EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Teollis- ja tekijänoikeuksien noudattaminen

Teollis- ja tekijänoikeuksien noudattaminen

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2004/48/EY – teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta

Oikaisu

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Tällä direktiivillä säädetään vähimmäistason toimenpiteistä, menettelyistä ja oikeussuojakeinoista teollis- ja tekijänoikeuksien tehokkaan yksityisoikeudellisen noudattamisen varmistamiseksi koko EU:n alueella siten, että taataan yhtenäinen suojelun taso koko sisämarkkinoilla.

Vuonna 2017 Euroopan komissio hyväksyi toimenpidepaketin, jolla edistetään entisestään teollis- ja tekijänoikeuksien soveltamista ja noudattamisen varmistamista sekä väärentämisen ja tavaroiden laittoman valmistamisen torjuntaa. Se julkaisi erityisesti ohjeita sisältävän tiedonannon, jossa selvennetään tässä direktiivissä vahvistettuja sääntöjä EU-maiden erilaisten tulkintojen varalta. Toimenpiteissä noudatetaan kymmenvaiheista toimintasuunnitelmaa komission vuonna 2014 määrittämien teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamiseksi.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tavoitteet

Direktiivin päätavoite on varmistaa, että samat välineet ovat keksijöiden ja innovoijien saatavilla koko EU:n alueella, jotta he voivat hyödyntää teollis- ja tekijänoikeuksiaan. Väärentämisen ja tavaroiden laittoman valmistamisen torjunnan lisäksi se auttaa kuitenkin myös saavuttamaan muita tavoitteita, joita ovat muun muassa:

  • innovoinnin ja yritysten kilpailukyvyn edistäminen – tehokkaiden rangaistuksen määrääminen väärentämisestä ja tavaroiden laittomasta valmistamisesta voi auttaa varmistamaan luottamus sisämarkkinoihin;
  • työpaikkojen säilyttäminen Euroopassa – yritysten kärsimä vahinko, joka aiheutuu väärentämisestä ja tavaroiden laittomasta valmistamisesta, kohdistuu yritysten tarjoamien työpaikkojen määrään;
  • kuluttajansuojan varmistaminen – kuluttajia huijataan tietoisesti laadun suhteen, jota kuluttajalla on oikeus odottaa tuotteelta, mikä aiheuttaa riskejä sekä terveydelle (esimerkiksi väärennetyt lääkkeet ja kosmetiikka) että turvallisuudelle (esimerkiksi väärennetyt lelut tai sähkölaitteet) eikä kuluttaja voi sen vuoksi periaatteessa hyödyntää takuuta, myynnin jälkeistä palvelua tai tehokkaita oikeussuojakeinoja;
  • yleisen järjestyksen ylläpitäminen – väärentäminen ja tavaroiden laiton valmistaminen rikkovat työlainsäädäntöä (pimeä työ), verolainsäädäntöä (valtion verotulojen menetys), terveyttä koskevaa lainsäädäntöä sekä tuoteturvallisuutta koskevaa lainsäädäntöä.

Soveltamisala

Direktiiviä sovelletaan kaikkiin EU:n lainsäädännössä ja/tai kyseisen jäsenvaltion kansallisessa lainsäädännössä säädettyjen teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksiin.

Tämä direktiivi ei vaikuta:

  • EU:n sääntöihin tekijänoikeuksia koskevien ja niihin liittyvien oikeuksien noudattamisen varmistamiseen;
  • teollis- ja tekijänoikeuksia koskevaa aineellista oikeutta säänteleviin sääntöihin (toisin sanoen laki, jolla määritetään teollis- ja tekijänoikeuksiin liittyvät oikeudet ja velvoitteet);
  • kansainvälisistä sopimuksista jäsenvaltioille johtuviin velvoitteisiin, esimerkkinä sopimus teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista (joka tunnetaan nimellä ”TRIPS-sopimus”);
  • kaikkiin jäsenvaltioiden kansallisiin sääntöihin, jotka liittyvät teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksiin sovellettaviin rikosoikeudellisiin menettelyihin tai seuraamuksiin.

Yleinen velvoite

  • Jäsenvaltioiden olisi säädettävä tarpeellisista toimenpiteistä, menettelyistä ja oikeussuojakeinoista teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamiseksi ja ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin väärennösten tekijöitä ja laittomien tavaroiden valmistajia vastaan.
  • Näiden toimenpiteiden, menettelyjen ja oikeussuojakeinojen on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia, mutta ne eivät saa aiheuttaa esteitä lailliselle kaupalle ja niiden on tarjottava suoja väärinkäytöksiä vastaan.

Suojelun soveltaminen

Henkilöitä, joilla on oikeus hakea teollis- ja tekijänoikeuksien suojatoimenpiteiden ja menettelyjen soveltamista, ovat

  • oikeuksien haltijat,
  • heidän edustajansa sekä kyseisten oikeuksien käyttämiseen oikeutetut henkilöt (esimerkiksi käyttölupien saajat) ja teollis- ja tekijänoikeuksien haltijoita edustavat elimet (teollis- ja tekijänoikeuksia kollektiivisesti hallinnoivat elimet ja edunvalvontajärjestöt) voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

Tiedonsaantioikeus

Tuomioistuin voi kantajan pyynnöstä määrätä, että sellaisten tavaroiden ja palvelujen alkuperästä, joiden epäillään loukkaavan teollis- ja tekijänoikeutta, sekä niiden jakeluverkosta, annetaan tietoja. Tiedonantovelvollinen on teollis- tai tekijänoikeuksia loukannut ja/tai kuka tahansa muu henkilö:

  • jonka on todettu pitävän hallussaan väärennettyjä tavaroita kaupallisessa laajuudessa;
  • joka on tavattu käyttämästä väärennettyjä palveluja kaupallisessa laajuudessa
  • jonka on todettu tarjoavan loukkaavassa toiminnassa käytettäviä palveluja kaupallisessa laajuudessa;
  • jonka on osoitettu osallistuneen kyseisten tavaroiden tuottamiseen, valmistukseen tai jakeluun tai näiden palvelujen tarjoamiseen.

Säännöt todistusaineiston saannista ja säilyttämisestä

Tuomioistuin voi hakijan pyynnöstä määrätä, että vastapuolen on esitettävä vastapuolen hallussa oleva todistusaineisto, edellyttäen, että luottamuksellisten tietojen suoja taataan. Oikeus voi myös määrätä toimia väitettyyn loukkaamiseen liittyvän asiaankuuluvan todistusaineiston suojaamiseksi.

Turvaamis- ja säilyttämistoimenpiteet

Tuomioistuin voi hakijan pyynnöstä määrätä väliaikaisen kieltotuomion*, jonka tarkoituksena on

  • estää teollis- tai tekijänoikeuden välittömät loukkaukset;
  • kieltää väliaikaisesti teollis- tai tekijänoikeuden väitettyjen loukkausten jatkaminen;
  • asettaa kyseisen oikeuden väitettyjen loukkausten jatkamisen ehdoksi oikeudenhaltijalle kuuluvan korvauksen takaamiseen tarkoitettujen vakuuksien asettaminen.

Oikeusviranomaiset voivat joissakin tapauksissa antaa luvan väitetyn oikeudenloukkaajan irtaimen ja kiinteän omaisuuden asettamiselle hukkaamiskieltoon sekä tämän pankkitilien ja muiden varojen jäädyttämiselle.

Tuomiosta johtuvat toimenpiteet

Tuomioistuin voi hakijan pyynnöstä määrätä korjaavia toimenpiteitä, joiden nojalla teollis- ja tekijänoikeuksia rikkovat tavarat voidaan vetää takaisin tai poistaa markkinoilta tai hävittää.

Tuomioistuin voi myös määrätä pysyvän kieltotuomion, jonka tarkoituksena on kieltää loukkauksen jatkaminen tai myöntää vahingonkorvauksia vahingon kärsineelle osapuolelle.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Direktiiviä on sovellettu 20. toukokuuta 2004 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 29. huhtikuuta 2006 mennessä.

TAUSTAA

KESKEISET TERMIT

Väliaikainen kieltotuomio: nämä ovat väliaikaisia kieltomääräyksiä eli tuomioistuimen tilapäisiä määräyksiä, joiden nojalla osapuolta edellytetään olemaan tai estetään toteuttamasta määrättyjä toimenpiteitä, kunnes asiasta tehdään lopullinen päätös.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/48/EY, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta (EUVL L 157, 30.4.2004, s. 45–86) Teksti julkaistu uudelleen oikaisussa (EUVL L 195, 2.6.2004, s. 16–25)

Direktiiviin 2004/48/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle – Ohjeita teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/48/EY tietyistä näkökohdista (COM(2017) 708 final, 29.11.2017)

Viimeisin päivitys: 11.06.2018

Top