Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Lähiyhtiöiden välisiin korko- ja rojaltimaksuihin sovellettava verotus

Lähiyhtiöiden välisiin korko- ja rojaltimaksuihin sovellettava verotus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Direktiivi 2003/49/EY — eri jäsenvaltioissa sijaitsevien lähiyhtiöiden välisiin korko- ja rojaltimaksuihin sovellettavasta yhteisestä verotusjärjestelmästä

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Sen tavoitteena on varmistaa lähiyhtiöiden* välisten maksujen oikeudenmukainen verotus eri EU-maiden välillä ja välttää samalla kaksinkertainen verotus EU-maiden välillä. Sitä sovelletaan

  • korkojen maksuihin*
  • rojaltien maksuihin*

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tämän direktiivin tarkoituksena on lakkauttaa EU:n lähdevaltiossa kannetut verot, kun taas vastaanottava EU:n jäsenvaltio verottaa samaa maksua.

Näin ollen tärkein tavoite on varmistaa, että maksuja ei veroteta useammassa kuin yhdessä maassa (kaksinkertainen verotus).

Jäsenvaltiosta lähtöisin olevat korko- ja rojaltimaksut ovat vapaita kannettavista veroista, mikäli koron tai rojaltin tosiasiallinen edunsaaja* on

  • toisesta jäsenvaltiosta oleva yhtiö*
  • ,tai jolla on kiinteä toimipaikka* toisessa EU:n jäsenvaltiossa.

Kyseisen direktiivin liite sisältää luettelon erityyppisistä yhtiöistä, joihin tätä direktiiviä sovelletaan. Direktiiviä on muutettu niin, että otetaan huomioon eri yhtiötyypit maissa, jotka liittyivät Euroopan unioniin vuonna 2004, 2007 ja 2013.

Kun lähiyhtiö tai pysyvä toimipaikka maksaa liikaa veroja koroista tai rojalteista EU-maassa, joka ei ole sen kotipaikka, sen on haettava palautusta. Kyseisen jäsenvaltion on palautettava liikaa peritty vero vuoden kuluessa hakemuksen ja sen kohtuudella yhtiöltä tai kiinteältä toimipaikalta vaatimien vahvistustietojen vastaanottamisesta. Jos veroa ei ole palautettu tämän määräajan kuluessa, saajayhtiöllä tai kiinteällä toimipaikalla on (mainitun vuoden kuluttua) oikeus saada palautetulle verolle korkoa. Se lasketaan sen koron mukaan, joka vastaa lähdevaltion kyseisen jäsenvaltion kansallisen lainsäädännön mukaisesti vastaavissa tapauksissa sovellettavaa kansallista korkokantaa.

Tämä direktiivi ei estä soveltamasta kansallisia säännöksiä tai sopimukseen perustuvia sääntöjä petosten tai väärinkäytösten torjumiseksi. Jäsenvaltiot voivat evätä tämän direktiivin suomat edut tai kieltäytyä soveltamasta tätä direktiiviä sellaisten liiketoimien osalta, joiden pääasiallisena tarkoituksena tai yhtenä pääasiallisena tarkoituksena on veron kiertäminen, veron välttäminen tai väärinkäytökset.

Eräisiin jäsenvaltioihin sovellettiin määrätyn kauden ajan siirtymäsääntöjä, joiden mukaisesti direktiivin soveltaminen viivästyi.

International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD) teki tutkimuksen direktiivin täytäntöönpanosta Euroopan komissiolle vuonna 2006 ja komissio julkaisi oman kertomuksensa sen toimivuudesta vuonna 2009. Vuonna 2011 komissio hyväksyi ehdotuksen, jolla direktiivi laadittiin uudelleen, jotta sen soveltamisalaa voitiin laajentaa ja välttää tilanteita, joissa verohelpotuksia myönnetään, mutta vastaavaa tuloa ei todellisuudessa veroteta (kaksinkertainen verotus).

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Direktiiviä on sovellettu 26. kesäkuuta 2003 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 1. tammikuuta 2004 mennessä.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Korkomaksu: tulo kaikenlaisista velkasaatavista, riippumatta siitä, onko niiden vakuutena kiinnitys ja liittyykö niihin oikeus osuuteen velallisen voitosta. Näitä ovat esimerkiksi joukkovelkakirjojen tai obligaatioiden tuotto (yhtiön liikkeeseen laskemat pitkäaikaiset joukkovelkakirjat, joista maksetaan kiinteää korkoa ja joiden vakuutena ovat varat) sekä näihin joukkovelkakirjoihin tai obligaatioihin liittyvät emissiovoitot ja palkkiot. Maksun viivästymisen johdosta maksettavia sakkomaksuja ei pidetä korkoina.
Rojaltimaksu: kaikenlaiset maksut, jotka saadaan vastikkeeksi kirjallisen, taiteellisen tai tieteellisen teoksen, mukaan lukien:
  • elokuvien ja tietokoneohjelmien,
  • tekijänoikeuden, patentin,
  • tavaramerkin,
  • mallin,
  • suunnitelman,
  • salaisen kaavan tai menetelmän käytöstä tai käyttöoikeudesta taikka teollis-, kaupallis- tai tieteellisluonteisesta kokemusperäisestä tiedosta.

Maksut teollisten, kaupallisten tai tieteellisten laitteiden käytöstä tai käyttöoikeudesta katsotaan rojalteiksi.

Lähiyhtiöt: kahta yhtiötä pidetään lähiyhtiöinä,
  • jos yksi yhtiö omistaa välittömästi vähintään 25 prosenttia toisen yhtiön pääomasta, tai
  • jos kolmas yhtiö omistaa välittömästi vähintään 25 prosenttia molempien yhtiöiden pääomasta.
Tosiasiallinen edunsaaja: yhtiö, joka saa kyseiset maksut omaksi hyväkseen eikä välittäjänä, kuten jonkun toisen henkilön edustajana, uskottuna miehenä tai valtuutettuna asiamiehenä.

Sovelletaan kiinteän toimipaikan tapauksessa, kun maksu tosiasiassa liittyy kyseiseen kiinteään toimipaikkaan.

Toisesta jäsenvaltiosta oleva yhtiö: tällaisen yhtiön on täytettävä seuraavat kolme ehtoa:
  • se on perustettu EU-maan lainsäädännön mukaisesti (toisin sanoen sen kotipaikka, keskushallinto tai päätoimipaikka on EU:n alueella ja sen toiminta liittyy tosiasiallisesti ja jatkuvasti kyseisen maan talouteen);
  • jonka kotipaikka on kyseisessä EU:n jäsenvaltiossa;
  • johon sovelletaan yhtiöverotusta.
Kiinteä toimipaikka: jäsenvaltiossa sijaitseva kiinteä liikepaikka, jonka kautta toisesta jäsenvaltiosta olevan yhtiön liiketoimintaa osaksi tai kokonaan harjoitetaan.

ASIAKIRJA

Neuvoston direktiivi 2003/49/EY, annettu 3. päivänä kesäkuuta 2003, eri jäsenvaltioissa sijaitsevien lähiyhtiöiden välisiin korko- ja rojaltimaksuihin sovellettavasta yhteisestä verotusjärjestelmästä (EUVL L 157, 26.6.2003, s. 49–54)

Neuvoston direktiiviin 2003/49/EY tehdyt peräkkäiset tarkistukset ja muutokset on sisällytetty alkuperäiseen asiakirjaan. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Ehdotus neuvoston direktiiviksi eri jäsenvaltioissa sijaitsevien lähiyhtiöiden välisiin korko- ja rojaltimaksuihin sovellettavasta yhteisestä verotusjärjestelmästä (COM(2011) 714 final, 11.11.2011)

Viimeisin päivitys: 04.07.2018

Top