Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0426

    Yhdenvertaisen kohtelun periaate

    Asiakirjan oikeudellinen asema Tämä tiivistelmä on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä, koska kyseinen asiakirja ei ole enää voimassa tai se ei vastaa nykytilannetta.

    Yhdenvertaisen kohtelun periaate

    Euroopan unionin (EU) syrjinnänvastainen oikeuskehys on hyvin edistyksellinen. Kehystä on kuitenkin täydennettävä yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vaikutusalueen laajentamiseksi.

    ASIAKIRJA

    Ehdotus neuvoston direktiiviksi, annettu 2 päivänä huhtikuuta 2008, uskonnosta tai vakaumuksesta, vammaisuudesta, iästä tai sukupuolisesta suuntautumisesta riippumattoman yhdenvertaisen kohtelun periaatteen täytäntöönpanosta.

    TIIVISTELMÄ

    Ehdotuksella direktiiviksi on tarkoitus suojella yksilöitä vammaisuuteen, ikään, sukupuoliseen suuntautumiseen, uskontoon tai vakaumukseen liittyvältä syrjinnältä.

    Yhdenvertaisen kohtelun periaatteen täytäntöönpanon avulla täydennetään Euroopan unionin (EU) oikeuskehystä, joka muodostuu rodusta tai etnisestä alkuperästä riippumattomasta yhdenvertaisesta kohtelusta, naisten ja miesten tasa-arvoisesta kohtelusta työmarkkinoiden ulkopuolella ja yhdenvertaisesta kohtelusta työssä ja ammatissa annetuista direktiiveistä.

    Soveltamisala

    Yhdenvertaisen kohtelun periaate vastaa välittömän syrjinnän * ja välillisen syrjinnän * kieltoa. Periaatetta sovelletaan kaikkiin henkilöihin julkisella ja yksityisellä sektorilla sekä julkisyhteisöissä. Sen vaikutusalaan kuuluvat sosiaalinen suojelu (myös sosiaaliturva ja terveydenhuolto), sosiaalietuudet, koulutus sekä tavaroiden ja palvelujen saatavuus ja tarjonta, asuminen ja kuljetuspalvelut mukaan luettuna.

    Vammaisten todelliset ja syrjimättömät mahdollisuudet direktiivin soveltamisalaan kuuluvilla aloilla on varmistettava ennakoivilla erityistoimenpiteillä ja mukautuksilla. Niistä ei kuitenkaan saa koitua kohtuutonta rasitusta. Rasitusta voidaan tasata jäsenvaltiossa toteutetuilla yhdenvertaisen kohtelun politiikan toimenpiteillä.

    Yhdenvertaisuuden periaatteen soveltaminen siten kuin siitä säädetään ehdotuksessa direktiiviksi ei aseta kyseenalaiseksi kansallista lainsäädäntöä, joka koskee jäsenvaltioiden koulutusjärjestelmien sekulaarisuutta ja niiden organisointia jäsenvaltioiden toimesta. Periaatetta ei sovelleta erilaiseen kohteluun uskonnon tai vakaumuksen perusteella, kun tarkoitetaan pääsyä uskontoon tai vakaumukseen perustuviin oppilaitoksiin. Myöskään kansalaisuuteen ja ulkomaalaisten oikeusasemaan jäsenvaltioiden alueella perustuva erilainen kohtelu ei kuulu ehdotuksen vaikutusalaan.

    Jäsenvaltiot voivat ottaa käyttöön tai pitää voimassa direktiivissä säädettyjä vähimmäisvaatimuksia paremman suojan antavia säännöksiä samoin kuin myönteistä erityiskohtelua koskevia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on kompensoida uskontoon tai vakaumukseen, ikään, vammaisuuteen tai sukupuoliseen suuntautumiseen liittyvää epäedullista asemaa.

    Oikeuskeinot

    Henkilöillä, joita on kohdeltu väärin loukkaamalla yhdenvertaisen kohtelun periaatetta tai joilla on oikeutettua etua periaatteen noudattamisen varmistamisesta, on oltava mahdollisuus oikeudelliseen ja hallinnolliseen muutoksenhakuun.

    Jäsenvaltioiden on toteutettava toimenpiteitä oikeusjärjestelmänsä mukauttamiseksi muun muassa jakamalla todistustaakka kantajan ja vastaajan kesken ja ottamalla käyttöön toimenpiteitä syrjintäkanteen nostaneen henkilön suojelemiseksi mahdollisilta vastatoimenpiteiltä.

    Niiden on myös perustettava riippumattomia elimiä, joiden toiminnan tarkoituksena on

    • tukea uhreja oikeudenkäynnissä
    • julkaista syrjintää koskevia tutkimuksia ja kertomuksia.

    Taustaa

    Ehdotus direktiiviksi perustuu uudistetun sosiaalisen toimintaohjelman painopisteisiin ja Syrjinnän torjuminen ja yhdenvertaiset mahdollisuudet kaikille -puitestrategiaan.

    Ehdotus on sopusoinnussa vammaisten oikeuksista tehdyn YK:n yleissopimuksen kanssa.

    Asiakirjan avainkäsitteet

    • Välitön syrjintä: syrjintää, joka johtuu siitä, että henkilöä kohdellaan epäsuotuisammin kuin jotakuta muuta kohdellaan, on kohdeltu tai voitaisiin kohdella vertailukelpoisessa tilanteessa.
    • Välillinen syrjintä: syrjintää, joka johtuu siitä, että näennäisesti puolueeton säännös, peruste tai käytäntö saattaa henkilöt erityisen epäedulliseen asemaan muihin henkilöihin nähden, paitsi jos kyseisellä säännöksellä, perusteella tai käytännöllä on puolueettomasti perusteltavissa oleva oikeutettu tavoite ja tavoitteen saavuttamiseksi käytetyt keinot ovat asianmukaisia ja tarpeellisia.

    Viitteet ja menettelyt

    Ehdotus

    EUVL

    Menettely

    KOM(2008) 426

    -

    CNS/2008/0140

    Viimeisin päivitys 17.07.2011

    Alkuun