Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Romanien integraatio terveydenhuollon alalla

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Romanien integraatio terveydenhuollon alalla

 

TIIVISTELMÄ

Vuonna 2013 annetussa neuvoston suosituksessa vaaditaan toimia useilla aloilla, kuten terveydenhuollon alalla, Euroopan suurinta etnistä vähemmistöä edustavien romanien integraation tehostamiseksi.

SUOSITUKSEN TARKOITUS

Suositus on osoitus kaikkien EU-maiden vahvasta ja yhteisestä poliittisesta sitoutumisesta seuraavien tavoitteiden entistä tehokkaampaan edistämiseen:

sosiaalisen syrjäytymisen ja syrjinnän torjuminen ja

todellisten parannusten aikaansaaminen romanien integraation edistämisessä terveydenhuollon, koulutuksen, työllisyyden ja asumisen aloilla.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Suosituksessa kehotetaan EU-maita toteuttamaan toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että romaneja kohdellaan yhtäläisesti yleisesti saatavilla oleviin terveydenhuoltopalveluihin pääsyssä yleisten kelpoisuusperusteiden nojalla. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi seuraavat:

poistetaan valtaväestön saatavilla olevan terveydenhuoltojärjestelmän piiriin pääsyn mahdolliset esteet

parannetaan kansallisten terveydenhuoltopalvelujen yleensä tarjoamien terveystarkastusten, äitiys- ja lastenneuvolapalvelujen ja perhesuunnittelun sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydenhuollon saatavuutta

parannetaan niiden ilmaisten rokotusohjelmien saatavuutta, jotka kohdennetaan lapsiin, ja niiden rokotusohjelmien saatavuutta, jotka kohdennetaan erityisesti riskialtteimpiin ryhmiin ja/tai syrjäytyneillä ja/tai etäisillä alueilla asuviin

lisätään tietoisuutta terveyttä ja terveydenhuoltoa koskevista kysymyksistä.

Seuranta ja arviointi

EU-maiden on seurattava ja arvioitava niiden toimien vaikuttavuutta, joita ne toteuttavat sekä romanien integraatiota edistävien kansallisten strategioiden että sosiaalista osallisuutta koskevien politiikkojen laajemmissa puitteissa.

Tämä voidaan tehdä asettamalla tavoitteita tai keräämällä laadullista tai määrällistä tietoa toimenpiteiden sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista.

EU:n perusoikeusvirasto on laatinut monivuotisen romaniohjelman (2012–2020). Se laatii säännöllisesti kertomuksen saavutetusta edistyksestä ja antaa EU:n toimielimille ja EU-maille neuvoja kaikkialta EU:sta kerättyjen tietojen perusteella.

Raportointi ja jatkotoimet

EU-maiden on raportoitava Euroopan komissiolle 1. tammikuuta 2016 mennessä toimenpiteistä, jotka ne ovat toteuttaneet tämän suosituksen mukaisesti. Tämän jälkeen niiden on toimitettava nämä tiedot vuosittain.

Komissio puolestaan varmistaa, että se käyttää EU-maiden toimittamia tietoja avuksi romanien integraatiota edistävien strategioiden täytäntöönpanoa koskevien vuosikertomustensa valmistelussa.

Tulokset otetaan huomioon myös eurooppalaisessa ohjausjaksossa talouspolitiikkaa koordinoitaessa. Vuodesta 2012 lähtien neuvosto on osana eurooppalaista ohjausjaksoa antanut maakohtaisia suosituksia viidelle maalle, jossa elää suuri romaniyhteisö (Bulgaria, Tšekki, Unkari, Romania ja Slovakia).

Euroopan komissio julkaisi vuonna 2014 romanien terveyttä käsittelevän kertomuksen, jossa todetaan, että romanien mahdollisuudet päästä terveydenhuollon piiriin liittyvät läheisesti sosiaaliseen syrjäytymiseen. Romanit eivät usein puhu kyseisen maan kieltä eivätkä ymmärrä terveydenhuoltojärjestelmää tai saattavat olla rekisteröitymättömiä tai vakuuttamattomia. Romanit myös kokevat syrjintää terveydenhuollon ammattilaisten taholta, mikä puolestaan horjuttaa heidän luottamustaan terveydenhuoltojärjestelmään.

TAUSTAA

SÄÄDÖS

Neuvoston suositus, annettu 9 päivänä joulukuuta 2013, jäsenvaltioissa toteutettavista romanien integraatiota edistävistä tuloksellisista toimenpiteistä (EUVL C 378, 24.12.2013, s. 1–7)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle – EU:n puitekehys vuoteen 2020 ulottuville romanien kansallisille integrointistrategioille (KOM(2011) 173 lopullinen, 5.4.2011)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle — Vuoden 2015 kertomus romanien integraatiota edistäviä kansallisia strategioita koskevan EU:n puitekehyksen täytäntöönpanosta (COM(2015) 299 final, 17.6.2015)

Viimeisin päivitys: 15.10.2015

Top