EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Luonnon monimuotoisuutta koskeva EU:n strategia: arviointi tähänastisesta edistymisestä

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Luonnon monimuotoisuutta koskeva EU:n strategia: arviointi tähänastisesta edistymisestä

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Väliarviointi luonnon monimuotoisuutta koskevasta EU:n strategiasta vuoteen 2020 — COM(2015) 478 final

TIIVISTELMÄ

KERTOMUKSEN TARKOITUS

Väliarvioinnissa arvioidaan, miten on edistytty luonnon monimuotoisuutta koskevan EU:n strategian vuoteen 2020 täytäntöönpanossa. Tavoitteena on antaa päättäjille tietoa niistä osa-alueista, joilla tarvitaan lisätoimia.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Kertomuksessa korostetaan, että luonnon monimuotoisuuden häviäminen ja ekosysteemipalvelujen heikentyminen ovat jatkuneet vuodesta 2010 EU:ssa ja muualla maailmassa siitä huolimatta, että politiikassa on saavutettu merkittävää edistymistä, tietopohja on parantunut ja suojelussa on paikallistasolla onnistuttu monin tavoin. Tällä on vakavia vaikutuksia ekosysteemien kykyyn täyttää ihmisten tulevia tarpeita.

Kertomuksessa arvioidaan edistymistä kuuden toiminnallisen tavoitteen saavuttamisessa seuraavasti:

Tavoite 1: pannaan EU:n luontolainsäädäntö kaikilta osin täytäntöön

  • Natura 2000 -verkosto on pääosin saatu valmiiksi maa-alueiden osalta ja sitä on laajennettu merialueiden osalta. Niiden lajien ja luontotyyppien määrä, joiden suojelutaso on kohentumassa, on hieman lisääntynyt, mutta monien suojelutaso on edelleen epäsuotuisa ja joidenkin suojelutaso on heikentynyt entisestään. Suurimpia haasteita vuoteen 2020 mennessä ovat merialueiden Natura 2000 -verkoston saaminen valmiiksi ja Natura 2000 -verkoston tehokkaan hoidon ja riittävän rahoituksen varmistaminen verkoston tukemista varten.

Tavoite 2: ylläpidetään ja ennallistetaan ekosysteemejä ja niiden tarjoamia palveluja

  • Tietopohjan parantamisessa on edistytty ja on luotu tärkeitä poliittisia puitteita. Tärkeimpiä haasteita vuoteen 2020 mennessä ovat ekosysteemien ennallistamiseen (jossa autetaan vahingoittuneita tai tuhoutuneita ekosysteemejä elpymään) tarkoitettujen kansallisten ja alueellisten järjestelmien kehittäminen ja täytäntöönpano sekä vihreä infrastruktuuri ja sen varmistaminen, ettei synny tavallisen luonnon monimuotoisuuden nettohävikkiä.

Tavoite 3 A: kestävä maatalous

  • Maatalouskäytäntöjen tehostaminen ja maankäytöstä luopuminen sekä kaupunkirakenteen hajautuminen ja ihmisten rakentama infrastruktuuri ovat keskeisimpiä luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvia paineita. Vuosia 2014–2020 koskeva yhteinen maatalouspolitiikka (YMP) sisältää monia tehokkaita välineitä, joilla on mahdollista suojella ja ennallistaa luonnon monimuotoisuutta. EU-maiden on pyrittävä palauttamaan EU takaisin raiteille tavoitteen saavuttamisessa.

Tavoite 3 B: kestävä metsätalous

  • EU:n metsäpinta-ala on kasvanut jonkin verran, mutta EU:n luontolainsäädännön soveltamisalaan kuuluvien metsäluontotyyppien ja -lajien suojelun tasossa ei ole nähtävissä merkkejä parantumisesta. Metsien hoitosuunnitelmat tai vastaavat välineet voivat merkittävästi edistää tavoitteen saavuttamista, mutta niiden tarjoamat mahdollisuudet ovat yhä pitkälti hyödyntämättä.

Tavoite 4: kestävä kalatalous

  • EU on ottanut käyttöön kestävää kalataloutta (yhteinen kalastuspolitiikka) ja ympäristön hyvää tasoa (meristrategian puitedirektiivi) koskevia toimenpiteitä. Täytäntöönpano on vaihdellut suuresti eri puolilla EU:ta, ja etenkin eteläisillä alueilla on vielä suuria haasteita. Euroopan merien lajien ja ekosysteemien tilan heikkeneminen jatkuu, sillä niihin kohdistuu monenlaisia paineita elinympäristöjen tuhoutumisen, liikakalastuksen, saasteiden, ilmastonmuutoksen ja happamoitumisen (hiilidioksidi liukenee mereen, reagoi veden kanssa ja tuottaa happoa) seurauksena.

Tavoite 5: haitallisten vieraslajien torjuminen

Tavoite 6: maailman luonnon monimuotoisuuden häviämisen torjuminen

Päätelmät

  • Kertomuksen päätelmissä todetaan, että vuodeksi 2020 asetettujen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää paljon nykyistä rohkeampia ja kunnianhimoisempia täytäntöönpanoa ja sen valvontaa koskevia toimia sekä luonnon monimuotoisuuden tehokasta sisällyttämistä moniin eri politiikanaloihin. Luonnon monimuotoisuutta koskevien tavoitteiden saavuttaminen voi edistää myös kasvu- ja työllisyysohjelmaa, elintarviketurvaa ja vedensaantia, elämänlaatua sekä kestävän kehityksen toimintaohjelma 2030:n täytäntöönpanoa.

TAUSTAA

Luonnon monimuotoisuus, ainutlaatuinen elämän kirjo, on EU:n talouden ja hyvinvoinnin perusta. Saamme luonnosta puhdasta ilmaa ja vettä, ravintoa, raaka-aineita ja lääkkeitä. Luonnon monimuotoisuus on myös terveyden ja virkistyksen lähde, ja se tukee pölytystä ja maaperän viljavuutta sekä suojelee meitä äärimmäisiltä sääoloilta ja ilmastonmuutokselta.

Tästä huolimatta ihmisen toiminta on muuttanut luonnon monimuotoisuutta viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana nopeammin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Tämän vuoksi EU hyväksyi luonnon monimuotoisuutta koskevan strategian, jonka päätavoitteena on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja ekosysteemipalvelujen heikentyminen vuoteen 2020 mennessä ja tehostaa EU:n toimia, joilla torjutaan koko maailman luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä.

SÄÄDÖS

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Väliarviointi luonnon monimuotoisuutta koskevasta EU:n strategiasta vuoteen 2020 (COM(2015) 478 final, 2.10.2015)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle – Luonnonpääoma elämämme turvaajana: luonnon monimuotoisuutta koskeva EU:n strategia vuoteen 2020 (KOM(2011) 244 lopullinen, 3.5.2011)

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja ”EU Assessment of progress in implementing the EU Biodiversity Strategy to 2020 — Accompanying the document Report from the Commission to the European Parliament and the Council The Mid-Term Review of the EU Biodiversity Strategy to 2020” ( SWD(2015) 187 final, 2.10.2015)

Viimeisin päivitys: 12.01.2016

Top