Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Oikeuslaitoksen uudistaminen ja korruption torjunta: Romanian edistyminen

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Oikeuslaitoksen uudistaminen ja korruption torjunta: Romanian edistyminen

Romanian liittyessä Euroopan unioniin (EU) vuonna 2007 perustettiin yhteistyö- ja seurantamekanismina tunnettu erityinen valvontajärjestelmä valvomaan Romanian edistymistä oikeuslaitoksen uudistamisessa ja korruption torjunnassa.

SÄÄDÖS

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhteistyö- ja seurantamekanismin puitteissa saavutetusta edistyksestä Romaniassa (COM(2015) 35 final, 28. tammikuuta 2015).

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhteistyö- ja seurantamekanismin puitteissa saavutetusta edistyksestä Romaniassa (COM(2014) 37 final, 22. tammikuuta 2014).

TIIVISTELMÄ

Euroopan komission vuoden 2014 ja 2015 kertomuksissa kuvataan Romanian edistymistä näillä aloilla vuosista 2012 ja 2013 lähtien.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Yhteistyö- ja seurantamekanismiin sisältyy neljä erityistä kriteeriä Romanian oikeuslaitoksen uudistamista, lahjomattomuutta, korkean tason korruption torjuntaa sekä julkisen sektorin korruption torjuntaa koskevien puutteiden korjaamiseksi.

Päätavoitteena on perustaa säännöllisen raportoinnin järjestelmä, jotta varmistetaan normien saavuttaminen ja täyttäminen tyydyttävällä tavalla näillä aloilla ja voidaan auttaa Romaniaa korjaamaan yhteistyö- ja seurantamekanismin osoittamat puutteet.

Edistymistä koskevat vuosien 2014 ja 2015 kertomukset

Vuoden 2014 kertomuksessa esitetään Euroopan komission analyysi toimista, joita Romania on toteuttanut vuosien 2012 ja 2013 kertomusten jälkeen (jälkimmäinen julkaistiin uuden hallituksen nimittämisen jälkeen).

Vuoden 2014 kertomuksen tärkein johtopäätös on, että Romanian keskeisissä oikeuslaitoksen instituutioissa ja lahjomattomuutta valvovissa elimissä on tapahtunut edistystä vaikeista poliittisista olosuhteista huolimatta.

Kertomuksessa kuitenkin todetaan, että

  • oikeuslaitoksen riippumattomuudessa on tiettyjä ongelmia
  • lahjomattomuutta ja korruption torjuntaa koskevia toimenpiteitä vastustetaan
  • poliittista vaikutusvaltaa on käytetty keskeisissä oikeuslaitoksen nimityksissä.

Myös vuoden 2015 kertomus osoittaa, että korkean tason korruption torjumiseksi on toteutettu tiettyjä toimenpiteitä, jotka lisäävät romanialaisten luottamusta oikeuslaitokseen ja korruptiontorjunnasta vastaavaan syyttäjälaitokseen.

Tärkeimmät suositukset:

Euroopan komissio kehottaa Romaniaa vakiinnuttamaan ja turvaamaan aikaansaannoksensa. Koska lakien (siviililaki, siviiliprosessilaki, rikoslaki ja rikosprosessilaki) täytäntöönpanossa on saavutettu kehitystä, uusia toimenpiteitä tarvitaan oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja uudistamisen alalla.

Lisäparannuksia tarvitaan, jotta

  • varmistetaan lahjomattomuus julkisiin hankintoihin liittyvien eturistiriitojen välttämiseksi
  • luodaan tehokkaampi ja systemaattisempi lähestymistapa korruption torjuntaan ennaltaehkäisyn ja varoittavien seuraamusten avulla.

Euroopan komissio edellyttää myös lisää yhdenmukaisuutta tuomioistuimen ja parlamentin päätöksiin (esimerkiksi parlamentin jäsenten kohtelu tavallisina kansalaisina).

Romanian tukemiseksi yhteistyö- ja seurantamekanismi saa edelleen EU:n rahoitusta sekä rakentavaa tukea Euroopan komissiolta ja muilta EU-mailta.

Ks. myös Euroopan komission pääsihteeristön yhteistyö- seurantamekanismia käsittelevä verkkosivusto, Romanian yhteistyö- ja seurantamekanismin verkkosivusto ja komission lehdistötiedotteet vuosilta 2014 ja 2015.

TAUSTAA

Romanian liittyessä EU:hun vuonna 2007 maalta edellytettiin kehitystä esimerkiksi oikeuslaitoksen uudistamisen ja korruptiontorjunnan aloilla. Yhteistyö- ja seurantamekanismin avulla luotiin puitteet Romanian näillä aloilla saavuttaman edistyksen valvontaan. Vastaava prosessi on käynnissä Bulgarian osalta.

Yhteistyö- ja seurantamekanismiprosessi perustuu Romanian viranomaisten arvioihin edistymisestä sekä EU-maiden, kansainvälisten organisaatioiden, riippumattomien asiantuntijoiden ja muiden lähteiden antamiin tietoihin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhteistyö- ja seurantamekanismin puitteissa saavutetusta edistyksestä Romaniassa (COM(2012) 410 final, 18. heinäkuuta 2012).

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhteistyö- ja seurantamekanismin puitteissa saavutetusta edistyksestä Romaniassa (COM(2013) 0047 final, 30. tammikuuta 2013).

Viimeisin päivitys: 21.03.2015

Top