EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan rajavalvontajärjestelmä (Eurosur)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Eurooppalainen raja- ja merivartiosto' for an updated information about the subject.

Euroopan rajavalvontajärjestelmä (Eurosur)

Euroopan unioni (EU) on perustanut Euroopan rajavalvontajärjestelmän (Eurosur) parantaakseen yhdennettyä rajavalvontaa ja torjuakseen rajat ylittävää rikollisuutta ja laitonta maahanmuuttoa.

SÄÄDÖS

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1052/2013, annettu 22 päivänä lokakuuta 2013, Euroopan rajavalvontajärjestelmän (Eurosur) perustamisesta.

TIIVISTELMÄ

Lokakuussa 2013 EU antoi asetuksen Euroopan rajavalvontajärjestelmän (Eurosur) perustamisesta.

Monikäyttöinen järjestelmä

Eurosur on monikäyttöinen järjestelmä laittoman maahanmuuton ja rajat ylittävän rikollisuuden torjumiseksi ulkorajoilla. Sen avulla turvataan myös Euroopan rannikolle pyrkivien maahanmuuttajien hengen suojelu ja pelastaminen.

Se tarjoaa rajavalvontaviranomaisille nopean tiedonvaihto- ja yhteistyömekanismin. Kaikkien EU-maiden kansallisten rajavalvontaviranomaisten (esim. rajavartiosto, poliisi, rannikkovartiosto, laivasto) on kansallisten koordinointikeskusten avulla koordinoitava toimintansa muiden EU-maiden vastaavien viranomaisten ja EU:n ulkorajayhteistyöstä huolehtivan viraston Frontexin kanssa.

Paremmat tiedot nostavat toimintavalmiutta

Eurosur noudattaa tiedusteluun perustuvaa lähestymistapaa, jonka ansiosta kansalliset ja EU:n viranomaiset saavat paremman käsityksen tapahtumista ulkorajoilla ja pystyvät reagoimaan nopeammin rikollisverkostojen käyttämiin uusiin reitteihin ja menetelmiin.

Nopea reaktiokyky

Eurosurin ansiosta EU-maat pystyvät reagoimaan nopeammin sekä yksittäisiin tapahtumiin että EU:n ulkorajoilla ilmeneviin vaaratilanteisiin. Tätä varten meri- ja maaulkorajat on jaettu niin kutsuttuihin rajaosuuksiin, joista kullekin on määritelty joko matala, keskitason tai korkea vaikutustaso. Näin pystytään määrittämään ne ulkoraja-alueet, joihin ongelmatilanteet keskittyvät, ja reagoimaan tarvittaessa yhdenmukaisesti jäsenvaltio- ja unionitasolla.

Perusoikeudet

Schengenin sopimuksen allekirjoittaneiden EU-maiden ja Frontexin on kunnioitettava täysimääräisesti perusoikeuksia, erityisesti palauttamiskiellon periaatetta (jossa kielletään käännyttämästä vainottua henkilöä takaisin maahan, jossa häntä on vainottu) ja henkilötietosuojaa.

Voimaantulo

Eurosur on ollut toiminnassa joulukuusta 2013 lähtien 19 EU-maassa, jotka sijaitsevat eteläisillä ja itäisillä ulkorajoilla ja ovat allekirjoittaneet Schengenin sopimuksen. Muut 11 Schengen-maata liittyivät Eurosuriin 1. joulukuuta 2014.

Yhdistynyt kuningaskunta (1), Irlanti ja Tanska eivät osallistuneet asetuksen (EU) N:o 1052/2013 antamiseen. Yhdistynyt kuningaskunta (1) ja Irlanti ovat kuitenkin sopineet voivansa tehdä yhteisyötä Eurosurin kanssa alueellisten verkostojen kautta. Tanska on sittemmin päättänyt liittyä Eurosur-järjestelmään.

VIITTEET

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Asetus (EU) N:o 1052/2013

26.11.2013

-

EUVL L 295, 6.11.2013

Viimeisin päivitys: 22.04.2014



(1) Yhdistynyt kuningaskunta eroaa Euroopan unionista, ja siitä tulee 1.2.2020 alkaen kolmas maa (EU:n ulkopuolinen maa).

Top