Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

50 artiklan mukaiset neuvottelut Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa

50 artiklan mukaiset neuvottelut Yhdistyneen kuningaskunnan (1) kanssa

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 50 artikla – EU:sta eroamista koskeva menettely

SEU-SOPIMUKSEN 50 ARTIKLAN TARKOITUS

  • Euroopan unionista tehdyssä sopimuksessa (SEU) on 50 artikla, lauseke, joka koskee jäsenvaltion vapaaehtoista ja yksipuolista eroamista EU:sta.
  • Siinä vahvistetaan menettely, jonka mukaisesti EU neuvottelee eroamisesta ja tekee sopimuksen eroavan jäsenvaltion kanssa.
  • Neuvottelut päättyvät kahden vuoden kuluessa, paitsi jos Eurooppa-neuvosto päättää yksimielisesti pidentää tätä määräaikaa yhteisymmärryksessä eroavan jäsenvaltion kanssa.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Yhdistyneen kuningaskunnan (1) lähetettyä 29. maaliskuuta 2017 päivätyn kirjeen, jossa se ilmoitti päätöksestään erota EU:sta (”Brexit”), Eurooppa-neuvosto (50 artikla), jonka muodostavat kaikkien EU:n jäsenvaltioiden johtajat Yhdistynyttä kuningaskuntaa (1) lukuun ottamatta, vahvisti neuvotteluja koskevat suuntaviivat, jotka sisältävät EU:n kannat ja periaatteet.

Neuvosto (50 artikla) hyväksyi 22. toukokuuta 2017 päätöksen, jolla sallitaan neuvottelujen aloittaminen Yhdistyneen kuningaskunnan (1) kanssa ja nimitetään komissio virallisesti EU:n neuvottelijaksi. Päätöksellä hyväksyttiin myös ensimmäiset neuvotteluohjeet. Niissä määritetään neuvottelujen selkeä rakenne ja EU:n yhtenäinen lähestymistapa.

Lisäksi Euroopan parlamentti vahvisti omat keskeiset periaatteensa ja ehtonsa (”reunaehdot”) erosopimuksen hyväksymiselle.

Pääperiaatteet

Suuntaviivoissa vahvistetaan EU:n pääperiaatteet. Niitä sovellettiin myös neuvotteluihin järjestelmällisestä eroamisesta, alustaviin ja valmistaviin keskusteluihin tulevien suhteiden puitteista sekä siirtymäjärjestelyihin. Periaatteisiin sisältyi:

  • Yhdistyneen kuningaskunnan (1) säilyminen läheisenä kumppanina, kun se on lähtenyt EU:sta
  • Yhdistyneen kuningaskunnan (1) kanssa tehtävien mahdollisten sopimusten on perustuttava oikeuksien ja velvollisuuksien tasapainoon ja taattava tasapuoliset toimintaedellytykset
  • sisämarkkinoiden yhtenäisyyden säilyttäminen: ei alakohtaisen lähestymistavan mukaisesti
  • EU:n riippumattomuuden säilyttäminen sen päätöksenteossa ja Euroopan unionin tuomioistuimen tehtävässä.
  • mitään ei sovita ennen kuin kaikesta on sovittu: yksittäisiä asioita ei voi selvittää erikseen
  • EU käy neuvottelut yhtenäisin kannoin
  • ei erillisiä neuvotteluja yksittäisten EU:n jäsenvaltioiden ja Yhdistyneen kuningaskunnan (1) välillä asioista, jotka liittyvät Yhdistyneen kuningaskunnan (1) eroon EU:sta.

Kaksivaiheiset neuvottelut

Neuvottelujen ensimmäinen vaihe alkoi 19. kesäkuuta 2017 pian Yhdistyneen kuningaskunnan (1) yleisvaalien jälkeen. Kuuden neuvottelukierroksen jälkeen EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan neuvottelijat saavuttivat 8. joulukuuta 2017 (1) tärkeän virstanpylvään edistymällä riittävästi neuvottelujen tässä vaiheessa. Yhteinen raportti, jonka Yhdistyneen kuningaskunnan (1) pääministeri Theresa May ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker hyväksyivät, sisältää vahvoja sitoumuksia

  • turvata EU:n kansalaisten oikeudet Yhdistyneessä kuningaskunnassa (1) ja Yhdistyneen kuningaskunnan (1) kansalaisten oikeudet EU:ssa
  • hoitaa kaikki nykyiset taloudelliset velvoitteet, joista on sovittu Yhdistyneen kuningaskunnan (1) jäsenyyden aikana
  • käsitellä Irlannin ja Pohjois-Irlannin erityistilannetta.

Euroopan komissio antoi myös 8. joulukuuta 2017 Eurooppa-neuvostolle (50 artikla) suosituksia ja totesi, että neuvottelujen ensimmäisessä vaiheessa oli saavutettu riittävästi edistystä.

Tämän jälkeen Eurooppa-neuvosto (50 artikla) vahvisti 15. joulukuuta 2017, että edistys oli ollut riittävää, ja EU:n johtajat hyväksyivät suuntaviivat siirtymisestä neuvottelujen toiseen vaiheeseen mahdollisten siirtymäjärjestelyjen ja tulevien suhteiden käsittelemiseksi.

Neuvosto (50 artikla) hyväksyi 29. tammikuuta 2018 päätöksen luvan antamisesta neuvotella siirtymäjärjestelyistä ja neuvotteluohjeista. Komissio julkaisi 6. helmikuuta 2018 ehdotuksensa siirtymäjärjestelyistä.

EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (1) neuvottelijat ottivat 19. maaliskuuta 2018 toisen ratkaisevan askeleen pääsemällä sopimukseen erosopimusluonnoksesta, jossa esiteltiin neuvottelujen ensimmäisessä vaiheessa saavutettua oikeudellista edistystä ja joka sisälsi siirtymäkautta käsittelevän oikeudellisen tekstin.

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 23. maaliskuuta 2018 suuntaviivat EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (1) tulevien suhteiden puitteista.

EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (1) neuvottelijat julkaisivat 19. kesäkuuta 2018 yhteisen julkilausuman, jossa kuvaillaan erosopimusluonnosta koskevien neuvottelujen edistymistä.

Eurooppa-neuvosto (50 artikla) arvioi 29. kesäkuuta ja 17. lokakuuta 2018 neuvottelujen tilaa ja vahvisti EU:n 27 jäsenvaltion vahvan yhtenäisyyden ja käytössä olevan yhtenäisen neuvottelurakenteen.

Kun neuvotteluja oli käyty 17 kuukautta, 25. marraskuuta 2018 Eurooppa-neuvosto otti ratkaisevan askeleen Brexit-neuvotteluissa hyväksymällä erosopimuksen ja ehdot Yhdistyneen kuningaskunnan (1) järjestelmällisestä erosta EU:sta ja hyväksymällä poliittisen julistuksen, jossa vahvistetaan EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (1) tulevien suhteiden väliset puitteet.

Yhdistyneen kuningaskunnan (1) hallitus ei kuitenkaan saanut parlamentiltaan tarvittavaa tukea erosopimuksen allekirjoittamista ja ratifiointia varten, ja se pyysi Eurooppa-neuvostoa (50 artikla) pidentämään SEU-sopimuksen 50 artiklan 3 kohdassa vahvistettua määräaikaa. Eurooppa-neuvosto (50 artikla) hyväksyi määräajan pidentämisen aluksi 12. huhtikuuta 2019 ja myöhemmin (uusi pidennys) 31. lokakuuta 2019 asti.

Pääministeri Theresa Mayn erottua tehtävästään Yhdistyneen kuningaskunnan (1) hallitus ehdotti erosopimukseen liitetyn Irlantia ja Pohjois-Irlantia koskevan pöytäkirjan muuttamista, ja Eurooppa-neuvosto hyväksyi sen 25. marraskuuta 2018. Yhdistyneen kuningaskunnan (1) hallitus ehdotti myös 25. marraskuuta 2018 hyväksytyn poliittisen julistuksen muuttamista vastaamaan uuden hallituksen erilaista näkemystä tulevista suhteista EU:n kanssa.

EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (1) neuvottelijoiden väliset keskustelut aloitettiin uudelleen syyskuussa 2019. Neuvottelijat saivat 17. lokakuuta 2019 aikaan sopimuksen Irlantia ja Pohjois-Irlantia koskevan pöytäkirjan muutetun tekstistä sekä poliittisen julistuksen tarkistetusta tekstistä. Lisäksi Eurooppa-neuvosto (50 artikla) hyväksyi 17. lokakuuta 2019 tarkistetun erosopimuksen ja poliittisen julistuksen muutetun tekstin.

Yhdistynyt kuningaskunta (1) pyysi 19. lokakuuta 2019 31. lokakuuta 2019 asetetun määräajan pidentämistä. Jotta erosopimuksen ratifioinnin päätökseen saattamiselle saataisiin lisää aikaa, Eurooppa-neuvosto (50 artikla) teki yhteisymmärryksessä Yhdistyneen kuningaskunnan (1) kanssa päätöksen pidentää 50 artiklan mukaista määräaikaa 31 päivään tammikuuta 2020.

Erosopimus ja poliittinen julistus kehyksestä tulevalle suhteelle

Erosopimuksessa noudatetaan täysimääräisesti Eurooppa-neuvoston (50 artikla) suuntaviivoissa määritettyjä perusperiaatteita, joilla pyritään luomaan oikeusvarmuus ja suojelemaan EU:n etua asioissa, joissa Brexit aiheuttaa epävarmuutta. Tämä koskee ennen kaikkea kansalaisten oikeuksia, taloudellista selvitysratkaisua, tiukasti valvotun rajan välttämistä Irlannin saarella sekä vahvaa hallintojärjestelmää, jossa säilytetään Euroopan unionin tuomioistuimen rooli EU:n oikeuden tulkitsemisessa.

Lisätietoja erosopimuksesta ja poliittisesta julistuksesta:

Ratifiointimenettely

EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (1) neuvottelijat allekirjoittivat 24. tammikuuta 2020 erosopimuksen. Euroopan parlamentin hyväksyttyä sopimuksen äänestämällä 29. tammikuuta 2020 ja Eurooppa-neuvoston päätettyä erosopimuksen päätökseen saattamisesta 30. tammikuuta 2020 erosopimus tuli voimaan 1. helmikuuta 2020.

Siirtymäkausi

Erosopimuksessa määrätään siirtymäkaudesta 31. joulukuuta 2020 saakka. Tätä määräaikaa voidaan pidentää kerran, enintään yhdellä tai kahdella vuodella, mutta siitä on päätettävä EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (1) keskinäisellä sopimuksella 1. heinäkuuta 2020 mennessä. Siirtymäkauden aikana EU:n lainsäädäntöä sovelletaan edelleen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa (1). EU kohtelee Yhdistynyttä kuningaskuntaa (1) ikään kuin se olisi jäsenvaltio, lukuun ottamatta osallistumista EU:n toimielimiin ja hallintorakenteisiin.

Neuvottelut tulevasta kumppanuudesta

Siirtymäkausi antaa Yhdistyneelle kuningaskunnalle (1) aikaa neuvotella tulevista suhteista Euroopan unionin kanssa.

Lisätietoja tulevaa kumppanuutta koskevista neuvotteluista:

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto, VI osasto – Loppumääräykset, 50 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 43–44)

MUU ASIAAN LIITTYVÄ ASIAKIRJA

Yhdistyneen kuningaskunnan pääministerin 29. maaliskuuta 2017 päivätty kirje Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle

Viimeisin päivitys: 03.02.2020



(1) Yhdistynyt kuningaskunta erosi Euroopan unionista ja siitä tuli kolmas maa (EU:n ulkopuolinen maa) 1. helmikuuta 2020.

Top