen aikana. Komission on ilmoitettava EU-maille kaikista suojatoimenpiteitä koskevista päätöksistään. Lähtökohtana on, että suojatoimenpiteitä voidaan soveltaa, jos EU-maiden määräenemmistö tukee niitä. Asetuksessa säädetään myös muista erityisistä äänestysolosuhteista.

    Kehitysmaat

    Suojatoimenpiteitä ei voida soveltaa Maailman kauppajärjestön jäsenenä olevasta kehitysmaasta peräisin olevaan tuotteeseen, jos kyseisen maan osuus kyseisen tuotteen tuonnista EU:hun ei ole enempää kuin kolme prosenttia ja jos kaikkien kehitysmaiden osuus kyseisen tuotteen kokonaistuonnista on yhteensä enintään yhdeksän prosenttia.

    MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

    Sitä on sovellettu 16. huhtikuuta 2015 alkaen.

    TAUSTAA

    Lisätietoja: ”Tuonti EU:hun” Euroopan komission verkkosivustolla.

    KESKEISET TERMIT

    * Suojatoimenpiteet: toimenpiteet, joita sovelletaan silloin, kun EU:n tuotantoon vaikuttaa ennakoimattomasta kehityksestä johtuva tuonnin viimeaikainen, nopea ja äkillinen kasvu. Niiden tarkoituksena on antaa teollisuudelle aikaa uudelleenjärjestelyille.

    * Kodifiointi: menettely, jossa säädös ja kaikki siihen tehdyt muutokset yhdistetään yhteen uuteen säädökseen.

    *Vakava haitta: EU:n tuottajien tilanteen huomattava yleinen huononeminen.

    SÄÄDÖS

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/478, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2015, tuontiin sovellettavasta yhteisestä järjestelmästä (EUVL L 83, 27.3.2015, s. 16–33)

    MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/936, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2015, muiden kuin kahdenvälisten sopimusten, pöytäkirjojen tai muiden järjestelyjen taikka muiden unionin erityisten tuontimenettelyjen soveltamisalaan kuuluvien tiettyjen kolmansien maiden tekstiilituotteiden tuontiin sovellettavasta yhteisestä menettelystä (EUVL L 160, 25.6.2015, s. 1–54)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/755, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2015, tiettyjen kolmansien maiden tuontiin sovellettavasta yhteisestä menettelystä (EUVL L 123, 19.5.2015, s. 33–49)

    Viimeisin päivitys: 31.03.2016

    Alkuun