This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52011PC0275
Rikoksen uhrin oikeudet (ehdotus)
Tämä tiivistelmä on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä, koska kyseinen asiakirja ei ole enää voimassa tai se ei vastaa nykytilannetta.
Rikoksen uhrin oikeudet (ehdotus)
Komissio on laatinut ehdotuksen rikoksen uhrin oikeuksia koskevista vähimmäisvaatimuksista. Direktiiviehdotuksen tarkoituksena on taata, että uhrien erityistarpeet otetaan huomioon rikosoikeudenkäyntimenettelyissä riippumatta rikoksen luonteesta tai siitä, missä päin Euroopan unionia (EU) rikos on tehty.
EHDOTUS
Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rikoksen uhrin oikeuksia, tukea ja suojelua koskevien vähimmäisvaatimusten vahvistamisesta [KOM(2011) 275 lopullinen – ei julkaistu EUVL:ssä].
TIIVISTELMÄ
Komissio on laatinut direktiiviehdotuksen, jonka tarkoituksena on taata rikoksen * uhreille samantasoinen suojelu, tuki ja oikeussuoja kaikissa Euroopan unionin (EU) maissa. Direktiivi korvaa uhrin asemasta rikosoikeudenkäyntimenettelyissä tehdyn puitepäätöksen 2001/220/YOS ja on osa uhrien oikeuksien parantamiseksi laadittua toimenpidepakettia.
Direktiivin mukaan uhrin asema voidaan myöntää henkilölle, jolle on aiheutunut rikoksesta vahinkoa, mutta myös joillekin hänen perheenjäsenilleen *, jos rikos johtaa henkilön kuolemaan.
Tietojen ja tuen antaminen rikoksen uhrille
Voidakseen vedota oikeuksiinsa uhrin on saatava riittävästi helppotajuista tietoa. Hänen on myös voitava saada psykologista tukea ja apua käytännön kysymyksissä. Direktiiviehdotuksen tarkoituksena on taata rikoksen uhrille seuraavat oikeudet
Rikoksen uhrin osallistuminen rikosoikeudenkäyntimenettelyyn
Rikoksen uhrilla on oikeus nähdä, että oikeus toteutuu. Hänen on myös voitava osallistua itseään koskevaan rikosoikeudenkäyntimenettelyyn. Tätä varten komission ehdotuksessa on säädetty joistakin oikeuksista, jotka uhrille on turvattava
Uhrin suojelu ja hänen haavoittuvuutensa tunnustaminen
Komissio ehdottaa, että käyttöön otettaisiin toimenpiteitä, joilla uhreja ja heidän perheitään suojellaan rikoksentekijän mahdolliselta kostolta ja pelottelulta. Viranomaisten onkin huolehdittava siitä, että rikoksentekijä ja uhri ovat mahdollisimman vähän yhteydessä toisiinsa varsinkin rikosoikeudenkäyntimenettelyn tapahtumapaikalla.
Uhria on kuulusteltava rikostutkinnan aikana nopeasti ja vain niin usein kuin on tarpeen. Uhri voi tuoda halutessaan kuulusteluun oikeudellisen edustajansa tai valitsemansa henkilön. Uhrin ja hänen perheensä yksityiselämää on suojeltava.
Direktiiviehdotuksen mukaan tietyt henkilöt ovat erityisen suuressa vaarassa joutua uudelleen uhrin asemaan oikeudenkäynnin aikana. Tällaisten haavoittuvien uhrien henkilökohtaiset tarpeet on arvioitava, jonka jälkeen heille voidaan myöntää tiettyjä oikeuksia ja lisäpalveluja. Direktiiviehdotuksen mukaan haavoittuvia uhreja ovat lapset, vammaiset sekä seksuaalisen väkivallan tai ihmiskaupan uhrit.
Oikeusalan ammattilaisille, poliisin virkamiehille ja uhrien tukipalveluja tarjoaville henkilöille on taattava asianmukainen koulutus, jotta he voivat vastata uhrien tarpeisiin.
Keskeiset termit
Viitteet
Ehdotus |
EUVL |
Menettely |
- |
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi yksityisoikeuden alalla määrättyjen suojelutoimenpiteiden vastavuoroisesta tunnustamisesta [KOM(2011) 276 lopullinen – ei julkaistu EUVL:ssä]. Asetusehdotuksen tarkoituksena on, että kaikki jäsenvaltion määräämät suojelutoimenpiteet voidaan tunnustaa helposti muualla EU:ssa ilman muita muodollisuuksia kuin vakiomuotoinen todistus, joka voidaan laatia monikielisenä. Yhteispäätösmenettely (2011/0130/COD)
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle, annettu 18 päivänä toukokuuta 2011, uhrin oikeuksien lujittaminen EU:ssa [KOM(2011) 274 lopullinen – ei julkaistu EUVL:ssä].
Viimeisin päivitys 11.07.2011