Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0340

EU:n energiamarkkinoiden uudelleenmäärittely

EU:n energiamarkkinoiden uudelleenmäärittely

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA

EU:n energiamarkkinoiden uudelleenmäärittely – COM(2015) 340 final

TIIVISTELMÄ

TIEDONANNON TARKOITUS

EU:n pyrkimyksenä on tarjota energiaa kaikille luotettavasti ja kohtuuhintaan ja saavuttaa vuoden 2030 tavoitteensa. Tämän saavuttamiseksi se kaavailee energiamarkkinoidensa muuttamista, mukaan luettuna sähkömarkkinoidensa uudelleenmäärittely uusien investointien houkuttelemiseksi.

Näin ollen tässä Euroopan komission tiedonannossa käynnistetään julkinen kuuleminen sähkömarkkinoiden uuden rakenteen eduista koskien uusia teknologioita ja lisääntyviä investointeja.

Siinä painotetaan rajatylittävien lyhytkestoisten (mukaan lukien päivänsisäisten) markkinoiden merkitystä tehokkaiden sähkömarkkinoiden luomisessa. Ne on suunniteltava pitäen mielessä tulevaisuuden energiajärjestelmä, jossa yhdistyvät rajoja ylittävät suuren mittakaavan sähkönsiirrot ja vaihtelevasti saatavilla olevan uusiutuvan* energian suuret tuotantomäärät. Näin voitaisiin vastata vaihtelevasti saatavilla olevien uusiutuvien energialähteiden nopeaan kasvuun sekä varman ja vakaasti toimivan sähköverkon tarpeeseen.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Infrastruktuuri

Hyvin yhteenliitetty EU:n energiaverkko on ehdottoman tärkeä Euroopan energiavarmuuden, kilpailun lisääntymisen ja investoinneille annettavien oikeiden signaalien kannalta.

Ensisijainen menetelmä kansallisten sähkömarkkinoiden yhdentämiseksi ja energialähteiden monipuolistamiseksi ovat yhteistä etua koskevat hankkeet (PCIs).

Markkinarakenteen mukauttaminen uusiutuvaan energiaan

Sopivilla hinnoilla toimivat markkinat antaisivat signaaleja siitä, milloin ja missä sähköä voitaisiin tuottaa uusiutuvista energialähteistä.

Joustavat ja paremmin yhdennetyt lyhytkestoiset markkinat auttaisivat uusiutuvan energian tuottajia kilpailemaan tasavertaisin edellytyksin perinteisen energian tuottajien kanssa, mikä edistäisi uusiutuvien energialähteiden integroimista sähköjärjestelmään.

Uusiutuvaa energiantuotantoa voidaan tukea alueellisilla markkinapohjaisilla järjestelmillä, joilla puututaan markkinahäiriöihin, varmistetaan kustannustehokkuus ja vältetään liialliset korvaukset ja markkinoiden vääristyminen valtiontukisuuntaviivojen mukaisesti.

Alueellisen yhteistyön tiivistäminen

Kansallisten politiikkojen alueellinen koordinointi on keskeisessä asemassa EU:n vuodelle 2030 sovittujen tavoitteiden saavuttamisessa, energian sisämarkkinoiden yhdentämisessä ja energiavarmuuden vahvistamisessa.

Tarvitaan lisää yhteenliitäntöjä, koska nykyinen järjestelmä ei pysty käsittelemään mahdollisia uusia sähkönsiirtoja.

Tehostettu alueelliseen yhteistyö verkonhaltijoiden välillä on ehdottoman tärkeää, erityisesti alueellisten käytönsuunnittelua koskevien aloitteiden (RSCIs) ja sähkön siirtoverkonhaltijoiden eurooppalaisen verkoston asema.

Paikallisesti tuotetun uusiutuvan energian integroimiseen tarvitaan sähköverkon laajentamista jakelutasolla.

Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston (ACER) roolia on vahvistettava markkinoiden valvomiseksi ja EU:n aloitteita ja rajat ylittäviä kysymyksiä koskevien sitovien päätösten tekemiseksi.

Toimitusvarmuus

Sen määrittämiseksi, ovatko energiajärjestelmät riittäviä, komissio kehottaa arvioimaan seuraavien roolia:

yhteenliitännät eri EU-maiden verkkojen välillä

rajat ylittävä sähkön tuotanto

vaihtelevasti saatavilla oleviin uusiutuviin energiamuotoihin perustuva tuotanto

kysynnänohjaus (kannustimet käytön vähentämiseksi kysyntähuipun aikana)

varastointimahdollisuudet.

Tämä voi auttaa päättämään, tarvitaanko kapasiteettimekanismia. Tämä edellyttää, että maksetaan erikseen käytettävissä olevasta kapasiteetista sen sijaan, että maksut koskisivat toimitettua sähköä. Nämä käytettävästä kapasiteetista maksettavat maksut on suunniteltu palkitsemaan kapasiteetin toimittajia olemassa olevan kapasiteetin ylläpidosta tai uuteen kapasiteettiin investoimisesta. Komissio kuitenkin varoittaa, että tällaiset mekanismit voivat olla kalliita ja vääristää markkinoita.

Eri EU-maiden kapasiteettimekanismeihin osallistumista varten voitaisiin kehittää EU:n tason sääntöjä. Komissio ehdottaa, että kapasiteettimekanismille olisi ehkä järkevää suunnitella alueellisesti käytettävä viitemalli. Sillä helpotettaisiin rajat ylittävää osallistumista ja minimoitaisiin markkinoiden vääristymät.

TAUSTAA

Energia: Uusi markkinarakenne raivaamaan tietä uusille kuluttajan mahdollisuuksille – tiedote

KESKEISET TERMIT

* Vaihteleva uusiutuva energia: uusiutuvat energia (kuten tuuli- ja aurinkoenergia), joita saadaan luonnosta. Näin ollen niiden tuotantotaso voi vaihdella.

SÄÄDÖS

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle Energiamarkkinoiden uutta rakennetta koskevan julkisen kuulemisen käynnistämisestä (COM(2015) 340 final, 15.7.2015)

Viimeisin päivitys: 23.10.2015

Alkuun