Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02005R0183-20160423

    Rehuhygienia

    Rehuhygienia

     

    TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

    Asetus (EY) N:o 183/2005 – rehuhygieniaa koskevat vaatimukset

    ASETUKSEN TARKOITUS

    • Asetuksen päätavoitteena on varmistaa ihmiselämän sekä eläinten terveyden ja ympäristön suojelun korkea taso.
    • Asetuksella varmistetaan, että rehun turvallisuus taataan kaikissa vaiheissa, jotka voivat vaikuttaa rehun ja elintarvikkeiden turvallisuuteen, myös alkutuotannossa*.
    • Asetuksella otetaan käyttöön vastuuta ja vaatimuksia koskeva järjestelmä, jolla taataan, että rehu on turvallista ja laadukasta varmistamalla sen jäljitettävyys koko rehuketjussa.

    TÄRKEIMMÄT KOHDAT

    Soveltamisala

    Asetusta sovelletaan rehualan toimijoiden toimintaan kaikissa vaiheissa rehun alkutuotannosta sen markkinoille saattamiseen sekä elintarviketuotannossa käytettävien eläinten ruokintaan, rehun tuontiin EU:n ulkopuolisista maista ja sen näihin suuntautuvaan vientiin.

    Poikkeukset

    Asetusta ei sovelleta

    • rehun yksityiseen kotoiseen tuotantoon, joka on tarkoitettu yksityiseen kotikäyttöön tarkoitettujen, elintarviketuotannossa käytettävien eläinten ruokintaan, ja muiden kuin elintarviketuotannossa käytettävien eläinten ruokintaan
    • yksityiseen kotikäyttöön tarkoitettujen elintarviketuotannossa käytettävien eläinten ruokintaan
    • paikallisella tasolla tapahtuviin rehun alkutuotannon pienten määrien suoriin toimituksiin tuottajalta loppukuluttajalle tai paikallisille vähittäismyyjille, jotka toimittavat rehun suoraan loppukuluttajalle
    • muiden kuin elintarviketuotannossa käytettävien eläinten ruokintaan
    • paikallisella tasolla tapahtuviin rehun alkutuotannon pienten määrien suoriin toimituksiin tuottajalta paikallisille maatiloille käytettäviksi näillä maatiloilla
    • lemmikkieläinten ruoan vähittäiskauppaan.

    Pääkohdat:

    • Toimivaltaisten viranomaisten on rekisteröitävä kaikki rehualan toimijat.
    • Hyväksytään sellaista toimintaa harjoittavat rehualan laitokset, joihin liittyy enemmän arkoja aineita, kuten tiettyjä rehun lisäaineita, esiseoksia* ja rehuseoksia*.
    • Otetaan maatiloilla käyttöön rehutuotantoa koskevat pakolliset vaatimukset.
    • Sovelletaan yhtenäisiä hygieniavaatimuksia, jotka kaikkien rehuyritysten on täytettävä.
    • Sovelletaan hyvää hygieniakäytäntöä kaikilla maataloustuotannon tasoilla ja rehun käytössä.
    • Otetaan käyttöön vaara-analyysin ja kriittisten hallintapisteiden HACCP-periaatteet* muiden kuin alkutuotannon tasolla toimintaa harjoittavien rehualan toimijoiden osalta.
    • Kannustetaan hyvän käytännön ohjeiden kehittämistä EU:n ja EU-maiden tasolla.

    Rehun alkutuotannosta vastaavat rehuyritykset

    Yritysten on estettävä, poistettava tai vähennettävä rehun turvallisuudelle aiheutuvia vaaroja näiden tuotteiden tuotannon, valmistamisen, puhdistuksen, pakkaamisen ja varastoinnin aikana (liite I). Niiden on pidettävä kirjaa kontaminaatiovaaran hallintatoimenpiteistä.

    Muut rehualan toimijat

    • Yritysten on toteutettava toimenpiteitä, joilla taataan niiden valmistamien, kuljettamien tai käyttämien tuotteiden turvallisuus. Nämä toimenpiteet luetellaan liitteessä II, ja ne liittyvät pääasiassa seuraaviin:

      • toimitilat ja laitteisto
      • henkilöstön koulutus
      • tuotannon eri vaiheiden organisoiminen ja seuranta
      • asiakirjat, jotka toimijoiden on säilytettävä.
    • Niiden on myös sovellettava HACCP-periaatteita ja säilytettävä asiakirjat, joilla ne osoittavat noudattavansa näitä periaatteita.
    • Toimijoiden on:

      • toteutettava korjaavia toimia, jos seuranta osoittaa, että kriittinen valvontapiste (ks. HACCP-periaatteet) ei ole hallinnassa
      • toteutettava sisäisiä menettelyjä, joilla tarkistetaan toimenpiteiden tehokkuus
      • osoitettava kirjanpidolla, että ne ovat noudattaneet näitä toimenpiteitä.

    Rekisteröinti ja hyväksyminen

    • EU-maiden toimivaltaisten viranomaisten on rekisteröitävä kaikki rehuyritykset, myös rehun alkutuotannosta vastaavat yritykset. Yritysten on annettava ajantasaista tietoa ja suostuttava tekemään yhteistyötä tarkastusten yhteydessä.
    • Kun kansallinen tai EU:n lainsäädäntö sitä edellyttää, rehualan toimijoiden on varmistettava, että toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt niiden valvonnassa olevat laitokset ja että nämä eivät saa toimia ilman hyväksyntää. Jokaisen EU-maan on merkittävä hyväksytyt laitokset luetteloon. Kun laitos ei enää täytä sen toimintaa koskevia vaatimuksia, hyväksyntä voidaan väliaikaisesti keskeyttää tai peruuttaa.

    Hyvän käytännön ohjeet

    Sekä komission että EU-maiden on annettava rehualaa ja HACCP-periaatteita koskevia hyvän käytännön ohjeita. Niitä on laadittava Codex Alimentariuksen periaatteiden mukaisesti ja kaikkia asianomaisia osapuolia kuullen. Laadittaessa standardoituja EU-oppaita pysyvä kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitea varmistaa, että oppaiden sisältö on toteutuskelpoinen.

    Asetuksen muuttaminen

    Asetuksen liitettä II on muutettu kaksi kertaa (asetuksella (EU) N:o 225/2012 ja asetuksella (EU) 2015/1905) siltä osin kuin on kyse sellaisten laitosten hyväksymisestä, jotka valmistavat kasviöljyistä ja sekoiterasvoista saatuja tuotteita, sekä tuotantoa, varastointia, kuljetusta ja dioksiinitutkimuksia koskevista erityisvaatimuksista.

    MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

    Direktiiviä on sovellettu 01 tammikuu 2006 alkaen.

    TAUSTAA

    Lisätietoja:

    KESKEISET TERMIT

    Alkutuotanto: maataloustuotteiden tuotanto, johon kuuluvat erityisesti viljely, sadonkorjuu, lypsy, eläinten kasvatus (ennen niiden teurastusta) tai kalastus, ja jonka tuloksena syntyy ainoastaan tuotteita, joihin ei niiden korjuun, keräämisen tai pyydystämisen jälkeen kohdisteta muita toimenpiteitä kuin yksinkertainen fyysinen käsittely.
    Esiseokset: rehun lisäaineiden seoksia taikka yhden tai useamman rehun lisäaineen sekä kantaja-aineina käytettävien rehuaineiden tai veden seoksia, joita ei ole tarkoitettu välittömästi eläinten ruokintaan.
    Rehuseokset: eläinten ruokintaan suun kautta tarkoitetut orgaaniset tai epäorgaaniset aineet seoksena, joka on täysrehua tai täydennysrehua, riippumatta siitä sisältääkö se lisäaineita.
    HACCP-periaatteet: periaatteissa vahvistetaan vaatimukset, joiden on täytyttävä tuotannon, jalostuksen ja jakelun kaikissa vaiheissa, jotta voidaan tunnistaa vaara-analyysin avulla ne kriittiset pisteet, jotka on pidettävä hallinnassa elintarviketurvallisuuden takaamiseksi.

    ASIAKIRJA

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 183/2005, annettu 12 päivänä tammikuuta 2005, rehuhygieniaa koskevista vaatimuksista (EUVL L 35, 8.2.2005, s. 1–22)

    Asetukseen (EY) N:o 183/2005 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

    MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

    Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle rehu- ja elintarvikealan alan vastuuta koskevista olemassa olevista kansallisista ja yhteisön tason oikeussäännöksistä, järjestelmistä ja käytännöistä sekä toteuttamiskelpoisista rehualan yhteisön tason taloudellisista vakuusjärjestelmistä rehuhygieniaa koskevista vaatimuksista 12 päivänä tammikuuta 2005 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 183/2005 8 artiklan mukaisesti (KOM(2007)0469 final, 14.8.2007)

    Viimeisin päivitys: 07.09.2017

    Alkuun