EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Alppien aluetta koskeva Euroopan unionin strategia

Alppien aluetta koskeva Euroopan unionin strategia

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Komission tiedonanto COM(2015) 366 final – Alppien aluetta koskeva Euroopan unionin strategia

TIIVISTELMÄ

TIEDONANNON TARKOITUS

Euroopan komission tiedonannossa ehdotetaan Alppien aluetta koskevaa Euroopan unionin strategiaa (EUSALP), jonka tarkoituksena on auttaa Alppien aluetta vastaamaan moniin taloutta, väestönkehitystä ja ympäristöä koskeviin haasteisiin. Strategiaan sisältyy toimintasuunnitelma, jolla pyritään edistämään alueen kestävää taloudellista ja yhteiskunnallista vaurautta.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Alppien aluetta koskeva Euroopan unionin strategia on neljäs EU:n makroaluestrategia*. Se käsittää seitsemän maata ja 48 aluetta:

viisi EU-maata: Italia, Itävalta, Ranska, Saksa ja Slovenia sekä

kaksi EU:n ulkopuolista maata: Liechtenstein ja Sveitsi.

Haasteet

Alppien alueella on monia haasteita, jotka edellyttävät yhteistoimintaa:

väestönkehityksen suuntaukset: ikääntyminen, vuoriston ydinalueiden harva asutus ja muuttoliikkeen uudet ilmenemismuodot (esim. kaupunkeihin kohdistuva muuttoliike maaseudun puutteellisen infrastruktuurin vuoksi)

alueen huomattava alttius ilmastonmuutokselle ja tämän vaikutukset ympäristöön, luonnon monimuotoisuuteen ja alueen asukkaiden elinoloihin

alueen erityinen maantieteellinen asema Euroopassa kauttakulkualueena

energian kysynnän hallinta

merkittävä sesonkien vaikutus, erityisesti eräillä matkailualueilla

alueen eri osien väliset merkittävät yhteiskunnalliset ja taloudelliset erot.

Strategian tavoitteet: Kolme temaattista tavoitetta ja yksi horisontaalinen tavoite

Haasteisiin vastaaminen edellyttää alueiden ja maiden välisen yhteistyön tehostamista. Strategia perustuukin kolmeen temaattiseen toimenpidelähtöiseen tavoitteeseen:

Temaattiset toimet

1.

Tasapuolisten työnsaantimahdollisuuksien tarjoaminen hyödyntäen alueen korkeaa kilpailukykyä tehostamalla talouskasvua ja innovaatioita. Toimet voivat olla Alppien alueen tuotteisiin ja palveluihin kohdistuvaa tutkimusta tai alueen kestävyyden kehittämistä innovatiivisilla lähestymistavoilla.

2.

Sisäisen ja ulkoisen saavutettavuuden ja liikenneyhteyksien takaaminen kaikille alueen asukkaille: toimien tarkoituksena on edistää liikkuvuutta käyttämällä erilaisia liikennemuotoja (intermodaalisuus ja yhteentoimivuus) niin matkustaja- kuin tavaraliikenteessä sekä laajentaa verkko- ja puhelinyhteydet syrjäisille alueille

3.

alueen ympäristön kestävyyden ja houkuttelevuuden parantaminen resursseja yhdistämällä

ympäristön ja kulttuuriperinnön suojelemiseksi

luotettavien energiaratkaisujen kestävän tuotannon edistämiseksi

Lisäksi suunnitelmaan sisältyy neljäs horisontaalinen tavoite, jolla pyritään rakentamaan toimiva makroalueen hallintomalli yhteistyön parantamiseksi. Euroopan komissio toimii riippumattomana, toimintaan myötävaikuttavana tekijänä, joka vastaa strategian koordinoinnista yhdessä osallistujamaiden ja -alueiden kanssa toissijaisuusperiaatteen mukaisesti.

Täytäntöönpano ja EU:n lisäarvo

Strategian tavoitteena on tarjota yhteistyöpuitteet makroalueellisten ongelmien ratkaisemiseksi yhdessä. Näin parannetaan toimien johdonmukaisuutta ja saadaan mukaan eri tasojen toimijoita kaikilta alueilta.

Strategialla pyritään myös luomaan uusia suhteita kaupunki- ja vuoristoalueiden välille (ja välissä oleville alueille).

Strategia perustuu samoihin pääperiaatteisiin kuin olemassa olevat makroaluestrategiat:

ei uusia EU-rahastoja

ei uusia muodollisia rakenteita EU:n tasolla

eikä uutta EU-lainsäädäntöä.

Lisäksi se pohjautuu koordinoituun lähestymistapaan, synergioihin ja nykyisten EU-rahastojen ja muiden rahoitusvälineiden tehokkaampaan käyttöön.

Strategia hyödyntää ja yhdistää EU:n aluepolitiikan 2014–2020 ohjelmia (kuten EU:n rakenne- ja investointirahastojen alaisia ohjelmia) sekä muita alueellisia ja kansallisia alaa koskevia toimintapoliittisia puitteita.

KESKEISET TERMIT

*Makroaluestrategia muodostaa yhdennetyt puitteet, joilla voidaan vastata tietyn maantieteellisen alueen yhteisiin haasteisiin.

Tällä hetkellä makroaluestrategioita on neljä:

Euroopan unionin strategia Itämeren aluetta varten

Alppien aluetta koskeva Euroopan unionin strategia.

TAUSTAA

SÄÄDÖS

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle Alppien aluetta koskevasta Euroopan unionin strategiasta (COM(2015) 366 final, 28.7.2015)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja – Komission tiedonantoon Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle Alppien aluetta koskevasta Euroopan unionin strategiasta liitetty toimintasuunnitelma (SWD(2015) 147 final, 28.07.2015)

Eurooppa-neuvoston päätelmät, 19.–20. joulukuuta 2013

Viimeisin päivitys: 16.11.2015

Top