Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D2369

    EU:n sekä Kolumbian, Perun ja Ecuadorin välinen kauppasopimus

    EU:n sekä Kolumbian, Perun ja Ecuadorin välinen kauppasopimus

     

    TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

    Päätös 2012/735/EU Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun välisen kauppasopimuksen allekirjoittamisesta

    Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun välinen kauppasopimus

    Neuvoston päätös (EU) 2016/2369 Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun väliseen kauppasopimukseen Ecuadorin liittymisen huomioon ottamiseksi tehdyn liittymispöytäkirjan allekirjoittamisesta unionin puolesta sekä sen väliaikaisesta soveltamisesta

    Liittymispöytäkirja Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun väliseen kauppasopimukseen Ecuadorin liittymisen huomioon ottamiseksi

    PÄÄTÖSTEN JA KAUPPASOPIMUKSEN TARKOITUS

    • Päätöksellä 2012/735/EU hyväksytään Euroopan unionin puolesta kauppasopimus, jonka osapuolia ovat toisaalta Euroopan unioni (EU) ja EU:n jäsenvaltiot ja toisaalta Kolumbia ja Peru.
    • EU:n sekä Kolumbian ja Perun välisen kauppasopimuksen tarkoituksena on avata markkinoita molemmin puolin ja vakauttaa osapuolten välisiä kauppasuhteita. Se mahdollistaa markkinoiden asteittaisen ja vastavuoroisen avaamisen perustamalla kunnianhimoisen ja tasapainoisen vapaakauppa-alueen.
    • Päätöksellä (EU) 2016/2369 hyväksytään liittymispöytäkirja, joka sisältää kaikki asiankuuluvat säännöt, joilla huomioidaan Ecuadorin liittyminen kauppasopimukseen.
    • Kauppasopimuksen kokonaistavoitteena on edistää kaupankäyntiä ja investointeja näiden kahden alueen välillä yhdistämällä tuotannon arvoketjuja* ja auttamalla paikallisia yrityksiä kehittymään alueellisilla markkinoilla ja parantamaan kansainvälistä kilpailukykyään.

    TÄRKEIMMÄT KOHDAT

    Kauppasopimuksen edut kumppaneille

    • Kauppasopimuksen suurin etu on, että sen on tarkoitus tarjota yrityksille vakaat ja ennakoitavat toimintaolosuhteet, jotka mahdollistavat luottamuksellisen kaupankäynnin ja investoinnit. Kauppasopimus tarjoaa sekä yrityksille että kuluttajille merkittäviä mahdollisuuksia.
    • Muita odotettuja etuja ovat
      • tavaroiden, palvelujen, julkisten hankintojen ja investointien avoimet markkinat,
      • 500 miljoonan euron vuosisäästöt tuontitulleista (tulliviranomaisten keräämät tuontiverot, jotka perustuvat tavaran arvoon ja joihinkin muihin kriteereihin, kuten painoon) siirtymäkauden lopussa,
      • paremmat kauppaolosuhteet, jotka saadaan aikaan helpottamalla menettelyjä (kuten alkuperäsääntöjä ja terveyttä ja kasvinsuojelua sekä tullimenettelyjä koskevia sääntöjä), kehittämällä kilpailua, parantamalla avoimuutta ja suojelemalla teollis- ja tekijänoikeuksia
      • avoimempi liiketoimintaympäristö, joka helpottaa yritysten ja ihmisten elämää
      • uusi yhteistyö kilpailukyvyn, innovoinnin, tuotannon uudistamisen, kaupan helpottamisen ja teknologian siirron aloilla.
    • Kauppasopimuksen tavoitteena on myös tukea Andien yhteisön alueellista yhdentymistä. Heinäkuussa 2014 saatiin tähän liittyen päätökseen neuvottelut Ecuadorin liittymisestä kauppasopimukseen, mikä tapahtuikin tammikuussa 2017.
    • Andien yhteisöön kuuluvalla Bolivialla on myös mahdollisuus pyrkiä liittymään kauppasopimukseen.

    Ihmisoikeudet ja kestävä kehitys

    Kauppasopimuksessa todetaan, että ihmisoikeuksien ja oikeussäännön kunnioittaminen ovat olennainen osa sopimusta. Kauppasopimus sisältää myös osiot, joilla pyritään edistämään kestävää kehitystä työntekijöiden oikeuksien kunnioittamista ja ympäristönsuojelua koskevien kansainvälisten sitoumusten täytäntöönpanon myötä. Kansalaistahot osallistuvat näiden sitoumusten valvontaan.

    Kauppasopimuksen täytäntöönpano

    • Perussa kauppasopimus tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia perulaisen maa- ja kalatalouden viennille, joka muodostaa kolmanneksen maan kokonaisviennistä EU:n alueelle. EU on Perun suurin investoija, joka investoi pääasiassa televiestintäalaan, kaivannaisteollisuuteen sekä pankki- ja rahoitusalalle.
    • Kolumbian kohdalla kauppasopimus auttaa valtiota monipuolistamaan vientiään EU:hun maa- ja kalataloustuotteiden lisäksi myös kolumbialaisten teollisuustuotteiden osalta. EU on Kolumbian merkittävin investoija, ja se osallistuu etupäässä maatalouden, polttoaineteollisuuden ja kaivosalan investointeihin.
    • EU:n sekä Kolumbian ja Perun välisen kauppasopimuksen täytäntöönpanoa koskevan viidennen vuosikertomuksen mukaan kauppasopimuksen tulokset ovat edelleen myönteisiä. Sillä on ollut vakauttava vaikutus kauppaan hyödykkeiden hintojen laskusta huolimatta, ja se edistää edelleen kaupan monipuolistumista. Kauppasopimus on avannut aloja EU:n investoinneille ja lisännyt sijoittajien oikeusvarmuutta tulevan politiikan täyskäännöksen osalta. Se on myös kannustanut mikroyrityksiä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä kahdenväliseen kauppaan osapuolten välillä, mikä johtuu pääasiassa tullietuuksista ja tullin tehokkaasta toiminnasta. Maataloustuotteiden vienti muodostaa nyt lähes puolet kaikesta viennistä EU:hun. Sopimus on vaikuttanut myönteisesti aloihin, joilla käydään EU:n kanssa kauppaa työllisyydestä, hyvinvoinnista, köyhyyden vähentämisestä ja epävirallisesta toiminnasta. Sopimuksen täysimääräinen täytäntöönpano on kuitenkin edelleen ensisijainen tavoite lisäetujen saamiseksi yrityksille ja kuluttajille, joita sopimus koskee. Terveys- ja kasvinsuojeluasioissa on vielä tehtävää yhdenmukaistettujen menettelyjen (sertifikaatit ja ennakkoluettelointi) sekä kaupan ja kestävän kehityksen, erityisesti ympäristön, ihmisoikeuksien ja työntekijöiden oikeuksien, osalta.

    VOIMAANTULO

    • EU:n ja Perun välistä kauppasopimusta on sovellettu väliaikaisesti 1. maaliskuuta 2013 alkaen ja EU:n ja Kolumbian välistä kauppasopimusta 1. elokuuta 2013 alkaen. Sopimus tulee täysimääräisesti voimaan sen jälkeen, kun jäsenvaltiot ovat ratifioineet sen.
    • EU:n ja Ecuadorin välistä kauppasopimusta on sovellettu väliaikaisesti 1. tammikuuta 2017 alkaen. Sopimus tulee täysimääräisesti voimaan sen jälkeen, kun jäsenvaltiot ovat ratifioineet sen.
    • Päätöstä 2012/735/EU on sovellettu 31. toukokuuta 2012 alkaen.
    • Päätöstä 2016/2369/EU on sovellettu 11. marraskuuta 2016 alkaen.

    TAUSTAA

    Lisätietoja:

    KESKEISET TERMIT

    Arvoketju: Joukko liiketoimia, jotka tuottavat arvoa yrityksen asiakkaille. Arvoketjun jokaisessa vaiheessa tuotteen arvo kasvaa lisäpanoksen tai prosessin ansiosta.

    ASIAKIRJAT

    Neuvoston päätös 2012/735/EU, annettu 31 päivänä toukokuuta 2012, Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun välisen kauppasopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 354, 21.12.2012, s. 1–2)

    Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun välinen kauppasopimus (EUVL L 354, 21.12.2012, s. 3–2607)

    Sopimukseen tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

    Neuvoston päätös (EU) 2016/2369, annettu 11 päivänä marraskuuta 2016, Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun väliseen kauppasopimukseen Ecuadorin liittymisen huomioon ottamiseksi tehdyn liittymispöytäkirjan allekirjoittamisesta unionin puolesta sekä sen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 356, 24.12.2016, s. 1–2)

    Liittymispöytäkirja Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun väliseen kauppasopimukseen Ecuadorin liittymisen huomioon ottamiseksi (EUVL L 356, 24.12.2016, s. 3–1456)

    MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

    Komission kertomus Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja Alueiden komitealle vapaakauppasopimusten täytäntöönpanosta — 1. tammikuuta 2018– 31. joulukuuta 2018 (COM(2019) 455 final, 14.10.2019)

    Komission yksiköiden valmisteluasiakirja – Yksittäiset kertomukset ja tietolomakkeet EU:n vapaakauppasopimusten täytäntöönpanosta, oheisasiakirja asiakirjaan Komission kertomus Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle vapaakauppasopimusten täytäntöönpanosta — 1. tammikuuta 2018–31. joulukuuta 2018 (SWD (2019) 370 final, 14.10.2019)

    Ilmoitus Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun väliseen kauppasopimukseen Ecuadorin kauppasopimukseen liittymisen huomioon ottamiseksi liitetyn liittymispöytäkirjan väliaikaisesta soveltamisesta Euroopan unionin ja Ecuadorin tasavallan välillä (EUVL L 358, 29.12.2016, s. 1).

    Ilmoitus Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun välisen kauppasopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta Euroopan unionin ja Perun välillä (EUVL L 201, 26.7.2013, s. 7)

    Ilmoitus Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kolumbian ja Perun välisen kauppasopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta Euroopan unionin ja Perun välillä (EUVL L 56, 28.2.2013, s. 1)

    Viimeisin päivitys: 30.06.2021

    Alkuun