Euroopan energia-alan elvytysohjelma
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Asetus (EY) N:o 663/2009 yhteisön rahoitustukea energia-alan hankkeille koskevasta talouden elvytysohjelmasta
ASETUKSEN TARKOITUS
Asetuksella perustetaan Euroopan energia-alan elvytysohjelma (EEPR), jolla rahoitetaan energia-alan keskeisten alojen hankkeita:
- kaasu- ja sähköinfrastruktuurit*;
- merituulivoima*; ja
- hiilidioksidin talteenotto ja varastointi*.
Se perustettiin tukemaan EU:ssa:
- talouden elvytystä vuoden 2008 talous- ja finanssikriisin seurauksena; ja
- energiapolitiikan tavoitteita.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Ohjelmasta rahoitetaan kaasu- ja sähköinfrastruktuurihankkeita, joiden tavoitteena on:
- varmistaa ja monipuolistaa energian lähteet ja toimitukset;
- varmistaa verkkojen yhteentoimivuudesta (toisin sanoen yhteenliittäminen) turvallisuus ja käyttövarmuus;
- kehittää ja optimoida energiaverkon kapasiteettia;
- liittää uusiutuvat energialähteet verkkoon.
Merituulivoimahankkeille annetaan rahoitusta niiden täyttäessä tietyt kriteerit, joissa otetaan huomioon infrastruktuurin rakentaminen, hankkeen innovatiiviset piirteet ja se, missä määrin hanke edesauttaa yhteisön merituuliverkon toteuttamista.
Hiilidioksidin talteenotto- ja varastointihankkeille annetaan rahoitusta, jos hankkeessa demonstroidaan, että siinä voidaan ottaa talteen vähintään 80 prosenttia teollisuuslaitosten hiilidioksidista.
Ohjelman talousarvio on 3,98 miljardia euroa, ja se jakautuu seuraavasti:
- 2,3 miljardia euroa kaasualan (1,4 miljardia euroa) ja sähköalan (910 miljoonaa euroa) infrastruktuurihankkeille;
- 565 miljoonaa euroa merituulivoimahankkeille;
- 15 miljoonaa euroa kahdelle pieniä saaria koskevalle hankkeelle;
- 1,05 miljardia euroa 13 hiilidioksidin talteenotto- ja varastointihankkeelle;
- 146 miljoonaa euroa ohjelman rahoitusvälineeseen, joka perustettiin myöhemmin asetuksella (EU) N:o 1233/2010, jolla muutettiin asetusta (EY) N:o 663/2009 energiatehokkuuteen liittyvien hankkeiden tukemiseksi.
Euroopan energiatehokkuusrahasto, perustettiin vuonna 2011, ja sen tehtävänä on rahoittaa energiatehokkuutta tukevia hankkeita. Sillä tuetaan hankkeita, jotka koskevat seuraavia:
- julkisia ja yksityisiä rakennuksia koskevat hankkeet, joissa toteutetaan energiatehokkuuteen ja/tai uusiutuvaan energiaan liittyviä ratkaisuja, mukaan lukien tieto- ja viestintäteknologian käyttöön perustuvat ratkaisut;
- investoinnit erittäin energiatehokkaaseen ja varsinkin uusiutuvia energialähteitä käyttävään sähkön ja lämmön yhteistuotantoon, mukaan lukien mikroyhteistuotantoon, ja kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkkoihin;
- paikallisympäristöihin sulautetut hajautetut uusiutuvan energian lähteet ja niiden integrointi sähköverkkoihin;
- mikroyhteistuotanto uusiutuvista energialähteistä;
- puhdas kaupunkiliikenne, jolla tuetaan energiatehokkuutta ja uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä (julkinen liikenne, sähkö- ja vetyajoneuvot);
- paikallisinfrastruktuuri, mukaan lukien tehokas julkisen infrastruktuurin ulkovalaistus kuten katuvalaistus, sähkön varastointiratkaisut, älykkäät sähkönkulutuksen mittausmenetelmät ja älykäs sähköverkko, jossa hyödynnetään täysimääräisesti tieto- ja viestintäteknologiaa;
- innovointi- ja taloudellisia mahdollisuuksia sisältävät ja parhaita saatavilla olevia menettelyitä hyödyntävät energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa koskevat teknologiat.
Raportointi
Euroopan komissio julkaisee joka vuosi kertomuksen EEPR:n täytäntöönpanosta. EEPR:tä koskeva kertomus, joka julkaistiin 7 vuotta sen täytäntöönpanon jälkeen vuonna 2018, osoittaa, että:
- 35 kaikkiaan 44 kaasu- ja sähköinfrastruktuurihankkeesta on saatettu päätökseen;
- 4 kaikkiaan 9 merituulihankkeesta on toiminnassa; mutta
- vain 1 kaikkiaan 6:sta hiilen talteenotto- ja varastointihankkeesta on saatu päätökseen, ja 3 päätettiin ennenaikaisesti.
MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?
Asetusta on sovellettu 1. elokuuta 2009 alkaen.
TAUSTAA
Euroopan energia-alan elvytysohjelma on osa Euroopan talouden elvytysohjelmaa, joka perustettiin Euroopan taloutta vuonna 2008 koetelleen rahoitus- ja energiakriisin vaikutusten lieventämiseksi.
Lisätietoja:
KESKEISET TERMIT
Kaasu- ja sähköinfrastruktuurit:- kaikki suurjännitelinjat, jakeluverkostoihin kuuluvia linjoja lukuun ottamatta, ja merenalaiset yhteydet, jos tätä infrastruktuuria käytetään alueiden väliseen tai kansainväliseen energiansiirtoon tai yhteyteen;
- suurpainekaasuputkistot, jakeluverkostoihin kuuluvia putkistoja lukuun ottamatta;
- suurpainekaasuputkistoihin yhteydessä olevat maanalaiset varastot;
- nesteytetyn maakaasun vastaanotto-, varastointi- ja kaasuttamislaitokset; ja
- kaikki edellä tarkoitettujen infrastruktuurien moitteettoman toiminnan kannalta välttämättömät laitteet tai laitokset, myös suojaus-, valvonta- ja ohjausjärjestelmät.
Merituulivoimahankkeet: merellä sijaitsevat tuulipuistot.
Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi: keino vähentää ilmastonmuutosta ottamalla hiilidioksidia talteen teollisuuslaitoksista, siirtämällä se varastointipaikalle ja injektoimalla se maanalaiseen geologiseen muodostumaan.
ASIAKIRJA
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 663/2009, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2009, yhteisön rahoitustukea energia-alan hankkeille koskevasta talouden elvytysohjelmasta (EUVL L 200, 31.7.2009, s. 31–45)
Asetukseen (EY) N:o 663/2009 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle — Euroopan energia-alan elvytysohjelman ja Euroopan energiatehokkuusrahaston täytäntöönpanosta (COM(2018) (COM(2018) 86 final, 5.3.2018)
Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan energia-alan elvytysohjelman ja Euroopan energiatehokkuusrahaston täytäntöönpanosta (COM(2016) 743 final, 28.11.2016)
Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan energia-alan elvytysohjelman ja Euroopan energiatehokkuusrahaston täytäntöönpanosta (COM(2015) 484 final, 8.10.2015)
Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan energia-alan elvytysohjelman täytäntöönpanosta (COM(2014) 669 final, 28.10.2014)
Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan energia-alan elvytysohjelman täytäntöönpanosta (COM(2013) (COM(2013) 791 final, 18.11.2013)
Komission yksiköiden valmisteluasiakirja Euroopan energiatehokkuusrahaston väliarvioinnista ja komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle Euroopan energia-alan elvytysohjelman täytäntöönpanosta (SWD(2013) 457 final, 18.11.2013)
Komission tiedonanto Eurooppa-neuvostolle – Euroopan talouden elvytyssuunnitelma (COM(2008) 800 final, 26.11.2008)
Viimeisin päivitys: 14.09.2018