Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R1077

    eu-LISA: tietojärjestelmien hallinnointi rajojen ja maahanmuuton valvonnassa

    Asiakirjan oikeudellinen asema Tämä tiivistelmä on arkistoitu eikä sitä enää päivitetä. Mahdolliset päivitykset ks. 'Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaava Euroopan unionin virasto (eu-LISA)' .

    eu-LISA: tietojärjestelmien hallinnointi rajojen ja maahanmuuton valvonnassa

     

    TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

    Asetus (EU) N:o 1077/2011 vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavan eurooppalaisen viraston perustamisesta

    ASETUKSEN TARKOITUS

    • Asetuksella perustetaan eu-LISA, joka on vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen kannalta tärkeiden laaja-alaisten tietojärjestelmien hallinnoinnista vastaava Euroopan unionin virasto.
    • Siinä määritellään myös viraston oikeudellinen asema, sen tehtävät ja sen sisäinen hallintorakenne (hallintotapa ja sisäinen organisaatio).

    TÄRKEIMMÄT KOHDAT

    eu-LISAn tärkein tavoite on

    • tarjota EU-maille korkealaatuisia ratkaisuja olemassa olevia laaja-alaisia tietojärjestelmiä ja muita tulevaisuudessa kehitettäviä järjestelmiä varten,
    • lisätä luottamusta kaikissa sidosryhmissä ja varmistaa, että järjestelmissä käytetään aina kustannus-hyötyanalyysin mukaan parasta mahdollista teknologiaa,
    • kasvaa osaamiskeskuksena.

    Turvallinen ja keskeytymätön palvelu laaja-alaisille tietojärjestelmille

    eu-LISAn tärkeimpänä tehtävänä on varmistaa, että nämä tietojärjestelmät ovat toiminnassa vuorokauden ympäri. Se tarjoaa turvallisen ympäristön kolmelle EU:n tietojärjestelmälle, joita Schengen-alueen ja rajaturvallisuuden ylläpito sekä turvapaikka- ja viisumipolitiikan täytäntöönpano edellyttävät, eli:

    • Eurodac (EU:n turvapaikanhakijoiden sormenjälkitietokanta), joka sormenjälkitietoja vertaamalla auttaa määrittämään turvapaikkahakemusten käsittelystä vastaavan maan. Järjestelmää käyttävät kaikki 28 EU-maata sekä Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi osallistuvina maina,
    • SIS II (toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmä) joka mahdollistaa kansallisten rajavalvonta-, tulli- ja poliisiviranomaisten välisen tietojenvaihdon Schengen-alueen korkean turvallisuustason varmistamiseksi. Järjestelmää käyttävät EU-maat (Irlantia, Kroatiaa ja Kyprosta lukuun ottamatta) sekä neljä osallistuvaa maata. Yhdistynyt kuningaskunta käyttää Schengenin tietojärjestelmää vain lainvalvonnan osalta,
    • VIS (viisumitietojärjestelmä), joka tukee EU:n yhteisen viisumipolitiikan täytäntöönpanoa. Sen avulla Schengen-maat voivat vaihtaa tietoja viisumeista eli päätöksistä, jotka liittyvät lyhytaikaista oleskelua tai kauttakulkua koskeviin viisumihakemuksiin Schengen-alueelle. Järjestelmää käyttävät EU-maat (Bulgariaa, Irlantia, Kroatiaa, Kyprosta, Romaniaa ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa lukuun ottamatta) sekä neljä osallistuvaa maata.

    eu-LISAn vastuulla on myös seuraavat asiat:

    • jatkuva ja turvallinen tietojenvaihto kansallisten viranomaisten ja eu-LISA-operaattorien välillä sekä yhteistyö asianomaisten EU:n lainvalvontaelinten välillä,
    • uusien järjestelmien suunnittelu, kehitys, alullepano ja toteutus,
    • pilottihankkeiden toteutus Euroopan komission pyynnöstä,
    • tietojärjestelmiin tallennettavien kansalaisten tietojen suojaaminen.

    Rakenne ja hallinto

    eu-LISA on oikeudellisesti ja taloudellisesti itsenäinen. Sen kotipaikka on Tallinna (Viro). Sen operatiivinen toimipaikka sijaitsee Strasbourgissa (Ranska) ja varatoimipaikka Sankt Johann im Pongaussa (Itävalta)

    Sen hallinto- ja johtamisrakenteen muodostavat hallintoneuvosto, toimitusjohtaja sekä SIS II:ta, VISiä ja Eurodacia koskevat neuvoa-antavat ryhmät.

    Rajanylitystietojärjestelmä (EES)

    EU antoi vuonna 2017 asetuksen (EU) 2017/2226, jolla luodaan uusi rajanylitystietojärjestelmä (EES) Schengen-alueen ulkorajojen valvonnan tehostamiseksi. eu-LISAn tehtävänä on kehittää EES:ää ja varmistaa sen operatiivinen hallinnointi.

    Kertomus

    Komissio on esittänyt kertomuksensa, jossa arvioidaan eu-LISAn toimintaa sen perustamisesta lähtien. Kertomuksen päätelmät ovat enimmäkseen myönteisiä, ja niissä todetaan, että eu-LISA on tehokas, sen merkitys kasvaa ja se on vakiinnuttanut asemansa SIS-, VIS- ja Eurodac-järjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavana luotettavana toimijana.

    MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

    Asetusta on sovellettu 21. marraskuuta 2011 alkaen. eu-LISA aloitti toimintansa 1. joulukuuta 2012.

    TAUSTAA

    Lisätietoja:

    ASIAKIRJA

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1077/2011, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavan eurooppalaisen viraston perustamisesta (EUVL L 286, 1.11.2011, s. 1–17)

    Asetukseen (EY) N:o 1077/2011 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

    MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

    Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavan eurooppalaisen viraston (eu-LISA) toiminnasta (COM(2017) 346 final, 29.6.2017).

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2226, annettu 30 päivänä marraskuuta 2017, rajanylitystietojärjestelmän (EES) perustamisesta jäsenvaltioiden ulkorajat ylittävien kolmansien maiden kansalaisten maahantuloa, maastalähtöä ja pääsyn epäämistä koskevien tietojen rekisteröimiseksi ja edellytysten määrittämisestä pääsylle EES:n tietoihin lainvalvontatarkoituksissa sekä Schengenin sopimuksen soveltamisesta tehdyn yleissopimuksen ja asetusten (EY) N:o 767/2008 ja (EU) N:o 1077/2011 muuttamisesta (EUVL L 327, 9.12.2017, s. 20–82)

    Viimeisin päivitys: 21.06.2018

    Alkuun