Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:n ja eteläisen Afrikan kehitysyhteisön maiden välinen talouskumppanuussopimus

EU:n ja eteläisen Afrikan kehitysyhteisön maiden välinen talouskumppanuussopimus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Päätös (EU) 2016/1623 Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä eteläisen Afrikan kehitysyhteisön (SADC) talouskumppanuussopimusvaltioiden välisen talouskumppanuussopimuksen allekirjoittamisesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden välinen talouskumppanuussopimus

PÄÄTÖKSEN JA SOPIMUKSEN TARKOITUS

Niiden tarkoituksena on vauhdittaa kehitystä vahvistamalla Euroopan unionin (EU) ja kuuden SADC-maan väliset vapaakauppasuhteet.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Eteläisen Afrikan kehitysyhteisöön (SADC) kuuluvat seuraavat maat:

  • Botswana
  • Lesotho
  • Mosambik
  • Namibia
  • Etelä-Afrikka ja
  • Swazimaa (Eswatini).

Kehitystä edistävät tavoitteet

  • Kyseessä on nk. ”epäsymmetrinen sopimus”. EU takaa Botswanalle, Lesotholle, Mosambikille, Namibialle ja Swazimaalle tullittoman* ja kiintiöttömän* pääsyn EU:n markkinoille. Se myöntää myös Etelä-Afrikalle edeltävää sopimusta laajemman ja paremman markkinoille pääsyn.
  • Sopimuksen mukaan SADC-maiden ei edellytetä myöntävän EU-maille vastaavaa pääsyä niiden markkinoille. SADC voi pitää tiettyjen tuotteiden tullimaksut voimassa suojatakseen näitä tuotteita kansainvälistä kilpailua vastaan.
  • Talouskumppanuussopimusmaat voivat nostaa tuontitulleja, jos tuonti EU:sta lisääntyy niin paljon tai niin nopeasti, että se uhkaa kotimaista tuotantoa.
  • EU ei voi ottaa käyttöön maataloustuotteiden vientitukia.
  • Sopimuksella parannetaan talouden monipuolisuutta alentamalla ”välituotteiden”, kuten siementen ja lannoitteiden sekä koneiden ja laitteiden, tuontitulleja, jotta kyseiset tuotteet olisivat helpommin afrikkalaisten yrittäjien saatavilla.

Maantieteelliset merkinnät

  • EU:n maailmanlaajuisesti tunnettujen perinteisten tuotteiden, kuten viinien ja elintarvikkeiden, tuottajilla on yksinoikeus käyttää perinteisiä tuotenimiään Etelä-Afrikassa.
  • Useat eteläafrikkalaiset maantieteelliset merkinnät ovat suojattuja EU:n markkinoilla, esimerkiksi erityyppiset viinit ja rooibostee.

Kestävä kehitys

  • Kaikkien sopimuspuolten on noudatettava sosiaali- ja ympäristönormeja.
  • Sopimuksessa vahvistetaan ympäristö- ja työvoimakysymyksiä koskeva kuulemismenettely ja määritetään kattava luettelo aloista, joilla sopimuspuolet voivat tehdä yhteistyötä tukeakseen kestävää kehitystä.

Poikkeukset alkuperäsääntöihin

Komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2017/882 Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden välisen talouskumppanuussopimuksen pöytäkirjassa 1 määrätystä alkuperäsääntöjä koskevasta poikkeuksesta, joka koskee HS-nimikkeen 0302 tai 0303 valkotonnikalasta, joka ei ole alkuperätuote, valmistettua HS-nimikkeen 1604 valkotonnikalavalmistetta tai -säilykettä, Namibialle myönnetään poikkeus 800 tonnin vuotuisen kiintiön rajoissa.

MISTÄ ALKAEN PÄÄTÖSTÄ JA SOPIMUSTA SOVELLETAAN?

Ennen kuin sopimus tulee voimaan EU:n ja kaikkien SADC-maiden välillä, sitä sovelletaan väliaikaisesti 10. lokakuuta 2016 alkaen EU:n ja Botswanan, Lesothon, Namibian, Etelä-Afrikan ja Swazimaan (Eswatini) välillä ilmoituksen mukaisesti (ks. jäljempänä kohta ”Muut asiaan liittyvät asiakirjat”) ja 4. helmikuuta 2018 alkaen EU:n ja Mosambikin välillä (ks. asiaan liittyvät ilmoitukset jäljempää kohdasta ”Muut asiaan liittyvät asiakirjat”).

Väliaikainen soveltaminen ei koske 12 artiklan 4 kohtaa, jossa käsitellään EU:n jäsenvaltioiden tukea kehitysyhteistyölle SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioissa ja jonka soveltaminen on jo alkanut.

Päätöstä (EU) 2016/1623 on sovellettu 1. kesäkuuta 2016 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Tullittomuus. Vapautus tullin maksamisesta.
Kiintiöttömyys. Tuotteiden maahantuonnille tai niiden maastaviennille ei aseteta määrällisiä rajoituksia.

ASIAKIRJAT

Neuvoston päätös (EU) 2016/1623, annettu 1 päivänä kesäkuuta 2016, Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden välisen talouskumppanuussopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 250, 16.9.2016, s. 1–2)

Euroopan unionin ja EU-maiden sekä SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden välinen talouskumppanuussopimus (EUVL L 250, 16.9.2016, s. 3–2120)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2017/882, annettu 23 päivänä toukokuuta 2017, Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden välisen talouskumppanuussopimuksen pöytäkirjassa 1 määrättyjä alkuperäsääntöjä koskevista poikkeuksista, joita sovelletaan tiettyjen Namibiasta tuotavien tuotteiden kiintiössä (EUVL L 135, 24.5.2017, s. 15–17)

Ilmoitus Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden välisen talouskumppanuussopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 38, 10.2.2018, s. 1)

Ilmoitus Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden välisen talouskumppanuussopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 274, 11.10.2016, s. 1).

Ilmoitus EU:n ja SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden välisen talouskumppanuussopimuksen pöytäkirjassa 1 olevassa 4 artiklan 3 ja 7 kohdassa määrätystä kumulaatiosta Euroopan unionin sekä AKT-talouskumppanuussopimusvaltioiden ja EU:n merentakaisten maiden ja alueiden välillä (EUVL C 407, 12.11.2018, s. 8)

Ilmoitus sellaisia Etelä-Afrikan alkuperäaineksia koskevasta luettelosta, joita ei voida tuoda suoraan EU:hun tulleitta ja kiintiöittä ja joihin ei sovelleta EU:n ja SADC:n talouskumppanuussopimusvaltioiden välisen talouskumppanuussopimuksen pöytäkirjassa 1 olevassa 4 artiklan 2 kohdassa määrättyä kumulaatiota (EUVL C 407, 12.11.2018, s. 5–7)

Viimeisin päivitys: 09.09.2021

Top