Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Koulutusalan panos sosioekonomisen kehityksen ja osallisuuden edistämiseen

Koulutusalan panos sosioekonomisen kehityksen ja osallisuuden edistämiseen

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Neuvoston päätöslauselma sosioekonomisen kehityksen ja osallisuuden edistämisestä EU:ssa koulutuksen avulla

PÄÄTÖSLAUSELMAN TARKOITUS

Päätöslauselma on Euroopan unionin neuvoston panos koulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen vuoden 2016 eurooppalaisella ohjausjaksolla.

Sen tavoitteena on tunnistaa haasteet sekä keinot, joilla voidaan parantaa koulutuksen roolia talouden kestävän elpymisen saavuttamiseksi ja eriarvoisuuden vähentämiseksi EU:ssa.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Haasteet

Päätöslauselmassa todetaan, että Euroopalla on vastassaan useita yhteiskunnallisia haasteita, kuten edelleen vaikuttava finanssi- ja talouskriisi, ennennäkemätön pakolaiskriisi, korkea nuorisotyöttömyys sekä lisääntyvä radikalisoituminen ja terrorismi.

Tässä yhteydessä koulutuksella on merkittävä rooli paitsi taloudellisen hyvinvoinnin myös osallisuuden, monimuotoisuuden kunnioittamisen, aktiivisen kansalaisuuden ja EU:n perusarvojen edistäjänä.

Tiedot, taidot ja osaaminen talouden ja yhteiskunnan edistäjinä

Talouden kestävä elpyminen, uusien ja parempien työpaikkojen luominen, eriarvoisuuden vähentäminen sekä osallisuuden, kansalaisuuden ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistäminen edellyttävät merkittäviä parannuksia EU:n koulutusjärjestelmiin. Näitä ovat muun muassa seuraavat:

  • koulutustason tai yhteiskunnallisen aseman vuoksi heikommassa asemassa olevien väestöryhmien osallistaminen, jotta kaikki nuoret taustasta riippumatta voivat menestyä opinnoissa ja kehittää valmiuksiaan
  • EU:n rahoitusvälineiden avulla toteutettavat riittävät investoinnit koulutukseen kaikilla tasoilla, jotta voidaan tunnistaa ja korjata osaamisvajeet ja vahvistaa koulutuksen vapauttavaa vaikutusta
  • opettajien perus- ja täydennyskoulutuksen parantaminen
  • vertaisryhmäoppiminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen
  • ET 2020 -tavoitteiden ja painopistealojen edistymisen seuraaminen.

Toimet

Edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi Euroopan komissiota kehotetaan toteuttamaan seuraavat toimet:

  • jatkamaan Erasmus+-ohjelman vuoden 2017 työohjelman ja EU:n muiden rahoitusvälineiden kautta sosioekonomisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamisen edistämistä
  • korostamaan koulutuksen merkitystä kaikissa vuoden 2020 jälkeistä aikaa koskevissa kasvuun, työllisyyteen ja kestävyyteen liittyvissä eurooppalaisissa aloitteissa
  • ehdottamaan ja panemaan täytäntöön uusi osaamisohjelma
  • tukemaan EU-maita aktiivisen kansalaisuuden ja perusarvojen edistämisessä Pariisin julistuksen mukaisesti yhdessä Euroopan neuvoston kanssa.

EU-rahoitus

Toimien rahoittamiseksi aktivoidaan EU:n rahoitusvälineet, kuten Euroopan rakenne- ja investointirahastot, nuorisotakuu, Euroopan strategisten investointien rahasto ja Erasmus+-ohjelma.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma, annettu 24 päivänä helmikuuta 2016, sosioekonomisen kehityksen ja osallisuuden edistämisestä EU:ssa koulutuksen avulla: koulutusalan panos vuoden 2016 eurooppalaiseen ohjausjaksoon (EUVL C 105, 19.3.2016, s. 1–4)

Viimeisin päivitys: 25.07.2016

Top