Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Vastaaminen EU:n työllisyyshuoliin vuonna 2015

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Vastaaminen EU:n työllisyyshuoliin vuonna 2015

Luonnos yhteiseksi työllisyysraportiksi liittyy vuoden 2015 kasvuselvitykseen. Siinä tarkastellaan työllisyyteen ja sosiaalisiin seikkoihin liittyviä Euroopan unionin (EU) maiden kehityssuuntauksia ja niiden poliittisia toimenpiteitä työllisyys- ja sosiaalisen tilanteen parantamiseksi.

SÄÄDÖS

Luonnos komission ja neuvoston yhteiseksi työllisyysraportiksi: oheisasiakirja komission tiedonantoon yhteisestä kasvuselvityksestä 2015 (COM(2014) 906 final, 28.11.2014).

TIIVISTELMÄ

Luonnos yhteiseksi työllisyysraportiksi liittyy vuoden 2015 kasvuselvitykseen. Siinä tarkastellaan työllisyyteen ja sosiaalisiin seikkoihin liittyviä Euroopan unionin (EU) maiden kehityssuuntauksia ja niiden poliittisia toimenpiteitä työllisyys- ja sosiaalisen tilanteen parantamiseksi.

RAPORTIN TARKOITUS

Euroopan komissio on uuden EU-ohjausjakson käynnistymisen yhteydessä julkaissut vuoden 2015 kasvuselvityksen, jossa keskitytään siihen, miten EU voi tukea työpaikkojen syntymistä ja kasvua. Kasvuselvityksessä esitetään EU:n yleiset taloudelliset painopisteet ja annetaan EU-maille toimintaohjeet tulevaa vuotta varten.

Siihen liittyy myös tämä yhteinen työllisyysraportti, jossa analysoidaan EU:n työllisyystilannetta ja EU-maiden työllisyyteen liittyviä toimenpiteitä.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Raportista käy ilmi, että merkittävien rakenneuudistusten tekeminen kannattaa. Siinä tarkastellaan myös mahdollisuuksia parantaa EU:n työllisyystilannetta ja sosiaalista suorituskykyä.

Keskeiset päätelmät

Työmarkkinoihin ja sosiaalisiin seikkoihin liittyvät kehityssuuntaukset: Vaikka työttömyysaste EU28:ssa laskee hitaasti, se on edelleen korkea: 24,6 miljoonaa (10,1 prosenttia) syyskuussa 2014. Raportissa todetaan myös, että

pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy edelleen (5,1 prosenttia EU28:ssa vuonna 2013),

nuorisotyöttömyysaste on edelleen erittäin korkea (21,6 prosenttia EU28:ssa vuonna 2014), mutta merkkejä alenemisesta on havaittavissa,

koulunkäynnin keskeyttäneiden nuorten osuus supistuu kohti tavoitetta, jonka mukaan se on alle 10 prosenttia vuonna 2020,

EU:ssa edistytään hyvin kohti tavoitetta, jonka mukaan korkea-asteen tai vastaavan tutkinnon suorittaneiden osuus on 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

EU-maiden työllisyys- ja sosiaaliset uudistukset: EU-maissa on tehty vuoden 2014 EU-ohjausjakson mukaisia uudistuksia, jotka ovat vaikuttaneet työvoimaosuuteen. Pitkäaikaistyöttömyyden poistamiseksi on toteutettu toimenpiteitä, joilla pyritään

vähentämään työmarkkinoiden segmentoitumista* yksinkertaistamalla EU-maiden työlainsäädäntöä,

keventämään työn verotusta, jotta yritykset voivat palkata (uudelleen) nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä,

luomaan toimintaympäristö, jossa yritykset voivat tarjota oppisopimuspaikkoja,

lisäämään osaamisen tarjontaa parantamalla EU-maiden koulutusjärjestelmiä kaikilla tasoilla,

uudistamaan sosiaaliturvajärjestelmiä sen varmistamiseksi, että työmarkkinoiden ulkopuolella olevia suojellaan köyhyydeltä.

Raportissa korostetaan, että uudistusten edistyminen ja niiden täytäntöönpano vaihtelevat eri EU-maissa. Siksi tarvitaan lisätoimia, jotta saadaan aikaan konkreettisia tuloksia.

Indikaattorien tulostaulu

Raportti sisältää myös keskeisten työllisyys- ja sosiaalisten indikaattorien toisen tulostaulun. Tulostaulu otettiin käyttöön vahvemman sosiaalisen ulottuvuuden luomiseksi talous- ja rahaliitolle(EMU). Indikaattorit ovat seuraavat:

työttömyys,

nuorisotyöttömyys sekä työelämän ja koulutuksen ulkopuolisten nuorten osuus,

kotitalouksien käytettävissä olevat tulot,

köyhyysriskiaste,

tuloerot*.

Vuoden 2015 tärkeimmät havainnot osoittavat, että työttömyys- ja nuorisotyöttömyysasteissa sekä työelämän ja koulutuksen ulkopuolisten nuorten osuudessa on vaikeasti poistettavia sosioekonomisia eroavuuksia. Lisäksi useimmissa euroalueen eteläisissä maissa (esimerkiksi Italiassa ja Kreikassa) kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat supistuneet ja tuloerot ja köyhyysaste ovat kasvaneet.

KESKEISET TERMIT

* Työmarkkinoiden segmentoitumisella tarkoitetaan työmarkkinoiden pirstoutumista pienempiin osiin. Esimerkkejä ovat tilanteet, joissa joillakin työntekijöillä on vakituiset ja toisilla määräaikaiset työsopimukset tai joissa siirtotyöläisillä on erilaiset työolot kuin muilla työntekijöillä.

* Tuloeroilla tarkoitetaan tässä yhteydessä maan tulojen suhteellista jakautumista eri väestöryhmien kesken. Kun rikkaimpien osuus kokonaistuloista on suuri, köyhemmille väestönosille jää vastaavasti pienempi osuus, ja tuloerot ovat suuremmat.

Lisätietoja on saatavilla seuraavilla verkkosivustoilla:

Viimeisin päivitys 21.06.2015

Top