This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Criminal Justice specific programme (2007-13)
Rikosoikeutta koskeva erityisohjelma (2007–2013)
Rikosoikeutta koskeva erityisohjelma (2007–2013)
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Rikosoikeutta koskeva erityisohjelma (2007–2013)
Päätöksessä 2007/126/YOS perustetaan rikosoikeuden erityisohjelma. Kyseinen ohjelma on yksi viidestä pilarista perusoikeuksia ja oikeusasioita koskevassa yleisohjelmassa, jonka tavoitteena on luoda Euroopan unioniin (EU) todellinen vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue. Rikosoikeusohjelmalla parannetaan EU-maiden oikeusalan viranomaisten ja oikeudellisissa ammateissa toimivien yhteistyötä ja keskinäistä luottamusta.
SÄÄDÖS
Neuvoston päätös 2007/126/YOS, tehty 12 päivänä helmikuuta 2007, rikosoikeutta koskevan erityisohjelman perustamisesta kaudelle 2007–2013 osana perusoikeuksia ja oikeusasioita koskevaa yleisohjelmaa.
TIIVISTELMÄ
Käsiteltävänä olevassa päätöksessä perustetaan rikosoikeuden erityisohjelma. Kyseinen ohjelma on yksi viidestä erityisohjelmasta, jotka muodostavat perusoikeuksia ja oikeusasioita koskevan yleisohjelman. Se on perustettu todellisen vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen luomiseksi Euroopan unioniin (EU).
Rikosoikeusohjelma kattaa 1. tammikuuta 2007 ja 31. joulukuuta 2013 välisen ajan.
Yleiset tavoitteet
Rikosoikeusohjelman tarkoituksena on luoda Euroopan oikeudellinen alue. Sillä on neljä yleistä tavoitetta
Erityistavoitteet
Rikosoikeusohjelmalla pyritään erityisesti edistämään rikosoikeudellista yhteistyötä seuraavia tavoitteita varten
Ohjelmalla on myös tarkoitus saavuttaa seuraavat erityistavoitteet
Toimet
Rikosoikeuden ohjelman kautta edistetään erilaisia aloitteita, kuten
Kohde ja toimijat
Ohjelma on suunnattu erityisesti oikeudellisissa ammateissa toimiville, kansallisille viranomaisille ja unionin kansalaisille yleensä.
Ohjelmaan voivat osallistua muun muassa julkiset tai yksityiset organisaatiot, ammattilaiset, yliopistot, tutkimus- ja koulutuskeskukset, oikeudellisissa ammateissa toimivat, valtiosta riippumattomat järjestöt ja myös voittoa tavoittelevat järjestöt, tosin vain tietyillä edellytyksillä.
EU:n ulkopuoliset maat tai kansainväliset järjestöt voivat osallistua valtioidenvälisiin hankkeisiin vain kumppaneina.
EU:n rahoitustyypit
Ohjelman nojalla tarjotaan kahdentyyppistä EU-rahoitusta
Täytäntöönpanotoimenpiteet
Komissio noudattaa rahoitustuen täytäntöönpanossa EU:n yleiseen talousarvioon sovellettavaa varainhoitoasetusta. Se myös hyväksyy vuotuisen työohjelman, jossa määritellään erityiset tavoitteet ja ensisijaiset aihealueet sekä julkisia hankintoja koskevin sopimuksin rahoitettavat liitännäistoimet.
Tuen arviointi- ja myöntämismenettelyissä otetaan huomioon muun muassa seuraavat perusteet
Toiminta-avustuksia myönnetään kansalaisjärjestöjen tai Euroopan oikeudellisen koulutuksen verkoston toimille vain tietyillä edellytyksillä.
Muiden ohjelmien keskinäinen täydentävyys
Yhteisvaikutus muiden ohjelmien kanssa on toivottavaa. Näitä ohjelmia ovat
Seuranta ja arviointi
Jotta komissio voi valvoa rahoitettuja toimia, avustuksen saajan on
Komissio puolestaan
Komission on sovellettava petoksia, lahjontaa ja muuta laitonta toimintaa ehkäiseviä toimenpiteitä. Se suorittaa tarkastuksia, perii aiheettomasti maksetut varat takaisin ja määrää myös seuraamuksia väärinkäytösten vuoksi.
Komissio varmistaa, että ulkopuolinen riippumaton taho valvoo ohjelmaa ja arvioi sitä säännöllisesti. Se julkistaa vuosittain luettelon ohjelman nojalla rahoitetuista toimista.
Viitteet
Säädös |
Voimaantulo |
Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa |
EUVL |
Päätös 2007/126/YOS |
24.2.2007 |
- |
EUVL L 58, 24.2.2007. |
Viimeisin päivitys 18.05.2011