Yleissopimus Amerikan trooppisten tonnikalojen suojelukomission vahvistamisesta
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:
Yleissopimus Amerikan yhdysvaltojen ja Costa Rican tasavallan välisellä vuoden 1949 Antiguan yleissopimuksella perustetun Amerikan trooppisten tonnikalojen suojelukomission vahvistamisesta
Päätös N:o 2006/539/EY Antiguan yleissopimuksella perustetun Amerikan trooppisten tonnikalojen suojelukomission vahvistamista koskevan yleissopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta
YLEISSOPIMUKSEN JA PÄÄTÖKSEN TARKOITUS
Yleissopimuksella pyritään varmistamaan tonnikalan ja sen lähilajien ja niihin liittyvien lajien ja niiden ekosysteemien pitkän aikavälin säilyminen ja kestävä hoito koko itäisellä Tyynellämerellä. Aluetta rajaa Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikan rantaviiva sekä 3 artiklassa vahvistetut maantieteelliset rajat.
Päätöksellä sopimus vahvistetaan Euroopan unionin (EU) puolesta.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimus
- Merioikeusyleissopimuksessa (ks. tiivistelmä) edellytetään, että sen allekirjoittajat tekevät yhteistyötä varmistaakseen ”laajalti vaeltavat lajit” -luokkaan kuuluvien tonnikalan ja sen kaltaisten lajien suojelun.
- Itäisellä Tyynellämerellä tätä tehtävää hoitaa Amerikan trooppisten tonnikalojen suojelukomissio.
Komission vahvistaminen
- Alkuperäinen Amerikan trooppisten tonnikalojen suojelukomissio, joka perustettiin Yhdysvaltojen ja Costa Rican välillä vuonna 1949 tehdyllä Antiguan yleissopimuksella, koski ainoastaan tieteellistä tutkimusta, ja sen ainoana tavoitteena oli faktojen kerääminen ja tulkitseminen.
- Yleissopimuksella laajennetaan merkittävästi Amerikan trooppisten tonnikalojen suojelukomission roolia määrittämällä se alueelliseksi kalastuksenhoitojärjestöksi.
- Yleissopimuksen osapuolina on 21 maata.
Soveltamisala
Yleissopimus kattaa sen Tyynenmeren alueen, jota rajaa Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikan rantaviiva sekä 3 artiklassa vahvistetut maantieteelliset rajat.
Komissio
- Suojelukomissio koostuu yhdestä neljään komission jäsenestä kustakin osapuolimaasta.
- Kokoukset pidetään vähintään kerran vuodessa, mutta ylimääräisiä kokouksia voidaan tarvittaessa kutsua koolle yksimielisesti.
- Suojelukomission päätoimipaikka on San Diegossa, Kaliforniassa, Yhdysvalloissa.
- Sillä on useita tehtäviä, joissa etusijalle asetetaan tonnikala ja sen kaltaiset lajit. Suojelukomission tehtäviä ovat muun muassa:
- asiaankuuluvia kalakantoja koskevan tieteellisen tutkimuksen edistäminen, toteuttaminen ja koordinointi
- tietojen keruuta, tarkistamista, vaihtoa ja raportointia koskevien standardien hyväksyminen
- parhaaseen tieteelliseen näyttöön perustuvien toimenpiteiden hyväksyminen yleissopimuksen soveltamisalaan kuuluvien kalakantojen pitkän aikavälin säilyttämisen ja kestävän käytön varmistamiseksi sekä pyydettyjen lajien populaatioiden ylläpitämiseksi tai elvyttämiseksi sellaiselle tasolle, joka antaa suurimman mahdollisen kestävän tuoton
- aiheellisten toimenpiteiden hyväksyminen, joilla vältetään ja vähennetään mahdollisimman paljon jätteitä, saaliiden poisheittämistä, kadonneiden tai hylättyjen pyydysten saaliita, muiden kuin kohdelajien (sekä kalojen että muiden lajien) pyyntiä
- aiheellisten toimenpiteiden hyväksyminen liikakalastuksen ehkäisemiseksi
- valikoivien, ympäristölle turvallisten ja kustannustehokkaiden pyydysten edistäminen.
- Näiden tehtävien toteuttamisessa suojelukomissiota tukee pätevä henkilöstö, myös hallinnollisilla, tieteellisillä ja teknisillä aloilla, johtajan valvonnassa.
- Sopimuksella perustettiin erityinen neuvoa-antava tieteellinen komitea antamaan neuvoja, suosituksia ja raportteja komissiolle ja sen tutkimushenkilöstölle.
Tehtäviään suorittaessaan suojelukomission on noudatettava ennalta varautumisen periaatetta, mikä tarkoittaa, että
- sen on oltava varovaisempi silloin, kun saatu tieto on epävarmaa, epäluotettavaa tai puutteellista
- riittävien tieteellisten tietojen puute ei ole pätevä syy siirtää tai jättää toteuttamatta säilyttämis- ja hoitotoimenpiteitä
- kun kohdelajien, muiden lajien tai kohdelajeihin liittyvien tai niistä riippuvaisien lajien asema on tärkeä, komission jäsenten on lisättävä tällaisten kantojen ja lajien seurantaa niiden tilanteen sekä säilyttämis- ja hoitotoimenpiteiden tehokkuuden tarkistamiseksi.
Vaatimusten noudattaminen
- Yleissopimuksen jokaisen osapuolen on
- toteutettava tarvittavat toimenpiteet yleissopimuksen ja hyväksyttyjen säilyttämis- ja hoitotoimenpiteiden täytäntöönpanon ja noudattamisen varmistamiseksi
- varmistettava, että sen lipun alla purjehtivat alukset noudattavat yleissopimusta ja suojelukomission hyväksymiä päätöslauselmia
- varmistettava, että sen kansallisen lainkäyttövallan alaisilla vesillä toimivat alukset noudattavat yleissopimusta ja sen nojalla hyväksyttyjä toimenpiteitä
- annettava alukselle lupa kalastaa määritellyllä alueella vain, jos se voi tehokkaasti täyttää yleissopimuksen mukaiset velvollisuutensa kyseisen aluksen osalta.
- Jos komissio toteaa, että yleissopimusalueella kalastavat alukset ovat harjoittaneet toimia, jotka heikentävät komission hyväksymien säilyttämis- ja hoitotoimenpiteiden tehokkuutta tai muutoin rikkovat niitä, osapuolet voivat ryhtyä toimiin tällaisten alusten estämiseksi, kunnes lippuvaltio* toteuttaa asianmukaisia toimia sen varmistamiseksi, että tällaiset alukset eivät jatka kyseistä toimintaa.
VOIMAANTULO
Yleissopimus tuli voimaan 27. elokuuta 2010.
TAUSTAA
Ks. lisätietoja:
KESKEISET TERMIT
Lippuvaltio. a) Valtio, jonka aluksilla on oikeus purjehtia sen lipun alla, tai
ASIAKIRJAT
Yleissopimus Amerikan yhdysvaltojen ja Costa Rican tasavallan välisellä vuoden 1949 yleissopimuksella perustetun Amerikan trooppisten tonnikalojen suojelukomission vahvistamisesta (”Antiguan yleissopimus”) (EUVL L 224, 16.8.2006, s. 24–42)
Neuvoston päätös 2006/539/EY, tehty 22 päivänä toukokuuta 2006, Amerikan yhdysvaltojen ja Costa Rican tasavallan välisellä vuoden 1949 yleissopimuksella perustetun Amerikan trooppisten tonnikalojen suojelukomission vahvistamista koskevan yleissopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta (EUVL L 224, 16.8.2006, s. 22–23)
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimus ja sen XI osan soveltamiseen liittyvä sopimus – Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimus (EUVL L 179, 23.6.1998, s. 3–134)
Neuvoston päätös 98/392/EY, tehty 23 päivänä maaliskuuta 1998, 10 päivänä joulukuuta 1982 tehdyn Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen ja sen XI osan soveltamiseen liittyvän 28 päivänä heinäkuuta 1994 tehdyn sopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta (EYVL L 179, 23.6.1998, s. 1–2)
Viimeisin päivitys: 13.07.2022