Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Yksityissektorin osallistuminen työpaikkojen ja kasvun luomiseen kehitysmaissa

Yksityissektorin osallistuminen työpaikkojen ja kasvun luomiseen kehitysmaissa

Tässä Euroopan komission tiedonannossa määritellään strategiakehys yksityissektorin roolin vahvistamiselle kehitysmaissa. Tavoitteena on lisätä kasvua ja työpaikkoja auttamalla edunsaajia parantamaan liiketoimintaympäristöään sekä helpottaa heidän pääsyään uusille rahoitusmarkkinoille.

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Yksityissektorin roolin vahvistaminen kehitysmaiden osallistavan ja kestävän kasvun tavoittelussa (COM(2014) 263 final, 13.5.2014).

TIIVISTELMÄ

Tässä Euroopan komission tiedonannossa määritellään strategiakehys yksityissektorin roolin vahvistamiselle kehitysmaissa. Tavoitteena on lisätä kasvua ja työpaikkoja auttamalla edunsaajia parantamaan liiketoimintaympäristöään sekä helpottaa heidän pääsyään uusille rahoitusmarkkinoille.

MITKÄ OVAT TIEDONANNON TÄRKEIMMÄT TAVOITTEET?

Keskeiset haasteet

Kehitysmaiden työpaikoista 90 prosenttia sijaitsee yksityissektorilla, joten se on tärkeä kumppani torjuttaessa köyhyyttä. Sillä on kuitenkin ratkaistavanaan suuria haasteita, muun muassa vaikeudet rahoituksen saamisessa (etenkin keskisuurilla yrityksillä), heikko kilpailukyky vientimarkkinoilla, tehottomat verojärjestelmät, puutteellinen infrastruktuuri ja energiapula, oikeudellinen epävarmuus ja korruptio.

KESTÄVÄ KASVU

Euroopan komissio haluaa auttaa kehitysmaita toteuttamaan yksityissektoria tukevaa politiikkaa

vahvistamalla yksityissektorin potentiaalia toimia rahoituskumppanina, täytäntöönpanijana tai välittäjänä, jotta Euroopan unionin (EU) tuen täytäntöönpanosta saataisiin tuloksellisempaa ja tehokkaampaa kehitysmaiden yksityissektorin kehittämisessä sekä kestävän energian, maatalouden ja infrastruktuurin kaltaisilla aloilla,

edistämällä aktiivisemmin yritysten omaa kehityspanosta esimerkiksi kannustamalla vastuulliseen investointiin kestäviin toimitusketjuihin ja tuotantotapoihin.

TYÖPAIKKOJEN LUOMINEN

EU:n tuki voi kattaa monenlaisia toimia, joilla pyritään parantamaan liiketoimintaympäristöä ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi ja tuottavuuden kasvattamiseksi. Tämä kohentaisi tulo- ja työllistymismahdollisuuksia.

Myös seuraavankaltaisia toimia voitaisiin tukea:

yritysten toimintaa haittaavan byrokratian ja sääntelyesteiden vähentäminen,

lakien ja politiikan tarkistaminen kaupan edistämiseksi,

palvelujen - esimerkiksi johtamistaitojen parantamista koskevan tiedon ja koulutuksen - tarjoaminen sekä taitotiedon ja teknologian siirtämisen edistäminen,

paikallisten mikroyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten vahvistaminen.

Myös mikrorahoitus on painopisteala. Kehitysmaiden alhaisen tulotason väestöryhmille voitaisiin tarjota erilaisia laina-, säästö- ja vakuutustuotteita.

YHTEISTYÖKUMPPANIT

EU toteuttaisi tukensa yhteistyössä kansainvälisten organisaatioiden (kuten Euroopan investointipankin ja Yhdistyneiden kansakuntien järjestöjen), kumppanimaiden julkisten elinten, yksityisten yritysten, kansalaisjärjestöjen tai yksityisten organisaatioiden (esimerkiksi kauppakamarien) sekä EU-maiden kanssa.

On kehitettävä politiikkaa, jolla edistetään julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia ja hankkeiden yhdistämistä (ts. eri lähteistä saatavan rahoituksen yhdistämistä).

EU:n kehitysapu vuosina 2014-2020

Strategiakehys huomioidaan vuodet 2014-2020 kattavan EU:n kehitysavun ohjelmoinnissa, etenkin kehitysyhteistyövälineen mukaisissa temaattisissa ohjelmissa.

Lisätietoja on saatavilla myös yksityissektorin kehittämistä koskevilla Euroopan komission verkkosivuilla.

Viimeisin päivitys: 05.11.2014

Top