Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan unionin tullialan yhdennetty palveluympäristö

Euroopan unionin tullialan yhdennetty palveluympäristö

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) 2022/2399 Euroopan unionin tullialan yhdennetyn palveluympäristön perustamisesta

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Sillä perustetaan Euroopan unionin (EU) tullialan yhdennetty palveluympäristö* (EU SWE-C), jonka avulla parannetaan tullialan ja muiden kuin tullialan yhteistyötä sekä mahdollistetaan niiden yhteentoimivuus virtaviivaistamaan tavaran tullausprosessissa vaadittujen sähköisten asiakirjojen ja tietojen vaihtoa.
  • Siinä vahvistetaan sääntöjä parantamaan digitaalista hallinnollista yhteistyötä ja tietojenvaihtoa tullihallinnon ja muiden viranomaisten (niin kutsuttujen ”toimivaltaisten kumppaniviranomaisten*) välillä, jotka vastaavat EU:n muuta kuin tullialaa koskevien muodollisuuksien* täytäntöönpanosta EU:n rajalla ja sen eri vastuualueilla perussopimusten mukaisesti, mukaan lukien terveyden ja turvallisuuden, ympäristönsuojelun, kalastuksen, maatalouden ja markkinavalvonnan aloilla.
  • Sillä perustetaan EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistustenvaihtojärjestelmänä (EU CSW-CERTEX) tunnettu keskitetty järjestelmä, jolla parannetaan talouden toimijoiden toimivaltaisille tulli- ja kumppaniviranomaisille toimittamien tietojen jakamista ja käsittelyä sekä varmistetaan, että kyseiset viranomaiset saavat alkuperäiset tiedot reaaliajassa.
  • Siinä edellytetään, että EU:n jäsenvaltiot perustavat ja ylläpitävät ”kansallisiksi tullialan yhdennetyiksi palveluympäristöiksi” kutsuttuja palveluja ja järjestelmiä, jotka mahdollistavat niiden tulliviranomaisten, toimivaltaisten kumppaniviranomaisten ja talouden toimijoiden sähköisten järjestelmien välisen tiedonvaihdon.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön osat

Asetuksella luodaan puitteet tulliviranomaisten ja muiden kuin tullialan viranomaisten väliselle digitaaliselle yhteistyölle kolmen keskeisen osan avulla, joihin kuuluvat

  • EU:n muuta kuin tullialaa koskevat järjestelmät*
  • kansalliset tullialan yhdennetyt palveluympäristöt
  • Euroopan unionin tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistustenvaihtojärjestelmä.

Nämä puitteet mahdollistavat tiedonvaihdon kansallisten tullijärjestelmien ja EU:n muiden kuin tullialan järjestelmien välillä EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistustenvaihtojärjestelmän kautta, jotta helpotetaan sähköisiä hallinnollisia tarkastuksia tulliselvityksen yhteydessä.

EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön osien yhteentoimivuus

EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön osien yhteentoimivuus mahdollistetaan eri maiden viranomaisten (G2G) sekä yritysten ja viranomaisten (B2G) välisen kaksitasoisen digitaalisen ja hallinnollisen yhteistyön avulla, jotta tietoja voidaan vaihtaa tullin, toimivaltaisten kumppaniviranomaisten ja talouden toimijoiden välillä. Asetuksen tavoitteet ovat seuraavat:

  • Eri maiden viranomaisten välisen yhteistyöjärjestelmän täytäntöönpano vuoteen 2025 mennessä helpottamaan ja virtaviivaistamaan tietojen jakamista tulliviranomaisten ja toimivaltaisten kumppaniviranomaisten välillä, jotta tulliselvitysprosessissa vaaditut tiedot voidaan vaihtaa ja varmentaa automaattisesti. Tällä varmennetaan myös EU:n tasolla tuotujen tai vietyjen tavaroiden määrien asianmukainen seuraaminen ja valvominen, mikä vähentää petosten riskiä ja muiden kuin tullialan vaatimusten täytäntöönpanon eroja.
  • Yritysten ja viranomaisten välisen yhteistyöjärjestelmän täytäntöönpano yhdeksän vuotta asetuksen soveltamisen jälkeen talouden toimijoiden tulliselvitysprosessin virtaviivaistamiseksi tavaroita siirrettäessä EU:hun ja EU:sta. Tämän järjestelmän avulla talouden toimijat voivat käyttää yksittäisessä jäsenvaltiossa yhtä portaalia kaikkien tavaroiden tulliselvitystä varten tarvittavien tietojen toimittamiseen sen sijaan, että tiedot toimitettaisiin erikseen kansallisiin tullijärjestelmiin ja EU:n muihin kuin tullialan järjestelmiin.
  • Talouden toimijan rekisteröinti- ja tunnistenumeron käytön varmistaminen niin, että sitä käytetään pääasiallisena tunnisteena talouden toimijoille eri maiden viranomaisten sekä yritysten ja viranomaisten yhteistyöjärjestelmien kautta vaihdetuissa tiedoissa, mukaan lukien toimivaltaisten kumppaniviranomaisten suorittamissa tarkastuksissa.

Tietosuoja

  • EU:n tullialan yhdennetty palveluympäristö on suunniteltu siten, että sen ytimessä on yksityisyys ja tietosuoja.
  • Tietoja säilytetään lähdejärjestelmissä (tullin tai muun kuin tullialan) ja niitä käytetään ainoastaan tullilainsäädännössä sekä alakohtaisessa lainsäädännössä jo vahvistettuihin tarkoituksiin.
  • Euroopan unionin tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistustenvaihtojärjestelmä ei tallenna mitään tietoja suorittaessaan tietojenkäsittelytoimia. Itse asiassa kaikki tietojenvaihdot ja muunnokset tapahtuvat reaaliajassa, mikä käynnistää kaikkien tietojen kontekstuaalisen poistamisen heti, kun käsittelytoimet on saatettu päätökseen.
  • Ainoat järjestelmään tallennetut tiedot ovat tietojen toimituksen ilmentävä lokitiedosto sekä asianomaisten asiakirjojen viitenumerot.

EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön kattamat muuta kuin tullialaa koskevat muodollisuudet

  • Asetuksen liite sisältää EU:n muun kuin tullialan järjestelmissä isännöityjä muun kuin tullialan muodollisuuksia, joita käytetään pakollisesti tai vapaaehtoisesti kunkin sovellettavan politiikanalan alakohtaisen EU-lainsäädännön vaatimusten mukaisesti.
  • Asetuksella varmistetaan, että kaikki jäsenvaltiot käyttävät Euroopan unionin tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistustenvaihtojärjestelmää eri politiikanalojen monenlaisten EU:n muuta kuin tullialaa koskevien muodollisuuksien digitaaliseen tiedonvaihtoon. Kunkin näistä muodollisuuksista on täytettävä erityiset oikeudelliset ja tekniset vaatimukset, jotka on otettava käyttöön vaiheittain EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön puitteissa.
  • EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistustenvaihtojärjestelmä kattaa vuodesta 2025 alkaen terveys- ja kasvinsuojeluvaatimukset, luonnonmukaisten tuotteiden tuontia koskevat säännöt, tietyt ympäristövaatimukset ja kulttuuriesineiden tuontiin liittyvät muodollisuudet.

Seuranta ja raportointi

  • Euroopan komissio laatii vuosittain edistymiskertomukset, joissa arvioidaan kaikkien muiden kuin tullialan muodollisuuksien digitalisoinnin tilaa EU:n rajalla, mukaan lukien odotettua tulevaa kehitystä ja mahdollista vuorovaikutusta tullin kanssa.
  • Vuosikertomukset kattavat joka kolmas vuosi myös EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön toiminnan seurannan ja arvioinnin keskittyen erityisesti sen vaikutuksiin talouden toimijoihin.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 12. joulukuuta 2022 alkaen. Seuraavia sääntöjä sovelletaan kuitenkin poikkeuksellisesti 13. joulukuuta 2031 alkaen:

  • yksi ainoa viestintäkanava talouden toimijoille (8 artiklan 3 kohdan a alakohta)
  • muuta kuin tullialaa koskevat muodollisuudet (11 artikla)
  • tietojen yhdenmukaistaminen ja järkeistäminen (13 artiklan 1, 2 ja 3 kohta)
  • talouden toimijoiden toimittamat tullitiedot ja muuta kuin tullialaa koskevat tiedot (14 artikla)
  • EU:n tullialan yhdennetyn palveluympäristön todistustenvaihtojärjestelmän kautta saadut lisätiedot ja sen kautta tapahtuva täydentävä tietojenvaihto (15 artiklan 1 ja 2 kohta).

TAUSTAA

Lainsäädäntö on tullitoimintasuunnitelman 17 toimen ensimmäinen tulos.

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Tullialan yhdennetty palveluympäristö. Sähköiset palvelut, joiden avulla voidaan vaihtaa tietoja tulliviranomaisten, toimivaltaisten kumppaniviranomaisten ja talouden toimijoiden sähköisten järjestelmien välillä.
Toimivaltainen kumppaniviranomainen. Minkä tahansa jäsenvaltion viranomainen tai komissio, jolle on annettu valtuudet suorittaa nimetty tehtävä liittyen asiaankuuluvien EU:n muiden kuin tullialaa koskevien muodollisuuksien täyttämiseen.
EU:n muuta kuin tullialaa koskeva muodollisuus. Kaikki toimet, jotka talouden toimijan tai toimivaltaisen kumppaniviranomaisen on suoritettava tavaroiden kansainvälistä liikkuvuutta varten EU:n muun kuin tullilainsäädännön mukaisesti.
EU:n muuta kuin tullialaa koskeva järjestelmä. EU:n sähköinen järjestelmä, joka on perustettu unionin lainsäädännöllä, jota käytetään sen tavoitteiden saavuttamiseksi tai johon viitataan siinä ja johon tallennetaan tietoja muuta kuin tullialaa koskevan unionin muodollisuuden täyttämiseksi.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/2399, annettu 23 päivänä marraskuuta 2022, Euroopan unionin tullialan yhdennetyn palveluympäristön perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 952/2013 muuttamisesta (EUVL L 317, 9.12.2022, s. 1–23)

Viimeisin päivitys: 07.12.2022

Top