EU:n laajuisten rautateiden turvallisuus
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Direktiivi (EU) 2016/798 rautateiden turvallisuudesta
DIREKTIIVIN TARKOITUS
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Direktiivissä määritetään lukuisia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on kehittää ja parantaa turvallisuutta sekä parantaa pääsymahdollisuuksia rautatiemarkkinoille. Näihin toimenpiteisiin kuuluvat
- viraston nimeäminen elimeksi, joka vastaa turvallisuustodistusten myöntämisestä rautatieyrityksille, jotka toimivat useammassa kuin yhdessä EU:n jäsenvaltiossa
- EU:n rautatiejärjestelmän eri toimijoiden velvollisuuksien määritteleminen
- yhteisten turvallisuustavoitteiden ja yhteisten turvallisuusmenetelmien laatiminen pyrkien poistamaan vähitellen kansallisten sääntöjen tarve ja siten myös esteet yhtenäisen eurooppalaisen rautatiealueen kehittämiselle
- turvallisuustodistusten ja lupien myöntämistä, uusimista, muuttamista, rajoittamista ja peruuttamista koskevien periaatteiden määritteleminen
- sen edellyttäminen, että jokaisen jäsenvaltion on perustettava kansallinen turvallisuusviranomainen ja elin onnettomuuksien ja vaaratilanteiden tutkintaa varten
- rautatieturvallisuuden hallintaa ja valvontaa koskevien yhteisten periaatteiden määritteleminen.
Soveltamisala
Direktiiviä sovelletaan rautatiejärjestelmään jäsenvaltioissa. Sen soveltamisalaan eivät kuulu
- metrot
- raitiotieliikenteen ja kevytraideliikenteen kalustoyksiköt sekä yksinomaan näiden kalustoyksikköjen käyttämä infrastruktuuri
- verkot, jotka ovat muusta EU:n rautatiejärjestelmästä toiminnallisesti erillisiä ja jotka on tarkoitettu ainoastaan paikalliseen, kaupunkien tai esikaupunkien henkilöliikenteeseen, ja yksinomaan näillä verkoilla liikennöivät yritykset.
Turvallisuuden kehittäminen ja hallinnointi
- Omien EU-lainsäädännön alaisten toimivaltuuksiensa rajoissa virasto ja jäsenvaltiot ovat vastuussa rautateiden turvallisuuden säilyttämisestä ja yleisestä parantamisesta antaen etusijan onnettomuuksien ehkäisemiselle.
- Jäsenvaltioiden vastuulla on myös sen varmistaminen, että
- rautateiden turvallisuuden kehittämiseksi ja parantamiseksi toteutettavissa toimenpiteissä noudatetaan järjestelmänäkökohtia
- rataverkon haltijat ja rautatieyritykset ovat vastuussa EU:n rautatiejärjestelmän turvallisesta käytöstä ja mahdollisten riskien hallinnasta.
Yhteiset turvallisuusmenetelmät ja -tavoitteet
- Turvallisuustasoa, turvallisuustavoitteiden saavuttamista ja muiden turvallisuutta koskevien vaatimusten noudattamista arvioidaan käyttämällä seuraavia yhteisiä turvallisuusmenetelmiä:
- riskien arviointimenetelmät
- turvallisuustodistusten ja turvallisuuslupien antamisen vaatimustenmukaisuuden arviointi
- kansallisten turvallisuusviranomaisten suorittama valvonta sekä rautatieyritysten, rataverkon haltijoiden ja kunnossapidosta vastaavien yksikköjen suorittama valvonta
- turvallisuustavoitteiden saavuttamisen arviointi EU:n tasolla ja kansallisella tasolla.
- Turvallisuuden vähimmäistasot, jotka on saavutettava koko EU:n rautatiejärjestelmässä, vahvistetaan yhteisissä turvallisuustavoitteissa. Ne voidaan ilmaista joko hyväksyttävän riskitason kriteereinä tai turvallisuustasotavoitteina.
Yhtenäinen turvallisuustodistus
- EU:n rautatieinfrastruktuurin käyttöoikeus voidaan myöntää ainoastaan rautatieyrityksille, joilla on yhtenäinen turvallisuustodistus, jonka on myöntänyt joko virasto tai asianmukainen kansallinen turvallisuusviranomainen.
- Todistuksen tarkoituksena on osoittaa, että asianomainen yritys on ottanut käyttöön turvallisuusjohtamisjärjestelmän ja että se pystyy toimimaan turvallisesti aiotulla toiminta-alueella.
Muutos rautateiden turvallisuus- ja yhteentoimivuussääntöjen kanaalin alittavaan kiinteään yhteyteen soveltamisen osalta
Asetuksella (EU) 2020/1530 laajennetaan kansallisen turvallisuusviranomaisen määritelmää siten, että se tarkoittaa kansallista elintä, jolle jäsenvaltio tai EU:n ulkopuolinen maa on uskonut rautateiden turvallisuuteen liittyvät tehtävät.
MISTÄ ALKAEN SÄÄNTÖJÄ SOVELLETAAN?
Direktiivi piti saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään 16. kesäkuuta 2020. Jotta rautatiealalle saataisiin lisää oikeusvarmuutta ja joustavuutta selviytyä covid-19-pandemian aiheuttamissa poikkeuksellisissa olosuhteissa, tätä määräaikaa pidennettiin edelleen muuttamalla direktiiviä (EU) 2020/700 31. lokakuuta 2020 asti.
TAUSTAA
Ks. lisätietoja:
ASIAKIRJA
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/798, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautateiden turvallisuudesta (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 102–149).
Direktiiviin (EU) 2016/798 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/698, annettu 25 päivänä toukokuuta 2020, covid-19:n leviämisen johdosta toteutettavista erityisistä ja väliaikaisista toimenpiteistä, jotka koskevat tiettyjen todistusten, lupakirjojen ja lupien uusimista tai niiden voimassaoloajan pidentämistä sekä tiettyjen määräaikaisten tarkastusten ja jatkokoulutusten lykkäämistä tietyillä liikennelainsäädännön aloilla (EUVL L 165, 27.5.2020, s. 10–24).
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/796, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, Euroopan unionin rautatievirastosta ja asetuksen (EY) N:o 881/2004 kumoamisesta (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 1–43).
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/797, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta Euroopan unionissa (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 44–101).
Ks. konsolidoitu toisinto.
Viimeisin päivitys: 22.12.2023